Web Application, erişimi internet üzerinden sağlanan programlar olarak adlandırılmaktadır. Türkçe karşılığı “Web uygulamaları” olan web application, geleneksel yöntemlerle hazırlanmış olan program türlerine göre daha işlevsel ve pratik olmaktadır. 

Günümüz teknoloji dünyasında Web Application’lar bu özellikleri nedeniyle yaygın olarak kullanılmaktadır. Web Application, internet tarayıcılarını istemcisi olarak kullanan, seçilmiş işlevleri yerine getiren bilgisayar programları olarak da bilinmektedir. İstemci bu bağlamda, sunucu bilgisayarlar üzerinden hizmet alan, kullanıcı bilgisayarlarını ifade etmektedir. Web Application’ların kullanım alanı da oldukça geniştir. 

Web applicationlar, web sitelerinde yer alan bir mesaj formunda ya da online mobil oyun uygulamaları olarak karşımıza çıkmaktadır. Web teknolojileri genel anlamda HTML, JavaScript gibi yazılım dilleri ile oluşturulan, verileri işleyen ve depolanmasını sağlayan, internet üzerinden çalışmalarını yürütülen bilgisayar programlarıdır.

Web Application’lar ise sadece internet ortamında bulunan tarayıcılar üzerinden çalışmalarını gerçekleştiren uygulama türlerinden biridir. Web Application’ları genel nitelikleri itibariyle, bir tarayıcı üzerinden kullanıcılarının web sunucusuna bağlanmalarına yardımcı olan köprü görevi görmektedir.

Web Application Kullanım Alanları

Yazılım veya programların kullanılabileceği tüm alanlarda Web Application kullanmak mümkündür ancak genellikle;

  • Web tabanlı oyunlar
  • Web siteleri ve onlara bağlı uygulamalarda (Özellikle Sosyal Medya)
  • Otomasyon sistemlerinde
  • Şirketlerin çalışanlarına yönelik oluşturduğu uygulamalarda
  • E-Ticaret sitelerinde
  • Takip programlarında 

kullanılmaktadır.

Web Application Kullanmanın Avantajları Nelerdir?

Web Application’ların bilinen en büyük avantajı, ilave olarak bir programın bilgisayara kurulması ve yüklenmesi gibi ekstra işlemlere gerek kalmadan, direk kullanabilmesidir. Web uygulamaları (Web Application) ile zaman ve mekan gözetmeksizin, internet üzerinden potansiyel ve mevcut müşterilere kolayca ulaşmak mümkün olmaktadır. Web uygulamaları, performansları konusunda da esnek yapıya sahiptir ve istisnasız tüm tarayıcılarda sorunsuz olarak çalışmaktadır. Belirli bir programın indirilmesi, yüklenmesi gibi işlem aşamalarını gerektirmediği için, web uygulamalarında güncelleme işlemlerine de gerek duyulmamaktadır. Mevcut sunucunun yer aldığı bilgisayar, rutin güncellemelerini yaptığında, web uygulamalarını kullanan tüm bilgisayarlar da otomatik şekilde güncellenmiş olmaktadır. 

Web uygulamalarının hızlı ve işlevsel olarak gösterilme nedenlerinden biri de yapılan otomatik güncellemeler ile erişim ağı içerisinde yer alan tüm kullanıcıların güncel sürümü kullanmaya devam etmeleridir. Web uygulamalarında, sunucu sisteminin özel bir şekilde yetkilendirilmesi ile birden çok kullanıcının, uzaktan kullanıma katılması mümkün olmaktadır.

Web Application’ların Popüler Olma Nedenleri

Son 10 yıldır teknoloji dünyasında yer alan Web Application’lar, kolay kullanımları ve pratik çözümleri ile günümüzde vazgeçilmez yazılımlar arasında yer alıyor. Web uygulamaları her sektörden ve her kitleden kullanıcının işlerini kolaylaştırıyor. El emeği üretim yapan bir kullanıcı, ürünlerinin tanıtım ve pazarlamasını web uygulamaları aracılığıyla yapabiliyor. İnternet sitesi üzerinden de daha geniş kitlelere ulaşması mümkün oluyor.

Büyük ölçekli işletmelerin de vazgeçilmez yardımcıları arasında olan web uygulamaları, E-Ticaret sitelerinin, merkez üzerinden yönetilme ve denetleme işlemlerini kolayca yürütme imkanı sunuyor. Web uygulamaları sayesinde, işletmelerin bilgilendirmeleri tek bir merkez üzerinden kontrol edilebiliyor.

İnternet tabanlı web uygulamaları, tüm kullanıcılarına pratik çözümler getiriyor. Web uygulamalarının popüler olma nedenlerinden biri de, işletim sistemine ihtiyaç duymayan yapıları oluyor. Web uygulamaları ile sitelerin yönetimi de daha kolay şekilde gerçekleştiriliyor. 

Bir kullanıcı, farklı işletim sistemlerine ulaşarak gerçekleştireceği işlemleri, web uygulamaları üzerinden daha hızlı ve daha kolay şekilde yapabiliyor. Web uygulamalarının en somut yararlarından biri de, internet erişimi olan bir kullanıcının, web tarayıcıları aracılığıyla, bir siteye ulaşarak alışveriş yapabilmesi, bilgi edinmesi ya da sunulan hizmetleri görmesi olarak ifade ediliyor.

Web uygulamalarının kullanılması için harici bir CD, USB ya da programa ihtiyaç duyulmuyor. Kullanıcı tarayıcısını açıp, web adresi üzerinden yapmak istediği tüm işlemleri gerçekleştiriyor. Web Application’lar için sürüm güncellemesi ya da yükseltmesi gibi işlemlere de gerek kalmıyor.

Teknoloji dünyasının en büyük sıkıntılarından biri olan “Sistem çökmesi” durumu, Web Application’lar için geçerli olmuyor. Farklı bir cihaz ya da farklı bir tarayıcı üzerinden mevcut işlemlere devam edilebiliyor. Web Application’lar içerisinde barındırdığı işlevsel özellikleri ve sunduğu pratik çözümlerle, teknoloji dünyasında popülerliğini devam ettiriyor.

Web Application’ların Mobil Cihazlarla Entegrasyonu ve Progressive Web Application

Günümüz dünyasında mobil uygulamalarının giderek yaygınlaştığı görülüyor. Sosyal etkileşimden, kamu kurumlarında yapılacak işlemlere kadar birçok alanda mobil uygulamalar kullanılıyor. Tarayıcıların mobil uygulamalar üzerinde de kullanılması, Web Application’larının erişimini daha da hızlandırıyor.

Mobil cihazlarda bulunan tarayıcılar aracılığıyla her zaman ve her yerden erişim sağlanan Web Application’lar ile web sitelerinin yönetimi gerçekleştiriliyor. İnternet bağlantısı olan her yerden erişim sağlanabilen Web Application’lar, mobil cihazlarla da entegre şekilde çalışmaya izin veriyor.

Web Application’ların mobil cihazlarla entegre çalışma sistemi, işverenler açısından büyük önem taşıyor. Tedarikçi, müşteri ve kullanıcı zincirinde, işverenler tek bir sistem aracılığıyla süreci kolayca yönetiyor. Web Application’ların kullanımında cihaz modeli, markası gibi seçenekler, çalışma prensibini etkilemiyor. İnternet tabanlı olan Web Application’lara, tarayıcıya sahip herhangi bir cihazdan kolayca ulaşılıyor. 
Progressive Web Aplications (PWA) Progresif Web Uygulamaları ise standart bir web sitesi ile mobil uygulamaların entegrasyonu olarak tanımlanıyor. Mevcut sayfaları bulunan bir web sitesi, progresif web uygulamaları ile kullanıcıya mobil uygulama gibi görünmektedir.

Progresif web uygulamaları (PWA) ile web siteleri güncel bir görünüm kazanarak, kullanıcı deneyimlerini mobil uygulama ile eş düzeye taşıyabiliyor. Progresif web uygulamaları özet olarak, özel kod teknikleri ile yazılmış olan, web sitelerinin mobil uygulama tarzında kullanılmasını sağlayan, çevrimiçi erişimi de olan bir teknoloji olarak tanımlanıyor.

Web Application Türleri Nelerdir?

Web uygulamaları (Web Application) kullanıcılarının veri grupları ile etkileşim içerisinde olmasına, veri oluşturmasına ve verilerini değiştirilmesine olanak tanıyan bir yazılımdır. Mevcut bir web sitesi kurumsal şirketler ya da markalar için sadece açılış sayfası özelliğindedir. Ancak birçok web sitesinin arka planında, açılış sayfalarına bağlanmış web uygulamaları bulunmaktadır.

Web siteleri ile web uygulamaları arasındaki temel farklılık, web sitelerinin durağan, devinimi olmayan içerik görüntüleme sayfalarından meydana gelmesi, web uygulamalarının ise daha dinamik içeriklere ve daha komplike kullanıcı deneyimine sahip yazılımlar olması olarak gösterilmektedir.

En popüler ve bilinen web uygulamaları, Facebook, Gmail, Linkedin’dir. Hem bir web sitesine hem de web uygulamasına tarayıcılar üzerinden erişim sağlanmaktadır. İhtiyaca cevap verecek bir web uygulamasının seçimi, içerisinde barındırılan teknoloji ve araçlara göre yapılmaktadır. Web Application türleri ise aşağıdaki şekilde sıralanıyor;

1- İstemci tarafından yürütülen web uygulamaları

Bu web uygulamaları, Javascript tabanlı frameworkler aracılığı ile oluşturulmaktadır. Eğer kullanıcı bilgileri tek bir oturum içerisinde uzun zaman kullanılmayacaksa, istemci tarafından yürütülen web uygulaması ideal bir seçenek sunmaktadır. Kullanımı oldukça basit olan istemci taraflı web uygulamalarının, basit alt yapılı oyunlarda ya da görüntü düzenleme işlevleri için seçildiği görülmektedir.

2- Sunucu tarafından yürütülen web uygulamaları

Bu web uygulamaları, uzmanlık alanlarına göre Python ya da PHP gibi yazılım dillerinde programlanabilir. Uygulama sunucu tarafından oluşturulur ve yürütülürse, formlar gibi veri güncellemeleri içeren hareketlerde, sunucu yeni dosyalar oluşturmaktadır. Bu işlemin ardından web sayfasının yeniden yüklendiği görülmektedir.

3- Tek sayfadan oluşan web uygulamaları

Tek sayfalık web uygulamaları, frond-end ve back-end teknolojileri ile oluşturulmaktadır. Bu teknolojiler hem istemci hem de sunucu taraflı olmaktadır ve tarayıcılarda sayfanın yeniden yüklenmesini gerektirmeyen daha komplike bir yazılımı içerisinde barındırır.

Web Application’lar Hakkında Sıkça Karşılaşılan Sorular

Bir çok Web Application, sunucunun bilgilerini depolama özelliğine sahiptir ve istemcinin bilgi girişini sağladığı, istemci-sunucu sistematiğine dayanmaktadır. Bu teknolojinin en somut örneği posta sistemleridir. Gmail, Outlook gibi E-posta sunucuları, web tabanlı olarak işlemektedir.

Web uygulamalarının da aynı işlevleri yerine getirdiği görülmektedir. Bunun yanında farklı platformlarda da çalışma imkanı sunmaktadır. İnternet tabanlı web uygulamaları, bilinen birçok sitenin arka planında yer almaktadır. Web uygulamaları konusunda sıkça karşılaşılan sorular ve yanıtları aşağıdaki şekilde sıralanmaktadır;

Web Application Firewall Nedir?

WAF (Web Application Firewall) bir web trafiğinin karmaşık hale geldiği durumlarda, üzerinde inceleme gerçekleştirerek, olağan dışı trafik akışının engellenmesini sağlayan teknolojidir. WAF’lar, web üzerinde oluşan, zarar veren istekleri bloklamak için kullanılmaktadır.

Progressive Web Application Nedir?

PWA (Progressive Web Application), özel kodlarla oluşturulan, web sitelerinin görünümlerini mobil uygulamalar gibi kullanmasını sağlayan, çevrimdışı erişimi olan bir teknolojidir. PWA’lar bağlantılardan bağımsız, güncel, güvenilir ve esnek yapıya sahiptir.

Web Application Proxy Nedir?

Proxy, Türkçe karşılığı “Vekil sunucu” olarak ifade edilmektedir. İnternet sitelerinin direk olarak değil ara sunucu yardımıyla görüntülenmesini sağlayan, verilerin kopyasını farklı pencerelerde de gösterebilen bir teknolojidir. Web Application’larda istemci-sunucu sisteminde, Proxy sunucu olarak seçilmesi ile ortaya çıkan bir tanımlamadır.

Web Based Application Nedir?

Web uygulamaları, internet üzerinden tarayıcılar aracılığıyla işleyen bir teknolojidir. WBA (Web Based Application), web tabanlı uygulamaları ifade eden bir kavramdır.

Web Application Load Test Nedir?

Load test, bir uygulamaya giderek arttıran sayılarda sanal sunucuların yüklenmesi ve sistem sınırlarının ölçülmesini ifade eder. “Web Application Load Test” ise bu işlemin web uygulamalarında gerçekleştirilmesidir.

Webapp Nedir?

“Webapp”, Web Application’ın kısaltması olarak kullanılmaktadır.