Birçok web sitesi HTTP kullansa da, Google Mayıs 2010’da web sitelerini HTTPS‘ye geçmeyi teşvik etmeye başladı. Ardından 6 Ağustos 2014’te, küçük yeşil asma kilit ve adres çubuğunuzdaki “https” harflerinin web siteleri için bir sıralama artışı sağlayacağını duyurdu. 2018’de, HTTPS olmayan bir web sitesine (yani SSL kullanmayan http siteleri) tıklarsanız bunu Chrome kullanıcılarına göstermeye başladı. Bu tarihten sonra HTTPS olmayan bir web siteniz varsa, trafik kaybetme riskiyle karşı karşıya olduğunuzu ve Chrome kullanıcılarının web sitenize gelmeden önce aşağıdaki korkunç pop-up bildirimini görüntüleneceğini söyledi. Sonuç olarak Google, geçiş yapmayan siteleri rakiplerine avantaj sağlayarak cezalandırdı.
Şimdi muhtemelen merak ediyorsunuzdur, HTTPS’ye geçmek neden önemli? Bu zahmete değer mi? HTTP ve HTTPS arasındaki fark nedir? HTTPS kullanmak SEO çabalarınızı etkiler mi?
Tüm sorunların cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.
Haydi başlayalım!
HTTP Nedir?
HTTP, Hypertext Transfer Protocol – Hiper Metin Transferi Protokolü anlamına gelir. En temelde, farklı sistemler arasında iletişime izin verir. En yaygın olarak, kullanıcıların web sayfalarını görüntülemesine izin vermek için verileri bir web sunucusundan tarayıcıya aktarmak için kullanılır. Temelde tüm eski web siteleri için kullanılan protokoldür.
HTTPS Nedir?
HTTPS, Hypertext Transfer Protocol Secure – Güvenli Hiper Metin Transferi Protokolü anlamına gelir. Normal HTTP protokolüyle ilgili sorun, sunucudan tarayıcıya akan bilgilerin şifrelenmemiş olmasıdır, bu da kolayca çalınabileceği anlamına gelir. HTTPS protokolleri, sunucu ile tarayıcı arasında güvenli bir şifreli bağlantı oluşturmaya yardımcı olan ve böylece, sunucu ile tarayıcı arasında aktarılırken potansiyel olarak hassas bilgilerin çalınmasını önleyen bir SSL (secure sockets layer) sertifikası kullanarak bunu giderir.
HTTP ve HTTPS Arasındaki Temel Fark Nedir?
İki protokol arasındaki en önemli fark SSL sertifikasıdır. Aslında HTTPS, temelde ek güvenliğe sahip bir HTTP protokolüdür. Bununla birlikte, bu ek güvenlik, özellikle kullanıcılarından kredi kartı bilgileri ve şifreler gibi hassas veriler alan web siteleri için son derece önemli olabilir.
HTTPS nasıl çalışır?
SSL sertifikası, temelde verileri bir koda çevirerek kullanıcıların siteye sağladığı bilgileri şifreler. Bir kişi gönderen ile alıcı arasında iletilen verileri çalmayı başarsa bile, bu şifreleme nedeniyle bunu anlayamayacaktır.
Ancak bu ekstra güvenlik katmanını eklemenin yanı sıra HTTPS, TLS (Transport Layer Security) protokolü aracılığıyla da güvence altına alınır. TLS, veri aktarımının değiştirilmesini veya bozulmasını önlemeye yardımcı olan veri bütünlüğü ve kullanıcılarınıza amaçlanan web sitesiyle iletişim kurduklarını kanıtlayan kimlik doğrulaması sağlamaya yardımcı olur.
Kullanıcılar, bir sitenin HTTPS protokolünü kullanıp kullanmadığını web adresine göre belirleyebilir. Web adresinin ilk bölümü (“www” dan önce), sitenin HTTP veya HTTPS protokollerini kullanıp kullanmadığını gösterir.
Özetlemek gerekirse, HTTP ile HTTPS arasındaki fark, basitçe bir SSL sertifikasının varlığıdır. HTTP’de SSL yoktur ve HTTPS, bağlantılarınızın güvenliğini sağlamak için bilgilerinizi şifreleyen SSL’ye sahiptir. HTTPS, HTTP’de bulunmayan TLS (Transport Layer Security) protokolüne de sahiptir. HTTPS, HTTP’den daha güvenlidir.
HTTP Mi Yoksa HTTPS Mi Daha İyidir?
HTTP ve HTTPS arasındaki temel farka bakarsanız, HTTPS’nin kesinlikle büyük bir avantajı vardır. Sonuçta, sitenizin olabildiğince güvenli olmasını istemez misiniz? Mesele şu ki, bir e-ticaret sayfanız yoksa ve web sitenizin ziyaretçilerinden potansiyel olarak hassas bilgileri almıyorsanız, o zaman bir HTTPS sitesine geçmenin o kadar da gerekli olmadığını düşünüyor olabilirsiniz.
Ancak HTTPS kullanmanın tek avantajı güvenlik avantajı değildir. HTTPS’ye geçmek, SEO çabalarınıza da katkı sağlar. HTTP ile HTTPS arasında bir geçişin, sıralamalarınızı birinci sayfaya çıkarması pek olası değildir. SEO başarısını görmek için sayfa içi SEO, backlink alma ve SEO içeriği oluşturma dahil olmak üzere bütün bir strateji gerekir.
HTTPS Kullanmanın SEO’ya Faydası Nedir?
Aşağıda, HTTPS’nin SEO’nuzu geliştirmenize yardımcı olabileceği birkaç yol bulunmaktadır:
1. Daha İyi Kullanıcı Deneyimi Sağlar
Kullanıcı deneyimi (UX) Arama Motoru Optimizasyonu Sonuçlarının büyük bir parçasıdır. Bu nedenle UX, SEO stratejilerinin büyük bir bölümünü oluşturur.
SSL veya TLS (HTTPS’ye karşı HTTP) içermeyen güvenli olmayan sayfalar, Google’nin sitelerin yüksek sıralamalara ulaşması için belirlediği “yüksek kaliteli ve güvenli” kriterlerine uymaz.
Aslında Google, güvenli olmayan sitelere o kadar karşıdır ki, Chrome tarayıcısının en son güncellemesi artık kullanıcılara SSL veya TLS’siz bir siteyi ziyaret ettiklerini söyleyerek şifrelenmemiş siteyi “Güvenli Değil” olarak etiketlemektedir.
Bu tarayıcı uyarı işaretini görmek sizi korkutur, değil mi?
Verilerinizin risk altında olduğunu bildikten sonra siteye devam etmeyi iki kez düşünürsünüz, bu da kötü bir kullanıcı deneyimiyle karşılaşmanıza neden olur.
2. Güvenli URL Adresi Bekleme Süresini (Dwell Time) Artırabilir
Bekleme süresi (Dwell Time), SEO için önemli bir faktördür. Arama yapan kişinin SERP’lere geri dönmeden önce sitenizde geçirdiği süre ile belirlenir ve bu, Google’ye sorgusu için sonucunuzun ne kadar doğru olduğunu söyler.
HTTPS bağlantısı olmayan alanlar kendi bekleme sürelerini sabote eder. SSL veya TLS şifrelemesi bu noktada son derece önemlidir.
Paylaştığınız içerik, arama yapan kişi için mükemmel bir seçim olabilir. Ancak “Güvenli Değil” mesajıyla karşı karşıya kalırlarsa, onlara harika içeriğinizi gösterme şansınız olmaz. Sadece SERP’lerine geri döner ve düşük bekleme süresine katkıda bulunurlar.
Google daha sonra sitenizi düşük kaliteli veya o arama terimiyle tamamen alakasız olarak görür ve içeriğiniz kaliteli olsa bile URL’niz sıralamalarda aşağıya düşer.
3. HTTPS ile Siteler Daha Hızlı Yüklenir
Bir bağlantıya tıkladığınızda ve bir siteye geldiğinizde, sabrınız tükenmeden içeriğin yüklenmesini ne kadar bekliyorsunuz?
Incapsula tarafından yapılan bir araştırmaya göre, insanların %55’i en fazla beş saniye beklemeye istekli. Bu yüzden HTTP kullanan web siteleri HTTPS’den %824 daha yavaş olduğu için HTTPS kullanmak size bir SEO avantajı sağlar.
Sonuç olarak web sitenizin bir dizi nedenden dolayı güvenli olmasını istiyorsanız, bunu sadece hassas bilgileri korumak için değil, aynı zamanda ziyaretçilerinizin sitenize rahatça göz atması içinde yapmanız gerekir.
Bu nedenler bile tek başına HTTP’den HTTPS’ye geçmek için iyi bir nedendir. Bununla birlikte, HTTPS’ye geçmenin SEO’nuz üzerinde büyük bir etkisi vardır.
Henüz web sitenizi HTTPS’ye geçirmediyseniz, bunu yapmak için zaman ayırmalısınız. Evet, ilgili birkaç adım var, ancak göstereceği çaba, sonuca değer.
HTTPS zaten standart protokol haline geldi, yani ne kadar uzun süre tereddüt ederseniz, rakiplerinizin gerisinde kalma şansınız da o kadar artar.
Web sitenizi zaten HTTPS’ye geçirdiyseniz, bunun web sitenizin SEO’su için yalnızca bir başlangıç olduğunu bilin. HTTPS kurulumu sıralamanızı etkileyen faktörlerden yalnızca biridir.
Yukarıda sizin için HTTP nedir, HTTP ve HTTPS arasındaki farklar nelerdir vb. birçok sorunun cevabını paylaşmaya çalıştık. Siz web sitenizde HTTPS mi yok HTTP mi kullanıyorsunuz? Yorum bölümünde bize yazın, içeriğimizi geliştirmek için deneyimlerinizi ve önerilerinizi paylaşmayı unutmayın.
https güvenilir site diye biliyorum ama ?