Google Ads Görüntülü Reklam Ağı kampanyaları ile Google’ın anlaşmalı olduğu web sayfalarında görsel içeriğe dayalı reklam verebilirsiniz. Bu reklam kampanyaları, marka bilinirliğini artırmak isteyen müşteriler için büyü faydalar sağlar. Google Ads ile reklamlarınız Google’a ait olmayan fakat Google’ın bir parçası olan diğer web sitelerinde gösterilir. Bu sayede de hedef kitlenize ve potansiyel müşterilerinize ulaşabilirsiniz. 

Google Ads Görüntülü Reklam Ağı Nedir?

Google Ads Görüntülü Reklam Ağı, Google Ads reklam modellerinden biridir. Görüntülü Reklam Ağı, diğer adıyla Google Display Network, görsel içerikli reklamlarınızın Google’ın anlaşmalı web sayfalarında görünmesini sağlar. Bu reklamlar zengin içeriklere sahiptir, ziyaretçiler web sayfalarına girdiklerinde, video izlerken, maillerine göz atarken gösterilir. 

Bir web sitesinde gezerken, makale okurken, video izlerken küçük kutular içerisinde yer alan görüntüler, görüntülü reklamdır. Görüntülü reklam ağı, dünya genelinde yüzde 90’ı aşkın kullanıcıya ulaşma imkanına sahiptir. 

Görüntülü reklamlar, içeriğiniz ile ilgilenen kişilere gösterilir, hedef kitlenize hitap eder. Bu sayede eski müşterilerinize de içeriğinizi hatırlatabilir, marka imajınızı güçlendirebilir, mevcut ve potansiyel satışlarınızı da artırabilirsiniz. Google Ads Görüntülü Reklam Ağı modeli, diğer reklam modelleri ile kıyaslandığında en fazla geri dönüşün olduğu reklam modelidir. 

Google Ads Görüntülü Reklam Ağı Avantajları

  • Google Görüntülü Reklam Ağı sayesinde birden fazla alanda kullanıcılara ulaşmanız mümkündür. Bu model ile dünya genelinde 35 milyonu geçkin web sitesinin yanı sıra YouTube ve Gmail gibi platformlarda da kullanıcılara hitap edebilirsiniz. Çok fazla alanda görülen reklamlar, bilinirliğinizi artırmak için iyi bir yöntemdir.
  • Bu model ile kampanyanızı hedefinize göre oluşturmanız da mümkündür. Hedef kitlenizi belirleyerek, bu hedef kitlenin karşısına doğru zamanda ve doğru yerde çıkmanız mümkün olur. 
  • Diğer reklam modellerinde arama motorunda arama yapmak gerekirken, bu reklam modelinde hedef kitleniz arama yapmadan onlara reklamlarınızla ulaşmış olursunuz.
  • Görüntülü Reklam Ağı, makine öğrenim çözümlerini kullanır. Bu sayede yeni kitleler ya da mevcut kitleler için hedefleme, teklif verme ve biçimleme çok daha başarılı bir şekilde gerçekleşir. Kampanyanız hedefine kolay bir şekilde ulaşır. 
  • Google Ads  paneli üzerinden dilediğiniz zaman ölçümler yapabilir ve reklamınızın ne kadar verimli olduğunu görebilirsiniz. Maliyet ile verimi kıyaslayıp yeni planlar da edinebilirsiniz.

Google Görüntülü Reklam Ağı Nasıl İşler?

Google Görüntülü Reklam Ağı, müşterilerinize vermek istediğiniz mesajı doğru zamanda ve doğru yerde vermeyi hedefler. Hedefleme seçenekleri ile kitlenizi doğru bir şekilde oluşturmanızı ve o kitleye doğru bir şekilde ulaşmanızı sağlar. İnternet üzerinden verilen reklamlar, gerçekten ilgilenen kullanıcılar ile buluştuğunda marka imajına katkı sağlar.

Google Görüntülü Reklam Ağı Hedefleme Seçenekleri

Görüntülü reklam ağının birçok hedefleme seçeneği bulunmaktadır. Şimdi hep birlikte bu seçeneklere bir göz atalım.

Anahtar Kelime Hedefleme

Anahtar kelime hedefleme seçeneği ile seçtiğiniz anahtar kelimelerin geçtiği web sitelerinde reklamınızın görünmesini sağlayabilirsiniz. Örneğin; ‘hosting’ anahtar kelimesini hedeflemeniz halinde anahtar kelime hedefleme, o kelimenin geçtiği sayfalarda reklamınızın çıkması için algoritmayı çalıştırır.  

Yerleşim Hedefleme

Yerleşim hedefleme seçeneği ile doğrudan bir web sitesini belirterek, o web sitesinde reklamın görüntülenmesini sağlamanız mümkündür. Bu seçenekte, hangi  satış alanı ile ilgili reklam vermek istiyorsanız o alana uygun web sitelerine reklam yerleştirmeniz uygun olacaktır. Örneğin; bir fast food zincirinin reklamını gıda ile ilgili bir web sitesine yerleştirmesi daha uygundur. 

İlgi Alanı Hedefleme

Google, uzun bir süredir kullanıcılarının ilgi alanlarını kategorize ediyor ve bunları hedefleme için kullanıyor. Bu sayede sizin için potansiyel müşterileri de buluyor.  İlgi alanı hedefleme seçeneği ile Google, sizler satın almaya yatkın müşterileri ilgi alanlarına göre kategorize ettiği için reklamlarınız bu alanlarda gösteriliyor. 

Kitle Hedefleme (Remarketing)

Kitle Hedefleme(Remarketing)  seçeneğinde web sitesini ziyaret eden kullanıcıları davranışlarına göre kategorize edip, bu kullanıcılara uygun strateji belirleyerek reklamlarınızı bu alanlarda gösterebilirsiniz. Siteyi sadece ziyaret etmiş bir kullanıcı ile alışveriş yapmış eski bir müşteri arasında fark vardır. Bu farkı kategorize ederek strateji belirlemek doğru bir hedefleme seçeneği olacaktır. Kitle hedefleme ile markanızda etkileşime geçmiş kullanıcıları tekrardan hedeflersiniz. Örneğin; Konu Hedefleme

Arama motorlarında birden fazla konu araştırılmaktadır. Bu konular kozmetik, hosting, otomotiv ve birçok şey olabilir. Seçtiğiniz herhangi bir konuya göre web sitelerine reklam vermek, konu hedefleme seçeneğidir.

Demografik Hedefleme

Bir strateji belirlemek için demografik parametrelere de başvurabilirsiniz. Bunlar yaş, cinsiyet, eğitim durumu olabilir. Bu parametreler bağlamında reklam vermeniz sağlıklı bir sonuç doğuracaktır. Örneğin; kozmetik ile ilgili bir web sitesi için kadın kullanıcılar hedeflenerek reklamların bu kullanıcıların girdiği sitelerde görüntülenmesi sağlanır. 

Yerleşimleri Negatif Olarak Ekleme

Bu ekleme, bazı durumlarda reklamverenlerin, reklamlarını yerleştirmek istemedikleri web sitelerini kısıtlaması durumudur. Reklamlarının hedef kitlesine uygun olmayan sitelerde  bulunmasını istemeyen kişiler, negatif yerleştirme ile seçtikleri web sitelerinde reklamlarının görünmesini engelleyebilirler. 

Reklamınızın belirli bir kelime aratıldığında çıkmasını istemiyorsanız negatif yerleştirmeden yararlanabilirsiniz. Bu negatif anahtar kelime olarak da bilinir. Örneğin; ‘virüs’ kelimesi aratıldığında reklamınızın çıkmasını istemiyosanız ‘virüs’ kelimesini negatif anahtar kelimelere ekleyerek reklamınızın burada çıkmasını engellemiş olursunuz.

Responsive Ads (Duyarlı Arama Ağı Reklamları)

Responsive Ads, potansiyel müşterilerinize daha fazla metin ve daha fazla alakalı mesaj göndermeyi sağlayan bir hedefleme seçeneğidir. Burada 15 başlık ve 4 sütun bulunur. Bu alana ne kadar çok veri girerseniz kitlenize ulaşma olasılığınız o kadar artar. Örneğin; bu alana ‘‘Kaçırılmayacak Fırsatlar’’, ‘‘Kargo Bedava’’ gibi ilgili cümleleri yazdığınızda bu gibi aramalarda reklamlarınız çıkacaktır. Bu alana görsel, metin video ve açıklama yükleyebilirsiniz. Mobil uyumluluk sayesinde her cihazdan görüntülenebilir. 

Google Görüntülü Reklam Ağı Reklam Formatları

Görüntülü Reklam

Google’da görüntülü reklamlar ile kullanıcılar web sitelerinde dolaşırken farklı boyutlardaki banner alanlarında görüntülü reklamlar gösterilir. Buraya JPG, PNG ve GIF formatında görseller ekleyebilirsiniz. Görüntülü reklam ile markanıza ait görselleri kullanabilirsiniz. Birbirinden farklı şekil ve boyutlar (kare, dikdörtgen, afiş vb.)  arasından tercih yapabilirsiniz. 

Zengin Medya Reklamları

Etkileşimli öğe, HTML 5, animasyon vb. özellikler içeren reklam türüdür. Bu özellikler kullanıcıların ilgisini çekecek biçimde seçilir.

Duyarlı Görüntülü Reklam

Duyarlı Görüntülü Reklam, reklam görsellerini reklam alanlarına göre otomatik olarak boyutlandırır. Bu sayede hangi cihazdan giriş yapılırsa yapılsın reklamların görsellerinde herhangi bir bozulma olmaz. Buraya kare ya da dikdörtgen boyutunda görsel, video eklenebilir. Bu görseller ya da videolar her cihazda görüntülenebilir hale gelir. Mobil cihazda küçülen reklam, büyük ekranlı bir bilgisayarda büyür. Bu durum da performansı bir hayli yükseltir. 

Google Görüntülü Reklam Ağı Kurulumu

Google Görüntülü Reklam Ağını kurarken izlemeniz gereken yolları tüm detayları ile sizler için derledik.

Reklam Verme Amacının Seçilmesi

Google Ads hesabınızı oluşturduktan sonra hesabınızda bulunan kampanyalar sekmesine gidin. Burada bulunan ‘‘yeni kampanya oluştur’’ seçeneği ile reklam oluşturmaya başlayabilirsiniz. Google, bu aşamada reklamınızı verme amacınızı sizden isteyecektir. Burada reklamı hangi amaçla veriyorsanız o amaca uygun reklam seçenekleri karşınıza çıkacak. Bunlardan size en uygun görüntülü reklam ağını seçerek işe başlayabilirsiniz.

Reklamların Konumları

Reklamınızın amacını belirledikten sonra reklamlarınızın hangi konumlarda gösterilmesini istiyorsanız o konumu seçmelisiniz. Google Ads hesabınızda bulunan ‘‘yer seçenekleri’’ ayarı ile reklamınızın hangi bölgelerde görünmesini istiyorsanız o bölümü seçebilirsiniz.

Dil Hedefleme

‘‘Diller’’ seçeneği ile müşterilerinizin konuştuğu dile göre dil hedeflemesi yapabilirsiniz. Örneğin; İspanyol müşterilerinize hitap etmek istiyorsanız bu bölümden İspanyolca’yı seçebilirsiniz.

Teklif Seçeneğinizi Belirleyin

Kurulum sürecinin önemli adımlarından biri de teklif seçeneğidir. Google Ads, reklamınıza uygun teklif seçeneklerini sizler için sunar. Kampanyanızın hedefine göre teklif seçeneğinizi belirleyebilirsiniz. Teklif stratejileri, reklam ve kampanya amacına göre değişiklik gösterir. 

Müşterilerinizi direkt olarak sitenizde işlem yapmasını istiyorsanız ‘‘Akıllı teklif’’ seçeneğini kullanabilirsiniz.

Amacınız web sitenize trafik çekmek ise tıklanmaları artırmak için ‘‘tıklama başına maliyet’’ teklifi sizin için uygun olacaktır.

Marka bilinirliği artırmayı hedefliyorsanız ‘‘Bin Gösterim Başına Maliyet (BGBM)’’ teklifi sizin için en uygun tekliftir.

Reklamlarınız videolu ise ve reklamlarınızın etkileşimini artırmak istiyorsanız 

Bütçe Belirlenmesi

Bu kısımda da reklamlar için günlük maksimum bütçeyi belirlemeniz gerekiyor. Bir reklam için ayırdığınız bütçe ne ise burada belirtmelisiniz.

Kampanya Ek Ayarları

Bu kısımda ise kampanyanızın ek ayarlarını belirlemeniz gerekiyor. Reklam Rotasyonu ile reklamınızın hangi sıklıkla gösterileceğini belirleyebilirsiniz. Reklam Zaman Planlaması ile reklamlarınızın gösterileceği saatleri ve günleri belirlemeniz mümkündür. Cihaz ayarları ile reklamınızın hangi cihazlarda gösterileceğini belirleyebilirsiniz. İçerik Hariç Tutma seçeneğinde reklamlarınızın gösterimini engellemek istediğiniz web sitelerini ya da sayfaları seçmeniz mümkündür. Sıklık Sınırı seçeneğinde ise belirli sürelerde kaç reklam gösterebileceğinizi tercih edebilirsiniz.

Hedef Kitle

Hedefleme seçeneklerinden herhangi biri ile hedef kitlenizi belirlemeniz mümkündür. Google Görüntülü Reklam Ağı Hedefleme Seçenekleri başlığında belirttiğimiz seçeneklerde size uygun olanı tercih edebilirsiniz. 

Reklamları Yükleme

Son olarak reklamınızın görselini ya da videosunu eklemeniz gerekiyor. ‘‘Görüntülü Reklam Yükle’’ seçeneğinden reklamınızı yükleyerek işlemi tamamlamış oluyorsunuz.