VPN terimi; İngilizce “Virtual Private Network” teriminin baş harflerinden oluşur. Dilimizde “Sanal Özel Ağ” anlamına gelir ama “VPN” kısaltması ile kullanılır. Bu yazımızı okumayı bitirdiğinizde VPN teknolojisi hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olacak ve bu teknolojisinin nasıl çalıştığını öğreneceksiniz.

VPN Nasıl Çalışır?

VPN çalışma mantığı oldukça basittir. Masaüstü ya da mobil cihazınıza bir VPN programı kurduysanız (ki genelde bu yöntemle VPN kullanılır), cihazınızda sanal bir ağ bağdaştırıcısı kurulmuş gibi düşünebilirsiniz. Siz internete bu ağ bağdaştırıcısı üzerinden çıkarsınız. Bu ağ bağdaştırıcı size özel bir IP adresi tanımlar. İnternete VPN ile girdiğinizde IP adresiniz size VPN servisi tarafından tanımlanan IP adresi olarak görünür.

VPN Hangi Amaçla Kullanılır?

Ülkemizde VPN kullanımının temel amacı erişimi engellenmiş olan sitelere erişebilmektir. Zira VPN firmaları için ülkemiz Pazar hedefindeki ilk beş ülke arasındadır. Fakat dünyada erişim engeli diye bir şey olmadığından dolayı, VPN anonim olma ve internete bağlanılan cihazı olası kimlik avı / saldırı gibi kötü olaylardan korumak için kullanılır.

VPN Türleri Nelerdir?

Toplamda yedi farklı VPN teknolojisi vardır. Bu VPN türlerini aşağıda maddeler halinde açıklayacağız.

  • PPTP VPN

En çok kullanılan VPN türü PPTP VPN’dir. Bu VPN türünü kullanmak için herhangi bir donanım gerekmemektedir. Yazılım temelli çalışan bu VPN teknolojisi; mevcut internet bağlantınızla VPN ağı erişimi, VPN ağı üzerinden de internet erişimi sağlar. Dezavantajı ise şifreleme yapmamasıdır.

  • Site-to-Site VPN

Donanım ve yazılım tabanlı çalışan bir VPN çeşididir. İnternet tabanlı olarak kullanılan bu VPN; genelde çok şubeli işletmeler tarafından tercih edilir. Aslında PPTP VPN ile aynı mantıkla çalışsa da, şifreleme yaparak veri güvenliği sağlamayı mümkün kılar.

  • L2TP VPN

L2TP VPN için PPTP VPN’nin daha gelişmiş versiyonu diyebiliriz. Cisco ve Microsoft’un birlikte geliştirdiği bu VPN teknolojisi; veri entegrasyonu ve veri gizliliği konusunda PPTP VPN’e göre bir adım öndedir.

  • IPsec

“Internet Protocol Security” teriminin kısaltması olan IPsec; bir anlamda VPN bağlantısının IPsec isimli bir protokol üzerinden yapılması anlamına gelir. Bu söylemden de anlayabileceğiniz gibi IPsec bir tarz VPN bağlantısı olmasa da; günümüzde IPsec protokolü kullanılarak yapılan tüm VPN bağlantılarına direk olarak “IPsec VPN” denmektedir. Bu konuyu “SSL VPN ve IPSec VPN Nedir? Farkları Nelerdir?” başlığında tekrar işleyeceğiz.

  • SSL and TLS

“SSL and TLS” denilen sistem; temelde bir web sitesi ile bir web sunucusu arasında kurulan VPN ağındaki transfer edilen verilerin şifrelenmesi anlamına gelir. IPsec ve L2TP gibi sistemlerde özel cihaz ve yazılımlar gerekebilirken; bu VPN türünde gelişmiş bir web tarayıcısı kullanmak yeterlidir.

  • MPLS VPN

Maliyeti diğer VPN teknolojilerine göre daha fazla olan bir VPN türüdür. İki site arasında bağlantı yapmak için sıklıkla kullanılır. Günümüzde (ziyaretçiler tarafından çok tercih edilmese de) bazı tunnel siteleri tarafından kullanılmaktadır ama asıl amacı ziyaretçilerin internete bağlanmasını sağlamaktan çok, sitelerin, ağların ve sunucuların VPN teknolojisi kullanarak kendi aralarında veri aktarmalarını sağlamaktır. Bu VPN teknolojisinin gerek kurulumu gerekse ihtiyaca göre geliştirilmesi oldukça zordur.

  • Hybrid VPN

En az MPLS VPN teknolojisi kadar pahalı olan bir VPN teknolojisidir. Adından da anlaşılabileceği gibi; iki VPN teknolojisini birleştirerek kullanıma sunar. Hybird VPN teknolojisinde; MPLS VPN ve IPsec teknolojisi birlikte kullanılır.

VPN Nasıl Kullanılır?

Eğer VPN kullanımındaki amaç sadece erişim engeli olan sitelere bağlanmak ise; internette bulunan ücretli veya ücretsiz VPN programlarını kullanabilirsiniz. Hatta Opera isimli tarayıcının kendinden VPN’i olan bir sürümü de bulunmaktadır. Ücretsiz VPN’li Opera tarayıcıyı resmi sitesinden indirmek için https://www.opera.com/computer/thanks?ni=stable&os=windows tıklayabilirsiniz.

Fakat kullanmak istediğiniz VPN teknolojisi; MPLS VPN, L2TP VPN, IPsec ya da hibrit VPN türlerinden biri ise mutlaka bir uzmandan yardım almalısınız.

VPN İle İzimi Kaybettirebilir miyim?

VPN kullanımında akla gelen ilk soru “VPN kullandığım anlaşılır mı?” ya da “VPN kullanımı tespit edilebilir mi?” şeklindedir. Yasaklı bir siteye erişim sağlamak için VPN kullandığınızı varsayarsak; bu sorunun cevabı hem “evet” hem de “hayır” olacaktır.

Yukarıdaki karmaşık paragrafı izah etmeye başlayalım. Genelde web üzerinden VPN hizmeti sunan servislere erişim sağladığınız IP adresleri sık aralıklarla değişmezler. Bu adresler ülkelerin siber suçlarla mücadele birimlerinde kayıtlı olduğu için; siz bir VPN kullandığınızda, ilgili yetkililer sizin VPN bağlantısı kurduğunuzu anlarlar. Fakat VPN ağından hangi sitelere bağlandığınızı tespit edebilmeleri için, hizmeti veren firmadan bilgi almak zorundalar.  Web üzerinden VPN sağlayan firmalar ise; uyuşturucu ticareti, silah ticareti, kara para aklama, pedofili eylemleri gibi uluslararası arenada da suç sayılan sitelere bağlandığınızı tespit etmediği sürece bilgilerinizi resmi makamlar ile paylaşmazlar. Yani özetle; derinlemesine bir araştırmada VPN kullandığınız tespit edilebilir ama uluslararası jenerik bir suç girişiminiz söz konusu değil ise hangi sitelere bağlandığınız tespit edilemez.

Eğer şirketinizde fiziksel bir VPN ağı oluşturup kullanıyorsanız, anonim olma şansınız web tabanlı VPN teknolojilerine göre daha düşüktür. Zira bu VPN senaryolarında kayıt dosyaları tutulur. Cihaz ve yazılımlar incelendiğinde ise bu kayıtlara erişim mümkündür.

Dolayısı ile VPN, teknik olarak sizi %100 görünmez yapmaz.

Yasaklı Sitelere VPN İle Bağlanın

Ülkemizde uygulanan web sansürleri nedeni ile VPN teknolojisinin temel kullanım amacı yasaklı sitelere erişim sağlamaktır. Yasaklı sitelere VPN yolu ile bağlanmanın suç unsuru teşkil edip etmediği ise hukukçular arasında hala tartışma konusudur. Bu konuda Yargıtay’ın herhangi bir emsal kararı (henüz) olmadığı için, net bir şey söylemek mümkün değildir.

Yargı kurumları, BTK, TK tarafından erişim engeli konulmuş tüm sitelere maalesef VPN ile bağlanabilmek mümkündür.

VPN Servisleri Engellenebilir mi?

VPN; çevrimiçi gizliliğinizi koruyan, kullandığınız IP adresi gizleyen, internete bağlandığınız bilgisayarın bilgilerini maskeleyen bir teknolojidir. Kuşkusuz bu teknolojiyi engellemek için geliştirilen karşı teknolojilerde vardır. Fakat VPN servisleri bu teknolojik savaşta bir adım öndedir.

VPN erişimini engellemek isteyen siteler ve ülkeler; genel olarak VPN servisleri tarafından kullanılan IP bloklarını kara listeye alırlar. Fakat VPN servisleri sürekli yeni IP adresleri kullanarak bu engellemeyi aşmaktadır. Hatta bazı VPN servisleri (küçük bir aylık ödeme karşılığında), sadece sizin kullanımınıza özel IP adresleri tahsis etmektedir.

VPN erişimini engellemek isteyenler bazen de “bağlantı noktası engellemesi” modelini seçerler. Zira siz bir VPN ağı üzerinde veri transferi yaptığınızda, söz konusu veri birçok bağlantı noktasını ziyaret etmek zorundadır. Bu bağlantı noktalarından geçen veri, bağlantı noktasının erişimi kapatılarak kısıtlanmak istense de; bağlantı noktası da değiştirilebilen bir şeydir. Dolayısı ile bu da VPN erişimini engellemek için kesin bir yöntem değildir.

VPN erişimini kısıtlamak için bir başka yol ise “Derin Paket Muayenesi” ismi ile dilimize çevrilebilecek olan “DPI” yöntemidir. Bu yöntemde veri transferinde VPN kullanılıp kullanılmadığı analiz edilir. Eğer VPN kullanılıyor ise erişim engellenebilir. Ancak, “Tor” isimli web tarayıcısı “Obfsproxy” adlı proxy eklentisi ile birlikte kullanıldığında; DPI teknolojisi kullanılarak VPN erişiminin tespit edilmesi mümkün değildir.

Kısacası internet yapısı itibarı ile özgün bir platformdur. Her türlü teknolojik engellemeyi yine teknoloji kullanarak bertaraf etmek mümkündür.

En İyi Ücretsiz VPN Servisleri

Bu başlığı oluşturabilmek için toplamda 74 adet ücretsiz VPN servisini denedik. Ne yaman çelişkidir ki; bilindik on – on beş VPN servisi dışında kalan tüm servisler Çin Halk Cumhuriyeti menşeili. Malumunuz üzere dünyanın en çok internet sansürü uygulayan ülkesi olan Çin’de; yasal olarak vergi veren VPN servisleri mevcut. Gerçekten oldukça enteresan bir durum. Biz Çin Malı VPN kullanmamak adına bu servisleri test etmedik. Size de tavsiye etmiyoruz.

Yukarıdaki kısa bilgiyi verdikten sonra bir hususun daha altını çizmek istiyoruz. Ücretsiz VPN servisi diye bir şey yoktur. Sadece belli sınırlar dahilinde VPN erişimine izin veren ve size bol bol reklam gösterip, iletişim bilgilerinizi satan VPN servisi vardır. Bu deyimi başka bir yazımızda da kullanmıştık ama tekrar kullanmakta fayda görüyoruz. Eğer ortadaki ürün ücretsiz ise muhtemelen ürün sizsiniz.

Yaptığımız 74 farklı VPN servisi incelemesinin sonunda; süre, trafik ve özellik kısıtlaması en makul olan dört ücretsiz VPN servisini aşağıda maddeler halinde anlatacağız.

  • Surfshark VPN

Surfshark VPN tüm cihazlarınız ile kullanabileceğiniz, mobil ve masaüstü cihazlar ile tam uyumluluğu olan, yaygın kullanılan VPN servislerinden biridir.

Surfshark’ın Dünya genelinde 1040 ‘tan fazla sunucusu bulunmaktadır.

  • Windscribe
Aylık Trafik 10 GB
Kaç Farklı Ülkeden IP Sunuyor? 10 – 13 arası. (Bazı ülkeler anlık kapanabiliyor.)
Torrent Erişimi Var
Netflix Erişimi Kararsız
Çalıştığı Platform, Cihaz ve Tarayıcılar Windows, Linux, macOS, Android, IOS, Chrome, Firefox

Eğer VPN için ayıracak bir bütçeniz yoksa; Windscribe’ın ücretsiz planları işinizi görebilir. Aylık 10 GB veri transferi ile ücretsiz VPN servisleri arasında en fazla kullanım hakkı veren servis olduğunu söyleyebiliriz.

Ücretli planlarında 60 ülke ve 110 farklı şehirdeki fiziksel sunucularla hizmet veren Windscribe; ücretsiz planlarda hızını oldukça düşürüyor ve asgari 10 ülkeden IP adresi sağlıyor. Ayrıca ücretsiz planındaki sözleşmede “veri gizliliğini sağlama” konusunda herhangi bir taahhüt vermiyor.

Netflix bağlantıları ise maalesef çok kararsız. Bazen sisteme yakalanmadan bağlansa da, çoğu zaman engellemeyi aşamıyor. Fakat ücretli versiyonunda bu sorun yok.

  • Hotspot Shield
Aylık Trafik Günlük 500 MB
Kaç Farklı Ülkeden IP Sunuyor? 10 – 16 arası. (Bazı ülkeler anlık kapanabiliyor.)
Torrent Erişimi Var
Netflix Erişimi Var
Çalıştığı Platform, Cihaz ve Tarayıcılar Windows, macOS, Android, IOS, Chrome

Huzurlarınızda hızı ile büyüleyecek ama reklamları ile çileden çıkaracak bir VPN servisi Hotspot Shield. Ücretsiz bir VPN servisine göre gerçekten fevkalade hızlı. Ama Günlük 500 MB kotasını aşmamanız için ihtiyacınız olmayan durumlarda VPN servisini kapatmanız gerekiyor. Programda bir sunucu değiştirmek için bile en az dört defa reklam izlemeniz gerekiyor.

Netflix ve Torrent erişimi var. Fakat günlük 500 MB kota olduğundan kullanmanız olanaksız. Yalnız Android telefonlardaki denemelerimizde anlam veremediğimiz şekilde 2 GB’a kadar veri transferi sağladı. Ya an itibarı ile Andorid tarafında bir bug var ya da sitelerinde açıklamamalarına rağmen böyle bir kampanyaları var.

  • ProtonVPN
Aylık Trafik Sınırsız
Kaç Farklı Ülkeden IP Sunuyor? 3
Torrent Erişimi Var
Netflix Erişimi Yok
Çalıştığı Platform, Cihaz ve Tarayıcılar Windows, Linux, macOS, Android, IOS

Ücretsiz VPN programları arasında kişisel güvenliliğinizi, veri gizliliğinizi koruyacağını gerçekten taahhüt eden tek VPN servisi ProtonVPN’dir. Hizmet sağlayıcı firma, dünyanın en güvenli ve takip edilemeyen e-posta servisi olan ProtonMail servisinin de sunucusudur. ProtonMail hesapları için BU yazımızı ziyaret edebilirsiniz.

ProtonVPN’in ücretsiz servislerinde herhangi bir trafik sınırı olmasa da yavaşlığı internete bağlanmayı eziyet haline getirebilir. Eğer video izlemek gibi bir kaygınız yoksa bir nebze hızlı kullanabilirsiniz. Her ne kadar ücretsiz sürümünde Netflix izlendiğini iddia etse de, hızlı olmayışından dolayı bu eylem imkansız hale gelmektedir.

ProtonVPN’i kullanmak için site üzerinden üye olmanız gerekmektedir. BU bağlantıyı ziyaret ederek üyelik işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

  • hide.me
Aylık Trafik 2 GB
Kaç Farklı Ülkeden IP Sunuyor? 5
Torrent Erişimi Var
Netflix Erişimi Yok
Çalıştığı Platform, Cihaz ve Tarayıcılar Windows, Linux, macOS, Android, IOS, Windows Phone, Amazon Fire OS

Kaydolurken herhangi bir bilginizi almayan, teknik destek almak istediğinizde size üvey evlat muamelesi yapmayan hide.me; ücretsiz versiyonunda ülke ve trafik kısıtlaması dışında herhangi bir kısıtlama sunmuyor. Netflix desteği için ise ücretli planlarında da bir garanti vermiyor.

Ücretsiz sürümünde de bilgilerinizi üçüncü şahıslar ile reklam amaçlı da olsa paylaşmayacaklarını iddia etseler de, kullanıcı sözleşmesinde bu hususun aksini söylüyorlar. Gerçi sözleşmeler, sözleşmeyi yapan tarafı en kötü senaryoda bile korumak için düzenlenen akitlerdir. Bu sebeple biz sözleşme kısmına pek takılmadık. Zira bilgisayarınıza indirip kurduğunuz program sizden e-posta adresi dışında kişisel bir bilgi istemiyor.

En İyi Ücretli VPN Servisleri

Aslında “En İyi Ücretsiz VPN Servisleri” başlığı altında sıraladığımız VPN servislerinin tamamının ücretli versiyonları da bulunmakta. Bu sebeple bu başlık altında aynı programları tekrar tekrar anlatmak istemiyoruz. Fakat ücretsiz versiyonları olmayan ve deneme fırsatı bulduğumuz VPN servislerinden tavsiye edeceğimiz dört tanesini bu bölümde anlatacağız.

  1. NordVPN
Memnun Kalmama Halinde Para İadesi Var (30 Gün)
Kaç Farklı Ülkeden IP Sunuyor? 59 (5295 Sunucu)
Torrent Erişimi Var
Netflix Erişimi Var
Çalıştığı Platform, Cihaz ve Tarayıcılar Windows, Linux, macOS, Android, IOS, Chorme, Firefox, Android TV

Denediğimiz ücretli VPN programları arasında açık ara en hızlısı NordonVPN diyebiliriz. Gerek torrent indirme, gerekse Netflix erişimi konusunda da oldukça başarılı. Sunucu ağının geniş olması nedeni ile mutlaka hızlı bir sunucuya denk gelip, dilediğiniz gibi internette gezinebiliyorsunuz.

Para iade konusunda da 30 günü geçmezseniz herhangi bir sıkıntı yaşatmıyorlar. Aldığımız yıllık VPN paketini ikinci gün iptal ettik ve paramız ertesi gün kartımıza iade edildi.

  • ExpressVPN
Memnun Kalmama Halinde Para İadesi Var (30 Gün)
Kaç Farklı Ülkeden IP Sunuyor? 94 (160 Sunucu)
Torrent Erişimi Var
Netflix Erişimi Var
Çalıştığı Platform, Cihaz ve Tarayıcılar Windows, Linux, macOS, Android, IOS, Chorme, Firefox, Android TV, Oyun Konsolları, Modemler

NordVPN’den sonra tavsiye edebileceğimiz ikinci VPN servisi ise ExpressVPN. Bizce hızı gayet yeterli. Ama NordVPN’de 5295 adet sunucu gördükten sonra buradaki 160 sunucu bize az geldi.

15 ay kullan 12 ay öde gibi güzel bir kampanyaları var. Modeminize kurarak evinizdeki internete bağlanan tüm cihazlarda kullanabilmeniz de mümkün ve neredeyse piyasadaki tüm yeni nesil modemleri destekliyor. Ayrıca memnun kalmamanız halinde 30 gün içinde para iadesi var. Bu yazıyı yazdığımız dakikalarda iptal ettiğimiz hizmetin bedeli kartımıza iade edildi. Fakat siz satın alırken kripto para bile kullanabilirsiniz.

  1. HideMyAss!
Memnun Kalmama Halinde Para İadesi Var (30 Gün)
Kaç Farklı Ülkeden IP Sunuyor? 290 Sunucu
Torrent Erişimi Var
Netflix Erişimi Var
Çalıştığı Platform, Cihaz ve Tarayıcılar Windows, Linux, macOS, Android, IOS, Modemler

Bu VPN’i hızından ziyade farklı özellikleri için tercih etmelisiniz. Tercih edilesi ilk özelliği; VPN devrede olmasa bile çevrimiçi bir tehlike sezerse otomatik olarak çalışması diyebiliriz. HideMyAss!’ı çalıştırmadığımız halde, ağ üzerinden bilinçli olarak bir virüs dosyası almak istediğimizde; direk olarak bir virüs programı gibi devreye girdi ve transferi engelledi.

Bunun dışında 10 dakikada bir ya da daha uzun aralıklarla IP adresi değiştirmemize de olanak sağladı. Ayrıca tüm bunları yapmasına rağmen ücret iadesi istediğimizde bizi yormadı. Basit bir anket doldurtarak ödediğimiz parayı ertesi gün iade etti.

  • Perfect Privacy
Memnun Kalmama Halinde Para İadesi Var olduğu iddia ediliyor. Geri ödeme yapmadı.
Kaç Farklı Ülkeden IP Sunuyor? 26 Ülke
Torrent Erişimi Var
Netflix Erişimi Var
Çalıştığı Platform, Cihaz ve Tarayıcılar Windows, Linux, macOS, Android, IOS, Blackberry, Modemler

İsviçre merkezli bu VPN servisi; kişisel verilerinizin korunması alanında koşulsuz taahhüt veren tek firma. Açıkçası bağlantı hızları da fena değil. Ancak hem mobil cihazlarda, hem de masaüstü cihazlarda kullandığınız ara yüz çok amatör.

İnternette yedi gün ücretsiz deneme sürümü olduğu rivayetleri dolaşsa da, aynı gün iptal etmiş olmamıza rağmen henüz bir para iadesi yapılmadı. Her gün şirketin farklı bir departmanından “neden iptal ediyorsunuz?” sorusunu soran e-postalar geliyor.

Bu VPN’in en güzel yanı ise sınırsız sayıda cihaza kurulum yapabilmeniz. Ama lisansınızı ticari amaçla dağıttığınızı düşünürlerse cihaz sınırı koyabiliyorlarmış. Bu maddeyi çok kapalı geçtikleri için “ticari kullanım değerlendirme kriterleri” hakkında bir bilgi edinemedik.

VPN Avantajları ve Dezavantajları

Satın alacağınız her ürün ve hizmetin avantajları gibi dezavantajları da vardır. Bir VPN servisini de kullanırken avantajlar ve dezavantajlar söz konusudur.

VPN servislerinin en büyük avantajı; internette gezinirken anonim olmanızı sağlamaktır. Özellikle Wi-Fi ağlarına bağlandığınızda VPN kullanmazsanız; ağdaki diğer kişiler veri trafiğinizi görebilir. VPN veri gizliliğinizi korur. Ayrıca coğrafi ve IP tabanlı erişim engellerini aşarak yasaklanmış sitelere de girmenizi sağlar. Örneğin; Çin Halk Cumhuriyeti’nde VPN kullanmazsanız WhatsApp üzerinden mesajlaşma dahi sağlayamazsınız.

Öte yandan VPN’de güvenlik arttıkça hız düşer. Bu VPN teknolojilerinin en büyük handikapı ve dezavantajıdır. Yüksek korunaklı VPN servislerinde video izlemek nerede ise imkansızdır. Ayrıca MPLS, Hibrit ve IPsec VPN’lerde yanlış yapılandırmalar olması halinde; sisteminize kötü niyetli kişiler sızabilir.

VPN Çözümleri Ne Kadar Güvenli?

VPN çözümlerinin ne kadar güvenli olduğu; kullandığınız VPN teknolojisinin türüne ve VPN servisi sağlayan şirkete bağlıdır. Yazımızın “En İyi Ücretsiz VPN Programları” başlığında anlattığımız üzere; dünyanın en çok internet sansürü uygulayan ülkesinde yerleşik olarak hizmet veren bir VPN servisi ile çalışmak pek de güvenli sonuçlar doğurmayacaktır.

Netice itibarı ile VPN kullanarak çevrimiçi ödemeler yapıp, e-posta ve sosyal medya hesaplarınıza giriyorsunuz. Bu sebeple (riskleri en aza indirmek adına) tanınmış ve kendini ispatlamış VPN servisleri ile çalışmanız gerekmektedir.

VPN Kullanımındaki Sorunlar ve Riskler Nelerdir?

Her VPN teknolojisinin kendine has sorunları ve riskleri vardır. Web tabanlı VPN servislerindeki en büyük sorun; kişisel bilgilerinizi kaydetmesidir. VPN servisi bu bilgileri kötü bir amaçla kullanmayacak olsa dahi; internet korsanları sürekli bu firmaları hedef alarak saldırılar düzenlemektedir. Olası başarılı bir saldırıda bilgileriniz kötü niyetli kişilerin eline geçebilir.

Tekrar etmekte fayda var ki; VPN servisi seçerken bilgilerinizi ve tarama geçmişinizi kaydetmeyen bir servis tercih etmelisiniz.

VPN Uygulamaları Nasıl Kurulur?

MPLS, Hibrit ve IPsec gibi kurulumlar teknik bilgi istemektedir. Fakat evinize veya ofisinize kuracağınız bir VPN programı için çok fazla teknik detay hakimiyeti gerekmez. Birçok programı kurmak, sosyal medya hesabı açmak kadar basittir. VPN servislerini modeminize kurmak daha zor olsa da, sıradan bir internet kullanıcısının becerebileceği zorluktadır.

SSL VPN ve IPSec VPN Nedir? Farkları Nelerdir?

SSL VPN; tarayıcı bazlı çalışan bir VPN teknolojisidir. İnternete erişmeye çalıştığınız cihazdaki güncel versiyona sahip hemen hemen tüm tarayıcılar SSL VPN kullanabilir. SSL VPN’ler mobil cihazların tamamında da kullanılabilmektedir.

IPSec VPN’de ise; ağdaki tüm cihazlara bir client yazılımı (vekil yazılım) indirmek ve cihaza göre ayarlama yapmak gerekir. Çıkabilecek herhangi bir sorunu düzeltmek için teknik bilgiye sahip biri tarafından müdahale edilmesi şarttır.

VPN Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Herhangi bir ürün veya hizmeti kullanmadan evvel, o ürün ya da hizmete neden ihtiyacınız olduğunu net olarak belirlemelisiniz. VPN seçerken de durum böyle olmalıdır.

Eğer sadece internette çevrimiçi gizliliğinizi korumak ve yasaklı sitelere erişmek için bir VPN ihtiyacınız varsa; MPLS, Hibrit ve IPsec gibi teknolojilere yatırım yapmanız yersizdir. Web tabanlı bir VPN servisi sorununuzu fazlasıyla çözecektir.

Web tabanlı bir VPN almaya karar verdiğinizde de, internet üzerinde hangi sitelere bağlanırken VPN kullanmak istediğinizi kesin olarak belirlemelisiniz. Örneğin, Netflix gibi bir siteden video izlemek için VPN servisi kullanacaksanız, seçtiğiniz servisin video izleme desteği verip vermediğini bilmeniz gerekir.

Kişisel verilerinizin paylaşılmaması ve anonim kalmanız çok önemli ise, merkezi İsviçre gibi ülkelerde olan VPN servislerini tercih etmeniz gerekir.

Yazımızı burada noktalıyoruz. Buraya kadar okuduğunuza göre VPN teknolojisi ve servisleri hakkında detaylı bilgi sahibi oldunuz demektir. Yine de sormak istediğiniz bir soru varsa ya da hangi VPN servisini tercih etmeniz gerektiği konusunda emin değilseniz; yorumlar kısmından bize ulaşabilirsiniz.