NFC donanımı başta akıllı telefonlar olmak üzere birçok elektronik cihaza dahil edildi. Ödemelerin, güvenlik anahtarlarının ve biniş kartlarının geleceği olabileceği düşünülen bu teknoloji, bazı durumlarda bizi zora sokan QR kod üzerinde yapılan bir yükseltmedir. Bugün her şeyi yapacak donanıma sahip pek çok yeni telefon NFC donanımına sahip olsa da, hala birçoğumuz NFC teknolojisini muhtemelen kullanmadık.

NFC Nedir?

Yakın Alan İletişimi’ anlamına gelen ve radyo frekansı tanımlama (RFID) teknolojisinden geliştirilmiş olan NFC; telefonların, tabletlerin, dizüstü bilgisayarların ve diğer cihazların, verileri NFC donanımlı diğer cihazlarla kolayca paylaşmasına olanak tanır.

NFC, RFID’ye çok benzer, ancak NFC yaklaşık 4 inç içindeki iletişim ile sınırlıdır, bu nedenle Apple Pay veya Samsung Pay kullanıyorsanız, telefonunuzu temassız okuyucuya çok yakın tutmanız gerekir. Çoğu insan NFC’yi düşük iletim aralığı sebebiyle önemli bir güvenlik avantajı olarak görür. Bu da NFC’nin kredi kartlarına güvenli bir alternatif olarak çıkmasının nedenlerinden biridir. İnsanlar bu teknolojiyi genellikle Starbucks’ta kahve satın almayı kolaylaştıran bir uygulama gibi görse de, NFC daha fazlası için kullanılabilir.

NFC Nedir?

NFC Teknolojisi İlk Ne Zaman Kullanıldı?

Sony, Philips ve Nokia bu teknolojiyi ilk kullanan isimler oldu. NFC’li ilk telefon olan Nokia 6131, 2006’da piyasaya sürüldü. NFC’li ilk Android akıllı telefon ise 2010’da piyasaya sürülen Nexus S’ydi.

Şimdi yüzlerce şirket bu teknolojiyi benimsedi ve NFC; akıllı telefon, tablet, PC, taşınabilir hoparlör ve hatta araba gibi her türlü cihazda yaygın olarak kullanılmaya başladı. 

Bu teknolojinin gelişimi ve standardı, kar amacı gütmeyen bir dernek olan NFC Forum tarafından yönetilmektedir. Bu forumun Intel, Microsoft ve Google da dahil olmak üzere 100’den fazla üyesi vardır ve teknoloji dünyasının önde gelen şirketlerinin çoğunu içerir.

NFC Nasıl Çalışır?

NFC teknolojisi ile veri iletimi sağlamak için iki NFC özellikli cihaz gerekir. Bluetooth’tan farklı olarak, NFC veri aktarmak için herhangi bir manuel eşleştirme olması gerekmez. NFC’yi benzersiz yapan şey, cihaz eşleştirmesi ve veri iletme izni gerektirmemesidir. Kullanıcının bilgi almak veya NFC teknolojisi ile ödeme yapması için gereken tek şey, verici cihaza NFC uyumlu bir akıllı telefon ile dokunmaktır.

NFC Nasıl Çalışır?

Hangi Akıllı Telefonlarda NFC Teknolojisi Var?

NFC donanımlı cihazların listesi her geçen gün artıyor. NFC teknolojisinden hangi cihazların yararlandığını takip etmek ve telefonların güncel bir listesini görmek için NFC World sitesine göz atabilirsiniz.

Birçok Android cihaz NFC donanımına sahiptir ve Apple’nin iPhone 6‘dan sonraki tüm modelleri bir uygulamaya gerek kalmadan yerel olarak bir NFC etiketini okuyabilir. Eski iPhone modellerinin bir NFC etiketini okuması için 3. taraf bir uygulama indirmesi gerekir.

NFC ve QR Kod Arasındaki Farklar

NFC ve QR kod birbirine çok karıştırılan teknolojiler. Bu iki kavram arasındaki farklara bakmadan önce QR kod hakkında biraz bilgi verelim.

QR kod nedir?

QR Kod, akıllı telefonlar tarafından okunabilen iki boyutlu bir barkoddur.

QR kodları ne için kullanılır?

QR kod, başlangıçta lojistik sektöründe kullanılmak üzere geliştirilen bir barkoddu. Fakat normal barkodlarla karşılaştırıldığında, daha fazla bilgi depolayabilir ve hataları okumaya daha az eğilimlidir. Barkodların aksine, kodun %30’u yok olsa bile QR kod başarıyla okunabilir.

Bu arada, QR kod sadece lojistik sektöründe değil, aynı zamanda pazarlama amaçlı da kullanılmaktadır. Kameralı bir akıllı telefon, QR kodlarını okumak için yeterlidir. Bu tür akıllı telefonların kullanımının artması nedeniyle, günümüzde QR kodlar birçok reklam afişine ve el ilanına bile basılır. QR kodları bağlantılar, telefon numaraları, e-posta adresleri veya coğrafi veriler gibi çeşitli bilgileri gizleyebilir. Örneğin, akıllı telefonunuzla bağlantı içeren bir QR kodunu tarayabilir ve böylece otomatik olarak ilgili web sitesine yönlenebilirsiniz.

QR kodları ne için kullanılır?

QR kod nasıl çalışır?

QR kod, QR tarayıcıları ve akıllı telefonlar tarafından okunabilen kare resimlerdir. Bir akıllı telefonun QR kodu okuması için cihazın yalnızca bir kameraya sahip olması ve QR kodlarını okumak için bir uygulamanın yüklü olması gerekir.

Bir QR kod sayılar, özel karakterler ve karakter kombinasyonları içerebilir (örneğin metin, iletişim verileri veya bağlantılar). QR kod, tüm bilgileri siyah beyaz kareler şeklinde birleştiren bir kare matristen oluşur. Ayrıca, matris, QR tarayıcılarına bazı referans noktaları sağlamak için köşelerinde üç büyük kare içerir. Bazı kareler QR kodunun kodlanmış içeriğinin veri türü hakkında bilgi içerir. Kare matrisin yapısı, matrisin % 30’u yok olsa bile gizli bilgilerin okunabilmesini sağlar.

NFC ve QR Kod Arasındaki Farklar

  • QR kod verileri basit bir resimde şifrelerken, NFC etiketleri veri depolayan bir mikroçip içerir.
  • QR kod bir optik görüntü tanıma işlemi yoluyla çözülürken, NFC etiketleri saklanan verileri bir NFC bağlantısı üzerinden tarayarak akıllı telefonuna iletir.
  • QR kod kasıtlı olarak yok edilebilir veya kötü hava koşullarında hızla yıpranabilir.
  • QR kodu ayrı ayrı tasarlama olanakları çok sınırlıdır.
  • QR kod daha ucuzdur, ancak NFC etiketlerinin aksine üzerlerine yeni içerikler yazılamaz.
  • Çoğu insan kameralı bir akıllı telefona sahiptir ve böylece QR etiketlerini okuyabilir. NFC özellikli akıllı telefonlar henüz aynı ölçüde yaygın değildir.

NFC ve Bluethooh Arasındaki Farklar

NFC ve Bluetooth, birbirinden çok farklı amaçlara sahip kablosuz aktarım yöntemleridir. NFC küçük miktarlarda veriyi çok kısa bir mesafeden aktarmak için harika bir teknolojidir ve çoğunlukla kablosuz ödemeler ve erişim kartları için kullanılır. Bluetooth, daha geniş bir bağlantı yelpazesi sağlar ve cep telefonu, hoparlör ve kulaklık gibi cihazlarda yaygın olarak kullanır.

NFC Büyüme Rakamları

NFC’yi destekleyen ilk cihazların piyasaya sürüldüğü 2006 yılından bu yana, teknolojiyi destekleyen yeni cihazların sayısı hızla arttı. ABI Research’e göre, 2024 yılına kadar 1.6 milyar NFC özellikli akıllı telefon kullanımda olacak. Apple, 2017’de Apple Pay’ın ötesinde NFC özelliklerine izin vermeye başladığında NFC olanaklarının önünü de açmış oldu.

En İyi 8 NFC Uygulaması

Gün içinde nereye giderseniz gidin, yakın alan iletişimini kullanarak gününüzü kolaylaştıracak işlemlerle karşılaşırsınız. Hızlı hizmet sunmak isteyen alışveriş merkezleri, ofis binaları ve hatta kendi aracınızı bile yakın alan iletişimi için potansiyel olarak görebilirsiniz. Kullanımı aslında bu kadar yaygın olan en iyi NFC uygulamalarının bir listesine göz atmaya ne dersiniz?

Aşağıda, insanların NFC ile etkileşime girebileceği, en iyi NFC uygulamalarının sizin için listeledik.

1. Dijital cüzdan (Temassız ödeme)

Telefonunuz NFC ile dijital bir cüzdana dönüşür. NFC, teknolojiyi kullanan her yerde bir dokunuşla ödeme yapmanıza olanak tanır. Yani cüzdanınızı evde unutursanız bile artık telaş yapmanıza gerek yok. Telefonunuz NFC sayesinde kredi / banka kartı bilgilerinizi hatırlama özelliğine sahip olur ve tek bir dokunuşunda ödemelerinizi yapabilirsiniz. Bu, temassız ödeme işlemlerinin geleneksel kart ödemelerinden çok daha hızlı olabileceği anlamına gelir. 

2. Taşıma sistemlerinde geçiş kartı

Tren, otobüs, veya feribot… Telefonunuzu artık taşıma sistemlerinde geçiş kartı olarak kullanabilirsiniz. Mevcut temassız akıllı kartlarda olduğu gibi telefonunuzu NFC okuyucusunda yaklaştırın ve karta ihtiyaç duymadan geçiş işleminizi gerçekleştirin.

3. İki Faktörlü Kimlik Doğrulama

NFC, masaüstü ve web uygulamalarına erişirken olduğu gibi güvenlik sistemleri için de ek bir teknoloji olarak kullanılır. NFC, iki faktörlü kimlik doğrulamanın bir parçası olarak ekstra bir güvenlik bileşeni olarak fayda sağlar. Örneğin, kullanıcılar şifrelerini girdikten sonra NFC uyumlu bir cihazı ilgili bir sensöre tutabilirler.

4. Kartvizit 

Karşılıklı kartvizit alışverişi, NFC teknolojisi sayesinde şimdi olduğundan daha kolay ve ucuz yapılabilir. Sadece iki telefonu birbirine yaklaştırın ve telefonların aktarım yapmasına izin verin, hepsi bu. Ayrıca iş değiştirdiğinizde veya numaranızı değiştirdiğinizde, gerekirse verileri yeniden yazılabileceğiniz için bir daha asla kartvizit satın almanız gerekmez.

5. Giriş Kartları ve Biletler

Sinema, konser ve müze ziyaretlerinde, girişte bilet almak artık geçmişte kaldı. Tıpkı otobüs biletlerinde olduğu gibi; sinema, konser ve müze biletlerinizi satın almak için de NFC uyumlu akıllı telefonunuzu kullanabilirsiniz. E-biletler, kağıt kartları kullanmak yerine akıllı telefona kaydedilir ve temassız NFC teknolojisi ile hızlı ve rahat bir şekilde okunur. Bu bağlamda, yakın alan iletişimi, QR kodları gibi görsel tanımlama yöntemlerine karşı rekabet etmektedir.

5. Giriş Kartları ve Biletler

6. Araba anahtarı

BMW gibi bazı araba markaları NFC özellikli araç anahtarlarına sahiptir.

7. Otel giriş kartı

Şehir dışındaysanız ve bir otelde kalıyorsanız, kapı anahtar kartı bilgilerinizi telefonunuzda saklayabilirsiniz. Yani giriş kartınızı odanızda bile unutsanız, otel odanıza giriş yapabilirsiniz.

8. Karşılıklı etkileşim

NFC özellikli iki cihaz, cihazları birbirine yaklaştırdığınızda; video, iletişim bilgisi ve fotoğraf gibi verileri birbirine aktarabilir.

NFC İle İlgili En Sık Sorulan Sorular

1. NFC’nin anlamı ne?

NFC Yakın Alan İletişimi’nin kısaltmasıdır. Bir veri aktarım yöntemidir.

2. NFC nedir?

NFC, internet bağlantısına gerek kalmadan kablosuz veri aktarımı yöntemidir. Uyumlu cihazlar arasında kısa mesafeli iletişime izin verir.

3. NFC cihazı nedir?

NFC yongası olan bir cihazdır. Bu herhangi bir; akıllı telefon, tablet, akıllı saat veya dizüstü bilgisayar olabilir.

4. Nasıl NFC uyumlu bir cihaz edinebilirim? 

Çoğu yeni akıllı telefon NFC teknolojisini destekler. Bu yüzden NFC özellikli bir cihaz edinmek kolaydır.

5. NFC nasıl çalışır?

NFC, Bluetooth ve WiFi’ye benzer şekilde radyo dalgaları kullanır. Teknoloji, bilgileri aktarmak için radyo frekansı tanımlama (RFID) teknolojisinden geliştirilmiştir.

Çalışması için pasif ve aktif bir cihaza ihtiyacı var.

6. NFC ödemesi nedir?

NFC özellikli bir akıllı telefona sahip olmanızı gerektiren bir ödeme yöntemidir. Bir yer NFC ödemelerini kabul ediyorsa, akıllı telefonunuzu NFC cihazınızın yanına yaklaştırarak ödeme yapabilirsiniz. Unutmayın NFC aralığı yaklaşık 4 cm’den azdır.

7. NFC nasıl kullanılır?

Önce cihazınızın NFC’yi destekleyip desteklemediğini kontrol edin (Ayarlar menünüzden kontrolü gerçekleştirebilirsiniz). Eğer NFC’yi destekleyen bir telefonunuz varsa; fotoğraf ve kişileri aktarma, ödeme yapma vb. işlemler için NFC’yi kullanabilirsiniz.

8. NFC ile hangi işlemleri yapabilirim?

NFC ile birçok işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Ödeme, sağlık istatistiklerinizi takip etme, fotoğraf aktarma vb.

9. NFC mobil ödeme uygulama örnekleri nelerdir?

En popüler olanlar; Apple Pay, Android Pay ve Samsung Pay’dir.

10. NFC güvenli midir?

NFC mobil ödemeleri dinamik olarak şifrelenir ve bu da onları en güvenli ödeme yöntemlerinden biri haline getirir.

11. NFC pil ömrünü tüketiyor mu?

NFC kullanmak pil ömrünü etkiler, ancak NFC teknolojisine sahip bir akıllı telefon, pil ömrünü fark etmeyeceğiniz kadar küçük bir dereceye kadar az etkiler. NFC’yi gün içinde defalarca kullanmadığınız sürece, etkin hale getirmenin pil ömrü üzerinde büyük bir etkisi yoktur.

Siz NFC Teknolojisinden (Yakın Alan İletişimi) Yararlanıyor Musunuz?

Gördüğünüz gibi NFC, günlük hayatımızdaki birçok şey için kullanılabilecek umut verici bir teknoloji. Her türlü mobil cihazda, özellikle akıllı telefonlarda, giderek daha fazla benimsenmesi, NFC’nin gelecekteki önemini artıracak gibi duruyor. Akıllı telefonlarınız arasında veri göndermek, taşınabilir hoparlörlerinize bağlanmak veya diğer görevler için siz de NFC teknolojisinden yararlanıyor musunuz? Deneyimlerinizi ve NFC ile ilgili sorularınızı lütfen yorum bölümünde bize iletin.