Eğer haber siteleri ve bloglarda vakit geçiriyorsanız RSS ifadesi ile mutlaka karşılaşmışsınızdır. Bir doküman takip sistemi olan RSS özellikle haber siteleri ve bloglarda sıklıkla kullanılır. Really Simple Syndication yani Gerçekten Basit Dağıtım anlamına gelen RSS ile ilgili merak edilen tüm detayları bu yazımızda bulabilirsiniz.

RSS Nedir?

RSS (Really Simple Syndication) açılımı ve anlamı Gerçekten Basit Dağıtım olan, haber sağlayan siteler, bloglar veya podcastler gibi sıklıkla güncellenen sitelerin güncellemelerinden geri kalmamanızı sağlayan bir web sitesi bildirimcisidir. RSS’in anlamı Yani RSS bir web sitesine herhangi bir içerik eklendiğinde bu içeriği takip etmenizi sağlar. Birçoğumuz internet üzerinden takip ettiğimiz konular ile ilgili güncelleme bilgisi almak isteriz. Fakat bunu kendi imkanlarımız ile yapmamız çok zordur. Web sitelerini tek tek dolaşarak o konu ile ilgili haberlere göz atmamız gerekir.İşte tam da burada RSS devreye girer ve güncellemeleri bildirir. RSS aracını dilediğiniz gibi kişiselleştirebilirsiniz. Takip etmek istediğiniz alanı tek bir çatı altında toplarsınız. 

RSS, internet ortamında üretilen bir içeriğin dağıtılmasını sağlar. Web içeriği üreten kişiler RSS kullanarak medya dosyalarını, blog yazılarını, makalelerini geniş kitlelere ulaştırabilirler. 

Eğer bir içerik üreticisi iseniz içeriklerinizi RSS formatında sunabilirsiniz ya da farklı kaynaklar üzerinden aldığınız içerikleri kendi platformunuza yükleyebilirsiniz. Bir XML dosyası üzerinden erişilen ve web sitesinin sağlamış olduğu bilgilere RSS feed adı verilir. Yani Hava Durumu, bir RSS feed olur. Siyaset, hobiler, müzik, sanat, resim, futbol, tıp, sağlık, basketbol bir RSS feed olarak bilinir. 

RSS, web sitelerinin genel olarak besleme adı verilen bir formatta içerikler yayınlamasını sağlar. Bu bir RSS beslemesidir. Bu beslemenin ardından RSS feedlere akış halinde erişim sağlayabilirsiniz. Örnek verecek olursak; futbol RSS feedini seçtikten sonra önünüze futbol RSS akışı gelecektir. Yani futbol ile ilgili tüm haberleri çok kolay bir şekilde görebilir, takip edebilirsiniz. 

RSS Ne İşe Yarar?

Son dönemlerde fazlasıyla popüler olan RSS sayesinde internet ortamında bulunan birbirinden farklı sitelerde yer alan içerikleri tek bir noktada birleştirebilirsiniz. RSS yayınını özelleştirerek birbirinden farklı siteleri ziyaret etmek yerine tek bir noktadan dilediğiniz haberi ya da yayını takip edebilirsiniz. RSS ile hava durumunu, sevdiğiniz blogları, gündemi, hobilerinize ilişkin alanları takip edebilirsiniz. RSS feedlere abone olarak konu ile ilgili RSS akışlarını görebilirsiniz. RSS, bir düzenleyici görevi de görür. Dağınık binlerce şeyi tek bir çatı altında toplar. 

RSS Nasıl Çalışır?

RSS Feedler, temel olarak bakıldığında text. dosyaları yani metinlerdir. Bir RSS okuyucu kullanarak içerikler çok kolay bir şekilde bir araya getirilir ve kullanıcılar içeriğin yüklenmesinden çok kısa bir süre sonra içerikten haberdar olurlar. Fakat her site RSS istemcilerinin taleplerine cevap verecek formatta düzenlenmemiştir. Bir RSS istemcinin dosyaları size sunması için içerik kaynağı olan sitenin RSS/XML ya da Atom destekli olması gerekmektedir. Bu şartlar sağlanmıyorsa RSS okuyucuların taleplerine cevap verilmez. 

RSS ve XML dosya biçimleri birbiri ile uyumlu çalışır. İlk olarak XML formatındaki dosya RSS tarafından okunur. Daha sonra burada bulunan gerekli meta verilerini aktarır. Bu veriler de kullanıcıya iletilir. RSS ayarları uygulamadan uygulamaya değişebilir. RSS okuyucu uygulamaların her biri için ayrı RSS feed ayarı bulunmaktadır.

RSS okuyucu programlardan birini indirdikten sonra RSS aboneliği gerçekleştirilir. 

RSS Nasıl Kullanılır?

  • İlk olarak yapmanız gereken iyi bir RSS okuyucu program indirmek olacaktır. 
  • Daha sonra hedefinizdeki internet sitesine giriş yapın. Burada RSS linkini arayın. Eğer RSS linkini bulamazsınız arama motoruna internet sitesinin tam adını RSS ekleyerek yazın. 
  • Bir sonraki adımda RSS feed bulunan URL’yi kopyalamanız gerekiyor. 
  • Bu kopyaladığınız URL’yi RSS okuyucu programa yapıştırın. Bu işlemi tek tek takip etmek istediğiniz her web sitesi için yapmanız gerekiyor. 
  • Daha sonra RSS simgesine tıklayarak içerikleri kolaylıkla görüntüleyebilirsiniz.

Web Sitelerinde Kullanılan RSS Feedler

  • Hava Durumu: Hava durumu ile ilgili güncel bilgilerden faydalanmak istiyorsanız en iyi hava durumu haberlerini RSS feed ile alabilirsiniz.
  • Haber: Gündemde neler olup bittiğini takip edebilir, son dakika haberlerinden çok kısa bir sürede haberdar olabilirsiniz.
  • Hobiler: İlgi alanlarınızla ilgili yazıları, metinleri içerik yüklendikten hemen sonra okuyabilirsiniz.
  • Fotoğraflar: Eğer fotoğraflar ile ilginiz varsa bu RSS feedi seçerek fotoğraflardan anında bildirim alabilirsiniz.
  • Siyaset: Yoğun siyaset gündemini takip etmek istiyorsanız fakat buna ayıracak uzun bir vaktiniz yoksa RSS bunu sizin için yapacaktır.
  • Ekonomi: Her dakika değişen ekonomiden anında bilgi akışı sağlamak için RSS size imkan sağlar.
  • Moda: Moda ile ilgili merak ettiğiniz her şeyi RSS feed ile kolaylıkla bulabilirsiniz.
  • Blog: En sevdiğiniz blog yazarlarının yazıları hakkında çok kısa bir sürede bilgi sahibi olabilirsiniz.
  • Podcast: Heyecanla dinlediğiniz podcastlerin yeni bölümlerine hemen erişim sağlayabilirsiniz. 

Popüler RSS Okuyucu Uygulamaları

  • Feedly
  • Reeder
  • FeedReader
  • FeedBooster
  • NewsBlur
  • Inoreader
  • The Old Reader
  • Feedbin
  • RSSOwl
  • ReadKit

Feedly

2008 yılında geliştirilen Feedly, hem masaüstü bilgisayarlarda hem de mobil cihazlarda kolaylıkla kullanılabilen bir RSS okuyucu uygulamadır. Feedly, hem güvenilir olması hem de kolay kullanılabilir olması ile dikkatleri üzerine çekiyor. Bu uygulamayı iOS ya da Android cihazlarınıza kolaylıkla indirebilirsiniz. Bu uygulamanın ücretsiz sürümü ile 100 kaynağa kadar RSS aboneliği yapabilirsiniz. Android için bu linke, iOS cihazlar için bu linke tıklayarak indirebilirsiniz. 

Reeder

iOS ve Mac cihazlar için özel olarak tasarlanmış bir RSS okuyucu olan Reeder da en iyi uygulamalar arasında yer alıyor. Reeder kolay kullanımı ve Apple’ın arayüzüne uygun tasarımı ile kullanıcıların gönlünü fethediyor. Apple severler içerik ihtiyaçlarını karşılamak için bu uygulamayı kullanmayı tercih ediyor.

FeedReader

RSS uygulamalarının en eskilerinden biri olan FeedReader, diğer uygulamalara göre biraz daha profesyonel olması ile dikkat çekiyor. FeedReader ile takip etmek istediğiniz haberleri tek bir çatı altında toplayabilirsiniz. Android için bu linke, tıklayarak indirebilirsiniz.

FeedBooster

Göz alıcı tasarımı ile diğer RSS okuyucu uygulamalardan ayrılan FeedBooster Google Reader’da bulunan kaynakları kolay bir şekilde taşıma imkanı da sunuyor. Bildiğiniz üzere popüler bir RSS okuyucu uygulaması olan Google Reader 2013 yılında kaldırıldı. Bu sebeple kullanıcıları da büyük bir arayış içine girdi. FeedBooster kullanıcılara sunduğu taşıma imkanı ile de en popüler RSS okuyucu uygulamalar arasında yer almayı başardı. 

NewsBlur

NewsBlur, ücretsiz sürümü ile 64 RSS aboneliği yapma imkanı sunuyor. Eğer daha fazla abonelik isterseniz premium üye olmalısınız. Bu uygulama, detaylı filtreleme özelliği iile dikkat çekiyor. Filtreleme kriterlerini dilediğiniz gibi belirleyerek istediiniz güncellemeleri gizleyebilir, istediklerinizi ön plana çıkarabilirsiniz. Bu uygulamada filtre eğitimi özelliği de bulunuyor. Bu sayede uygulama görmek istediğiniz ya da istemediğiniz güncellemeleri de tahmin edebiliyor.Android için bu linke tıklayarak indirebilirsiniz. 

Inoreader

Ücretsiz sürümü ile 150 RSS aboneliği yapma imkanı sunan Inoreader, Google Drive, Dropbox, Evernote ve One Note entegrasyonunu tamamen ücretsiz bir şekilde sunuyor. Bu uygulamada yer yer reklamlar bulunuyor. Fakat bu reklamları izlemek istemezseniz premium üye olabilirsiniz. Bu uygulama ile kendi filtrelerinizi oluşturabilir, makale çevirebilir, aboneliğinizi birden fazla kişi ile paylaşabilirsiniz. Android için bu linke tıklayarak indirebilirsiniz. 

The Old Reader

Son dönemlerin popüler RSS okuyucu programlarından biri olan The Old Reader, birçok platformu destekleme özelliği ile öne çıkıyor. Premium üye olmadan önce denemek isterseniz 14 günlük deneme süresinden faydalanabilirsiniz. Android için bu linke tıklayarak indirebilirsiniz. 

Feedbin

En çok tercih edilen RSS okuyucu uygulamalardan bir diğeri de Feedbin oluyor. Takip etmek istediğiniz her haber kaynağını kolaylıkla bulabileceğiniz bu uygulama sayesinde Twitter ve Facebook gibi platformların kullanıcılarını da takip edebiliyorsunuz. Feedbin kullanıcılarına 14 günlük ücretsiz deneme şansı da sunuyor.Android için bu linke tıklayarak indirebilirsiniz. 

RSSOwl

2021 yılına damga vuran bir uygulama olan RSSOwl, kullanım kolaylığı ile dikkatleri üzerine çekiyor. Bu uygulama sayesinde dilediğiniz haber kaynaklarını çok kolay bir şekilde takip edebilirsiniz.

ReadKit

Özellikle MacOS destekli cihazlar için en popüler uygulama olarak kabul edilen ReadKit, kolay arayüzü ile kullanıcılarına büyük bir kolaylık sağlıyor. Odak modu ile de tam not alan ReadKit, ücretli bir şekilde hizmet veriyor.