Günümüz teknolojisi her geçen gün hızla gelişiyor ve internet artık hayatımızda vazgeçilmezlerimizden olarak yer alıyor. Bu sebeple birçok kişi şirketlerini, işlerini internet ortamında da sürdürmek, sanal ortama taşımak istiyor. Bu da iyi bir web sitesi sayesinde gerçekleşebiliyor. OpenCart da bir e-ticaret platformu olarak web siteleri tarafından tercih ediliyor. Durum böyle olunca Opencart ile E-ticaret sitesi kurmak da merak edilen konular arasında yerini aldı. Bizler de bu yazımızda sizler için Opencart hakkında merak edilenleri yanıtladık.
OpenCart Nedir?
OpenCart, ücretsiz bir şekilde hizmet veren açık kaynaklı e-ticaret platformudur. E-ticaret platformları arasında en eski ve en popüler olarak bilinen OpenCart, internet üzerinden alışveriş yaptığınız web sitelerinin temelini oluşturur. PHP (Hypertext Preprocessor) yazılım dili ile yazılmış ve MySQL (My Structured Query Language) veri tabanına sahip açık kaynak kod sistemlerinden biri olan Opencart günümüzde kullanılan e-ticaret sitelerini tarafından tercih ediliyor. OpenCart, açık kaynak kod sistemi olduğu için e-ticaret web sitelerini değiştirmek ve özelleştirmek için kaynak koduna kolaylıkla erişim sağlar.
Yeni Başlayanlar İçin OpenCart
Kullanıcı dostu politikasıyla popüler platformlar arasında yerini alan OpenCart, uzun yıllardır birçok e-ticaret sitesi tarafından kullanılıyor. OpenCart online mağaza oluşturmak isteyenler, e-ticarete başlamak isteyen kişiler için çok kullanışlı bir platformdur.
OpenCart’ın Avantajları
- OpenCart, kullanım kolaylığı ile kullanıcılarının her birine hitap eder. Veri tabanı işlemleri de dahil olmak üzere hesap kurulumuna kadar her bir detayı kolaylıkla gerçekleştirmenizi sağlar. Kullanım kolaylığı sayesinde teknik bilginiz kısıtlı olsa dahi OpenCart’ı kolaylıkla kullanabilirsiniz.
- Ticaret yapmak istediğiniz alanı genişletmek istiyorsanız OpenCart sizin için doğru bir tercih olacaktır. Birden fazla dil seçeneği bulunan, çok sayıda para birimini ve vergi türünü destekleyen bir alt yapıya sahip olan OpenCart sayesinde e-ticaret sitenizi istediğiniz ülkeye göre yerelleştirebilirsiniz. 30’dan fazla ödeme seçeneği bulunan Opencart ile ödemeleri istediğiniz şekilde yönetebilirsiniz.
- Geliştirilmiş rapor teknolojisine sahip olan OpenCart sayesinde verilerinizi de kolaylıkla kontrol edebilirsiniz. Bu sayede günlük, haftalık, aylık satışlarınızı ve gelirlerinizi görüntüleyip, karşılaştırma imkanına sahip olabilirsiniz.
- E-ticaret sitenizin birçok cihazdan görüntülenmesini isterseniz OpenCart size bu imkanı da sunuyor. Her ekrana duyarlı(responsive) olarak tasarlanmış OpenCart, her cihazdan kolaylıkla ulaşılabilir olma özelliğine de sahip.
- OpenCart sayesinde SEO tekniklerini hiçbir sorun olmadan web sitenize uygulayabilirsiniz.
- OpenCart ile birden fazla online mağazayı oluşturabilir ve bu mağazaları tek elden yönetebilirsiniz.
- OpenCart, bütçe dostu bir platform olarak bilinir. Çok sayıda temayı ücretsiz bir şekilde indirebilir ve kullanabilirsiniz. Sizden hiçbir şekilde aylık ya da yıllık bakım, yükseltme ücreti talep edilmez.
- OpenCart’ın forumları sayesinde aradığınız birçok bilgiyi kısa bir süre içerisinde bulabilirsiniz.
- Size birçok tema ve uzantıyı sunan OpenCart yalnızca bununla sınırlı kalmaz. Üçüncü taraf tema ve uzantıları da sorunsuz bir biçimde destekler.
- Birbirinden farklı ürünlere sahip olan online mağazaları da düşünen OpenCart, bu farklı ürünlere sahip olan mağazalar için de bir avantaj oluşturuyor. Ürünlerin her birinin özellikleri ürün sayfasında belirtmenize imkan tanıyor.
- OpenCart’ta herhangi bir sınır yok. Yani istediğiniz kadar ürünü istediğiniz şekilde ekleyebilirsiniz. Bunun yanı sıra ‘‘Müşteri Yorum Modülü’’ ile müşterilerin ürünlerinizi puanlamasını Müşteri Yorumları Modülü ile sağlayabilirsiniz.
- Satış politikaları diğer web sitelerinin aksine son derece esnektir. Dilediğiniz gibi indirim ve kupon kullanabilirsiniz.
- OpenCart, son derece güvenilir bir platformdur. SSL ve PCI gibi sistemler ile uyumlu eklentileri sağlama özelliğine sahip OpenCart, bilgilerinizi güvenli bir şekilde tutar.
OpenCart’ın Dezavantajları
- OpenCart çok sayıda eklentiye ve uzantıya sahiptir. Fakat bu bazen bir dezavantaj da doğurabilir. Her eklenti ya da uzantı web siteniz ile entegre bir şekilde çalışmayabilir. Bu eklentileri ya da uzantıları denemek ve en doğrusunu bulmak da size zaman kaybettirebilir.
Hangi İşletmeler OpenCart’ı Kullanabilir?
OpenCart, kullanıcılarına hiçbir sınır koymaz. İster küçük bir işletme sahibi olun, isterseniz de büyük işletmeniz olsun her iki koşulda da OpenCart’ı kullanabilirsiniz. Hiçbir yazılım bilgisine sahip olmayan bir kişiyseniz ve bir e-ticaret web sitesi açmak istiyorsanız Opencart size yardımcı olacaktır. Büyük ya da orta ölçekli bir işletmeyseniz de OpenCart sizin ihtiyaçlarınızı karşılayacak derecede iyi bir platformdur. Yani işletmenizin büyüklüğü ve sektörünüzün hangi tür olduğu fark etmeksizin OpenCart’ı kullanabilirsiniz.
OpenCart’ı Rakiplerinden Neler Ayırıyor?
OpenCart, rakibi olan diğer platformlara göre çok daha büyük bir kullanıcı kitlesine sahiptir. Bunun en büyük sebeplerinden biri de ücretsiz ve kolay kullanıma sahip oluşudur.Yazılım bilmeyen ve web sitesi kurmakta zorlanan bir kişiyseniz dahi OpenCart ile kolaylıkla bir e-ticaret web sitesi kurabilirsiniz. SEO uyumu sayesinde Google aramalarında üst sıralarda olmanız da mümkün hale gelir. OpenCart’ın rakibi konumundaki çoğu platform hem ücretli olarak hizmet veriyor hem de yazılım bilgisine sahip olmayan kişiler için pek de uygun olmuyor. Geniş yabancı dil seçeneğine de sahip olan Opencart burada da rakiplerinin önüne geçiyor. Çoğu platform İngilizce olmak üzere yabancı dillerde hizmet veriyor. Fakat OpenCart tüm bunlardan farklı olarak Türkçe seçeneğine de sahip.
Opencart Kurulum İşlemi Nasıl Yapılır?
OpenCart’ın avantajlarını, dezavantajlarını, rakiplerinden ayıran özelliklerini inceledik. Şimdi de OpenCart kurulumu ile ilgili tüm detaylara bir göz atalım.
Niobe Hosting Otomatik Kurulum Sistemi
- OpenCart kurulumunu gerçekleştirmek istiyorsanız Linux işletim sisteminde çalışan bir web hosting ya da sunucu hizmeti alıyor olmanız temel şarttır. Eğer Linux işletim sistemine sahip değilseniz OpenCart kurulumu gerçekleştiremezsiniz. Linux işletim sisteminde çalışan bir web hosting hizmeti almak istiyorsanız bu linke tıklayarak Niobe Hosting’in hizmetlerini inceleyebilirsiniz.
- Kurulum için yapmanız gereken ilk şey sunucu ya da Opencart hosting hizmeti aldığınız web sitesine giriş yapmak olmalıdır. Bu web sitesine kullanıcı adınız ve şifreniz ile giriş yaptıktan sonra ‘‘cPanel’’ bölümüne giriş yapmalısınız.
- ‘‘cPanel’’ bölümüne girdikten sonra karşınıza çıkan yeni sayfada ‘‘Tek Tıkla Uygulama Kurulumu’’ sekmesi olacak. Bu sekmede yer alan ‘‘OpenCart yazılımına’’ tıklamanız gerekiyor.
- ‘‘OpenCart yazılımına’’ tıkladıktan hemen sonra ‘‘Script Ayarları’’ sayfası karşınıza çıkmış olacak. Bu sayfada sizden bazı bilgiler istenecek. Buraya mağazanızın adı, mağazanızın dili, açıklama, mağaza adresi gibi bilgileri doğru bir şekilde girmeniz gerekiyor.
- Sadece mağazanız ile ilgili bilgiler yeterli olmayacaktır. Yine aynı sayfada OpenCart yöneticileri ile ilgili bilgiler kısmını da doldurmanız gerekiyor. Kullanıcı adı, şifre, mail adresi, ad ve soyad gibi bilgileri de eksiksiz bir şekilde girmelisiniz.
- Web siteniz ile ilgili istenen tüm bilgileri girdikten sonra sayfanın aşağı kısmında yer alan ‘‘Yükle’’ butonuna tıklamanız gerekiyor. Bu butona tıkladıktan sonra OpenCart kurulum işlemini başarılı bir şekilde gerçekleştirmiş olacaksınız.
- Kurulum işleminden sonra, sizin oluşturduğunuz kullanıcı adı ve şifre ile OpenCart sistemine kolaylıkla giriş yapmanız mümkün hale gelir.
FTP ile OpenCart Kurulumu
OpenCart’ı FTP( File Transfer Protocol) yani Dosya Transfer Protokolü olarak adlandırılan, dosya transferi sağlayan uygulama ile de kurabilirsiniz. Şimdi bunu inceleyelim.
- Bu işlemi gerçekleştirmek için Filezilla uygulamasını kullanmanızı öneririz. Bu sebeple bilgisayarınızda yoksa Filezilla uygulamasını indirerek işe başlamanız gerekir.
- Sonrasında OpenCart web sitesi üzerinden OpenCart’ın son sürümünü bilgisayarınıza yükleyin.
- OpenCart’ı bilgisayarınıza yükledikten sonra Filezilla programındaki sunucu alanı bölümüne sitenizin ismini, kullanıcı adınızı ve parolanızı girerek giriş yapın.
- Bir süre sonra bağlantı gerçekleşecektir. Bağlantı gerçekleştikten sonra yüklediğiniz OpenCart dosyaları arasından ‘‘Upload’’ klasörünü bulun.
- Bu Upload klasörünü Filezilla üzerinden ‘‘public_html’’ klasörüne yükleyin.
- Yükleme işleminiz gerçekleştikten sonra ‘‘config-dist.php’’ dosyasını bulmanız ve bu dosyanın ismini ‘‘config.php’’ olarak değiştirmeniz gerekiyor.
- Tüm bu adımları eksiksiz bir şekilde tamamladıktan sonra ilgili web sitenize giriş yapın. Giriş işleminiz gerçekleştikten sonra karşınıza çıkacak olan sözleşmeleri onaylanarak kurulum işlemini gerçekleştirmiş olacaksınız.
OpenCart Kurulumu Sonrası Yapılması Gerekenler
OpenCart Modül Kurulumu
- İlk olarak yapmanız gereken kurmak istediğiniz modülü zip dosyası şeklinde bilgisayarınıza indirmek olacaktır.
- Bu işlemi gerçekleştirdikten sonra dosyaları zip klasöründen çıkartın.
- Dosyaları çıkardıktan sonra klasörü açın. Açtığınız klasörün içerisinde ‘‘admin’’ ve ‘‘catalog’’ isimli iki klasör olacak. Bu iki klasörü kopyalayın.
- Kopyaladığınız bu klasörleri filezilla uygulaması ile public_html’in içine yükleyin.
- Bu eklentileri yükledikten sonra kullanıcı adınız ve şifreniz ile admin panelinize giriş yapın.
- Sistem menüsündeki ‘‘Kullanıcılar > Kullanıcı Grupları’’ bölümüne girin.
- Açılan sayfada sağ üstte bulunan ‘‘Düzenle’’ seçeneğine tıklayın ve yönetici bölümleri kısmında ‘‘üst yönetici’’ seçeneğine tıklayın.
- Bu sayfada izinli olan modüller işaretli bir şekilde karşınıza çıkacak. Yeni yüklediğiniz modülün iznini vermek için ‘‘ Tümünü Seç’’ seçeneğine tıklayın ve ‘‘Kaydet’’ butonuna tıklayın.
- Sonrasında OpenCart admin panelinizdeki üst menüde yer alan ‘‘Eklentiler >Modüller’’ seçeneğine tıklayın. Burada kurulumunu yeni yaptığınız modülü göreceksiniz. Modülün hemen yanında yer alan ‘‘Kur’’ seçeneğine tıklayarak modülünüzün kurulumunu gerçekleştirmiş olacaksınız.
OpenCart Tema Kurulumu
- OpenCart’ta tema kurulumu yapabilmeniz için öncelikle web sitenize uygun bir temayı satın almanız gerekir. Bu temayı ThemeForest ve benzeri web siteleri üzerinden satın alabilirsiniz.
- Web siteniz için temayı seçip satın aldıktan sonra bu temayı bilgisayarınıza yükleyin. Temanız zip dosyası şeklinde olacaktır.
- Bu zip dosyasına tıkladığınızda ‘‘admin’’ ‘‘catalog’’ ‘‘image’’ ve ‘‘system’’ isimli dört adet dosya ile karşılaşacaksınız. Bu dosyaları zip dosyası içerisinden çıkarmanız gerekir.
- Çıkardığınız bu dosyaları firezilla uygulaması ile web sitenize yüklemeniz gerekiyor. Bunun için ilgili dosyaları firezilla uygulamasına girin. Sonrasında uygulamanın sol tarafında yer alan ‘‘local site’’ kısmından ilgili dosyaları bulun.
- Dosyalar burada karşınıza çıkacaktır. Bu dört dosyayı indirmek için üzerine gelin. Sağa tıklayın ve sonrasında ‘‘upload’’ seçeneğine tıklayın.
- Temalarınız web sitenize yüklenmiş olacaktır. Kurulumu tamamlamak için OpenCart admin paneline giriş yapın.
- Admin panelinde üst kısımda yer alan ‘‘Eklentiler>Temalar’’ bölümüne tıklayın. Burada tüm temalarınızı göreceksiniz.
- Yeni yüklediğiniz tema ‘‘kapalı’’ olarak görünecektir. Temanızı aktif bir hale getirmek için ‘‘eylem’’ bölümünde yer alan düzenleme bölümüne tıklayın. Burada temanızı açık hale getirin. Bu adımla birlikte tema kurulum işleminiz gerçekleşmiş olacaktır.
OpenCart Mağaza Kurulum Ayarları
- OpenCart’ta e-ticaret web sitenizin mağaza ayarları ayarlarını düzenlemek için ilk olarak yapmanız gereken OpenCart sitesine giriş yapmak olacaktır.
- OpenCart admin panelinde sol kısımda bulunan menüden ‘‘Sistem’’ bölümüne tıklayın.
- Açılan menüde yer alan ‘‘Mağaza Genel Ayarları’’ bölümüne tıklayın. Burada ‘‘Düzenle’’ seçeneğine tıklayarak mağazanızı düzenlemeye başlayabilirsiniz.
- ‘‘Meta Başlığı’’ bölümüne mağazanızın adını girin. ‘‘Meta Açıklaması’’ kısmına da web sitenizi tanıtacak kısa bir yazı yazmanız gerekiyor. Bu kısım SEO açısından oldukça önemlidir. Bu sebeple web sitenizi iyi tanıtacak, aramalarda sizi üst sıralara taşıyacak kelimeler olmasına dikkat etmeniz gerekiyor. ‘‘Meta Kelimeleri’’ bölümünde de web siteniz ile ilgili 10-12 anahtar kelime yazmanız gerekiyor. Bu kelimelerin oldukça kısa olmasına dikkat edin ve kelimeleri virgül ile ayırın.
- ‘‘Tema Seçimi’’ bölümünden de web sitenize en uygun bulduğunuz temayı seçebilirsiniz.
- OpenCart Mağaza Sekmesinde de ‘‘Mağaza Adı’’, ‘‘Mağaza Sahibi’’, ‘‘Adres’’, ‘‘E-posta’’, ‘‘Coğrafi Konum’’, ‘‘Coğrafi Kod’’, ‘‘Telefon’’, ‘‘Çalışma Saatleri’’, ‘‘Açıklama’’ bölümlerini doldurmanız gerekiyor.
- OpenCart Mağaza Yerel Ayarları bölümünde ise ‘‘Ülke’’, ‘‘Şehir’’, ‘‘Mağaza Dili’’, ‘‘Yönetim Dili’’, ‘‘Para Birimi’’ bölümlerini doldurun.
- OpenCart Seçenek Ayarları bölümünde de ürünleriniz ile ilgili detayları ‘‘Ürünler’’ seçeneğinden, yorumlar ile ilgili özelleştirmeler için ‘‘Yorumlar’’ seçeneğindeki ayarları düzenleyebilirsiniz.
- ‘‘Hesap Ayarları’’ bölümünde müşteri etkinlikleri, müşteri raporlamaları ile ilgili düzenlemeleri yapabilirsiniz.
- ‘‘Kasa İşlemleri’’ bölümünde faturalarınız ve siparişleriniz ile ilgili ayarlarınızı yapabileceğiniz seçenekler bulunur.
- ‘‘Stok Bölümü’’ ile stokta bulunan ürünleri, ürünlerinizin teslimatı ve iadesi ile ilgili detayları içerir.
- ‘‘Resim’’ bölümünde de web sitenizin ve mağazanızın logosunu eklemeniz gerekir.
- ‘‘E-posta Ayarları’’ bölümünde ise web sitenizin e-posta alışverişi ile ilgili detayları düzenleyebilirsiniz.
- Tüm bu adımları doğru ve eksiksiz bir şekilde gerçekleştirdiğinizde mağaza kurulum ayarlarını tamamlamış olursunuz.
OpenCart’ta Tema Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyim?
OpenCart platformunda binlerce temayı bulabilirsiniz. Bu temalar arasında seçim yapmak bazen zor olabilir. Bu sebeple OpenCart’ta web siteniz için en uygun temayı seçerken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar olacaktır. Bu önemli noktaları sizler için listeledik.
- SEO web siteleri için önemlidir. Doğru bir SEO optimizasyonuna sahip OpenCart teması web sitenizin trafiğini arttırır. Bir web sitesini trafiğinin artması satışları da olumlu etkiler.
- Eğer yazılım alanında uzman değilseniz ya da yeterli bilginiz yoksa kullanımı kolay temaları seçmelisiniz. Kullanımı kolay temalar işinizi de kolaylaştıracaktır.
- Hız her web sitesi için önem taşır. Hiç kimse bir web sitesine giriş yaptığında giriş yapmak istediği sayfaların uzun sürede açılmasını istemez. Bu yüzden tema seçerken temanın hızına dikkat etmeniz gerekiyor.
- Seçtiğiniz temanın mobil ekranlarda sorunsuz bir şekilde görünmesi için mobil duyarlı olmasına dikkat edin.
- Web sitelerinin görünüşleri de fazlasıyla önemlidir. Bu sebeple kurumsal kimliğe uygun, marka imajınızı değerlendirecek temalar üzerinde yoğunlaşın.