Hosting, yani asıl adıyla web hosting ya da web site hosting, web sitelerinin ev sahipliğini, hizmetlerini ve dosyalarının bakımını kapsayan işlerin tümüne verilen isimdir. Web sitelerin e-postaları da bu alanı içerisinde depolanır. Hosting sağlayıcıları web server’ları üzerinde web sitelerin dosyalarını saklaması için belirli bir yer ayırır. Bu dosyalar HTML, CSS, PHP, ASP, ASP.net ve js formatında olduğu gibi görsel ya da video da barındırabilir. Bütün dosyalarla görüntülediğiniz web siteleri oluşturulur.

Server’ların üzerinde web sitenize ne kadar yer ayrıldığı tamamen ne tür hosting aldığınıza bağlıdır. Hosting türleri kullanılan teknolojinin türüne, ne seviyede bir yönetim sağlandığına ve sunulan ekstra hizmetlere bağlı olarak değişmektedir. 

Güven duyduğunuz bir web hosting servisi internet üzerinde bir varlığınızın olmasını istiyorsanız çok büyük öneme sahiptir. Günümüzde neredeyse yüzlerce farklı hosting servisi bulunmaktadır. Farklı paketler ve sınırsız seçenekler sunan bu servisler yine farklı işletmeler için özelleşmişlerdir. Seçeceğiniz paketler tamamen sizin web siteniz ile ne yapmak istediğinize ve ayırdığınız bütçeye göre değişir.

Doğru hosting planını seçmek için yeterli vakit harcamanız gerekir. Size sunulacak olan araçlar ve kaynaklar sayesinde ihtiyacınız olan web siteyi çok daha hızlı ve eksiksiz bir şekilde hazırlayıp güvenilir bir şekilde ziyaretçilerinize açabilirsiniz.

Özellikle de günümüzde pek çok işletmenin yalnızca çevrim içi olarak faaliyet gösterdiğini düşünürseniz hosting hizmetlerinde kalitenin ve doğru paketleri ya da hizmetleri seçmenin ne kadar önemli olduğunu kavrayabilirsiniz. Eğer web sitenizde anlık da olsa bir sorun yaşanırsa potansiyel müşteriler sizi beklemeden bir sonraki alternatife yöneleceklerdir. Bu nedenle de kusursuz çalışan bir web siteye sahip olmanız büyük önem taşır.

Web sitesi hosting türleri hangi işletim sisteminde kullanıldığına ve hangi amaçla kullandılığına göre değişmektedir.

.

İşletim Sistemine Göre Hosting Türleri

İşletim sistemleri yazılım programlarını yöneten ve server’ların kaynaklarının dağıtımını yapan sistemlere verilen isimdir. Kullanıcının ve programın taleplerini öncelik sırasına koyarak kullanıcının server üzerindeki içeriklerinin diğer kullanıcılarınkilere karışmamasını sağlar. Bir işletim sistemi olmadan server çalışamaz.

Web hosting planları için kullanılabilecek pek çok farklı işletim sistemi olsa da en popüler ve en iyi bilinenleri Windows ve Linux’tur. Hosting’inizin işletim sistemi ile bilgisayarınızın işletim sistemi aynı olmak zorunda değildir, tamamen farklı görevleri vardır.

Windows Hosting

Windows server’a ihtiyaç duyan uygulamaların sayısı daha fazladır. Bunlar arasında MS Access (Microsoft Access), MSSQL (Microsoft SQL Server), C#, Visual Basic Development ve Remote Desktop yer almaktadır.

Güvenlik açısından ele alındığında ise Linux server’ların daha fazla güvenlik sağladığı düşünülür. Fakat işin gerçeği kurulumun nasıl yapıldığına ve hosting sistemninin yönetimine, işletim sistemine kıyasla daha çok bağlıdır.

Windows hosting servis erişimcisi olarak FTP erişimini kullanır. Bu durum Linux’ta da aynıdır. Fakat telnet erişimi çok az hosting yönetimi tarafından sağlanmaktadır. Windows hosting türünde Linux’tan farklı olarak dosya isimlerinde büyük-küçük harf hassasiyetinin olmamasıdır. Bu kimileri için kolaylık sağlarken kimileri için kafa karıştırıcı olabilir. Tamamen tercihe bağlı olan bir seçimdir.

Linux Hosting

Yaygın olarak tercih edilen hosting türlerinden biri olan Linux açık kaynak kodlu olduğu için geliştiricilerin ilk seçimleri arasına girer. PHP altyapılı web siteleri için özellikle tercih edilir. Bunun nedeni PHP’nin, Linux tabanlı hostinglerde yüksek performans sergilemesidir. Web sitesinde CMS (içerik yönetim sistemi) kullanmak isteyenler için ideal hosting türüdür.

SSH, CGI, PHP/Perl gibi uygulamaların Linux hosting’e ihtiyacı vardır. Aynı zamanda Apache modüllerinde de gerek duyulur. Güvenlik açısından bakıldığı zaman Linux’un daha güvenli olduğu düşünülse de aslında tamamen hosting yönetiminin nasıl yapıldığına bağlıdır.

Kullanım Türüne Göre Hostingler

Hostingler kullanımlarına göre de farklı türlere ayrılmaktadır. Hosting hizmetini kullanım amacınıza, varsa işletmenizin büyüklüğüne ve web sitenizin nasıl bir ziyaretçi yoğunluğu alacağına göre değişkenlik gösterebilir.

  1. Dedicated Server

Dedicated server ya da dedicated hosting hizmeti bütün bir sunucunun sizin hizmetinize sunulması anlamına gelmektedir. Bu işletmenizin ya da web sitenizin büyüklüğüne bağlı olarak birden fazla sunucu da olabilir. Dedicated hosting hizmetlerinde sunucunun disk alanı, RAM ve işlemcisi tek bir işletmeye (ya da kişiye) ayrılır.

Dedicated server’lar büyük markaların internet siteleri için kullanılırlar. Eğer yeni bir girişimciyseniz, küçük ya da orta ölçekli bir işletmeniz ve normal bir ziyaretçi akışınız varsa dedicated hosting hizmetleri sizin için fazla olabilir. Öncelikli olarak paylaşımlı hosting hizmeti alarak işletmeniz büyüdüğünde ve ziyaretçi sayınız arttığında yeni dedicated server’lara geçiş yapabilirsiniz.

  1. VDS

Açılımı Virtual Dedicated Server olan bu hosting hizmeti aynı zamanda VPS, yani Virtual Private Server olarak da bilinir. Temel olarak paylaşımlı hostingler gibi çalışırlar ve markanız diğer markalarla birlikte aynı sunucuyu paylaşır. Fakat web siteniz için özel bir alan ayrılmıştır.

VDS’in paylaşımlı hostinge göre avantajları daha yüksek güvenlik ve daha fazla hafıza sunmasının yanında daha etkili bir hızdır. VDS kullanıcılarına geliştirebilecekleri ve web uygulamaları sunabilecekleri bir alan ayırır. Bir kullanıcıya ayrıldıktan sonra çoklu kullanım imkanı sunmaz. Bileşik bir server donanımı olan VDS işletim sistemiyle birlikte son kullanıcı tarafından uzaktan erişime izin verir.

  1. Paylaşımlı (Shared) Hosting

Yeni girişimciler için özellikle tavsiye edilen bu hosting hizmeti düşük bütçeniz varsa ilk seçimlerinizden biri olmalıdır. Paylaşımlı hostingler üzerinde bulunan web siteleri hafıza, disk alanı ve işlem gücü söz konusu olduğunda ortak kullanıma mecburdurlar. Bu da bazen daha düşük hız ve performansa sebep olabilir. İşletmeniz büyüdükçe ve ziyaretçi sayınız arttıkça başka hosting servislerine geçmeyi düşünebilirsiniz.

  1. WordPress Hosting

WordPress hosting hizmeti aslında bir tür paylaşımlı hosting hizmetidir. Tek farkı WordPress’in CMS’i için özel olarak yapılandırılmış olmasıdır.Wordpress hosting, paylaşımlı hostinge göre daha güçlü ve hızlı bir altyapısı sunmar. 

Hızıyla ön plana çıkan cloud yani bulut hosting hizmetleri son dönemin en popüler hosting türü olmaya adaydır. Cloud hosting’de sunucu kümelerinin her birinde sitenin içeriklerinin hepsi bulunur. Kümelerden biri meşgul olduğu zaman otomatik olarak ölçeklendirme ile boşta olana yönelinir, kaynak gerektiği zaman sanal sunucular açılır Bu da kusursuz hıza erişmenize yardımcı olur.

Cloud hosting hem SQL hem de NoSQL veritabanları kullanabilir. Çözümler API, web portalları ve mobil uygulamalarla otomatize ve kontrol edilir.

Cloud sisteminde uygulamalar ve çözümler tek bir server yerine bir bulut sistemi üzerinde yer alır. Ölçeklendirme kullanıcıların ihtiyaçlarına göre yapılır ve kaynak sağlanır. Son kullanıcılar yalnızca kullandığı kaynaklar için ödeme yaparlar. 

  1. Kurumsal Hosting

Kurumsal işletmelerin web siteleri için özel olarak sunulan kurumsal hosting türü daha fazla güç, hız ve hafızanın yanında güvenlik de sunar. Yeni girişimcilerdense büyük ve kurumsal şirketlerin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde dizayn edilmiştir.

  1. Mail Hosting

Hosting paketinize dahil edilmiş olsa da mail hosting tamamen farklı bir servistir, kendi işletmeniz adına özel, domain adınızla aynı bir e-posta adresi alabilmenizi ve bu adres ile mail atıp alabilmenizi sağlar. Yahoo ya da Gmail gibi ücretsiz webmail sitelerindense en üst seviyede ve daha çok kaynakla sunulan e-posta hosting servislerine verilen isimdir. Email hosting kullanıcılarına online arşivlemenin yanında dilediğiniz sayıda e-posta kutusu yaratmanızı sağlar.

Hosting Paket Seçiminde Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Hosting türü ve paketlerini seçerken ilk olarak göz önüne almanız gereken web sitenizin amacı olmalıdır. Web sitenizi ne amaçla kullanacağınız, hangi yoğunlukta bir ziyaretçi akışı beklediğiniz, ne kadar yüksek güvenliğe ve hafızaya ihtiyacınız olacağı gibi detaylar seçeceğiniz hosting paketini belirlemede önemlidir.

Hosting hizmetlerinde sunulan özellikler arttıkça ve geliştikçe ücret de bunlarla doğru orantılı bir şekilde artacaktır. Belirli bir bütçeniz varsa önceliklerinizi belirleyerek seçim yapmanız doğru olacaktır. 

Hosting Paketlerinde Hangi Özellikleri Aramanız Gerekir?

Satın alacağınız hosting hizmetlerinde başlıca belirli özellikler bulunur. Barındırılacak site sayısı, SSD disk alanı, trafik yoğunluğu, e-posta gönderimi, CPU ve RAM büyüklüğüdür. Örneğin tek bir web siteniz olacaksa tek bir site barındırma sunan hosting paketi sizin için ideal olacaktır. Siteniz ve trafiğiniz büyüdükçe daha yüksek RAM aramanız, CPU ya da disk kapasitenizi arttırmanız gerekebilir.

Doğru hosting paketini seçmeden önce uygun fiyatlı ve kapsamlı paketler sunan ve hosting firmalarını araştırmalısınız. Niobe Hosting büyük ya da küçük her işletmenin bütün ihtiyaçlarını karşılayan özel paketlerin yanında sınırsız destek de sunar.

Hosting Firmalarından Alabileceğiniz Hizmetler

Seçeceğiniz hosting firmalarından aldığınız paketler dışında ek ürün ve hizmetleri de her zaman alabilirsiniz. Hosting ve domain dışında firmalar sizlere e-posta servisi, hazır site tasarımları, sitenizin ihtiyaçlarına yönelik bir şekilde SSL sertifikaları ve marka tescil hizmetleri sunabilir. Bütün bu hizmetleri zengin seçenek yelpazesinde Niobe Hosting’de bulabilirsiniz.

Hosting ve domain kimi zaman aynı anlamda kullanılsa da farklı terimlerdir. Domain, kullanıcıların sitenizi internet üzerinde ziyaret etmesine olanak tanıyan adrestir. Hosting ise web sitenizin bütün içeriklerinin ve dosyalarının depolandığı yerdir. Çalışan bir web sitenizin olması için hem domain hem de hosting yerine ihtiyacınız olacaktır.

Hosting Kavramı ile İlgili Bilmeniz Gereken Terimler

SSL Sertifikası Nedir? Hosting Hesabı İçin Satın Alınmalı mıdır?

SSL sertifikası web server’ınızın içinde bulunan kısa bir kod parçasıdır ve çevrimiçi iletişimlerin güvenliğini sağlar. Web sitenize bir tarayıcıdan bağlantı geldiği zaman SSL sertifikası şifrelenmiş bir bağlantı elde edilmesini sağlar. Bu tıpkı bir mektubu yollamadan önce mühürlemeye benzeyen bir işlemdir.

Web Sitesi Açılış Hızı ile Hosting Seçimi Arasında Bir İlişki Var mıdır?

Web sitenizin açılış hızının hosting seçiminizle bir ilgisi olup olmadığını düşünüyorsanız cevabı “Evet” olacaktır. Kullandığınız hosting’in türü hızı direkt olarak etkiler. Dedicated hosting’ler paylaşımlılara göre daha yüksek hız sunar. 

Hosting Panelleri Nelerdir?

Hosting panelleri kullanıcıların web sitelerini, web hosting hesaplarını ve bazen de server’larını yönetmelerine yardımcı olan araçlar sunan ve internet üzerinden erişilebilen grafik ve bazen de web bazlı arayüzlerdir. En popüler hosting panel türleri cPanel (Linux için) ve Plesk’tir (Windows için).

  • Hesap yönetimi
  • Domain önetimi
  • Tek-tıkla kurulum
  • E-posta yönetimi
  • FTP
  • Veritabanı yönetimi
  • Dosya yönetimi
  • Yedekleme
  • Destek

Ücretsiz Hosting Hizmeti Var mıdır? Nasıl Yararlanılır?

Hosting hizmetleri her zaman ücretlidir. Fakat Niobe Hosting gelişmiş özellikleri ile sunduğu üstün kalite hosting hizmetini ilk defa deneyecekler için ilk 3 ay ücretsiz olarak sağlıyor. Bu deneme sürecinde Niobe Hosting’in sunduğu yüksek güvenlik, sağlam altyapı ve 24 saat kesintisiz destek gibi hizmetlerini tecrübe ederek şüphe duymadan satın alabilirsiniz.

Sunucu Bileşenleri Nedir?

Server’ları, yani sunucuları oluşturan parçalara bileşen denir. Sunucu bileşenlerini sayacak olursak RAM, CPU, harddisk, ağ kartı, anakart ve güvenlik software ve donanımlarından bahsedebiliriz. Ayrıca sorunsuz çalışma için kesintisiz güç kaynakları ve rock ya da atx tipi kasalar da bulunur.

RAM nedir?

Random Access Memory’nin kısaltması olan RAM işlemcinin ihtiyacı üzerine verinin kısa süreli olarak depolandığı hafızaya verilen isimdir. Hard drive’da uzun süreli olarak depolanan verilerin RAM ile ilgisi yoktur. 

CPU Nedir?

Central Processing Unit açılımına sahip olan ve merkezi işlemci birimi anlamına gelen bu parça her dijital sistemin ana hafızasını, kontrol birimini ve matematiksel mantık birimini kapsayan en önemli kısımdır.

Uptime Oranı Nedir?

Sistemin çalışabilir olduğu zaman oranına verilen isimdir. İyi bir hosting hizmetinde uptime oranı olabildiğince yüksektir.

Hosting Yönetmek İçin Teknik Bilgi Gerekir mi?

Hosting yönetmek istiyorsanız mutlaka en azından temel bir teknik bilgiye sahip olmanız gerekir. Fakat bu bilginin eskiden çok daha kapsamlı olması gerekirdi. Günümüzde Niobe Hosting gibi kolay kurulumlu ve pratik hosting hizmetleri sayesinde teknik terimleri anlamanız ve kontrol panelini nasıl kullanacağınızı çözmeniz yeterli olur.

Ayrıca sunulan kesintisiz ve çözüm odaklı destek sayesinde teknik bilgilerinizin yetmediği durumda yardım alabilir ve sorunlarınızı çözebilirsiniz.