Günümüz dünyasında, her zaman çalışır durumda olan bir web sitesine sahip olmak her zamankinden daha önemlidir. Bu da web sitesi çalışma süresinin (uptime) müşterileriniz için önemini günden güne artırır.

Peki uptime tam olarak nedir?

Uptime Nedir?

Uptime yani çalışma süresi, bir sistemin genel güvenilirliğini daha iyi anlamak için her büyüklükteki işletme tarafından gözlemlenen bir ölçümdür. Hizmetlerin çevrimiçi olduğu sürenin toplam etkin kullanılabilirliğe bölünmesiyle hesaplanır. 

Hosting sektöründe çalışma süresi, bir hosting sisteminin kesintisiz olarak ne kadar çalıştığını ifade etmek için kullanılır. İdeal olarak çalışma süresi %100’dür (yani sıfır kesinti süresi) ancak gerçek dünyada bunu başarmak son derece zordur.

Özetle uptime, bir sunucunun çalıştığı ve kullanılabilir olduğu saat sayısıdır, yani kapalı kalma süresinin tersidir.

Uptime Ne İşe Yarar?

Çalışma süresi web sitesi ziyaretçileriniz için önemlidir çünkü bu, hosting hizmetinizin kullanılabilir olduğu anlamına gelir. Siteniz kullanılabilir durumda değilse, bunun işiniz üzerinde olumsuz bir etkisi olacaktır. Müşteriler ve potansiyel müşterileriniz web sitenizi göremezse, bu satışlarınızı rakiplerinize kaptırabileceğiniz anlamına gelir. Ayrıca web siteniz çok fazla kapalı kalırsa, Google web sitenizin güvenilmez olduğunu düşünür ve bu da sıralamanızı olumsuz etkiler.

Uptime Oranı Nasıl Hesaplanır?

Uptime, sistemin (sunucunun) belirli bir süre boyunca kullanılabilir olduğu saat sayısına göre hesaplanır ve yüzde olarak ifade edilir.

Örneğin, yıllık çalışma süresi aşağıdaki şekilde hesaplanır:

Saat Sayısı (Çalışma Süresi) / Yıldaki Saat Sayısı X 100

Daha rahat anlamanız için şimdi bu formülü bir örnek üzerinden anlatalım. Yılda 365 gün olduğunu biliyoruz, yani saat olarak toplam 365 x 24 = 8760 saat var.

Dolayısıyla, yılda 4 saat kesinti varsa, bu, 8756 çalışma süresi olduğu anlamına gelir (yani 8760 saat eksi 4 saat kesinti). Özetle hesaplama aşağıdaki şekilde olacaktır:

(8756 / 8760) x 100 = %99,95

Yani bu durumda çalışma süresi (uptime) %99,95’tir.

Web Sitenizin Uptime Durumunu Takip Edebileceğiniz Uygulamalar

Web sitesinin kullanılabilirliği bir işletmenin en kritik bir parçası olsa da, sürekli monitöre bakarak bu takibi gerçekleştiremezsiniz. Bu yüzden uptime durumunu takip edebileceğiniz bazı uygulamalar mevcuttur. 

Aşağıda uptime durumunu takip edebileceğiniz uygulamaların bir listesini bulabilirsiniz:

1. Uptrends

Uptrends, web sitenizi birden fazla yerden izler ve herhangi bir kesinti olduğunda size e-posta yoluyla bildirir.

Sitenizin çeşitli temel metriklerini görebileceğiniz güzel bir kontrol paneli sunar.

  • Kullanılabilirlik tablosu
  • Türlere göre hata dökümü
  • Grafiği yüklemek için geçen toplam süre

Panoyu istediğiniz gibi özelleştirebilirsiniz. Ayrıca size verileri PDF veya Excel olarak dışa aktarma seçeneği sunar. Uptrends’i ücretsiz olarak kullanabilirsiniz.

Başlangıç planı: 16,21 $/ay

2. Dotcom-Monitor

Dotcom-Monitor, web sitelerinin, web uygulamalarının, sunucuların, API’lerin ve daha fazlasının performansını, işlevselliğini ve çalışma süresini kontrol etmeyi kolaylaştırır.

Dotcom-Monitor, eksiksiz bir kurumsal sınıf araçlar paketi ve 25’ten fazla küresel izleme aracı ile performans sorunlarının nereden kaynaklandığını hızlı bir şekilde belirlemenize yardımcı olur. 1 dakika kadar sıklıkta izleme sağlar ve metin, e-posta veya telefon uyarıları ile hızlı bir şekilde sitenizden haberdar olmanıza olanak tanır. 30 gün boyunca ücretsiz kullanılabilir.

Başlangıç planı: 17,95 $/ay

3. StatusCake

StatusCake 2012’den beri piyasada olan ve sadece web sitenizin kullanılabilirliğini değil, aynı zamanda performansını izlemek için de kullanılan harika bir uygulamadır.

Kullanıcı tabanı, hem zengin özelliklere sahip ücretsiz plandan yararlanan küçük işletmeleri hem de gelişmiş özelliklerden ve test limitlerinden yararlanan büyük ölçekli işletmeleri içerir. Kredi kartı veya taahhüt gerektirmeyen tüm ücretli planlarda ücretsiz denemeler mevcuttur.

StatusCake’in özelliklerinden bazıları aşağıdaki şekildedir:

  • Çalışma süresi izleme – HTTP, TCP, SSH, DNS, SMTP, PING & PUSH
  • Anında ve Güvenilir Uyarılar – E-posta, SMS ve Slack; Telegram ve Discord gibi üçüncü taraf uygulamalar
  • Sorun kaynağı çözümlemesi
  • Sayfa Hızı İzleme
  • SSL İzleme
  • Alan Adı İzleme
  • Sunucu İzleme
  • Virüs Tarama

Başlangıç planı: Aylık 20.41 $

4. Sematext

Sematext Synthetics, kesinti süresini ve MTTR’yi en aza indirmek için dünya çapında belirlenmiş kontrol noktalarından web sitesi ve API kullanılabilirliğini izlemeye yardımcı olan güçlü monitörlere sahiptir. Kontroller, bir dakikadan saatte bire kadar herhangi bir sürede çalışacak şekilde özelleştirilebilir.

Sematext, uçtan uca görünürlük sağlamak için performanstaki tüm değişiklikleri algılar, temel web değerlerini, ağ zamanlamasını, üçüncü taraf API’lerin performansını ve SSL sertifikalarını izler. Bir şeyler ters giderse; e-posta, Slack, VictorOps, Twilio, özel bildirim gibi bir dizi kanal aracılığıyla anında bilgilendirilme almanıza olanak tanır.

Sematext Synthetics ücretsiz bir deneme sürümü ile birlikte gelir. 

Başlangıç planı: Aylık 9 $

5. Uptime Robot

Uptime Robot, 5 dakikalık bir kontrolle 50 siteye kadar ücretsiz izleme sağlar. Uptime Robot ayrıca bağlantı noktasını izlemenize yardımcı olur, bu da FTP, SMTP, POP3 ve IMAP gibi hizmetler veya özel bağlantı noktası düştüğünde bildirim alabileceğiniz anlamına gelir.

iOS ve Android için kullanılabilen bir uygulamaya sahiptir ve ücretsiz çevrimiçi çalışma süresi izleme hizmeti sağlar.

Ücretsiz plan ile 50’ye kadar URL’yi izleyebilir, bir web sitesinin içeriğini kontrol edebilir (anahtar kelime izleyicisini kullanarak), sunucunuza ping gönderebilir veya 5 dakikalık aralıklarla bağlantı noktalarınızı izleyebilirsiniz. Çalışma sürenizi göstermek için bir durum sayfası oluşturabilirsiniz.

Pro Plan ile daha fazla monitör, 1 dakikalık aralıklarla, özelleştirebileceğiniz sınırsız durum sayfası, durum sayfanızda müşterilerinizin abone olabileceği duyuruları paylaşmak, SSL sertifikalarını izlemek gibi çeşitli özelliklere sahip olursunuz.

Başlangıç planı: 7 $/ay

6. Sites24x7

Sites24x7, web sitenizin veya web uygulamanızın kullanılabilirliğini takip etmek için basit bir web sitesi izleme aracıdır. Singapur, Hollanda ve New Jersey gibi çeşitli küresel konumlarda çalışma sürenizi test eder, böylece web sitenizin dünyanın belli başlı bölgelerinde en uygun sayfa yükleme sürelerinde sunulduğundan emin olmanızı sağlar.

Başlangıç planı: 9 $/ay (yıllık ödemelerde)

Uptime Takibinin Web Siteniz İçin Önemi

Uptime takibi, web sitenizin kullanılabilirlik açısından nasıl performans gösterdiğinin doğru bir resmini sağlar. Başka bir deyişle, çalışma süresi izleme, web sitenizin herhangi bir zamanda çalışır durumda olup olmadığını size söyler. Bu bilgiler, iş veya diğer önemli amaçlar için web sitelerine güvenen herkes için gereklidir.

Ayrıca, çalışma süresi izleme ile sitenizin kullanılabilirliğini etkileyen sorunların kaynaklarını da belirleyebilirsiniz. Yani, bir web sitesinin herhangi bir anda çalışır durumda olup olmadığını kontrol edebilir, barındırma sağlayıcınızda veya donanımınızda bir sorun olup olmadığını gözlemleyebilirsiniz.

Çalışma süresi izlemenin üçüncü faydası, gelecekteki arıza sürelerini önlemek için kaynaklara odaklanmanıza yardımcı olmasıdır. Çalışma süresi izleme, web sitenizdeki olası zayıf noktaları belirleyerek, gelecekteki kesintileri önlemek için adımlar atmanıza olanak tanır.

Çalışma süresi, özellikle önemli bir proje üzerinde çalışırken veya faturaları çevrimiçi olarak öderken önemlidir. Büyük bir satın alma işleminin ortasında web sitesinin çökmesi asla kabul edilebilir değildir. 

Çalışma süresini etkileyebilecek birçok faktör vardır. Arıza süresinin en yaygın nedenlerinden biri donanım arızasıdır. Bu, bir sabit sürücü çökmesinden güç kaynağıyla ilgili bir soruna kadar her şeyi içerebilir. Arıza süresinin diğer nedenleri arasında yazılım sorunları, virüsler, ağ sorunları ve insan hatası sayılabilir.

Uptime Takibinin SEO İçin Önemi

Çalışma süreniz kötüyse, tüm SEO çalışmalarınız da boşa gidebilir ve müşterilerinizi rekabette kaybedebilirsiniz. Çünkü çalışma süresi, Google web sitelerini sıralarken en önemli faktörlerden biridir. 

Googlebot web sitelerini dizine eklediğinde, onları normal taramasına ekler. Bu, Google’ın sitenizdeki sayfaların yükleme sürelerini düzenli olarak test edeceği anlamına gelir. Site ne kadar popülerse, Google o kadar sık ​​tarar. Birçok sayfa veya sitenin tamamı genellikle kullanılamıyorsa veya aşırı yavaşsa, Google onu güvenilmez kabul eder ve sıralamanızı kaybedersiniz. Birkaç tarama denemesinden sonra siteniz hala çalışmıyorsa, Google sizi dizininden kaldırır. Bu durumda, rakiplerinize karşı gelir ve müşteri kaybederken SEO çalışmalarınızı da baştan yapılandırmanız gerekir.