GZIP, bir web sayfasının kaynaklarını kullanıcıların tarayıcılarına sunulmadan önce sıkıştırmanıza olanak tanır, böylece web sayfası daha hızlı yüklenir ve böylece WPO’nuzu geliştirir.
Bu sıkıştırma türü, Google Page Speed Insights gibi araçlar sayesinde WPO danışmanları arasında son zamanlarda çok popüler hale gelmiştir. Üstelik bu kayıpsız sıkıştırma formatının açık kaynak lisansı altında telifsiz olması da yaygınlaşmasını kolaylaştırmıştır.
Bununla birlikte, bu sıkıştırma türünün tek dezavantajı HTML, CSS ve JS dosyaları için kullanışlı olmasına rağmen görüntüleri neredeyse hiç sıkıştırmadığı için optimize etmek için kullanışlı olmamasıdır.
Her durumda, bu sıkıştırmayı web sitenize uygulamak, yükleme hızı açısından optimize edileceği anlamına gelmez. GZIP, web sitenizin yüklenirken tükettiği bant genişliğini iyileştirmenize çok yardımcı olacaktır.
GZIP Nasıl Çalışır?
GZIP sıkıştırma basit bir şekilde çalışır:
Sunucu, web tarayıcısına URL başlıklarında içeriğin sıkıştırılmış olduğunu bildirir. Bu şekilde, tarayıcı dosyaların GZIP ile sıkıştırıldığını bilir ve kullanıcı içeriği görmeden önce bunları açabilir.
GZIP Sıkıştırmayı Ne Zaman Kullanmalısınız?
Temel olarak, web sitenizi ilk kez herkese açık hale getirirken GZIP sıkıştırmayı etkinleştirmeniz gerekir. Ancak etkinleştirmediyseniz, web sitesinin yavaş yüklendiğini fark etmeye başladığınızda veya web sitesini optimize ederken GZIP sıkıştırmayı düşünebilirsiniz.
Web sitenizde GZIP’nin etkin olup olmadığından emin değilseniz, Google developer/inspection aracını kullanarak bunu kolayca öğrenebilirsiniz. İlk olarak, web sitenizi Google Chrome’da açın. Geliştirici aracını açmak için sayfada herhangi bir yere sağ tıklayın ve İncele’yi seçin. Ardından üst çubuktaki Ağ’a gidin ve sayfayı yeniden yüklemek için Ctrl/Cmd+R tuşlarına basın.
Response Headers altında, içerik kodlama durumunu kontrol edin. Eğer gzip yazıyorsa, web sitenizde GZIP etkinleştirilmiş demektir.
GZIP Sıkıştırma Etkili Midir?
Google’a göre, HTML ve CSS dosyalarınızı sıkıştırmak için GZIP kullanmak, orijinal dosya boyutundan tahmini olarak yüzde 70-90 oranında tasarruf sağlayacaktır. Bunu app.wiredelta.com gibi bir web sitesi analiz aracı kullanarak basit bir kontrol yaparak görebiliriz.
Bununla birlikte, dosya boyutunu azaltmanın önemli olmasının iki ana nedeni vardır: yükleme hızı ve bant genişliği. Başka bir deyişle, bir dosya sunucularınızda ne kadar yer kaplar ve kullanıcılarınıza ne kadar hızlı sunulur. Büyük bir dosya daha fazla yer kaplayacak ve bir kullanıcı ona her eriştiğinde daha fazla bant genişliği kullanacaktır. Bu size daha pahalıya mal olur, ancak aynı zamanda sayfa hızınızı yavaşlatacak, kullanıcı deneyiminizi ve nihayetinde Google sıralamanızı etkileyecektir. Ancak sadece GZIP kullanarak tüm bu sorunlardan kaçınmış olursunuz.
GZIP Sıkıştırma SEO İçin İyi Midir?
GZIP sıkıştırmanın ana avantajlarından biri sayfanızı hız açısından optimize etmesidir. SEO ve web sayfalarının Google sıralaması söz konusu olduğunda sayfa hızı kritik önem taşıdığından cevabınız evet olacaktır. Dahası, yavaş yüklenen web sayfaları kötü kullanıcı deneyimine ve yüksek hemen çıkma oranına katkıda bulunur.
Google kötü kullanıcı deneyimi ve yavaş yükleme hızı nedeniyle sayfa sıralamanızı düşürerek sitenizi cezalandırabilir. Bu yüzden, tüm genel SEO stratejisi çabalarınız boşa gidebilir.
GZIP Sıkıştırma Nasıl Etkinleştirilir?
GZIP sıkıştırma, bir eklenti kullanımı, cPanel, .htaccess, LiteSpeed Web Servers, Nginx ve Apache dahil ve bunlarla sınırlı olmamak üzere çeşitli yollarla etkinleştirilebilir. Bu süreçte deneyimli bir geliştirici veya ajansla çalışmanız önerilse de, GZIP sıkıştırmasını kendi başınıza etkinleştirmenin birkaç basit yolu vardır. Bunlar aşağıdaki şekildedir:
1. GZIP sıkıştırmayı etkinleştirmek için .htaccess kullanma
İlk olarak, hosting web sitenize ve ardından cPanel’inize giriş yapın. Ardından, dosya yöneticisini açın ve public_html/www yoluna gidin. Orada .htaccess dosyasını bulun ve .htaccess dosyasında zaten bulunan diğer talimatlardan sonra aşağıdaki kodu kopyalayıp yapıştırın.
2. WordPress web sitesinde GZIP sıkıştırmayı etkinleştirmek için bir eklenti kullanın
WordPress web sitesi olanlar istedikleri bir eklentiyi kullanabilir. Tek yapmanız gereken WordPress kontrol panelinize giriş yapmak ve Eklentiler’e gitmektir. Uygun bir GZIP sıkıştırma eklentisi arayın veya zaten indirdiyseniz eklenti dosyasını yükleyin.
Ardından, Yüklendi’ye tıklayın ve gösterge tablosu kenar çubuğunda eklentiyi etkinleştirin. Tüm aktif eklentilerinizi içeren bir liste göreceksiniz, burada yeni GZIP eklentinizi ve yanında ”Etkinleştir” kelimesini bulacaksınız. WordPress web sitenizde GZIP’yi etkinleştirmeyi tamamlamak için etkinleştir onay kutusuna ve ardından aşağıdaki ”güncelle” butonuna tıklayın.
3. GZIP sıkıştırmayı etkinleştirmek için cPanel’i kullanın
Bu üçüncü yöntem için bir kez daha hosting şirketinizin yardımını almanız gerekir, ancak GZIP’i kendiniz etkinleştirmek istiyorsanız cPanel’inize giriş yapın ve yazılım başlıklı bölüme ulaşana kadar aşağı kaydırın.
Ardından Web Sitesini Optimize Et’i seçin ve görünen üç seçenekten Tüm İçeriği Sıkıştır’ı seçin. Son olarak, ”ayarları güncelle” seçeneğine tıklayın. Bu adımdan sonra web sitenizde GZIP’i başarıyla etkinleştirdiğinizden emin olabilirsiniz.
WordPress Gzip Sıkıştırma Nedir?
Gzip sıkıştırma, WordPress sitenizin sunucusunun ziyaretçilerin tarayıcılarına gönderdiği dosyaların boyutunu küçülterek WordPress sitenizi hızlandırmak için kullanılan popüler bir tekniktir. Bu dosyaları küçülterek, ziyaretçilerin tarayıcılarının sitenizi indirmesi daha az zaman alır ve bu da sayfa yükleme sürelerinizi hızlandırır.
WordPress Gzip Sıkıştırma Neden Önemlidir?
Web sitesinin ham dosya ve verilerinin sunucudan kullanıcının tarayıcısına aktarılması daha uzun sürer. Aynı anda çok sayıda kullanıcı veya ziyaretçi alırsanız web sitenizin hızı düşebilir. Ancak, web sitenizde GZIP sıkıştırmayı etkinleştirdiğinizde, tüm verileri verimli bir şekilde aktarmanıza olanak tanır ve bu da sayfa yükleme hızını doğrudan artırır. İkinci olarak, hosting hesabı da web sitesi yükünü azaltır. Bu nedenle GZIP, hızı ve performansı artırmak için web sitesinin temel adımlarından biridir.
WordPress Gzip Eklentileri
Çok fazla eklenti GZIP sıkıştırmayı açıkça etkinleştirmenize izin verir. Ancak, en iyi ve en etkili eklentilerden bazıları aşağıdaki şekildedir:
1. WP Super Cache
WP Super Cache, web sitenizdeki dosyaları sıkıştırmak için kullanabileceğiniz bir eklentidir. Bu seçeneği eklenti ayarlarından etkinleştirebilirsiniz. Ayrıca kullanıcılara sunarken dinamik dosyaları statik hale dönüştürmeye yardımcı olacaktır. Bu, oturum açmamış olanlar gibi kullanıcıların çoğunun yüklenmesi daha kolay olan statik sürümü alacağı anlamına gelir. Bu, sitenin en iyi performansı gösterdiğinden emin olmanıza yardımcı olacaktır.
2. W3 Total Cache
W3 Total Cache, WordPress web sitenizin kullanıcı deneyiminin yanı sıra arama motoru sıralamasını iyileştirmede çok yardımcı olacaktır. HTML, JavaScript ve CSS dosyalarının sıkıştırılması dahil olmak üzere web sitenizdeki sayfa yükleme hızını artırmak için çeşitli gelişmiş özellikler sunar. Bununla birlikte, müşterilere küresel olarak hizmet verirken gecikmeyi önlemenize yardımcı olmak için CDN entegrasyonu da sunar.
Bu eklenti ile elde edeceğiniz diğer özelliklerden bazıları aşağıdakileri içerir:
- Sayfa yükleme hızını ve kullanıcı deneyimini iyileştirmek için yükleme.
- Sayfaları daha hızlı sunmak için cache-control kullanarak tarayıcı önbelleğe alma.
- Gömme konumu kontrolü ile şablona göre JavaScript gruplama.
- Engellemeyen JavaScript gömme.
- Önbellek temizleme için WP-CLI desteği
3. WP Rocket
WP Rocket, WordPress sitelerinin sadece birkaç tıklamayla daha hızlı yüklenmesine yardımcı olan bir önbellek eklentisidir. Etkinleştirildikten sonra WP Rocket, mod_deflate modülünü kullanarak .htaccess dosyanıza GZIP sıkıştırma kuralları ekler. Bu güçlü bir premium eklentidir ve tek bir site lisansı için 49 dolardan başlayan planları vardır.
4. Enable Gzip Compression
WordPress sitenizde GZIP sıkıştırmayı etkinleştirmenizi sağlayan araçların çoğu, performansı optimize etmek için tasarlanmış önbellekleme paketleridir. HTML, JavaScript ve CSS dosyalarını sıkıştırmak sitenizin hızını artırmanın kanıtlanmış yollarıdır.
Buna karşılık, Enable Gzip Compression tek bir şey yapar. Apache web sunucusu kullanıyorsanız WordPress siteniz için GZIP sıkıştırmasını etkinleştirmenize ve devre dışı bırakmanıza yardımcı olur. Ücretsiz bir eklentidir, ancak daha geniş işlevselliğe sahip premium bir sürümü de vardır.
5. PageSpeed Ninja
PageSpeed Ninja, ücretsiz olarak indirebileceğiniz eksiksiz bir WordPress performans eklentisidir. Özelliklerinden biri WordPress’te GZIP sıkıştırmasını kolayca etkinleştirmenize yardımcı olur.
Bunu yapmak için önce eklentiyi kurun ve etkinleştirin. Ardından Ayarlar > PageSpeed Ninja > Gelişmiş’e gidebilir ve Sıkıştırmayı etkinleştir’in yanındaki ayarı değiştirebilirsiniz.
Veri Sıkıştırma Performansı Nasıl Etkiler?
Veri sıkıştırma, WordPress sitenizin performansı üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir. Metin sıkıştırmayı etkinleştirmek, kullanıcılarınıza daha küçük metin tabanlı kaynaklar sunmanıza olanak tanır. Daha küçük dosyalar, dosyaların daha hızlı indirilmesi anlamına gelir. Sonuç olarak, ziyaretçiler sayfanızdaki içeriği görüntülemek için beklemek zorunda kalmayacakları için mutlu olacaklardır.
Web.Dev tarafından yapılan bir araştırma, GZIP sıkıştırmasının en popüler JavaScript ve CSS çerçevelerini nasıl etkilediğini göstermektedir. Sonuçlar oldukça etkileyicidir: GZIP sıkıştırması %65-88 oranında tasarruf sağlayabilir.
Brotli ve Gzip Sıkıştırma Arasındaki Fark Nedir?
Her ikisinin de kökeni LZ77 algoritmasına dayanmakla birlikte, Gzip özellikle dosyaları sıkıştırmak için tasarlanmıştır. Kütüphane, dosyaları sıkıştırması gereken birçok farklı programa dahil edilmiştir. Kütüphane, içeriğin sıkıştırılması norm haline gelmeye başladığında web sunucularına dahil edilmiştir. HTTPS 1.1 spesifikasyonu olan RFC 2616’da belirtilen iki sıkıştırma algoritmasından biriydi. Web sunucuları gibi akış işlemleri için özel olarak tasarlanmamış olsa da, buna uyarlanmıştır.
Brotli ise özellikle web için tasarlanmıştı. Google, akışları daha verimli bir şekilde sıkıştırmak için bir yola ihtiyaç olduğunu fark etti ve Brotli’yi tasarladı.
Her iki algoritma da yapmak için tasarlandıkları işte iyi iş çıkarmaktadır. Gzip hala web üzerinde kullanılmaya devam ediyor, ancak Brotli’nin popülaritesi arttıkça, giderek daha fazla web sunucusu Gzip yerine Brotli’yi tercih etmektedir. İkisi arasında seçim yapıldığında, Brotli birçok sunucunun kullanacağı varsayılandır.
Brotli, gzip ile kıyaslandığında dosyaları daha iyi sıkıştırdığı görülmüştür:
- 14 daha küçük JavaScript dosyaları
- 21 daha küçük HTML dosyaları
- 17 daha küçük CSS dosyaları
Brotli akışları anında sıkıştırmak için tasarlandığından, hem sunucudaki içeriği sıkıştırmada hem de tarayıcıda açmada gzip’e göre daha hızlıdır. Bazı durumlarda, genel front end açma işlemi gzip’ten %64’e kadar daha hızlıdır.
Özellikler | Brotli | Gzip |
Algoritma | Google tarafından geliştirilmiştir. | GNU Projesi tarafından geliştirilmiştir. |
Yaygın Kullanım Alanı | Web tarayıcıları (modern) | Web tarayıcıları, sunucular ve diğer uygulamalar |
Sıkıştırma Oranı | Daha iyi sıkıştırma oranı sunar. | Daha düşük sıkıştırma oranı sunar. |
İşlem Gücü | Daha yüksek işlem gerektirir. | Daha düşük işlem gücü gerektirir. |
Uyumlu Tarayıcılar | Google Chrome, Firefox, Microsoft Edge gibi modern tarayıcılarda desteklenir. | Hemen hemen tüm tarayıcılar ve sunucular tarafından desteklenir. |
Zamanlama | Daha uzun sıkıştırma süreleri gerektirir. | Daha hızlı sıkıştırma süreleri sağlar. |
Açık Kaynak | Evet | Evet |