Bir şirket kurmaya karar vermek büyük bir adımdır. Hukuki boyuttan, verginin nasıl ödendiğine ve devlet kurumlarıyla olan ilişkiye kadar birçok yeni sorumlulukla birlikte gelir. Fakat bu sorumluluklar her şirket türü için farklılıklar gösterir. 

Şirketinizi açtıktan sonra yasal yapınızı değiştirmek zor olabileceği için işinizi kurmanın ilk aşamalarında dikkatli bir analiz yapmanızda gerekir.

Bu yüzden hangi şirket türünü seçeceğinizden emin değilseniz, aşağıda seçiminizi kolaylaştırmak için bazı ipuçlarına değindik.

Bir Şirket Türü Seçmeden Önce Dikkate Alınması Gereken Faktörler

Doğru şirket türünü seçmek, bir işi yürütmenin en önemli parçalarından biridir. İster yeni başlıyor olun ister işinizi büyütüyor olun seçenekleri iyice anlamanız gerekir.

Nelere dikkat etmeliyim diyorsanız, şirketiniz için yasal yapıyı seçerken göz önünde bulundurmanız gereken bazı önemli faktörleri aşağıda sizin için listeledik: 

1. Esneklik

Şirketiniz gelecekte büyüme kaydedebilecek mi ve öngördüğünüz büyümeye hangi yasal yapı izin veriyor? Hedeflerinizi gözden geçirmek ve hangi yapının bu hedeflere en uygun olduğunu görmek için iş planınıza dönün. 

2. Karmaşıklık

Başlangıç ​​ve operasyonel karmaşıklık söz konusu olduğunda, hiçbir şey şahıs şirketi kurmaktan daha basit değildir. Ancak, bu tip şirket yapısında dışarıdan finansman temin etmesi çok zor olabilir. 

3. Yükümlülük

Bir limited şirkette en az miktarda kişisel sorumluluk taşırsınız. Bu, alacaklıların ve müşterilerin şirkete dava açabilecekleri, ancak ortakların herhangi bir kişisel varlığına erişemeyecekleri anlamına gelir. Fakat şahıs şirketlerinde kurucu veya ortakların sorumluluğu sınırsızdır. 

4. Vergiler

Türkiye’deki limited şirketler şu anda kârları üzerinden yalnızca %25 Kurumlar Vergisi öderken, şahıs şirketleri kârları üzerinden %15 – 40 arası Gelir Vergisi öder. Bu yüzden, limited şirketler vergi planlaması için daha fazla esneklik sağlar.

5. Kontrol

İşletmenin ve faaliyetlerinin tek veya birincil kontrolünü istiyorsanız, şahıs şirketi veya limited şirket sizin için en iyi seçim olabilir. 

Evet, bir şirketi, özellikle başlangıcında tek bir kişi kontrol etmek isteyebilirsiniz, ancak şirket büyüdükçe, yönetim kurulu tarafından yönetilen bir varlık olma ihtiyacı da artar. 

6. Sermaye yatırımı

Bir yatırımcı, risk sermayedarı veya banka gibi dış finansmana ihtiyacınız varsa, şahıs şirketi kurmanız iyi bir fikir değildir. Çünkü tek mal sahipleri yalnızca kişisel hesapları aracılığıyla, kişisel kredi kullanarak veya ortaklar alarak fon elde edebilir. 

7. Lisanslar, izinler ve düzenlemeler

Ticari varlığınızı yasal olarak kaydettirmenin yanı sıra, faaliyet göstermek için belirli lisanslara ve izinlere ihtiyacınız olabilir. İşletmenin türüne ve faaliyetlerine bağlı olarak yerel ve global düzeylerde lisanslama gerekebilir.

Devletlerin farklı iş yapıları için farklı gereksinimleri vardır. Kurulduğunuz yere bağlı olarak, belediye düzeyinde de farklı gereksinimler olabilir. Bu yüzden yapınızı seçerken, içinde bulunduğunuz durumu ve sektörü anlayın.

Yukarıda anlattığımız yapılar yalnızca kar amaçlı şirketler için geçerlidir. Araştırmanızı yaptıysanız ve hangi iş yapısının sizin için doğru olduğundan hala emin değilseniz, bir iş hukuku uzmanıyla görüşebilirsiniz.

Şirket Türleri Nelerdir? 

Türkiye’de şirket türlerini “Şahıs Şirketleri” ve “Sermaye Şirketleri” olarak temel iki yapıya ayırabiliriz. 

“Şahıs Şirketleri”, içinde adi, komandit ve kollektif şirketleri barındırıken; “Sermaye Şirketleri” ise, anonim ve limited şirketleri kapsayan (sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketler) şirket türlerini ifade eder. 

1. Şahıs Şirketi Nedir?

Şahıs şirketi, bir ya da daha fazla gerçek kişi ile kurulabilen ve kurucusunun ya da ortaklarının sınırsız sorumluluğu olan tüzel bir şirket yapısıdır. Şahıs şirketinin sahibi ya da ortakları işletmenin borçlarından şahsen sorumludur. 

Eğer şirket tek kişi ile kurulmadıysa ve ortaklardan biri ayrılmak isterse, ortakların hepsinin onayının alınması gerekir. Tüm ortakların onayı alınmadan ortaklık payını devretmek ya da satmak mümkün değildir. Bu yüzden ortaklık devri çok zor olan bir süreçtir.

Türk Ticaret Kanunu’na göre, şahıs şirketleri adi şirketler, kolektif şirketler ve komandit şirketler olmak üzere üç tiptir. 

Şahıs şirketi nasıl kurulur sorusunun cevabı için ilgili yazımızı okuyabilirsiniz: Şahıs Şirketi Nedir? Nasıl Kurulur?

2. Limited Şirket Nedir?

Limited şirket yani kısaca LTD, dünyadaki en popüler şirket türlerinden biridir ve bu tercih ülkemiz için de geçerlidir. Türkiye’de LTD kuran yatırımcılar, genellikle küçük veya orta ölçekli işletme sahipleridir. Genellikle basit kayıt prosedürü ve işletme kolaylığı için bu kurumsal yapı tercih edilir. Fakat popülerlik kazanmasının asıl nedeni, vergi avantajı ve ortakların sınırlı sorumluluğu gibi faydalardan kaynaklanmaktadır.

Limited şirket nasıl kurulur sorusunun cevabı için ilgili yazımızı okuyabilirsiniz: Limited Şirket Nedir? Kurulum Adımları

3. Anonim Şirket Nedir?

Anonim şirket, en az 50 bin TL’lik başlangıç sermayesi ile tek veya birden fazla kurucu ile kurulabilen tüzel bir şirket yapısıdır. 

Halka açık olmayan anonim şirketlerde ortak sayısı en fazla 500 kişi olabilir. Anonim şirketin sahibi ya da ortaklar, sermayeye katılımları oranında şirketten sorumludur.

Anonim şirketlerde hisse devri kolayca gerçekleşebilir. Ayrıca, şirketin halka arz edilebilmesine olanak sağlayarak sermayenin genişlemesine imkân tanır.

Şirket Kurmak İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Şirket kurmak için gerekli evraklar, kuracağınız şirket türüne göre değişiklik gösterir.

1. Şahıs Şirketi Kurmak İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Şahıs şirketi kurmak için gerekli olan evraklar aşağıdaki şekildedir:

  • Başvuru formu (Başvuru formunu bulunduğunuz il ya da ilçeye bağlı vergi dairesinden ya da internetten temin edebilirsiniz)
  • 2 tane vesikalık fotoğraf
  • 2 tane nüfus cüzdanı sureti 
  • Kira sözleşmesi ya da tapu fotokopisi (iş yeri için)
  • 2 adet ikametgâh belgesi
  • Noterden alınacak şahıs imza beyannamesi 

2. Limited Şirket Kurmak İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Limited şirket kurmak için gerekli olan evraklar aşağıdaki şekildedir:

  • Kuruluş bildirim formu (Şirket merkezinin adresi,şirketin ünvanı, şirket sermaye tutarı, sermaye oranları, şirket temsilcisi vb. bilgileri içeren)
  • Ortaklarının her birine ait 2 adet ikametgâh belgesi, kimlik fotokopisi ve 3 adet vesikalık fotoğraf
  • Dilekçe
  • Noter tasdikli sözleşme
  • Oda kayıt beyannamesi
  • İkametgah belgesi
  • Kira kontratı ya da tapu fotokopisi
  • Sermayenin yatırılmış olduğuna dair dekont

3. Anonim Şirket Kurmak İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Anonim şirketi kurmak için gerekli olan evraklar aşağıdaki şekildedir:

  • Şirketin ticaret unvanı ve merkezinin bulunacağı yer, şirket temsilcisi, sermaye miktarı vb. bilgilerin yer aldığı ana sözleşme
  • Tüm hissedarların ikametgah belgesi 
  • Tüm hissedarların kimlik fotokopisi 
  • Tüm hissedarların sermaye oranı
  • Kira sözleşmesi
  • Sermayenin banka tarafından bloke edilen dörtte biri hakkında banka yazısı.

Yanlış şirket türünü seçmek gelecekteki başarınızı engelleyebilir, bu nedenle hedeflerinizi dikkatlice değerlendirin ve sizin için en uygun olan seçimi yapın. 

Şirket Kurulumu Yaptıktan Sonra Yapmanız Gereken 5 Şey 

Şirket kurulumunuzu yaptıktan sonra daha profesyonel görünmeniz ve rekabette bir adım öne geçmeniz için yapmanız gereken bazı şeyler vardır. Şimdi adım adım bunlar inceleyelim:

1. Alan adı

Web sitesi kurmak için öncelikle bir alan adı yani domain seçmeniz gerekir. Seçiminizi yaparken alan adınızın hem işletme adınızla eşleşmesi hem de müşterilerinizin kolay hatırlayacağı bir isim olması önemlidir. 

.Com, .co, .net, .online, .site vb. çeşitli uzantılar vardır, ancak işletmeler için en yaygın olanı .com.tr’dir. Bu nedenle, temel bir .com.tr web sitesi seçmek iyi bir fikirdir. Eğer com.tr uzantılı bir alan adı satın almak istiyorsanız, istediğiniz alan adı ile ticari ünvanınızın aynı olması gerekir. Ancak yine de diğer alan uzantılarıyla da çalışabilirsiniz.

Web sitenizi nerede barındırmayı veya kurmayı seçerseniz seçin, bir domain kayıt şirketinden bir alan adı satın almanız gerekir.

Peki “Nereden bir alan adı satın alabilirim?” diyorsanız, hosting ve domain sektörünün önemli şirketlerinden biri olan Niobe Hostinge gelerek işletmeniz için en uygun alan adını seçebilir, uygun fiyatlardan ve profesyonel yönetim desteğinden yararlanabilirsiniz.

2. Hosting

Alan adınızı seçtiniz, şimdi sırada hosting planı seçimi var. Uygun fiyatlardan ve profesyonel yönetim desteğinden faydalanmak isterseniz, Niobe Hosting’e gelerek işletmeniz için en uygun hosting planını seçebilirsiniz.

Web sitenizde satış yapmayı düşünmeyen bir işletmeyseniz, paylaşımlı bir barındırma planı kullanabilirsiniz. Fakat çevrimiçi bir mağaza veya insanların ödeme bilgilerini gireceği başka bir alan için bir web sitesi oluşturuyorsanız, daha güvenli bir paket seçemenizde fayda var.

3. Web Sitesi

Domain ve hosting planınızı seçtikten sonra sıra geldi web sitesine… 

Web sitenizi tasarlatmak için 2 yolunuz var: Ya kendi web geliştirme ekibinizle profesyonel bir web sitesine sahip olacaksınız ya da herhangi bir kodlama becerisine ihtiyaç duymadan kolayca bir web sitesi oluşturmanıza olanak tanıyan bir yazılım aracı kullanacaksınız.

İlk alternatif muhtemelen web sitesi için bütçesi olmayan işletmeler için uygun olmayacaktır, böyle bir durumda iyi bir web sitesi tasarım aracı, çok fazla harcama yapmadan kendi sitenizi oluşturmanıza olanak tanır.

Hazır web sitesi tasarım aracı ile kendi web sitenizi oluşturmak, yalnızca birkaç saatinizi alır. 

https://www.niobehosting.com/hazir-site/ buradan aracı inceleyebilir hızlı bir şekilde web sitenizi hazırlayabilirsiniz.

4. Kurumsal E-posta

Hotmail, Gmail veya Yahoo gibi ücretsiz e-posta servis sağlayıcıları, kurumsal e-posta ihtiyaçlarınız için kolay bir çözüm gibi görünse de, ücretsiz hesaplar, kurumsal bir e-posta adresinin profesyonelliğinden ve kalitesinden yoksundur. Fakat, şirketinizin adının yanında sizin adınızı da taşıyan bir kurumsal e-posta hesabınız olduğunda, bu, markanızın güvenilirliğinin artmasına ve bir marka imajı oluşturmanıza yardımcı olur.

Niobe Hosting, işletmeniz için kurumsal bir e-posta hizmetinin değerli olduğunu bilir. Bu yüzden sadece web hosting planlarında değil, ayrı bir hizmet kalemi olarak da kurumsal e-posta planları sunar. Şu anda bir Niobe Hosting müşterisi olmasanız bile, web sitenizi taşımadan düşük bir maliyetle, “Kurumsal E-posta” planlarımızdan yararlanabilirsiniz.

5. Alan Adı ve Marka Tescili

Bir marka adına karar verdikten sonra, başka birinin ticari marka haklarını ihlal etmeyeceğinizden emin olmanız gerekir. Gelecekte işletme adınızı değiştirmek zorunda kalmaktan ve muhtemelen maddi tazminat ödemekten kaçınmak istiyorsanız, marka tescili ve patent işlemlerini yapmanız gerekir. 

Marka adınız için alan adı almak, marka tescili yaptırmak ve .com.tr uzantılı domain tescili işlemleriniz için buraya tıklayarak web sitemize ulaşabilirsiniz.