Site haritalarıyla ilgili büyük bir yanlış anlama var. Birçok web sitesi sahibi, sitelerinde bir HTML site haritası (sitemap) oluşturduktan sonra bir XML site haritasının gerekli olmadığını düşünüyor. Açıkçası bu pek doğru bir yaklaşım değil. Bir XML bir site haritasına sahip olmak, bir web sitesinin düzgün çalışması için zorunlu olmasa da, web sitenizde mutlaka bir XML site haritasının olması önerilir.
Site Haritası Nedir? Neden Kullanılmalıdır?
Site haritası (sitemap), Google ve diğer arama motorlarına site içeriğinizin ne hakkında olduğuyla ilgili bilgi vermek için tüm önemli sayfaları listeleyen bir dosyadır. Googlebot gibi arama motoru web tarayıcıları, sitenizi daha akıllı bir şekilde taramak için bu dosyayı okur.
Bir site haritanız olmasa bile, web siteniz yine dizine eklenir, ancak bir site haritasına sahip olmak işinizi kolaylaştırır. Size ayrıca web sitenizin kolayca keşfedilemeyecek sayfaları hakkında bilgi verme fırsatı sunar.
Site Haritasının Avantajları Nelerdir?
Daha önce de belirttiğimiz gibi, web siteniz için bir XML site haritası (sitemap) oluşturmanız gerekli değildir. Çünkü bir site haritasına sahip olmak, sayfalarınızın dizine ekleneceğini garanti etmez, fakat sıralamanıza da zarar vermez. Bir XML site haritası size zarardan çok fayda sağlar.
Bu faydaları sıralayacak olursak:
- Arama motorlarının web sitenizin yapısını ve içeriğini daha kolay anlamasına yardımcı olur. Sonuç olarak, yeni sayfalar bulur, bu sayfaları dizine ekler ve çok daha hızlı görüntülenmenizi sağlar.
- Bir site haritası, arama motorlarının sitenizin en son ne zaman değiştirildiğini, yeni içerik eklendiğini vb. bilgilerini güncel tutar. Bu, arama motorlarının web sitesini tekrar indeksleyip indekslememesi konusunda karar vermesine yardımcı olur.
- Site haritaları özellikle 1000 üzeri sayfaya sahip dinamik bir web siteniz varsa, içerik ya da sayfaların değiştiği sitelerde değişiklikleri arama motoru botlarına hızlı olarak bildirmeniz için size yardımcı olur.
- Sitenizi taşıdıysanız ve arama motorlarına taranacak ve dizine eklenecek yeni bir URL listesi hakkında bilgi verilecekse, site haritası kullanmanız çok yararlıdır. Ayrıca alan adınız değişmeden köklü bir URL değişikliği yaptıysanız, eski sayfalarınızın yönlendirme bilgisinin daha hızlı okunması için de işinize yarayacaktır.
Site Haritası Biçimleri Nelerdir?
Site haritası, arama motorları için web sitenizdeki URL’lerin listesini sağlayan bir dosyadır. Bu URL listesi, Google’nin web sitenizi tararken daha fazla bilgi almasına yardımcı olur. Çoğu durumda, bir site haritası XML dosyası olarak biçimlendirilir. Google, RSS veya .txt dosyası olarak oluşturulan site haritalarını desteklerken, XML dosyası en yaygın olanıdır.
Şimdi bu site haritası (sitemap) biçimlerine daha detaylı bakalım:
1. XML
XML site haritaları, kullanım kolaylığı ve arama motoru tarayıcılarına ek bilgi sağlama özelliği nedeniyle geniş çapta kabul gören site harita biçimidir.
2. RSS
RSS beslemesine sahip bir blogunuz varsa, içeriklerinizin URL’sini site haritası olarak gönderebilirsiniz. Çoğu blog yazılımı sizin için bir besleme oluşturabilir, ancak bu besleme yalnızca son URL’ler hakkında bilgi sağlar. Google, RSS 2.0 ve Atom 1.0 içeriklerini kabul eder.
3. .TXT
.Txt uzantılı metin dosyası, özellikle daha az sayfaya sahip siteler için site haritası oluşturmanın basit bir yoludur. Notepad gibi basit bir metin düzenleyici yardımıyla kendinize .txt site haritası oluşturabilirsiniz.
Metin site haritanızı oluştururken yapmanız gerekenler aşağıdaki şekildedir:
- Her satıra bir URL girin.
- URL’ler başka herhangi bir bilgi içermesin.
- Http dahil tam URL’yi yazın [/ Wn_list]
Bu genel adımlara ek olarak, her arama motoru aşağıdaki yönergeleri uygulayabilir:
- Dosya başına maksimum URL sayısı 50.000’i geçmemelidir. Siteniz 50.000’den fazla URL içeriyorsa, listeyi birden çok metin dosyasına ayırın.
- Metin dosyası boyutu 10 MB’den (10.485.760 bayt) küçük olmalıdır.
- Metin dosyası UTF-8 kodlamasını kullanmalıdır. Bu yüzden metin dosyanızı UTF-8 biçiminde kaydettiğinizden emin olun.
Medya Türlerine Göre Site Haritası Uzantıları
Site haritası dosyanızda bulunan içerik hakkında ek bilgi sağlamaya yardımcı olacak birçok uzantı vardır. Bu uzantılar, aşağıdaki medya türlerlerinden birini içerebilir:
1. Görsel XML Site Haritası
Görsel XML site haritası, Google’ye sitenizdeki görseller hakkında ek bilgi sağlamak ve bunları görsel arama için optimize etmek için yapılır. Arama robotlarının gösterilen resimleri bulmasına yardımcı olur ve sayfa başına 1.000 adede kadar resim içerebilir.
Ayrı bir görsel site haritası (sitemap) oluşturabilir veya normal site haritanıza görseller ekleyebilirsiniz.
2. Video XML Site Haritası
Bir video site haritası, görsel site haritasına benzer şekilde sitenizdeki video içerik hakkında ek bilgi sağlar, ayrı veya genel bir site haritasına gömülü olabilir.
Site haritanızdaki bir sayfaya birden çok video ekleyebilirsiniz, ancak bunların sayfayla alakalı olduklarından emin olmanız gerekir.
3. Google Haberler XML Site Haritası
Bu site haritası türü, özellikle Google Haberler’e dahil olan web siteleri için oluşturulmuştur. Web sitenizde yayınlanan en son haberlerin çok daha hızlı taranmasını sağlar. Bu yüzden haber siteleri için gereklidir.
Google, her site haritası için son iki gün içinde yayınlanan haberler de dahil olmak üzere en fazla 1000 URL eklemenizi önerir.
Örnek Site Haritası Formatları
Birkaç farklı site haritası türü vardır, bu nedenle her birine örneklerle birlikte daha derinlemesine bakalım.
1. XML Site Haritası Örneği
Niobehosting.com için sitemap.xml örneğimiz:
Sayfalar, hizmetlerimiz ve konumlarımız için oluşturduğumuz içeriktir, yayınlar ise, web sitemizin blog bölümünde bulunan içeriği temsil eder.
Site haritasında çoğu zaman başka birkaç veri sütunu da görürsünüz:
- lastmod, bu sayfanın en son değiştirildiği veridir.
- changefreq, sayfanın yeni içerikle ne sıklıkla güncelleneceğini gösterir. Bu değer, arama motorlarına sayfayı ne sıklıkta taramaları gerektiğine dair bir tahmin sağlar (ancak, bunun takip edildiği anlamına gelmez).
Farklı bir sitemap.xml örneği ise aşağıdaki şekildedir:
2. HTML Site Haritası Örneği
Diğer site haritası türü, bir HTML site haritasıdır.
HTML site haritasının amacı, kullanıcıların web sitenizde bulunan sayfaları kolayca gezinmesine ve bulmasına olanak sağlamaktır.
XML site haritasıyla aynı şekilde, HTML site haritası da, Google’de dizine eklenmesini istediğiniz tüm sayfaları listeler.
HTML site haritaları, web sitenizin sayfalarını taramak ve anlamak için Google botlarından da faydalıdır.
Site Haritası Oluşturma Nasıl Yapılır?
Statik site haritalarını Screaming Frog gibi bir araç kullanarak oluşturmak kolaydır. Fakat bir sayfa oluşturduğunuz veya kaldırdığınızda, site haritanız güncelliğini yitirir. Bir sayfanın içeriğini değiştirirseniz, site haritası (sitemap) otomatik olarak güncellemez. Bu nedenle, her bir değişiklik için site haritalarını manuel olarak oluşturmayı ve yüklemeyi sevmiyorsanız, en iyisi statik site haritalarından kaçınmaktır.
Öte yandan, dinamik XML site haritaları, ilgili web sitesi değişikliklerini sunucunuz tarafından otomatik olarak günceller.
Dinamik bir XML site haritası oluşturmak için:
- Geliştiricinizden özel bir komut dosyası kodlamasını isteyebilirsiniz.
- Dinamik bir site haritası oluşturma aracı kullanabilirsiniz.
- CMS’niz için bir eklenti kurabilirsiniz (örneğin WordPress için Yoast SEO eklentisi).
Sıfırdan bir XML site haritası oluşturmak isterseniz, aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:
1. Sitenizin tüm URL’lerini toplayın
Web siteniz için bir URL listesi almanın birkaç yolu vardır. En kolay yol, tüm URL’leri mevcut bir dosyadan yüklemek veya Screaming Frog’u kullanmaktır.
Screaming Frog kullanıyorsanız, öncelikle web sitenizin bağlantılarını, resimlerini, CSS’yi vb. tarayın ve bağlantı içeren linklerin hepsini buradan export ederek toplayın.
Bir site haritası için URL’leri toplarken akılda tutulması gereken en önemli şey, belirlediğiniz sayfaları Google’nin dizine eklemesini isteyip istemediğinizi belirlemektir. Örneğin, ana sayfanız büyük olasılıkla dizinde olmasını istediğiniz bir sayfadır, ancak gizlilik politikanız veya şartlar dizinde olmasını istediğiniz sayfalar değildir.
2. URL’leri kodlayın
Artık site haritanıza eklemek istediğiniz URL’lerin bir listesine sahip olduğunuza göre, URL’yi XML biçiminde kodlamanın zamanı geldi. URL’leri uygun biçimde kodlamak için Sublime Text gibi bir metin düzenleyiciye ihtiyacınız olacak.
- Bir <urlset xmlns = ”http://www.sitemaps.org/schemas/sitemap/0.9 ″> etiketini açarak başlayın.
- Ardından, <url> ve <loc> etiketlerini kullanarak URL’nizi ekleyin.
- İsterseniz burada durabilirsiniz ancak site haritanıza daha fazla ayrıntı eklemek için kullanabileceğiniz isteğe bağlı başka etiketler de vardır. İsteğe bağlı etiketler şunlardır:
<lastmod>: Sayfanın son değiştirildiği tarih.
<changefreq>: Sayfa ne sıklıkla değişiyor?
<priority>: Bu sayfa, diğer sayfalarınıza kıyasla ne kadar önemli.
- Kapanışı </url> ve </urlset> etiketiyle yapın.
Otomatik olarak bir XML site haritası (sitemap) oluşturmak istiyorsanız, Screaming Frog ile XML site haritasının nasıl oluşturulacağıyla ilgili aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:
1. Sitenizde 300’den az sayfa olduğunu düşünüyorsanız, Screaming Frog’un ücretsiz sürümünü yükleyin. Kurulduktan sonra Mod> Spider’a gidin.
2. Ana sayfanızın URL’sini “Enter URL to spider” etiketli kutuya yapıştırın ve Start’a tıklayın.
3. Tarama tamamlandığında, sağ alt köşeye bakın. Completed ile başlayan bir cümle göreceksiniz. Bu işleminizin tamamlandığı anlamına gelir. Sayı 499 veya daha düşükse, Sitemaps > XML sitemap’e gidin.
4. Google, <lastmod>, <changefreq> ve <priority> öğelerine pek dikkat etmediğinden, bunları site haritası dosyasından hariç tutabilirsiniz.
5. “Next”e basın ve site haritasını bilgisayarınıza kaydedin.
Son olarak tüm bu işlemleri yapmak yerine online yazılımlarla, bir site içindeki web sayfalarının bir listesini otomatik olarak oluşturabilirsiniz. Site haritası oluşturucularla sadece birkaç tıklama ile her boyuttaki web site içeriklerinin bir haritasını hızlı bir şekilde oluşturabilirsiniz. Zamandan ve emekten tasarruf etmek istiyorsanız, Sitemap Generator Tool’u kullanabilirsiniz.
Sitemap Generator Tool’u kullanırken tek yapmanız gereken URL’nizi girmek. Bu site haritası oluşturma aracı site haritanızı hemen oluşturacaktır. Sitemap Generator Tool ile site haritanızı İndirebilir veya e-posta olarak alabilirsiniz.
PRO Sitemaps, 1.500.000 sayfaya kadar dizine eklemenizi sağlar. Buna ek olarak site haritalarınızı otomatik olarak güncellemenize, bozuk bağlantıları tespit edip listelemenize olanak tanır. Bununla birlikte PRO Sitemaps ile video ve resim site haritaları da oluşturabilirsiniz.
WordPress için Site Haritası Nasıl Oluşturulur?
WordPress’te site haritası (sitemap) oluşturmanın en kolay ve hızlı yolu bir eklenti kullanmaktır. Fakat isterseniz bunu manuel olarak da yapabilirsiniz. Ya bir .xml dosyası oluşturarak ya da XML Sitemap Generator veya XML-Sitemaps.com gibi özel bir araç kullanarak site haritası oluşturmanız mümkündür. Ancak eklenti olmadan bir WordPress site haritası oluştururken, hata ve yanlış yapma riskiyle karşılaşabilirsiniz. Bu yüzden Yoast SEO eklentisini kullanmanızda fayda var.
Eklenti otomatik olarak bir tane site haritası oluşturduğundan (XML biçiminde) çok basittir. İçerik eklediğinizde, değiştirdiğinizde veya sildiğinizde bu otomatik olarak güncellenecektir.
Peki Yoast SEO eklentisi ile nasıl site haritası oluşturursunuz?
- Önce Yoast’ı kurun ve ardından etkinleştirin.
- WordPress yönetim çubuğunuzda, sol taraftaki SEO simgesinin üzerine gelin ve Genel’i (General) tıklayın.
- Ardından, WordPress site haritanızı etkinleştirmek için Özellikler (Features) sekmesine tıklayın.
- Değişiklikleri Kaydet (Save Changes) düğmesine tıklamayı unutmayın.
- Bir sonraki adımda XML site haritanızı (sitemap) görüntüleyin.
- XML Site Haritalarının (XML Site Maps) yanındaki soru işaretini tıklamanız yeterlidir.
- XML site haritasını görüntüle ( View XML sitemap) bağlantısını tıklayarak işleminizi bitirin.
Yoast size karışık geldiyse, aşağıdaki eklentilerden birini de kullanabilirsiniz:
- Google XML Sitemaps
- All In One SEO Pack
- Google Sitemap by BestWebSoft
En İyi 3 Site Haritası Oluşturma Aracı
Site haritası oluşturmak için en iyi üç araç aşağıdaki gibidir:
1. Screaming Frog
Screaming Frog bir web sitesi tarayıcısı ve site haritası oluşturucusudur. Ücretsiz sürüm, yalnızca birkaç tıklama ile bir XML site haritası (sitemap) oluşturmanıza ve bozuk bağlantıları algılamanıza izin verir, böylece bunları yüksek kaliteli bir site haritası oluşturmak için düzeltebilirsiniz. Kullandığınız CMS’den bağımsız olarak alan adınızı girebilir ve haritanızı oluşturmak için anında web sitenizi taramaya başlayabilirsiniz.
2. Yoast
Yoast bir WordPress arama motoru optimizasyonu ve site haritası oluşturma eklentisidir. Sadece bir tıklama ile site haritası oluşturmayı otomatikleştiren ücretsiz bir sürüm sunar. Dahası, sitenizi asla yeniden taramanız gerekmez; Yoast, sitenizi her değiştirdiğinizde tarar ve Google gibi arama motorlarına gönderdiğiniz site haritasını otomatik olarak günceller.
3. XML Sitemaps Generator
XML Sitemaps Generator, 500’e kadar sayfası olan küçük web siteleri için hızlı bir şekilde site haritası oluşturmanıza yarar. Kayıt gerektirmez ve ücretsizdir.
Bu araç sayesinde, Xml site haritası dosyasını indirebilir veya e-posta ile alabilir ve web sitenize ekleyebilirsiniz.
E-ticaret Sitelerinde Hangi Site Haritaları Olmalıdır?
Site haritaları özellikle e-ticaret siteleri için önemlidir, çünkü e-ticaret siteleri binlerce sayfaya ve düzenli olarak eklenen yeni içerik veya öğeye sahip olabilir. Bunların en kısa sürede dizine eklenmesi gerekir ve bu, ancak bir site haritası (sitemap) ile sağlanabilir.
Bir e-ticaret sitesinden kaç tane site haritasına sahip olabileceğinize dair hiçbir kural yoktur. Fakat binlerce sayfası olan büyük e-ticaret siteleri, bölümlere ayrılmış site haritalarından yararlanmalıdır. Bunlar, ürünler ve ürün kategorileri, marka sayfaları ve diğer özelliklere göre ayrılmış daha odaklanmış site haritalarını kapsar.
Örneğin, akıllı TV’lerde uzmanlaşmış çevrimiçi bir elektronik mağazası, sunduğu her marka için özel site haritası oluşturmak isteyebilir. Bu durumda satıcı, Samsung, Sony, Toshiba TV’ler vb. için bölümlere ayrılmış site haritaları oluşturabilir.
Ana fikir, e-ticaret SEO stratejinize göre segmentasyon süreci hakkında mantıklı olmaktır. Sıralamak istediğiniz anahtar kelime “Samsung TV’ler” ise (ve stokta bir sürü Samsung televizyonunuz varsa), bu marka için özel bir site haritası oluşturmak mantıklı olacaktır.
Kaç Tane Site Haritası Oluşturmalıyım?
Her sitenin en az bir XML site haritasına ihtiyacı vardır. Güncel bir XML site haritasına sahip olmak, gerçekten önemli bir SEO uygulamasıdır. Fakat büyük web sitelerinin URL listelerini birden çok XML site haritasına bölmesi gerekebilir. Bu, site haritası başına sayfa URL’lerinin sayısının sınırı aşmamasını sağlar.
Ayrıca, belirli dosya türlerinin kendi özel site haritalarında listelenmesi önerilir. Örneğin, sitenizde videolarınız varsa, arama motorlarının video dosyalarınızı bulmasını sağlamak için özel bir video XML site haritası oluşturmanız gerekir.
Site Haritası Oluştururken SEO Açısından Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bir site haritası tek başına bir sıralama faktörü olmamasına rağmen SEO için hala çok önemlidir. Bu yüzden site haritası oluştururken SEO açısından dikkat edilmesi gereken birçok kural vardır.
Bu kuralları sıralayacak olursak:
1. Yalnızca önemli ve uyumlu sayfaları ekleyin
Site haritanızı web sitesindeki tüm sayfalarla ya da sitede aktif olmayan ürünlerle doldurmanın bir anlamı yoktur. Bu yüzden sadece aramada görünmesini istediğiniz alakalı sayfaları ve ürünleri ekleyin.
Aşağıdakilerin olmadığından emin olun:
- Kırık linkler (404 veren URL’ler)
- Yönlendirilmiş sayfalar (301 dönen URL’ler)
- Sunucu hatası sayfaları (5xx)
- Canonical olmayan URL’ler
- Yinelenen (duplicate) ve zayıf içerik sayfaları
- İndekslenmeyecek şekilde ayarlanmış parametreli URL’ler, dahili arama sayfaları vb.
- robots.txt tarafından engellenen sayfalar
- Noindex içeren sayfalar.
- Site arama sonuç sayfaları
- Başka bir site haritası dosyasında bulunan URL’ler
- Hizmet sayfaları (kullanım koşulları, iletişim, gizlilik politikası sayfaları vb.)
2. Site haritalarınızı kategorize edin
Sitenizde 500’den fazla sayfa varsa, bunlar muhtemelen ürün sayfaları, blog gönderileri veya istediğiniz birkaç kategoriye bölünmüştür. Tüm bu sayfaları tek bir site haritasına yerleştirmenin bir sakıncası yok, ancak bu şekilde site haritalarınızı daha iyi analiz etme fırsatını kaybedersiniz.
Örneğin, Google Search Console‘ye bir site haritası gönderdiğinizde, size sorunlar, keşfedilen ve geçerli sayfaların sayısı hakkında bir rapor gösterir. Ürün sayfaları için ayrı bir site haritasına sahip olursanız, ürünlere özel verileri takip edebilirsiniz.
3. Dinamik site haritası kullanın
XML site haritası; sitenizi güncellemeyi, sayfa eklemeyi veya kaldırmayı planlıyorsanız oluşturup unutabileceğiniz bir şey değildir. Her önemli değişiklikten sonra site haritanızı yenilemeniz gerekir.
Küçük bir siteniz olduğunda, bu sorun değildir. Ancak, nispeten büyük bir e-ticaret siteniz varsa, her seferinde yeni bir site haritası oluşturmak neredeyse imkansızdır.
All in One SEO Pack veya Yoast SEO gibi WordPress kullanıcıları için dinamik bir site haritası oluşturan birçok eklenti vardır. WordPress kullanıcısı değilseniz, bir geliştiriciden sizin için özel bir komut dosyası oluşturmasını isteyebilirsiniz.
Site Haritasını Google Search Console’ye Gönderme
Site haritanızı Google Search Console’ye göndermek, sitenizin sayfalarının tam listesini Googlebot’a verdiğiniz için sitenizin daha etkili bir şekilde taranmasına ve dizine eklemesine olanak tanır.
Peki site haritasını Google Search Console’ye nasıl gönderirsiniz?
1. Google Search Console‘de oturum açın.
2. Kenar çubuğundan web sitenizi seçin.
3. Sol menüde “Site Haritaları” başlığını bulun.
4. Sitemap.xml gibi eski veya geçersiz site haritalarını (varsa) kaldırın
5. Site haritası URL’sini tamamlamak için “Yeni site haritası ekleyin” kısmında alan adınızın yanına “sitemap_index.xml” yazın.
6. Gönder butonuna tıklayın.
Site Haritası Nasıl Olması Gerektiği Hakkında Tavsiyeler
Artık A’dan Z’ye site haritalarını hakkında her şeyi öğrendiğinize göre, site haritalarının nasıl olması gerektiği hakkında tavsiyelere geçebiliriz:
- XML site haritası, taranmasını önerdiğiniz sayfaların bir listesidir. Bu yüzden web sitenizin her sayfasını site haritasına eklemeniz gerekmez. Site haritanıza, web siteniz için önemli olan sayfaları ve yayınları ekleyin. Bunlar, yüksek kaliteli içeriğe sahip ve web sitenize organik trafik getirme olasılığı daha yüksek olan sayfalar olsun.
- Yinelenen içeriğe sahip sayfaları hariç tutun.
- Zayıf içeriğe sahip olduğunuz sayfaları hariç tutun. Bir web sitesini arama motorları için optimize etmek söz konusu olduğunda, düşük kaliteli dizin sayfalarını göndermek istemezsiniz. Dizinde kaç sayfanız olduğu değil, dizinde kaç tane ‘iyi’ sayfanın olduğu önemlidir.
- Site haritalarınızı kategorize edin.
- Resimler, videolar, haberler için ayrı site haritaları oluşturun.
- Site haritanızı robots.txt dosyasına ekleyin. Arama motorlarının site haritası dosyanızı daha kolay bulmasına yardımcı olmak için site haritanızın konumunu da ekleyebilirsiniz.
- Yalnızca Google’nin erişebileceği URL’leri dahil edin. Robotlar tarafından engellenen veya parola korumalı bir alanın arkasında olan sayfalarınız varsa, bu sayfaları site haritasına eklemeyin.
- XML site haritanızın, Google’a bir sayfanın en son ne zaman değiştirildiğiyle ilgili bilgi veren bir değer olan ‘son değişiklik zamanı’ alanını içerdiğinden emin olun. Bu, Google’ın web sitenizin bazı sayfalarını yeniden dizine eklemesini istediğiniz durumlarda kullanışlıdır.
Yukarıda sizinle site haritasının ne olduğunu, ne işe yaradığını, nasıl oluşturacağınızı vb. site haritaları ile ilgili merak edebileceğiniz birçok şeyi paylaştık. Site haritaları ile ilgili merak ettiğiniz farklı şeyler varsa, yorum bölümünde bize yazın. İçeriğimizi geliştirmek için deneyimlerinizi ve önerilerinizi paylaşmayı unutmayın.