Yeni web sitelerinin Google’de sıranlaması çok zordur. Hatta bazı SEO‘cular, yeni web sitelerinin belirli bir yaşa gelmeden Google’da sıralanamayacağını iddia eder. Bu, genellikle sandbox etkisi olarak adlandırılır.
Peki sandbox tam olarak nedir?
Sandbox, yeni sitelerin arama motoru(Google) sorgularında, en üst sıralarına çıkmasına izin vermeyen efsanevi bir Google algoritması veya yaptırımıdır. Efsanevi olarak adlandırılmasının sebebi, Google’nin bu algoritmanın varlığını resmi olarak onaylamamasından kaynaklanır. (Panda ve Penguin ile birlikte listeye dahil etmedi).
SEO’cular Sandbox’ın yeni web siteleri için bir filtre olduğuna inanıyor. Varsayıma göre, filtre yeni web sitelerini yakalıyor ve belirli bir yaşa ulaşana kadar sıralanmasına izin vermiyor. Bu yaşın tam olarak ne olduğu konusunda çok fazla tartışma var. Bazıları bu sürenin en az bir ay olduğunu söylerken, bazıları ise tam bir yıl olabileceğini iddia ediyor. Ancak bunun onaylanmış bir algoritma olmadığı dikkate alındığında, kesin bir şey söylemek mümkün değil.
Özetle, web siteniz Sandbox’taysa:
- Google, arama isteklerini tam olarak başlıkları yazsanız bile göstermez.
- Diğer siteler veya sayfalar, sizin içeriğiniz tüm beklentileri karşılasa bile daha üst sıralarda yer alır.
- İlk başta site SERP’de yeterli bir rekabet pozisyonuna yerleştirilir, daha sonra pozisyonunu kaybeder ve SERP’de 30 ila 500 pozisyon arasına düşer.
Google Sandbox Gerçekten Var Mı?
Google temsilcileri, sandbox filtresinin varlığını defalarca reddetti. Ancak, yeni web sitelerinin gerçekten bir sandbox etkisi yaşayabileceğini kabul ediyorlar. Fakat bu, onlara göre, web sitesinin genç yaşından değil, güven sinyallerinin eksikliğinden kaynaklanıyor. Yeni bir web sitesi içerik açısından zayıf veya otoriter olmayabilir. Bu nedenle Google’nin arama sonuçlarındaki uygun yerleşimi belirlemesi zordur.
Evet, yeni bir web sitesi aramada dezavantajlı olabilir, ancak Google’nin önceden belirlenmiş bir deneme süresi yoktur. Web siteniz, uygun güven ve kalite sinyallerini göstermeye başlar başlamaz en iyi arama konumlarına gelebilir.
Sandbox Etkisinden Nasıl Kaçınılır? Sandbox ve Google Cezaları
Sandbox etkisi açıkça kanıtlanmamıştır. Ancak özellikle genç bir web sitesinin kuruluş aşamasında belirli kriterlere uyması, Google’nin bu siteleri cezalandırmaması için önemlidir.
Sandbox etkisini hızlı bir şekilde önlemek istiyorsanız; web siteniz yayına girer girmez kaliteli içerik oluşturmaya ve web siteniz ile web’in geri kalanı arasında bağlantılar oluşturmaya başlamanız gerekiyor.
Sadece bu kadar değil!
Yeni bir web sitesinin sandbox etkisini önlemek istiyorsanız, aşağıdaki listede sizin için yaptığımız önerilere göz atabilirsiniz:
1. Web sitenizi yayına aldıktan sonra denetim yapın
Google ile ilişki kurmaya başlamadan önce, web sitenizin sıralanmasında teknik bir engel bulunmadığından emin olun. Web sitenizi yayına aldıktan sonra sitenizin denetimi yapın ve kullanıcı dostu olup olmadığını kontrol edin.
Nasıl mı?
İlk olarak dizine ekleme sorunlarını kontrol edin ve arama motorlarının tüm önemli sayfalarınıza erişebildiğinden emin olun.
Ardından UX sorunlarını kontrol edin.
Google, kullanıcılar içeriğe hızlı bir şekilde erişemediği ve içerikle kolayca etkileşime giremediği zaman sayfalarınızı sıralamakta tereddüt eder.
Tüm sayfalarınızın Google’ın kullanıcı deneyimi standartlarını karşılayıp karşılamadığını kontrol etmek için Google Search Console hesabınıza gidin. Geliştirmeler sekmesinde, iki tane kullanıcı deneyimi raporu bulacaksınız: Önemli Web Verileri ve Mobil Kullanılabilirlik. Buradaki sonuçlarınızı kontrol edin.
2. Doğal büyüme ile meşru backlinkler oluşturun
Backlink’leri yavaş ve dikkatli bir şekilde oluşturmanız tavsiye edilir. Büyüme çok hızlıysa, cezalandırılma riskiniz vardır. Bu durumda, çok fazla backlink sıralamaya zarar vereceği için emin ve yavaş adımlarla ilerleyin. Farklı web sitelerinden backlink satın almak yerine, doğal yollarla büyümeyi hedefleyin.
3. İşletme dizinlerine katılın
Web siteniz web’in geri kalanıyla daha bağlantılı hale geldikçe, sıralama şansınız önemli ölçüde artar. Yeni bir web sitesi için bu bağlantıları sağlamanın en iyi yolu, ilgili işletme dizinlerinde listelenmektir.
4. Uzmanlık alanınızla ilgili içerikler oluşturun
Belirli bir alanda uzman olduğunuzu göstermenin en iyi yollarından biri de, belirli bir konuda çok sayıda kaliteli içerik oluşturmaktır. Bu nedenle özellikle başlangıçta, içeriğinizi kümeler halinde oluşturmanız önemlidir.
Yani, konudan konuya atlamak yerine, bir konuya odaklanın ve mümkün olduğunca çok açıdan bu konuyu ele alın. Örneğin, bir bisiklet satıcısı olduğunuzu varsayalım. İyi bir içerikçi, bisiklet sürmenin bir yönünü seçer ve bu yönde bir sürü içerik oluşturur ve ardından bir sonraki yönüne geçer.
5. Olumlu kullanıcı davranışları sergileyin
Google, sayfaları sıralamak için davranışsal sinyaller kullanmadığını söylese de, bunun aksini gösteren çok sayıda kanıt var. Olumlu kullanıcı davranışının (ziyaretler, etkileşimler, uzun oturumlar, yorumlar, incelemeler ve sosyal paylaşımlar), Google’nin sayfa sıralamasına önemli ölçüde katkıda bulunacağına inanılmaktadır.
6. Bir backlink profili geliştirin
Yeni bir web sitesinin gönderebileceği en güçlü otorite sinyallerinden biri, diğer, tercihen daha iyi web siteleri tarafından desteklenmektir. Temel olarak, web sitenize ne kadar çok web sitesi bağlanırsa ve bu web sitelerinin kalitesi ne kadar yüksek olursa, Google’nin size güvenmesi o kadar kolay olur.
Web Sitenizin Google Sandbox’ta Olup Olmadığını Nasıl Kontrol Edebilirsiniz?
Hak ettiğiniz bir sıralama için böyle bir bekleme süresinin kurbanı olup olmadığınızı kontrol etmek için Google Search Console’yi kullanabilirsiniz. Bu resmi bir sorun olmadığı için sitenizin sandbox’ta olduğu konusunda bilgilendirilmeyeceksiniz. Fakat yine de işlerin sizin aleyhinize gittiğini anlayabilirsiniz.
Google Search Console’yi açtıktan sonra, “Arama trafiği – Arama analizi ve Sayfalar” da gezinin. Bir odak anahtar kelimeniz ve iyi optimize edilmiş bir siteniz varsa ve yine de siteniz, odak anahtar kelimenizden başka anahtar kelimeler için daha iyi sıralanırsa, siteniz sandbox’ta olabilir. Ancak, analizleri kendiniz yapmak istemiyorsanız, sitenizin Sandbox’ta olup olmadığını belirlemek için bir araç kullanabilirsiniz. Kullanabileceğiniz popüler araçlardan bazıları Search Engine Genie ve Fruition’dur.
Bir Web Sitesi Tekrar Sandbox’a Girebilir Mi?
Google Sandbox, “Algorithmic Punishments” (Algoritmik Cezalar) için bir terim olarak kullanır.
Google algoritması bir web sitesinin spam metodolojisini algılayabilir ve web varlığını “güvenilir değil” olarak işaretlerken sıralamasını düşürebilir. Algoritmanın güvenini tekrar kazanmak, kolay değildir. Ancak oldukça yoğun bir SEO araştırması ile anlaşılabilir.
Bir içerik yayıncısı için “Algoritmik Cezalar” ın olası nedenleri aşağıdaki şekildedir:
- Bağlantı Şemaları
- Zayıf İçerik
- Yinelenen İçerik
- Extensive Boiler-plate İçerik (daha sonra tekrar kullanılmak amacıyla oluşturulmuş, içeriği çok değişmeyecek olan)
- Kopya İçerik
- Yavaş Sayfa Hızı
- Cloaking (Gizleme)
- Doorway Pages (Köprü Sayfalar)
- Sneaky Redirects (Gizli Yönlendirmeler)
- Arama Motoru Tarayıcılarını Kapsamlı Bir Şekilde Engelleme
- Oluşturma ve Tarama Sorunları
- Net Olmayan Site Hiyerarşisi
- Kötü Navigasyon
- Kötü İtibar
Siz Google Sandbox hakkında hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce Google’nin böyle bir etkisi var mı? Yorum bölümünde bize yazın. İçeriğimizi geliştirmek için deneyimlerinizi ve önerilerinizi paylaşmayı unutmayın.