Breadcrumb, bir sayfa arayüzünde gezinti işlemlerinin gerçekleştirilmesini sağlayan menüdür. Türkçe karşılığı “Sayfa İşaretleri Yolu” olarak ifade edilmektedir. Breadcrumb, herkesin yakından tanıdığı “Hansel ve Gretel” masalında, iki kardeşin evlerine dönüş yollarını anımsatması için yerlere bıraktıkları ekmek kırıntılarından nasıl yararlandıklarını baz alınarak kurgulanmıştır. 

Breadcrumb, internet kullanıcılarının ve arama motorlarına ait botların, web sitelerinde bulunan hiyerarşik düzeni anlamasını sağlamaktadır. Aynı zamanda, hiyerarşik yapının çevresinde hareket eden bağlantılar kümesi de Breadcrumb olarak adlandırılır. 

Breadcrumb sistemi, alt kategorileri bulunan bir web sitesinin çok daha hızlı bir şekilde gezilmesine imkân tanıyor. Ayrıca Breadcrumb, bir web sitesini ziyaret eden kullanıcının, hangi sayfada olduğunu, ilgili sayfanın site hiyerarşisinde nerede yer aldığını gösteren, yönlendirici bir araç özelliği taşımaktadır. Breadcrumb menüsü sitelerde genellikle sağ üst kısımda, yatay şekilde kullanılmaktadır.

Breadcrumb Nasıl Kullanılır?

Breadcrumb kullanımının amacı, birden fazla sayfaya sahip olan web sitelerinde, sitenin hiyerarşisini anlayarak, bir önceki kategori bölümüne dönülmesi ve ziyaret edilen sayfa ile alakalı diğer sayfaların kolay bulunması olarak açıklanmaktadır. Daha çok E-ticaret sitelerinde karşılaşılan çok sayfalı site özelliği, kullanıcıların daha hızlı ve kolay şekilde siteyi gezmelerini desteklemektedir. 

Breadcrumb, sitelerin kullanıcı dostu olma özelliğini arttırır ve işlevselliği nedeniyle arama motorları tarafından da çok sevilir. Breadcrumb, ziyaretçilerin sitelerde daha fazla vakit geçirmesi amacıyla da kullanılmaktadır ve “Breadcrumb Kategorisi” olarak da adlandırılmaktadır. 

Tüm webmaster’ların ve SEO uzmanlarının bildiği bir gerçek de, sitelerde kullanıcı odaklı yapılan iyileştirmelerin Google gibi büyük arama motorları tarafından takdir edildiği yönündedir. Breadcrumb kullanımı ile hem müşteri memnuniyeti hem de arama motoru kalite puanı arttırılmaktadır. 

Breadcrumb, tüm arama motorlarında standart olarak kabul gören schema.org etiketlemesi ile kullanılmaktadır. Breadcrumbs WordPress tabanlı web sitelerinde ise Yoast SEO eklentileri kurularak site içerisinde etkinleştirilir. Breadcrumb NavXT, WordPress içerisinde kullanılan eklenti seçeneklerinden bir tanesidir. Özel yazılımlarla oluşturulan web sitelerinde Breadcrumb kullanımı ise mevcut yapıya sonradan eklenerek etkinleştirilir. Yazılım siteleri de schema.org’dan yararlan

Breadcrumb Ayarları Nasıl Yapılır?

Breadcrumb kullanımına başlamadan önce, web sitelerinin dikkat etmesi gereken bazı noktalar ve yapılması gereken ayarlar bulunmaktadır. 

Bunlar;

  • Breadcrumb ayracının seçilmesi.
  • Breadcrumb oranları.
  • Breadcrumb konumlandırılması şeklindedir.

Breadcrumb kurulumunu yaparken dikkat edilmesi gereken ayarlardan biri de Breadcrumb ayracının seçilmesidir. Kullanılacak olan ayraç için hangi sembolün yer alacağı, tamamen kişisel bir seçimdir. Genellikle webmaster’ların inisiyatifinde olan bu seçimde, sitenin sayfaları arasındaki hiyerarşi ifade edilmektedir. web sitesi tasarımlarında Breadcrumb ayracı genellikle, “Büyüktür” anlamına gelen (>) sembolü kullanılmaktadır. Eğer bu sembol sitenin genel tasarımına uygun değilse nokta (.), tire (-) ya da yan çizgi (/) alternatiflerinden biri, Breadcrumb ayraç sembolü olarak seçilmektedir. 

Breadcrumb oranları, yapılan ayarların ikincisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Breadcrumb büyüklüğü tamamen sitenin tasarımına yönelik kurgulanır. Breadcrumb kullanımının ne çok büyük ne de çok küçük olması gerekmektedir. Kullanıcın Breadcrumb sembolünü fark edeceği büyüklükte ancak sitenin estetiğini de bozmayacak küçüklükte bir ayar ideal olmaktadır. Breadcrumb konumlandırılması ise yapılacak ayarlardan sonuncusudur. Siteye eklenecek olan Breadcrumb etiketi için en uygun konum, site menüsünün alt kısmı olarak gösterilmektedir. Breadcrumb konumlandırılması genellikle sitenin sağ üst kısmında menünün altında yapılmaktadır. İşlevselliği direk etkileyen konumlandırma ayarı iyi bir şekilde yapılmadığında, Breadcrumb kullanımının geri dönüşümü daha düşük olacaktır.

Breadcrumb Kullanımının Faydaları Nelerdir?

Web siteleri için kullanıcı deneyimini iyileştiren, hiyerarşik yapıya kolay adapte olmayı mümkün kılan Breadcrumb aracının birçok faydası bulunmaktadır. 

Bunlar;

  • Kullanıcı Dostudur: Breadcrumb site ziyaretçilerine, bir web sitesinin sayfalarını gezmenin alternatif yolunu sunmaktadır. Kullanıcılar, geniş sayfa seçeneğine sahip sitelerde, tüm sayfaları Breadcrumb aracı ile kolayca gezebilir, alt ve üst kategorilere hızlı bir şekilde ulaşabilmektedir. 
  • Site İçerisindeki İşlem Akışını Azaltır: Site ziyaretçileri, bir önceki kategoriye dönmek için “Geri” sekmesini ya da site navigasyonunu aktifleştirmek yerine Breadcrumb aracından yararlanabilirler. Bu özellik, kullanıcıların daha az tıklamayla daha çok sayfa ziyareti yapmasını mümkün kılmaktadır.
  • Estetik ve İşlevsellik Sunar: Breadcrumb kullanımı site içerisinde yatay olarak yer aldığı için hem daha az yer kaplar ve estetik bir görünüm sunar hem de site sayfasının kapanması gibi durumların önüne geçer.
  • Site Ziyaret Sürelerini Uzatır: Breadcrumb, sitenin açılış sayfasını analiz ettikten sonra, siteye giren kullanıcıların daha uzun süreler kalmasını destekler. Hansel ve Gretel mantığındaki gibi kolay yol gösterici özelliği, sitede vakit geçirmeyi teşvik eder. Google Analytics verilerine bakıldığında, Breadcrumb kullanan sitelerin, sayfa ziyaret sürelerinin ciddi oranlarda uzadığı görülmektedir.

Breadcrumb Aracının Kullanım Amaçları Nelerdir?

Breadcrumb, hem sayfa ziyaretçileri açısından hem de SEO (Search Engine Optimization) arama motoru optimizasyonu açısından birçok avantaj sunmaktadır. Arama motorları, Breadcrumb kullanımı ile iyi kategorize edilmiş bir siteyi internet ortamında daha verimli tanıtmaktadır. Kullanıcılar açısından da, site üzerinde izlemiş oldukları yolun görülmesini sağlamaktadır. Günümüz teknoloji dünyasında her şeyin hızı artmaktadır. İnternet kullanıcıları da işlemlerini en hızlı şekilde ve en kısa zamanda gerçekleştirmek istemektedir. Breadcrumb kullanım amaçlarından biri de site ziyaretçilerine beklentilerini karşılayacak çözümler sunmaktadır. 

Breadcrumb, kategoriler arasında gezinti seçeneklerini en minimal halde takip etmeyi mümkün kılmaktadır. Her kullanıcının aynı internet bilgisine sahip olmadığı düşünüldüğünde, Breadcrumb kullanımın işlevselliği bir kez daha anlaşılmaktadır. Arama motoru sonuç sayfasında yer alan sitelerin, tanımlı URL’lerinin yanında kategori çıkması büyük bir avantaj olarak görülmektedir. Breadcrumb bir diğer kullanım amacı ise, arama motorlarında yer alan “Alışveriş” sekmesinde, ilgili alışveriş aramasına uygun Breadcrumb kullanımı olduğunda, bu alanda da sitenizi ön plana çıkarmasıdır. Breadcrumb kullanmanın asıl amacı her zaman, web sitesinin verimlilik oranlarını ve müşteri memnuniyetini üst seviyeye taşımak olduğu unutulmamalıdır.

Breadcrumbs Seçenekleri Nelerdir? Nerede Kullanılır?

Breadcrumbs kullanımı, web sitelerinin daha iyi bir noktaya taşınmasını destekliyor. Google’ın da onaylamış olduğu schema.org etiketlemesi ile Breadcrumbs aktifleştirmesi yapmak mümkün oluyor. Breadcrumbs aktifleştirmenin 3 farklı seçeneği bulunuyor. 

Bunlar;

Konumsal Breadcrumbs (Location Breadcrumb)

Bir internet kullanıcısının bulunduğu site sayfasından, üst kategoriye geçiş yapmasına yardımcı olan seçenek konumsal Breadcrumbs olarak tanımlanıyor. Hiyerarşi tabanıyla kurgulanan Breadcrumbs ile kullanıcılar, sitenin akışı boyunca nerede olduklarını kolay bir şekilde görebiliyor ve istedikleri kategorilere geçiş yapabiliyor. 

Özniteliğe Dayanan Breadcrumbs (Attribute Based Breadcrumbs)

Bu Breadcrumbs seçeneği, kullanıcıların bir site sayfasında seçmiş olduğu özellikleri gösteriyor. Özniteliğe dayanan Breadcrumbs, arama sonuçlarını filtrelemek isteyen kullanıcılar için yaratılmıştır. Özellikle E-ticaret sitelerinde çok işlevsel olan bu seçenek, kategori sayfalarında uygulanmaktadır.

Yol Tabanlı Breadcrumbs (Path Based Breadcrumbs)

Tarayıcılarda bulunan “Geri” sekmesi ile aynı amaca hizmet etmektedir. Yol tabanlı Breadcrumbs seçeneği, kullanıcıların daha önce ziyaret etmiş olduğu sayfalardan birine geri dönmesini kolaylaştırıyor. Bu seçenek, kategori sayfalarında birden fazla filtre uygulayan kullanıcıların, yeniden hızlı bir şekilde ürün sayfasına dönmelerini sağlıyor. Yol tabanlı Breadcrumbs seçeneği, kullanıcıların filtre tercihleri bozulmadan, gezintilerini bir önceki sayfaya yönlendirmelerini destekliyor.

Breadcrumb ve SEO İlişkisi

Bir web sitesi için SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) çalışması büyük önem taşıyor. Breadcrumb, SEO çalışmasını destekleyen ve verimli geri dönüşler sağlayan araçlardan biridir. Breadcrumb, web sitelerinde daha kolay gezebilen ziyaretçileri, başka sayfaları keşfetmeleri için de teşvik ediyor. Örneğin; bir marka hakkında bilgi sahibi olmak isteyen kullanıcı, markanın web sitesinde gezerken, sitede eklenmiş olan diğer sayfalara da bakabiliyor. 

Breadcrumb kullanımı sitede aktif olduğunda, ziyaretçi tüm sayfalar arasında hızlı bir şekilde dolaştıktan sonra ana sayfaya kolayca dönebiliyor. Breadcrumb özet olarak, kullanıcıların aradıklarına ulaşmasının en kolay ve işlevsel yolu olarak gösteriliyor. Breadcrumb kullanımı site sıralamalarını iyileştirerek, yapılan SEO çalışmalarını da destekliyor. 

Google’ın 2018 yılında arama sonuç sayfalarına Breadcrumb uygulamasını eklediği açıklanmıştı. Google gibi arama motorları, site içeriklerinin iyi bir şekilde kategorize edilmiş olmasını ve bir bağlamda toplanmasını istemektedir. Site sahipleri için bunu gerçekleştirmenin en iyi yolu Breadcrumb kullanımıdır. Breadcrumb, kullanıcıların hangi sayfaları yoğun olarak ziyaret ettiğini de arama sonuçlarında gösteriyor. Bu özellik SEO çalışmaları için oldukça önem taşıyor. Yapılan araştırmalar, Breadcrumb kullanımının arama sonuçlarını ve SEO çalışmalarını en olumlu şekilde etkileyen faktörlerden biri olduğunu gösteriyor. Breadcrumb, internet kullanıcılarını site içerisinde mümkün olan en uzun sürelerde tutmayı hedefleyen yardımcı araçlardan biri olarak ifade ediliyor. 

Bir örnekleme üzerinden gidilirse;

{
"@context": "https://schema.org",
"@type": "BreadcrumbList",
  "itemListElement": [{
    "@type": "ListItem",
    "position": 1,
    "name": "Hosting",
    "item": "https://www.niobehosting.com/hosting/"
  },{
    "@type": "ListItem",
    "position": 2,
    "name": "Windows Hosting",
    "item": "https://www.niobehosting.com/hosting/windows-reseller-hosting/"
  }

örnekte görüldüğü üzere 1. sırada Niobehosting.com’un hosting hizmeti verdiğini ve ikinci kategoride de Windows Reseller Hosting’e ait detayların olduğunu tanımlamış oluruz.