CDN kullanmak birçok fayda sağladığı için oldukça yaygın hale geldi. CDN kullanmanın web sitenize katacağı birçok fayda var. Çok sayıda firma CDN hizmeti veriyor, bazıları iyi bilindiği halde bazıları pek bilinmiyor. “Hangi CDN firmasından hizmet almak gerekir? En iyi CDN hizmeti veren firmalar hangileridir?” diye sorduğunuzu duyar gibiyiz. Bu yüzden en iyi CDN hizmeti veren firmaları sizler için araştırdık.

CDN Nedir?

CDN (Content Delivery Network) yani içerik dağıtım ağı, bir internet sitesi yayınını dünya genelinde dağıtılmış halde bulunan çok sayıdaki sunucu üzerinden yaygın bir şekilde yapabilmek için oluşturulmuş özel bir hizmettir. CDN sayesinde çok sayıda sunucu ile yayınınız dünya genelinde paylaşılır.

Normal şartlarda internet siteleri, aldıkları hosting hizmetine bağlı bir Sunucu (Server) üzerinde barındırılır. Kesintisiz ve daha hızlı yayın yapmak üzerine kurulmuş CDN hizmeti tam da bu durumu çözmek üzerine oluşturulmuştur. İnternet sitenize ait yayının dünya üzerinde çeşitli lokasyonlardaki sunucular üzerinden eş zamanlı paylaşılması dünya genelindeki ziyaretçilerin benzer kalitede hizmet almasına yardımcı oluyor. 

niobehosting.com’a farklı lokasyonlardan bağlanmak isteyen ziyaretçiler gördüğünüz üzere farklı farklı sürelerde yanıt alıyor.

CDN Ne İşe Yarar?

İnternet sitelerinde bulunan içerikler (metin, grafik, medya, belge, yazılım, oyun, canlı video yayını vb) yayını yapan Server’ın ulaşabileceği maksimum hızda indirilebilir veya görüntülenebilir. Bu hızlar da sunucunun internet bağlantı kapasitesi, bandwidth, sunucuya ait donanımları gibi birçok bileşene bağlı olarak değişkenlik gösterir. Mantık olarak ziyaretçiler tarafından tüm bağlantı talepleri tek bir sunucu üzerinden cevaplanıyor. Bu sebeple global ziyaretçi alan bir internet sitesi için bu durum sorun yaratabiliyor. 

Bir sunucu üzerinde barındırılan içeriğin dünyanın öbür ucundaki ziyaretçiye ulaştırılacağı zaman yanıt süreleri daha uzun olacaktır. Bunun yanında sunucunun kaldırabileceği Bandwidth değerleri nedeniyle aynı anda oluşan internet trafiği de kısıtlı olacaktır. Böyle sorunların önüne geçmek için oluşturulan CDN ağları, birçok değişik firma tarafından hizmet olarak veriliyor. 

CDN Nasıl Çalışır?

CDN hizmeti aldığınız zaman, web siteniz sadece bağlı bulunduğunuz hosting sunucusunda yayınlanmakla kalmaz, CDN hizmeti aldığınız CDN firmasına göre değişen sayılarda (30-200) ayrı noktadan da aynı anda yayınlanır. Özetle web sitenize ait veriler tek bir sunucu üzerinde değil dünya genelinde dağınık halde bulunan çok sayıda sunucuda kaydedilir ve aynı anda yayınlanır. Sitenize bağlanmak isteyen bir ziyaretçi istekte (Request) bulunduğu zaman en yakın lokasyondaki CDN sunucusundan yanıt (Response) alır. Sonrasında tüm bağlantı işlemleri bağlantının kurulduğu CDN sunucusu üzerinden yapılır. Bu sayede yanıt süreleri kısalır. Ayrıca tüm bağlantı isteklerinin ayrı ayrı lokasyonlardan yanıtlanması veri trafiğinin sorun haline gelmesini engeller. 

CDN Hizmeti Almanın Avantajları

  • CDN response (Yanıt) süreleri hızlıdır bu sebeple web siteniz daha hızlı açılır.
  • Cache özelliği ile hızınız artar. 
  • Geniş Bandwidth kapasitesi ile daha çok sayıda trafiği aynı anda cevap verebilirsiniz.
  • Güvenlik (Spam, DDoS vb saldırılara karşı) Coğrafi Filtreleme ile belirli lokasyonları ziyarete kapatabilirsiniz.
  • SEO performansınıza pozitif etki edebilir. 

Bir örnekle açıklamak gerekirse; bir video izlemek istediğiniz ve videonun kaynağı site Kore’deki sunucularda bulunuyor. Video aktarımı veri trafiği açısından önemli bir yayın olduğu için CDN, videoyu Kore’deki sunucu üzerinden değil size en yakın sunucu üzerinden gönderecektir. Böylece milisaniye bazındaki yaşanacak aksamalara maruz kalmaz ve takılma olmadan film izleme şansına sahip olursunuz. 

DDoS denilen Distributed Denial of Service saldırıları için bu hizmet en iyi destek çözümlerinden biridir. Çok farklı IP adresinden aynı anda bağlantı isteği ya da paket gönderme üzerine çalışan saldırı mantığı CDN hizmetinde yüksek Bandwidth kapasitesine sahip çok sayıdaki sunucunun işlevini yitirmesine neden olamaz. Özetle DDoS koruması için en iyi çözümlerden biri DDoS desteği olan bir CDN firması diyebiliriz.

Content Delivery Network hizmeti verebilmek için dünya genelinde yaygın sunuculara sahip olmanız gerekiyor. Bu kadar yaygın Server yatırımı yapan firmalar bulundukları bölgeye daha hızlı yayın yapma şansı buluyor. 

En İyi CDN Firmaları

CDN hizmeti veren çok sayıda firma mevcut ancak en çok bilinen ve en iyi hizmeti alabileceğiniz firmaları liste halinde sunmaya çalışacağız. Bazıları başlangıçta ücretsiz kullanım imkanı sunanları da olsa çoğunlukla yapacağınız trafik oranında fiyatlama yapılıyor. Genel olarak bölgesel fiyatlama yapıyorlar. Dünyayı Kuzey Amerika, Avrupa , Asya ve Güney Amerika ile Afrika olarak böldüklerini görüyoruz. Bu bölgelere dağıttıkları sunucular ne kadar yaygın ise o kadar iyi hizmet veriyor denebilir ancak olay sadece sunucu sayısıyla alakalı değil. Sunucuların kapasiteleri, donanımları, yanıt süreleri, uptime skorları sundukları hizmetin kalitesine doğrudan etki ediyor.

KeyCDN

KeyCDN en çok bilinen CDN markalarından biridir. Ayrıca İstanbulda bir veri merkezi bulundurması ülkemizdeki kullanıcılar için avantaj sağlıyor. Aylık kullanımı yaptığınız trafiğe göre hesaplanıyor. Yaptığınız trafiğe göre Gigabyte başına dolar bazında tarife çıkarıyorlar. 25 GB depolama alanı ve SSL hizmetini ücretsiz sunan bu CDN firmasını tercih ederseniz aylık yaklaşık 50 Dolarlık bir maliyeti gözden çıkarmalısınız.

Akamai

Akamai, dünyanın CDN hizmeti veren en büyük firması olarak tanımlanıyor. Amerikalı Akamai firması dünyanın internet trafiğinin %15-30’unu tek başına gerçekleştiriyor. Dünyanın en büyük internet platformları bu firma tarafından yayınlanıyor. Akamai, Facebook, Amazon, Twitter, Apple gibi internet sitelerine CDN hizmeti veriyor. Gigabyte başına 40 Cent gibi bir fiyatlama söz konusu.

CloudFlare

İçlerinde Çin’in de bulunduğu 100’den fazla ülkede  250’den fazla şehirde noktası bulunan Cloudflare en popüler CDN markalarından biri konumunda. Cloudflarenin güvenlik optimizasyonu ile sitenizi daha güvenilir hale getirebilirsiniz. Cloudflare ücretsiz ve premium seçeneklerini sunuyor. Ücretsiz SSL, gelişmiş DDoS koruması, kullanışlı WordPress entegrasyonu ve uygun fiyatları ile en çok tercih edilen CDN firmalarındandır.

BunnyCDN

Sevimli tavşan logosuyla hızlıyız mesajı veren Bunny CDN, 14 gün ücretsiz kullanım olanağı sunuyor. HTTP/2 destekli, DDoS korumalı ve ücretsiz SSL sertifikasyonu sağlıyor. Ülkeye bağlı bölgesel engelleme imkanı da sunuyor. Bunny CDN, oldukça hızlı ve yüksek uptime skoruna sahip bir CDN hizmetidir.

Microsoft Azure

Microsoft Azure adı üstünde Microsoft tarafından sunulan bir CDN hizmetidir. Ücretsiz deneme hesabı oluşturduğunuzda 200 Dolarlık bir hesap tanımlayarak kullanma olanağı da sunuyor. Kullanımınıza bağlı fiyat teklifi sunuyorlar. Ayrıca 12 aylık kullanım aldığınızda PostgreSQL için Azure veritabanı, MySQL için Azure veritabanı, Azure Key Vault ve Azure Media Services Kodlama özelliği ücretsiz olarak sunuluyor. Hesabınıza tanımlanan 200 Dolar bittikten sonra da kullandıkça öde sistemiyle fiyatlama yapıyorlar.

Google Cloud CDN

Google tarafından sunulan güvenilir bir hizmettir. Bir hesaplama aracı ile kullanmak istediğiniz hizmetin detaylarına göre fiyatlama çıkarıyor. Dünya genelinde yaygın hizmet ağı ile web sitenize ait içerikleri gizlilik ve güven ilkesiyle sunma iddiasında bulunuyor. Ayrıca Cloud Load Balancing hizmetini tek tıkla aktive etme imkanı sunuyor. Google size 300 dolarlık bir kredi tanımlayacak. 90 gün boyunca kullanabileceğiniz 300 Dolarlık kredi tanımlamasından sonra CDN hizmeti almaya başlayabilirsiniz.

Amazon CloudFront

Amazon CloudFront adı üstünde Amazon firması tarafından sunulan ve kendi web siteleri için de kullanılan bir CDN hizmetidir. 1 yıl ücretsiz kullanım hesabı oluşturabileceğiniz bir hizmettir. Ayrıca yine bağlayıcılığı olmayan kullandığın kadar öde mantığıyla fiyatlama yapıyor. 310’dan fazla noktadan hizmet veren Amazon Cloudfront ücretsiz DDoS koruması da sağlıyor.

CacheFly

Yine Amerikan menşeili bir firma olan CacheFly, en eski CDN firmalarından biridir. 2002 yılından beri faaliyet gösteriyor. Yüksek performans bekleyen web siteleri için iyi bir seçenek olduğu söylenebilir.

CDN77

İngiltere merkezli bir CDN firmasıdır. CDN77, 14 gün ücretsiz kullanım imkanı sunuyor. Kullandığın kadar öde mantığıyla fiyatlama yapan firma ülkemizde Ankara’da bulunan sunucuları nedeniyle tercih ediliyor. Ücretsiz SSL, 50 GB depolama sunan CDN77 Gigabyte başına 0.015 Dolar fiyatlama yapıyor.

CDN Firmaları Karşılaştırması

* Yeterli veri bulunamadı.

**Kaynak cdnpref.com, Wikipedia, cdnplanet.com