Bu anlatım Linux bayi paketlerinde Magento kurulumunu göstermektedir.
Magento kurulumu 3 aşamalıdır;
- Magento dosyalarının FTP alanınıza aktarılması
- Magento için gerekli olan veritabanının oluşturulması
- Magento kurulumu
Birinci aşama http://www.magentocommerce.com/ adresinden güncel Magento dosyalarının çekilip FTP alanınıza aktarılmasıdır. Bu işlemi tamamladıktan sonra Magento için gerekli olan MySQL veritabanını oluşturmanız gerekmektedir. Linux bayi paketlerinde site başına 3 adet ücretsiz MySQL veritabanı oluşturma hakkınız bulunmaktadır. Plesk hosting yönetim panelinize giriş yaptıktan sonra aşağıdaki resimde işaretli olan Databases butonuna tıklayınız.
Henüz bir veritabanı oluşturulmadıysa “No Databases” uyarısını görebilirsiniz. Add New Database butonuna tıklayarak işlemlere devam edebilirsiniz.
Yeni MySQL veritabanınız için bir isim giriniz ve OK tuşuna basınız. Diğer bilgileri değiştirmeniz gerekmemektedir. Bu adımda önemli olan nokta “Database Server” bölümüdür. Bu bölümde Local MySQL Server yerine bir IP numarası yazıyorsa lütfen bu IP’yi bir yere kayıt ediniz. Bu IP kurulum aşamasında gerekli olacaktır.
Veritabanı oluşturulduktan sonra bu veritabanını kullanabilmek için bir veritabanı kullanıcısına ihtiyacınız olacaktır. Lütfen Add New Database User butonuna tıklayınız.
Database user name bölümüne bir veritabanı kullanıcı adı yazın, New Password ve Confirm Password bölümlerine belirleyeceğiniz bir şifreyi yazın. OK tuşuna basarak bir sonraki adıma geçebilirsiniz. Bir sonraki aşama Magento kurulumu olacaktır.
Plesk panel üzerinde Magento için bir veritabanı oluşturduktan sonra, tarayıcıdan (Internet Explorer, Firefox, Chrome vb.) web sitenizi açarak kurulumu başlatabilirsiniz.
Karşınıza ilk gelen ekranda Lisans Sözleşmesini okuyup, kabul ettikten sonra Continue butonu ile kuruluma başlayabilirsiniz.
Bir sonraki aşama yerel ayarlardır. Bulunduğunuz ülkeyi, saat diliminizi ve para biriminizi bu bölümde seçebilirsiniz. Varsayılan olarak bu bölümde Türk Lirası bulunmamaktadır, kurulumdan sonra Türk Lirası oluşturulabilmekte ve kullanılabilmektedir. Bu sebeple para birimi olarak herhangi bir birim seçebilirsiniz. Ayarlarınızı yaptıktan sonra Continue butonu ile devam edebilirsiniz.
Bu aşamada alışveriş sitenizin genel ayarlarını yapmanız gerekmektedir. Daha önce belirtilen IP bilgisini “Host” kısmına, önceden oluşturmuş olduğunuz Kullanıcı adı, Şifre ve Veritabanı adı’nı ilgili yerlere giriniz. Admin Path değeri, sitenizin yönetim paneline girerken site adresinin sonuna eklemeniz gereken ektir (örneğin www.teknikblogdeneme.com/admin).
Admin kişisel bilgilerinizi ve şifrenizi bu bölümde belirleyebilirsiniz. Username bölümünden yönetim için bir kullanıcı adı seçmeniz gerekmektedir. En altta bulunan Encryption Key bölümüne herhangi bir şey yazmanız gerekmemektedir, boş bırakabilirsiniz. Magento buraya girilen değeri önemli bilgileri şifrelerken kullanmaktadır.
Bu yönetici bilgileri sitenizdeki her türlü işlemde yetkili olacaktır, lütfen bu bilgileri kimseyle paylaşmayınız, bir yere kaydetmeyiniz ve unutmayınız. Bu şifrenin kaybolması, unutulması durumunda hiç bir yardımda bulunamayacağımızı üzülerek bildiririz.
Continue butonuna bastığınızda artık kurulum tamamlanmış olacaktır. Koyu bir şekilde gösterilen Encryption Key’i kopyalayıp güvenli bir yerde saklamanız gerekmektedir. Daha önce de belirtildiği gibi bu değer Magento’nun önemli bilgileri şifrelemesinde kullanılmaktadır.
Frontend sitenizin ön yüzü, Backend ise yönetim bölümüdür. Dilerseniz ürün ekleme ve diğer işlemleriniz için Backend’e gidebilir veya sitenizin ana görüntüsünü görmek için Frontend bölümüne geçebilirsiniz.