Teknolojinin gelişmesi ve yazılımın öneminin anlaşılmasıyla birlikte programlama dillerini öğrenmeye olan talep her yıl artmaya başladı. Şu an yaklaşık 600 programlama dili var ve farklı özelliklerle sürekli yeni programlama dilleri gelmeye devam ediyor.

Peki bu kadar çok seçenek varken, hangi programlama dilini öğrenmelisiniz? 

Eğer bu işe zaman ayıracaksanız, zaman kaybını önlemek için bu sorunun cevabını en doğru şekilde verdiğinizden emin olun.

Bir mobil uygulama geliştirmek, programlama bilgisi için sertifika almak veya yeni beceriler kazanmak istiyorsanız, öğrenmek için doğru programlama dilini seçmek zorundasınız.

Kararınızı verirken, öğrenmeye istekli olduğunuz zorluk seviyesi, halihazırda bir dille uyumlu olabilecek becerileriniz ve bir programlama dilini öğrenme nedeniniz gibi çeşitli nedenleri de sorgulamayı unutmayın.

En Popüler Programlama Dilleri Hangileridir?

Farklı işlevsellik seviyeleri sağlayan birçok programlama dili türü vardır. Bu yazılım programlama dilleri ile ilgili DevSkiller tarafından yapılan bir araştırmaya göre, JavaScript art arda sekiz yıldır en popüler programlama dili seçilmiştir. En popüler programla dillerinde JavaScript’i; SQL, Java, HTML/CSS, ve .NET/C# takip etmektedir.

Programlama Dili Nedir?

Programlama dili, talimatları bir makineye veya bir bilgisayara bağlamak için tasarlanmış bir gösterimdir. Programlama dilleri temel olarak bir makinenin performansını kontrol etmek veya algoritmaları ifade etmek için kullanılır.

Basitçe söylemek gerekirse, programlama bir bilgisayara yürütmesi için bir dizi talimat vermektir. Daha önce bir tarif kullanarak yemek yaptıysanız, kendinizi bir bilgisayar ve tarifin yazarını bir programcı olarak düşünebilirsiniz. Tarif yazarı size okuyup uyguladığınız bir dizi talimat sağlar.

En Popüler Web Geliştirme Dilleri

1. HTML

HTML, web sitelerinin düzenini ve yapısını oluşturan dinamik bir dildir ve daha az kod kullanarak güzel bir web sitesi oluşturmanıza olanak tanır. 

Web siteleri için bir başlangıç noktası oluşturmak için kullanılan HTML, statik sayfaların çoğunun başlangıç noktasıdır.

2. CSS

CSS, geliştiricilerin bir web sitesini şekillendirmek için kullanabilecekleri dildir. Genellikle bir web sayfası bir tarayıcı tarafından görüntülendiğinde, nasıl görünmesi gerektiğini tanımlamak için kullanılır. Örneğin, CSS ile belirli öğelerin metin rengini veya arka plan rengini ayarlayabilirsiniz.

CSS bir web sitesinin görünümünü, okunabilirliğini ve işlevselliğini gerçekten iyileştirebilir.

3. JavaScript

JavaScript, Java öğrenme  ile hiçbir ilgisi olmayan ve web’de çok yaygın şekilde kullanılan favori bir programlama dilidir. Geliştiricilerin web sitelerine etkileşimli öğeler eklemelerine olanak tanır.

4. React

React, Facebook tarafından oluşturulmuş bir JavaScript kütüphanesidir. Bu çerçeve, profesyonellerin dinamik yetenekleriyle kullanıcı arayüzleri oluşturmasına olanak tanır. React kullanılarak oluşturulan web siteleri daha hızlı çalışır ve mevcut çeşitli öğeler arasında sorunsuzca geçiş yapar.

5. Vue

Vue, geliştiricilerin iyi yapılandırılmış, ilgi çekici web sayfaları ve uygulamalar tasarlamalarına olanak tanıyan basit, açık kaynak kodlu ve kullanımı kolay bir geliştirme dilidir. Çeşitli web öğelerinin gelişimini basitleştirmek ve organize etmek için tasarlanmıştır. 

Geliştiriciler arasındaki popülaritesinin yanı sıra, maliyet etkinliği ve kalitesiyle hem küçük hem de orta ölçekli işletmelere hızlı ve güvenilir çözümler sunar.

En Popüler Mobil Uygulama Geliştirme Dilleri

1. Java

Oracle tarafından 1991 yılında etkileşimli televizyon için tasarlanan Java, hala en iyi programlama dillerinden biridir.

Java öğrenmenin popülaritesinin temel nedenlerinden biri, Android uygulamaları oluşturmak için resmi dil olmasıdır. Bu, Google Play Store’daki çoğu uygulamanın Java ile oluşturulduğu anlamına gelir.

2. Swift

Swift, macOS ve iOS uygulamaları için Apple’ın yerel dili olarak 2014 yılında oluşturulmuş açık kaynaklı bir programlama dilidir. Objective-C’nin yerini alan Swift, Apple ile ilgili yazılımlar için bir numaralı dil haline gelmiştir.

3. React Native

React Native, platformlar arası mobil uygulama geliştirmek için yaygın olarak kullanılan Javascript tabanlı bir programlama dilidir. Geniş bir teknoloji odaklı topluluğa sahip açık kaynaklı bir dildir. Kodun yeniden kullanılabilirliğini sunar, daha hızlı ve ucuz uygulamalar oluşturmaya yardımcı olur.

En Popüler Masaüstü Uygulama Dilleri

1. EmberJS

Ember.js, önemli bir değişiklik getirmeyen tamamen geriye dönük uyumlu bir kodlama dilidir. O döneme ait diğer dillerin (Backbone.js, AngularJS) popülaritesi azalmasına rağmen, Ember.js modern front-end geliştirme ihtiyacını karşılamak için hala güvenilir ve üretkendir.

2. Java 

Öğrenmesi en kolay kodlama dillerinden biri olan Java, genellikle üniversite öğrencilerine yazılım mühendisliğinin temellerini öğretmek için kullanılır. Yine de programlamaya yeni başlayan biri için Java öğrenmek biraz zor olabilir, Java Python öğrenmeye kıyasla biraz daha karmaşıktır

Genel amaçlı bir programlama dili olan Java, geniş geliştirici topluluğu nedeniyle kurumsal geliştirme için en popüler dillerden biridir.

3. C

C programlama dili, Java ve C# gibi daha karmaşık programlama dillerinin öncülüdür. Düşük seviyeli uygulamalarla uğraşırken C programlama dilini kullanmak en iyi seçimdir. Televizyonunuzun aygıt yazılımı veya bir uçağın işletim sistemi gibi gömülü sistemler ve Windows gibi bilgisayar işletim sistemleri için yaygın olarak kullanılır.

4. Objective C

Objective C, iOS uygulamalarının arkasındaki programlama dilidir. Apple’ın yeni dili Swift, daha popüler bir hale gelmeye başlasa da, Objective-C, iPhone ve iPad’ler için Apple uygulamaları geliştirmek isteyenler için hala başlangıç noktası olarak görülmektedir.

En Popüler Oyun Geliştirme Dilleri

1. C#

C#, popüler C dilinin başka bir varyasyonudur. 2000 yılında Microsoft tarafından geliştirilen C#’ye, bazı Java benzeri özellikler eklemiştir. .NET çerçevesinde çalışan çok çeşitli kurumsal uygulamalar için oluşturulmuştur.

2. Java

Java, pek çok uygulama içeren çok dinamik bir dil olduğu için oyun geliştirmek isteyenler için ideal bir seçimdir. Java, C ++ ile yakından ilgilidir, bu nedenle ikisini yan yana öğrenmek sandığınız kadar zor olmayacaktır.

Tom Clancy’s Politika, Runescape, Powder Game, Star Wars Galaxies

ve Roboforge gibi oyunların bazıları Java ile yazılmıştır.

3. C++

C ++, nispeten yüksek bir giriş engeli olan bir dildir (yani öğrenmesi oldukça zordur). Fakat öğrenirseniz, donanım ve grafik süreçleri üzerinde doğrudan kontrole izin verir. 

Counter-Strike, Doom III Engine, King Quest, Starcraft, World of Warcraft, Warcraft III, Football Pro, Master of Orion III ve Maplestory gibi oyunların bazıları C++ programlama dili ile yazılmıştır.

Yazılım Geliştirme Aşamaları Nelerdir?

Bir yazılım projesi üzerinde çalışıyorsanız, belirli bir yazılımın nasıl geliştirileceği, korunacağı, değiştirileceği veya iyileştirileceğini açıklayan ayrıntılı bir plan yapmanız gerekir.

‘Peki bu planı nasıl yaparım?’ diyorsanız, yazılım geliştirme planın aşamalarını sizin için kısaca özetledik:

1. Beyin fırtınası ve planlama

Her şey harika bir fikirle başlar. Ancak herhangi bir fikrin uygulanabilmesi için dikkatli bir planlama yapılması gerekir. Ancak mükemmel bir plan oluşturulduktan sonra ilerlemeye hazır olursunuz.

2. Gereksinimler ve fizibilite analizi

Yazılım geliştirmenin bu aşamasında proje ayrıntılı olarak tanımlanır ve projenin fizibilitesinin analizi yapılır. Uygulanabilir bir çözüm oluşturmak için temiz kod ve akılda kalıcı tasarım yeterli değildir. Öncelikle geliştirme ekibinin proje hedefini daha derinlemesine anlaması ve tüm gereksinimleri toplamasına ihtiyacınız vardır.

3. Tasarım

Yazılım tasarımı, yazılım projesi geliştirmenin en önemli bileşenidir. Tasarım aşamasında, çözümün fiili kavramsallaştırması oluşturulur, yani spesifik proje gereksinimlerini karşılayan detaylı yazılım mimarisi oluşturulur. Bu aşamada, yazılım geliştirme sürecinin sonraki aşamalarında kullanılan nihai prototip ve maketler ile projenin tüm yapısı oluşturulur.

4. Geliştirme ve kodlama

Geliştirme aşaması, kod yazmak ve tasarım belgelerini yazılım geliştirme sürecinde gerçek yazılıma dönüştürmekle ilgilidir. Bu aşama tüm sürecin omurgasıdır ve dikkat edilmesi gereken bir dizi hayati unsur olduğu için genellikle en uzunudur. Yazılım ekibi, kodların yazılım gereksinimlerini karşıladığından, paydaşların gereksinimlerine uygun olduğundan vb. emin olmalıdır.

5. Entegrasyon ve test

Yazılım oluşturulup tamamlandıktan sonra, sistem testini içeren bir sonraki aşama ve entegrasyon başlar.

6. Uygulama ve dağıtım

Bu aşama, hazırlanmış çözümün gerçek kurulumunun gerçekleştiği aşamadır. Uygulama planına göre adım adım yapılır. Yeni oluşturulan ve test edilen uygulama, veri ve bileşen aktarımı dahil üretime taşınırken, sonraki sürümlerde yalnızca belirli değişiklikler devreye alınır.

7. İşletme ve bakım

Yazılım geliştirmenin son aşaması, bakım ve düzenli güncellemeleri içerir. Ürün, performansıyla ilgili gerçek dünyadaki geri bildirimlere göre geliştirilir

Algoritma Nedir?

Algoritmayı bir sorunu çözmek için adım adım ilerleyen bir süreç olarak düşünebilirsiniz. Belirli işlem veya hesaplamaları tamamlamak için programınız tarafından izlenen kurallar kümesidir. Bunu bir tarif olarak düşünün. Bir algoritma, beklenen bir çıktıyı (yemek) elde etmek için bir dizi kuralı (tarif) ana hatlarıyla belirtir. Girdiler algoritmayla beslenir ve beklenen çıktıyı elde etmek için çeşitli işlevleri (görevleri) uygular. Ya önceden var olan algoritmaları kullanabilir ya da kendinizinkini yazabilirsiniz.

Veritabanı Nedir?

Veritabanı, sistematik bir veri koleksiyonudur. Verilerin elektronik olarak depolanmasını ve değiştirilmesini destekler. Veritabanları veri yönetimini kolaylaştırır. Örneğin, çevrimiçi bir telefon rehberi, kişilerin verilerini, telefon numaralarını ve diğer iletişim bilgilerini depolamak için bir veritabanı kullanır.

Yazılım Nasıl Öğrenilir? Nereden Başlanmalı?

Yazılım öğrenmek, teknolojinin gelişmesi ile birlikte popüler olmaya başlayan yeni bir beceridir. Hatta şu an yazılım öğrenmeye o kadar çok talep var ki, bazı ilkokul ders müfredatlarında bile yazılım öğretilmeye başlanmış durumda.

‘Peki ben nasıl yazılım öğrenebilirim, nereden başlamalıyım?’ diyorsanız, sizin için aşağıda genel bir liste oluşturduk:

1. Bir kariyer hedefi seçin

2. Bir programlama dili seçin (Java, C, C++, Python, Ruby vb.) 

3. Sizin için en iyi kodlama programı platformunu seçin  (Üniversitede, eğitim kampı, çevrimiçi kurslar, yazılım kitapları vb.)

4. Doğru metin düzenleyiciyi bulun (Notepad, ATOM, Visual Studio Code vb.)

5. Seçtiğiniz programlama dilinde ustalaşın

6. Programlama dilinize aşina olduktan sonra  uygulama yaparak öğrenin

7. Yazılımcılardan oluşan çevrimiçi topluluklarla etkileşim kurun

8. Keşfetmeye devam edin

Programlamaya Hangi Yazılım Dili İle Başlamalıyım?

Bu yazıyı okurken farklı yazılım dillerini öğrendikçe, hangi kodlama dilini öğrenmeniz gerektiğini merak etmeye başlayabilirsiniz. Aslında her şey, yeni keşfedilen kodlama bilginizle ne yapmak istediğinize bağlıdır.

Geliştirmek istediğiniz yazılım türü, hangi programlama dillerinin öğrenileceği konusunda önemli bir etkendir. Hangi yazılımı yazmak için hangi dilin kullanılacağına dair somut kurallar bulunmamakla birlikte, aşağıda sizin için birkaç eğilim paylaştık:

  • Web tabanlı girişimlerin Python ve JavaScript’te programlanma olasılığı daha yüksektir.
  • Daha büyük şirketler, dahili yazılım uygulamalarını C# veya Java dili kullanarak; web uygulamalarını PHP kullanarak geliştirme eğilimindedir.
  • Veri analitiği programları tipik olarak R ve MATLAB programlama dillerini kullanır.
  • Mobil uygulamalar, Swift veya Kotlin’de giderek daha fazla yazılmaya başlanmıştır.

Yılların Tartışması: PHP mi, ASP..NET mi?

Bu soru yıllardır tarışılsa da, hiç şüphe yok ki her yaklaşımın kendine göre faydaları vardır. Dahası, farklı projeler için verimli bir şekilde çalışırlar, fakat PHP, dünyanın en çok kullanılan en popüler programlama dillerinden biridir. Geliştiricilere birçok uygulamada yardımcı olur. Topluluğu büyüktür ve web üzerinden erişimi kolaydır. Geliştirici, öğrenmesi daha kolay olduğu için daha kısa sürede PHP ile çalışmaya başlayabilir.  PHP, ücretli bir Microsoft platformu olan ASP.NET’in aksine, açık kaynaklı bir platformdur. PHP, bir programlama dili ile bir web kütüphanesi arasında bir karışımdır, ASP.NET ise düz bir uygulama kütüphanesidir.