JQuery, dünya üzerinde yaygın olarak kullanılan bir JavaScript kütüphanesi olarak ifade edilmektedir. JQuery, JavaScript programlama dilini internet ortamında kolay ve ücretsiz olarak kullanmayı sağlayan, açık kaynaklı bir teknoloji ürünüdür. 

Açık kaynak, bilgisayar yazılımlarının, makine diline dönüştürülerek, kullanıma sunulmadan programcılar tarafından okunurluğu, anlaşılırlığı, yeni amaçlar için değiştirilebilir versiyonunun, kamu ile paylaşılması olarak adlandırılmaktadır. JQuery kullanım kolaylığı da buradan gelmektedir. 

JQuery’nin tercih edilme nedenlerinden biri de, internet üzerinde yer alan tüm tarayıcılarda istisnasız bir şekilde en üst seviyede çalışması olarak gösterilmektedir. JQuery bu özelliği ile tüm dijital ortamlarda işlevsel bir şekilde kullanılma imkanı sağlamaktadır. JQuery teknik özelliği olarak bir JavaScript kütüphanesidir ve kütüphane teknolojilerinin uygulanması ile JavaScript üzerinden oluşturulan birçok çalışma, web yazılımlarında kullanılmaktadır. JQuery kütüphaneleri, hızlı işleyen, küçük boyutlarda, çapraz platformlu ve zengin içeriğe sahip dijital ürün özelliklerini içerisinde barındırmaktadır.

JQuery Ne İşe Yarar?

JQuery’nin ne için kullanılacağı, isteğe bağlı olarak farklı seçenekler sunmaktadır. Web sitelerinin tasarımında yer alan hareketli slider efektlerinin oluşturulmasında, web uygulamalarının geliştirilmesinde ya da görselleştirme işlemlerinde JQuery kullanımı mümkün olmaktadır. JQuery kullanımında birçok teknolojik desteği barındırmaktadır. Bu özellikler JQuery kullanımını daha işe yarar kılmaktadır. 

JQuery’nin kullanıcılara sağlamış olduğu kolaylıklar ise aşağıdaki şekilde belirtilmektedir;

  • HTML ve DOM (Belge nesnesi modeli) manipülasyonu desteği
  • CSS işaretleme dili manipülasyonu desteği
  • Animasyon ve efekt oluşturma desteği
  • Ajax işlemlerinin gerçekleştirilmesi
  • Olay (Event) oluşturulması ve yönetilmesi desteği
  • Farklı tarayıcılarda çalışma desteği
  • 3. parti (Dışarıdan sağlanan yazılım bileşeni) eklentilerinin kullanılması 

Sunduğu tüm destek üniteleri ile JQuery kütüphanesi, işlemlerin en kolay şekilde gerçekleştirilmesini amaçlamaktadır.

JQuery Nedir? Nasıl Kullanılır?

JQuery 2006 yılında, yazılım mühendisi John Resig tarafından geliştirilmiş olan, web sitelerinde JavaScript kullanımını kolaylaştırmayı amaçlayan sanal bir JavaScript kütüphanesidir. Yaygın olarak bilinenin aksine, JQuery ayrı bir programlama dili değildir, JavaScript ile birlikte çalışmaktadır. JQuery ile kod yazma süreçlerine girmeden, çok daha fazla işlemi çok daha az yorularak yapmak mümkün olmaktadır. JQuery kütüphanelerinin iki farklı kullanım alanı bulunmaktadır. 

Bunlar;

  • JQuery Production versiyonu
  • JQuery Development versiyonu olarak tanımlanmaktadır.

JQuery Production versiyonu, sıkıştırılmış ve küçültülmüş olan, daha küçük boyuttaki JQuery alternatifidir. Bu versiyon genellikle web projelerinde kullanılmaktadır. JQuery Development versiyonu ise test ve geliştirme süreçlerinde kullanımı tercih edilen bir JQuery alternatifidir. En belirgin özelliği ise boyutlarının sıkıştırılmamış ve küçültme işlemi yapılmamış olmasıdır. JQuery kullanmaya başlamak için temel bir JavaScript bilgisine sahip olmak gerekmektedir. Bu şekilde JQuery JavaScript kütüphanesini kullanarak çalışmalar sürdürülmektedir. 

JQuery Kullanımın Avantajları Nelerdir?

JQuery için oluşturulmuş olan slogan “Az Çalış, Çok İş Yap” şeklinde ifade edilmektedir. JQuery öğrenilmesi ve kullanılması kolay bir JavaScript kütüphanesidir ve tüm karmaşık işlemlerin kolayca yapılmasını desteklemektedir. JavaScript, HTML ve CSS bilgisine sahip olan kullanıcılar, işlemlerini bu teknoloji yardımıyla gerçekleştirmektedir. 

JQuery kullanımın avantajları ise aşağıdaki şekilde belirtilmektedir;

  • JQuery küçük boyutlu bir ürün özelliği taşımaktadır ve bu özellik ile işlemler sırasında uygulamaların yavaşlaması gibi sorunlar yaşanmasını engeller
  • JQuery açık kaynak kodlu bir kütüphane olmasından dolayı, yüzlerce farklı eklenti geliştirme imkanını kullanıcılarına sunmaktadır, bu şekilde tüm eklentilere kolay erişim mümkün olmaktadır
  • JQuery tasarımında Cross Browser desteği sunmaktadır. Çapraz tarayıcı olarak ifade edilen kavram, farklı tarayıcılarda ve mobil cihazlarda web sitelerinin ve uygulamalarının nasıl görüntülendiğinin test edilmesini sağlamaktadır
  • JQuery kolay öğrenilebilir özelliktedir. JQuery “Az kod ile fazlasını başar” misyonuyla ilerlemektedir. JQuery yapısı kolayca öğrenilebilir ve uygulanabilir özellik taşımaktadır

JQuery Tekniği Kullanılarak Yapılabilecekler Nelerdir?

JQuery tekniğinin temel amacı, web sitelerinin tasarım ve geliştirme süreçlerinde karmaşık kodlarla uğraşmadan, işlemleri minimal seviyeye indirmek ve kısa kodlar ile gerçekleştirmektir. Daha az karakterle yazılmış kod satırları ile daha güçlü JavaScript uygulamalarının oluşturulmasını sağlamaktadır. JQuery, farklı boyut ve işlevde animasyonlar, Ajax istekleri, görüntü efekti ya da kullanıcı arayüzü oluşturma gibi birçok işlemi kolay yapılabilir kılmaktadır. JQuery kullanmak için sadece HTML, CSS ve JavaScript bilgisine sahip olmak yeterlidir. 

JQuery tekniği kullanılarak yapılabilecekler ise aşağıda listelenmiştir;

Web Siteleri İçin Açılır Menüler

JQuery kullanımı ile yüksek düzeyli ve daha az yer kaplayan açılır menü oluşturmak mümkündür.

XML (Ajax) İsteklerinin İletilmesi 

Site sayfalarının yeniden yüklenmesine gerek kalmadan, sunucu üzerinden ek veri istemek için JavaScript kullanımı sağlanmaktadır.

Animasyonlu Efekt Kullanımı

Web sayfalarında yer alan öğelere JQuery ile pek çok farklı animasyon ve efekt eklenmektedir.

Element Özelliği Değiştirme 

Web sitelerinin sayfalarında yer alan HTML, CSS gibi elementlerin temel özellikleri ve sıralamaları değiştirilmektedir.

Etkileşimli Nesne Kullanımı

Web sayfalarında, kullanıcıların fare ve klavye yardımıyla yönetilen, etkileşimli nesneler yapması mümkün olmaktadır.

DOM (Belge Nesnesi Modeli) Kurgulama İşlemleri

Birkaç satır kod kullanımı ile web sayfalarına içerik eklenmekte, gerektiğinde hızlıca kaldırılabilmekte ve yeniden sıralaması yapılabilmektedir. 

Slayt Gösterisi Oluşturma 

Web sitelerinin sayfalarında kullanılmak üzere animasyonlu slaytlar hazırlanabilir, Lightboxlar (Işık Kutuları) oluşturulabilmektedir.

Sürükle / Bırak Arayüzleri 

Web sayfaları için sürüklenip, bırakılarak konumlandırması yeniden yapılan öğelere sahip tasarımlar gerçekleştirilmektedir.

Etkin Formlar

JQuery yardımıyla amacına uygun ve etkin şekilde kullanılan formların doğrulaması sağlanabilmektedir. Sunucu alanında yer alan veriler ile Ajax metin kutuları oluşturulabilir ya da benzer tüm işlemler yürütülebilir.

JQuery Append ve Prepend Metotlarının Kullanımı

JQuery zengin içerikli bir JavaScript kütüphanesidir. JQuery ile birçok işlem alternatiflerine göre daha hızlı ve kolay bir şekilde gerçekleştirilmektedir. JQuery kullanım sisteminde, sık kullanılan iki metod öncelikler arasında yer almaktadır. Bunlar; Append ve Prepend metotları olmaktadır. Genel olarak, form işlemlerinin sonuçlarının şekillendirilmesinde kullanılan bu metotlar, farklı kullanım seçenekleri de sunmaktadır. Direk ya da HTML kod yardımıyla, paragraf oluşturma, bilgi içeren yazılar ve görsel ekleme işlemleri bu metotlar ile kolayca yapılmaktadır. JQuery Append ve Prepend Metotları, kod yapılarına dışarıdan müdahale edilerek, işlem gerçekleştirmesi mümkün kılmaktadır. JQuery Append kod ekleme işlemlerini en üstte, Prepend ise en altta yapmaktadır. 

JQuery’de kullanılan Append metodunda, bir (div) kodu içerisinde eklenecek alan, (div) kodunun kapandığı etiketin üst satırında yer alır. Kodun içerisinde mümkün olan en son alana yerleştirilir. Kontrolleri tarayıcı üzerinde yapılan Append işlemleri, doğru çalışıyorsa başka bir işleme geçiş yapılabilir. JQuery Append kendi içinde iki farklı kullanım alanı sunmaktadır. Birinci seçenek (div) örneğinde olduğu gibi konumlandırmanın üst satırda yer almasıdır. Diğeri ise (sec 1) ID’sine sahip alanların içerisinde eklenen metin ile oluşturulması seçeneğidir. 

JQuery Prepend metodunda, Append işleyişinden birtakım farklılıklar bulunmaktadır. Prepend metodu ile uygulanan işlemlerde, eklenecek olan paragraf en sona değil, en başa konumlandırılmalıdır. Her işlem için yeni bölüm (Section) oluşturulur ve kodlamaları yapılır.  Append metodunda olduğu gibi, Prepend işlem sonuçlarının kontrolü tarayıcılar üzerinden yapılmaktadır. 

Yukarıda paylaşılan örneklerde görüldüğü üzere, JQuery Append ve Prepend metotları, mevcut HTML kod yapısını değiştirmeden, farklı dosya üzerinden eklemeler yapabileyi sağlamaktadır.

JQuery Terimleri Nelerdir?

JQuery açık kaynaklı bir JavaScript kütüphanesi olarak tanımlanmaktadır. JQuery’yi hemen kullanmaya başlamak için bazı ipuçlarını bilmek ve JQuery kavramlarına aşina olmak kullanım kolaylığı sağlamaktadır. JQuery kullanımı için oluşturulan ipuçları ve kavramlarının açıklaması aşağıda yer almaktadır;

  • JQuery Closest: JQuery işlem akışında karşımıza çıkan kavramlardan biri de JQuery Closest olmaktadır. Closest, sistem içerisinde kullanılan bir metottur ve seçilen öğenin belirtilen seçici kurallarına uygun olan bir üst versiyonunu (Ebeveynini) bulmak ve geri bildirim sağlamak üzere kurgulanmıştır.
  • JQuery Migrate: Özellikle WordPress çalışma prensiplerinde yaşanan sorunları ortadan kaldırmak amacıyla geliştirilmiş öğe özelliği taşıyan JQuery Migrate, bir eklentidir. JQuery Migrate web sitesine yüklenip ve etkinleştirildiği zaman JQuery dosyaları sorunsuz şekilde çalıştırılmaktadır.
  • JQuery Prop: Sistem içerisinde HTML öğelerine özellik eklenmesi ve çıkarılması işlemlerini JQuery Prop fonksiyonu sağlamaktadır. JQuery sisteminde yaygın olarak kullanılmaktadır.
  • JQuery Ajax: JQuery üzerinde çalışırken, formların ve çoktan seçmeli öğelerin oluşturulması Ajax ile sağlanmaktadır. Arama sonuçlarına hızlı erişim, otomatik yazı tamamlama özellikleri JQuery Ajax birlikte kullanımı ile oluşturulmaktadır.
  • JQuery Bind: JQuery’nin durum kontrol aracı Bind’dir ve bunun tersi işlemlerde kullanılan ise UnBind olarak ifade edilmektedir. JQuery Bind fonksiyonu, bilinen “Click” fonksiyonuna benzetilmektedir.
  • JQuery Attr: HTML öğelerine farklı öznitelikler ekleyerek, nesneye yeni bir özellik kazandırılması işlemleri JQuery Attr ile yapılmaktadır. HTML literatüründe bir sayfaya bağlantı verme işlemi, (a) etiketinin (href) özniteliği metin içerisine tıklandığında gideceği adresi belirlemek için kullanılır. JQuery içerisinde HTML öğelerine ait öznitelik değerlerini alma ya da değiştirme işlemlerinde Attr metodu uygulanmaktadır.