503 Service Unavailable hatası, web site sunucusunun şu anda kullanılamadığı anlamına gelen bir HTTP durum kodudur. Çoğu zaman, sunucunun çok meşgul olması veya üzerinde bakım yapılmasından kaynaklı oluşur. Diğer benzer hata kodlarından farklı olarak 503, web sitenizin çevrimiçi ve çalışır durumda olduğunu, ancak şu anda ulaşılamadığını gösterir.

Bu hatanın en kötü yanı, size devam etmeniz için neredeyse hiç bilgi vermemesidir. Çoğu zaman, yalnızca bir “Service temporarily unavailable (Servis geçici olarak kullanılamıyor)” mesajıyla görünür.

Genellikle bu zaman aşımı o kadar kısadır ki kimse fark etmez. Bununla birlikte, 503 hatasının devam ettiği durumlarda, uğraşmanız gereken daha büyük bir sorununuz olacaktır. Bu hata sonucu, kullanıcılar sitenizi ziyaret edemeyeceği gibi, aynı zamanda WordPress yönetici alanınıza da erişiminizi kaybedeceksiniz. Bu, sitenizi hiçbir şekilde güncelleyemeyeceğiniz anlamına gelir.

503 Service Unavailable Hatasını Nasıl Görebilirsiniz?

503 Service Unavailable hatası birçok şekilde ortaya çıkabilir. Bununla birlikte, hemen hemen her varyasyonda 503 koduyla birlikte gelir ve bu da hatanın tanımlanmasını kolaylaştırır.

Sunucu yapılandırmanıza ve tarayıcınıza bağlı olarak 503 hatasını görebileceğiniz en yaygın şekiller aşağıdaki gibidir:

  • 503 Service Unavailable
  • 503 Service Temporarily Unavailable
  • Http/1.1 Service Unavailable
  • HTTP Server Error 503
  • Service Unavailable – DNS Failure
  • 503 Error
  • HTTP 503
  • HTTP Error 503
  • Error 503 Service Unavailable
  • Error 503 Backend fetch failed

503 Service Unavailable Hatası Nasıl Düzeltilir?

Herhangi bir durumda 503 hatasına neyin neden olduğundan genellikle emin olamayacağınız için, bu sorunu belirli yöntemleri kullanarak gidermeniz gerekir. Eğer WordPress kullanıyorsanız, aşağıdaki adımlardan her biri, farklı potansiyel temel nedenleri çözmeyi amaçlayan olası bir düzeltmeyi kapsar.

Her adımdan sonra, web sitenize dönmek için bir dakikanızı ayırın ve 503 hatasının gidip gitmediğini görün. Sorunu çözemediyseniz, bir sonraki adıma geçin.

1. WordPress Eklentilerinizi Geçici Olarak Devre Dışı Bırakın

WordPress‘teki 503 hatasının en yaygın nedenlerinden biri eklenti uyumluluğu ile ilgili sorunlardır. Bu yüzden eklentilerle ilgili sorun olup olmadığını belirlemek için sitenizin tüm eklentilerini devre dışı bırakmanız gerekir.

503 hatası, WordPress yönetici alanına erişmenizi engellediğinden, bu adım için bir FTP istemcisi kullanmanız gerekecektir. Kurulumunuz yoksa, FileZilla’yı kullanabilirsiniz.

  • FTP istemciniz hazır olduğunda, web sitenize buradan bağlanın ve WordPress kök dizinize gidin (bulamazsanız, genellikle public_html, html, public, www veya sitenizin adı olarak adlandırıldığını unutmayın). 
  • Bu klasörü açın ve wp-content dizinine gidin. İçeride, sitenizde yüklü olan (hem etkin hem de etkin olmayan) her bir eklenti için ayrı alt dizinler içeren plugins (eklentiler) adlı bir klasör göreceksiniz.
  • Şimdi, plugins klasörüne sağ tıklayıp, klasörü başka bir adla yeniden adlandırın.
  • Bu işlemden sonra eklentiler otomatik olarak devre dışı kalacaktır.

Şimdi, WordPress panonuza erişmeyi deneyin. 503 hatası gitmişse, eklentilerinizden biri yüzünden bu hatayı aldığınızı varsayabilirsiniz. Artık tek yapmanız gereken hangi eklentinin hatalı olduğunu bulmaktır.

Wp-content dizinine dönün ve orijinal eklentiler klasörünüzü doğru şekilde yeniden adlandırın. Ardından, hataya sebep olan eklentiyi bulana kadar eklentilerinizin her birini tek tek devre dışı bırakmanız gerekir. 

Bunu yapmak için wp-content / plugins dizinini açın. İçeride, eklentilerinizin her biri için bir klasör bulacaksınız. İzleyeceğiniz süreç öncekiyle hemen hemen aynıdır:

  • İlk klasörle başlayın ve istediğiniz herhangi bir şekilde yeniden adlandırın.
  • Hatanın gidip gitmediğini görmek için web sitenizi kontrol edin.
  • Hata gitmediyse, önceki adımdaki eklenti klasörünü orijinal adına döndürün.
  • Yukarıdaki adımları tekrarlayarak listenizdeki bir sonraki eklentiye geçin.
  • Çok sayıda eklentiniz varsa bu işlem biraz zaman alabilir, ancak her bir eklentiyi sırayla kontrol etmeniz çok önemlidir. Herhangi bir noktada hataya neden olan eklentiyi belirlerseniz, eklentiyi kaldırabilir veya başka bir araçla değiştirebilirsiniz.

2. WordPress Temanızı Devre Dışı Bırakın

503 hatasını temanız uyumluluk sorunları da yaratıyor olabilir. Fakat temadan kaynaklanan uyumluluk sorunları, maalesef yukarıdakiyle aynı şekilde çalışmıyor. WordPress, tema klasörünü basitçe yeniden adlandırırsanız varsayılan temaya geri dönemezsiniz ve “Theme name does not exist” gibi bir hata görürsünüz. Veya tema dizini klasörünün tamamını yeniden adlandırmaya çalışırsanız, “ERROR: The themes directory is either empty or doesn’t exist” gibi bir hata görebilirsiniz.

Bu nedenle, phpMyAdmin’de oturum açarak WordPress veritabanınıza erişmeniz gerekir.

  • phpMyAdmin’de oturum açtıktan sonra, ”Wp_options” tablosuna tıklayın, ardından “Search (Ara)” sekmesine tıklayın. Şablon için “option_name” altında arama yapmak isteyeceksiniz.
  • “Option_value” sütununun altında temanızın mevcut adını göreceksiniz. Bunu, “twentynineteen” gibi varsayılan temalardan biriyle değiştirin.

Yaptığınız işlemin hatayı düzelttiğini görmek için web sitenizi tekrar kontrol edin. Sorun giderildiyse, bu sadece WordPress temanızla ilgili bir sorun olduğu anlamına gelir. Bu yüzden yeniden yüklemeyi veya en son yedeğinize geri dönmeyi deneyebilirsiniz.

3. İçerik Dağıtım Ağınızı (CDN) Geçici Olarak Devre Dışı Bırakın

Bazen, 503 hatası web sitenizdeki bir sorun nedeniyle değil, İçerik Dağıtım Ağınız (CDN) nedeniyle oluşur. Bir CDN kullanıyorsanız, durumun böyle olup olmadığını anlamanın en hızlı yolu, CDN’yi geçici olarak devre dışı bırakmaktır.

Her CDN, hizmetlerini duraklatmanıza olanak tanıyan bazı özellikler içerir. İzlemeniz gereken süreç, kullandığınız CDN’ye bağlı olarak farklı olabilir. Duraklatma seçeneğini bulamazsanız, genellikle ayrıntılı talimatlar içeren hizmetinizin bilgi tabanına bakabilirsiniz.

Bu işlemin sorununuza yardımcı olmadığını görürseniz, deneyebileceğiniz birkaç düzeltme daha vardır. Devam etmeden önce CDN’nizi yeniden etkinleştirmeyi unutmayın.

4. WordPress “Heartbeat” API’sini sınırlayın

WordPress Heartbeat, platformun içeriği otomatik olarak kaydetmek için kullandığı, eklenti bildirimlerini gösteren, erişmeye çalıştığınız bir gönderi üzerinde başka birinin çalıştığını size bildiren ve daha fazlasını sağlayan, WordPress’te yerleşik bir API’dir.

Tıpkı normal bir sinyal gibi, API arka planda yüksek bir frekansla çalışır, böylece hiçbir şeyi kaçırmaz. Tahmin edebileceğiniz gibi, bu API sunucu kaynaklarını tüketir. Genellikle bu bir sorun değildir, ancak bazı durumlarda sunucunuzun yükü kaldıramaması 503 hatasına neden olabilir.

Heartbeat API’nin sorunlarınızın merkezinde olup olmadığını belirlemenin en hızlı yolu, onu geçici olarak devre dışı bırakmaktır. 

Bunu yapmak için:

  • WordPress web sitenize bir kez daha FTP üzerinden bağlanın ve ardından current themes folder – mevcut temalar klasörünüzü açın ve içindeki functions.php dosyasını arayın.
  • Dosyaya sağ tıklayın ve yerel metin düzenleyicinizi kullanarak açılacak olan View/Edit (Görüntüle / Düzenle) seçeneğini seçin. Açıldıktan sonra, aşağıdaki kod snippet’ini içine eklemeniz gerekir:

add_action( 'init', 'stop_heartbeat', 1 );
function stop_heartbeat() {
wp_deregister_script('heartbeat');
}

  • Bu üç satırlık kod, WordPress’e Heartbeat API’yi devre dışı bırakmasını söyler. 
  • Bu işlemden sonra Functions.php dosyasına değişiklikleri kaydedin, kapatın ve web sitenize tekrar erişmeyi deneyin.

503 hatası ortadan kalktıysa, sorun API’dedir. Bununla birlikte, bu API’yi tamamen devre dışı bırakmak birçok yararlı işlevi de ortadan kaldırır. Bunun yerine, sorun yaratmaması için Heartbeat’i yavaşlatabilirsiniz.

Bunu yapmanın en kolay yolu, Heartbeat Control eklentisini kurmaktır. 

  • Eklentiyi etkinleştirdikten sonra Settings > Heartbeat Control bölümüne gidin. 
  • Modify Heartbeat seçeneğini arayın ve frekansı mümkün olan en düşük sayıya düşürün.

5. WP_DEBUG’ı Aktif Edin

WordPress’de çok fazla dosya var, bu yüzden sorunun kaynağı olan kod satırlarını bulmak oldukça zor. WordPress debug özelliği tam da bu noktada kullanabileceğiniz bir çözüm seçeneği.

Bunu yapmak için:

  • WordPress dizininizi FTP aracılığıyla açın.
  • Wp-config.php dosyasına sağ tıklayın ve Görüntüle / Düzenle seçeneğine tıklayın.
  • Aşağı kaydırın /*That’s all, stop editing! Happy blogging.*/ ve satırının öncesine aşağıdaki kodu ekleyin:

define ('WP_DEBUG', true);
define ('WP_DEBUG_LOG', true);
define ('WP_DEBUG_DISPLAY', false);
@ini_set ('display_errors', 0);

  • Değişiklikleri Kaydedin
  • Wp-config.php dosyanızda kodun ilk satırı zaten mevcutsa, define (‘WP_DEBUG’, false); false değerini true olarak değiştirin. Ardından, kalan üç kod satırını ekleyin.
  • Şimdi, sitenizi yenileyin. Ardından, WordPress dizininizdeki wp-content klasörünüzün içinde debug.log olarak bilinen dosyayı bulun.

Bu dosya, web sitenizdeki tüm hataları içerir. 503 hatanız özel bir kod parçacığından kaynaklanıyorsa, hatanız ayrıntılarıyla birlikte görünecektir. Sorunlu kodu ortadan kaldırın / değiştirin ve sitenizi yeniden yükleyin. 503 hatası devam ederse, sorun web sunucunuzdan kaynaklanıyor olabilir.

6. Sunucunuzun Kaynaklarını Artırın

Yukarıdaki tüm işlemlere rağmen 503 hatası hala devam ediyorsa, sorunun sunucu kaynaklarının eksikliğinden kaynaklanma ihtimali yüksektir. Bu yüzden barındırma planınızı yükseltmeniz gerekir. Fakat bundan önce web hosting destek hizmetinizle iletişime geçip 503 hatasını ve bunu çözmek için şimdiye kadar attığınız adımları anlatmalısınız. Destek ekibi, nedenini belirlemenize yardımcı olabilir ve planınızı yükseltmeniz gerekip gerekmediği konusunda size tavsiyede bulunabilir.

Yukarıda 503 Service Unavailable hatasının ne olduğunu ve nasıl çözüleceğini sizinle paylaşmaya çalıştık. 503 hatası ile ilgili merak ettiğiniz farklı sorularınız varsa, yorum bölümünde bize yazın, içeriğimizi geliştirmek için deneyimlerinizi ve önerilerinizi paylaşmayı unutmayın.