Drupal’in karmaşık ve anlaşılması zor olduğuna dair bir söylenti var. İnsanlar Drupal’in kullanımının zor olduğunu düşündüğü için genellikle Drupal’i kullanımı oldukça kolay WordPress ile karşılaştırıyor.

Olay aslında sadece kolaylık ve zorluk değil. Bu ikilinin sık sık karşılaştırılma sebepleri aslında ortada. Her iki platform da ücretsizdir, ek işlevsellik eklemek için geniş bir eklenti ve modül kütüphanesine sahiptir, kullanıcılar ve geliştiriciler ikisini de sadık bir şekilde takip eder ve her ikisi de açık kaynaklı teknolojilerdir. Birkaç yıl arayla piyasaya sürülmelerine rağmen WordPress yıllar içinde çok daha popüler hale gelmiştir.

WordPress ve Drupal hem harika araçlar hem de farklı web siteleri için idealler. Ancak Drupal ve WordPress’le birçok önemli açıdan farklılık gösterir. Bu yüzden web sitesi ihtiyaçlarınız, sizin için en uygun platformun hangisi olduğunu belirleyecektir. WordPress’i kullanmak için birçok iyi nedeniniz olsa da, WordPress web sitesi oluşturmanın tek yolu değildir. 

Bu yüzden bu yazıda, başka bir popüler içerik yönetim sistemi olan Drupal’ı inceleyeceğiz ve WordPress ile farklarına göz atacağız.

Ayrıntılara girmeden önce, hemen WordPress ve Drupal’e hızlıca bir göz atalım.

WordPress Nedir?

WordPress Nedir?

WordPress dünyanın en popüler içerik yönetim sistemidir. 2003 yılında bir blog platformu olarak başlatılan WordPress, şimdi tüm web sitelerinin %35.2’sine güç veren ve bilinen içerik yönetim sistemi pazarının %35.2’sini kontrol eden bir platformdur.

WordPress kullanan ünlü web sitelerinden bazıları aşağıdaki gibidir:

  • Whitehouse.gov
  • Sony Mobile
  • University of Washington
  • Mercedes Benz
  • TechCrunch
  • The New Yorker

Drupal Nedir?

Drupal Nedir?

Drupal, WordPress’in şatafatlı pazar payından yoksun olsa da, WordPress’ten daha uzun süredir piyasada olan bir platform. İlk olarak 2000 yılında piyasaya sürülen Drupal, tüm web sitelerinin %2.3’üne güç vermektedir ve içerik yönetim sistemi pazarında %4.6’lık bir paya sahiptir.

Drupal’da çalışan bazı önemli web siteleri aşağıdaki gibidir:

  • University of Colorado
  • State of Colorado
  • The Economist
  • Dallas Cowboys
  • Nasa.gov

WordPress piyasaya sürüldükten 1 yıl sonra 2004 yılında Google Trends’e baktığımızda, her iki platformun da oldukça hızlı bir artış gösterdiğini ancak Drupal’in şimdi bir tür çöküşte olduğunu görebiliyoruz. Ama bunlar sadece trendler. Pazar payı büyümesine bakıldığında, hem WordPress hem de Drupal yıllar içinde fazlasıyla büyüdü.

wordpress vs. drupal google trends

WordPress ve Drupal’in Avantajları Nelerdir?

WordPress ve Drupal’in Avantajları Nelerdir?

WordPress ve Drupal tartışmalarına göz atarsanız, her iki tarafın da çok sayıda fanatiğiyle karşılaşırsınız. Her iki tarafın da farklı güçlü yönleri olsa da, bu platformlardan herhangi birini seçen kişiler neden bu seçimi yapar?

Şimdi her 2 platformun da avantajlarına göz atalım:

WordPress Avantajları

1. Kullanım kolaylığı 

WordPress, özellikle geliştirici olmayanlar için önemli ölçüde daha kullanıcı dostudur.

2. Esneklik

WordPress’in üçüncü taraf temaları ve eklenti toplulukları, WordPress’in özel geliştirmeye ihtiyaç duymadan kullanılmasını kolaylaştırır. Bazı insanlar, doğru uzantılarla WordPress’in, Drupal’in yapabileceği her şeyi yapabileceğini iddia ediyor.

3. Yardım alma kolaylığı

WordPress’in devasa küresel topluluğu, karşılaştığınız sorunlara destek bulmanın kolay olduğu anlamına gelir.

4. Daha düşük geliştirme maliyetleri

WordPress daha fazla “hazır” çözüm sunar ve WordPress geliştiricileri genellikle Drupal geliştiricilerinden daha uygun maliyetlidir.

Drupal Avantajları

1. Özel içerik türleri ve görünümleri

WordPress özel yayın türleri sunarken, çoğu insan Drupal’ın özel içerik türlerinin biraz daha esnek olduğunu düşünür.

2. Erişim denetimleri / kullanıcı izinleri 

WordPress tek site 5 temel kullanıcı ile gelirken, Drupal bireysel izinlerle yeni roller oluşturabileceğiniz yerleşik bir erişim kontrol sistemine sahiptir.

3. Çok dilli siteler için destek

Drupal 8’de çok dilli işlev temel bir özellik haline getirilirken, WordPress sitelerinin üçüncü taraf eklentilere dönmesi gerekir.

4. Çok sayıda veriyi işlemek için sınıflandırmalar

Drupal’in sınıflandırma sistemi WordPress’ten daha esnektir, bu da onu çok fazla içerik için ideal yapar.

WordPress ve Drupal ile Çalışmak Ne Kadar Kolay?

WordPress ve Drupal ile Çalışmak Ne Kadar Kolay?

İki platformda da bir web sitesi oluşturmak söz konusu olduğunda, kolaylık açısından WordPress açık ara kazanır.

Neden mi?

1. WordPress Kullanım Kolaylığı ve Öğrenme Eğrisi

WordPress, “sıfır” dan ve “iyi görünen tam işlevli bir web sitesi” kurmayı önemli ölçüde kolaylaştırır.

WordPress ile nişinize özgü bir tema bulmanız ve çok kısa bir süre içinde bu siteyi kurmanız mümkündür. Çünkü WordPress arayüzü, çoğu sıradan kullanıcının bile hızlı bir şekilde kavramasını sağlamak için oldukça basittir. Ayrıca çok sayıda eklenti, sıradan kullanıcıların anlamlı ve benzersiz içerik oluşturmalarını daha da kolaylaştırır.

WordPress Kaç Eklenti Ve Temaya Sahiptir?

Sadece uzantıların sayısı doğal olarak WordPress’in daha iyi olduğu anlamına gelmese de, üçüncü taraf WordPress ekosisteminin boyutunun ve öneminin iyi bir göstergesidir.

WordPress şunları içerir:

  • 53.000+ ücretsiz eklentinin yanı sıra binlerce premium eklentiye sahiptir.
  • 5.000’den fazla ücretsiz tema ve binlerce premium temaya sahiptir.

2. Drupal Kullanım Kolaylığı ve Öğrenme Eğrisi

Drupal’in de WordPress gibi temaları olsa da, Drupal web sitelerinin çoğu özel kodlu bir tema veya en azından son derece özelleştirilmiş bir tema içerir. Bu, iyi görünümlü bir siteye sahip olmak için çoğu zaman bir geliştiriciye ihtiyacınız olacağı anlamına gelir.

Bunun ötesinde, Drupal arayüzü en azından ilk bakışta çoğu sıradan kullanıcı ve hatta birçok geliştirici için anlaşılmazdır.

Genel olarak insanlar içerik oluşturma konusunda Drupal’in sunduğundan çok daha zengin bir kullanıcı deneyimi beklemektedir. İnsanların bir CMS için standart olarak gördüğü işlevselliklerin çoğu Drupal’de eksiktir.

Drupal çok temel bir düzeyde işlevsel olsa da, özellikle WordPress ile karşılaştırıldığında, tam olarak en kullanıcı dostu içerik oluşturma deneyimi sağlar denilemez.

Drupal Kaç Eklenti Ve Temaya Sahiptir?

Drupal şunları içerir: 

  • 39.000+ modül
  • 2.500’den fazla tema

Bununla birlikte, yalnızca Drupal 8.x ile uyumlu modüller eklerseniz, bu sayılar düşer:

  • 4.000+ modül
  • 250 tema

WordPress ve Drupal Eşit Derecede Güvenli Mi?

WordPress ve Drupal Eşit Derecede Güvenli Mi?

Hem WordPress hem de Drupal güvenli sistemlerdir. Ancak Drupal genellikle daha güvenlidir diyebiliriz.

Neden mi?

1. WordPress Güvenliği

WordPress kendisi güvenli olsa da, WordPress’in devasa üçüncü taraf ekosistemi, bu platforma güvenlik açısından bazı negatif katkılar sağlar.

Wordfence tarafından yapılan bir ankete göre; eklentiler, güvenlik açıkları için bilinen tüm giriş noktalarının %55,9’unu oluşturuyor. Bu da demek oluyor ki WordPress tehlike altında.

Sucuri tarafından analiz edilen saldırıya uğramış web sitelerinin %74’ü WordPress’tir. Pazar payının %59,8 olduğu düşünülünce, Sucuri’nin analizindeki saldırıya uğramış web sitelerinin %74’ünün WordPress olması beklenenden daha yüksektir.

Doğru kullandığınızda WordPress güvenlidir, fakat WordPress’in üçüncü taraf uzantılara çok fazla güvenmesi, onu Drupal’dan daha savunmasız hale getirir.

2. Drupal Güvenliği

Drupal’in en önemli satış sebeplerinden biri kilitleme güvenliğidir. Drupal bu yüzden devlet kurumları ve güvenlik konusunda bilinçli diğer büyük oyuncular için popüler bir içerik yönetim sistemidir. WordPress’in aksine, Drupal, Sucuri’nin analiz ettiği saldırıya uğramış web sitelerinin yalnızca %2’sini oluşturur.

Kurumsal düzey güvenliğinin ötesinde, Drupal ayrıca ayrıntılı güvenlik raporları yayınlar ve güvenlik konusunda WordPress’ten daha şeffaftır.

WordPress vs Drupal: Hangisi Daha İyi?

WordPress vs Drupal: Hangisi Daha İyi?

Muhtemelen bu yazıda aradığınız sorunun cevabına geldik, fakat WordPress’in mi yoksa Drupal’in mi “daha iyi” olduğunu söylemek imkansız. Bunun yerine, “Hangi web sitesi için hangi platform daha iyi?” diye sormak daha yararlı bir soru olur. Yani, hangisinin iyi olduğu sorusu yerine projeniz için doğru aracı seçmeye odaklanmalısınız.

WordPress çok popülerdir ve kullanımı kolaydır. Bu yüzden WordPress’in her zaman en iyi çözüm olduğunu söylemek kolay olur. Ancak bu söylem adil bir söylem olmaz. Çünkü özelleştirilmesi ve esnek olması gereken karmaşık veri organizasyonuna sahip bir site oluşturuyorsanız, Drupal daha iyi bir seçim olabilir. Yalnızca aşağıdakiler olmadıkça Drupal’i kullanmanın mümkün olmadığını unutmayın:

  • Bir geliştirici misiniz?
  • Bir geliştirici ile çalışmaya hazır mısınız?

WordPress, çoğu insanın bir web sitesi oluşturması için varsayılan araç olmalıdır, çünkü:

  • Geliştiriciler için işlevsellik eklemek kullanıcı dostu ve kolaydır.
  • Hızlı bir şekilde çekici ve işlevsel bir web sitesi oluşturabilirsiniz.
  • Hem ücretsiz hem de profesyonel yardım bulmak kolaydır.

Bu, WordPress’in tüm durumlar için en iyi araç olduğu anlamına gelmez, sadece çoğu durum için en iyi araçtır. Drupal’ın sunduklarına neden ihtiyaç duyacağınızı zaten bilmiyorsanız, WordPress’e bağlı kalmak büyük olasılıkla web seyahatinizi daha kolay hale getirecektir.

Drupal İle İlgili En Çok Sorulan Sorular

1. Drupal’i öğrenmek zor mu?

Drupal, zor bir öğrenme eğrisine sahiptir ve bir geliştirici değilseniz, genellikle öğrenmesi zordur.

2. Drupal neden kullanılır?

Drupal içerik yönetim yazılımıdır. Her gün kullandığınız web sitelerinin bazılarını yapmak için kullanılır. Drupal; kolay içerik yazma, güvenilir performans ve mükemmel güvenlik gibi gelişmiş özelliklere sahiptir. Araçları, dinamik web deneyimlerinin ihtiyaç duyduğu çok yönlü, yapılandırılmış içeriği oluşturmanıza yardımcı olur.

WordPress mükemmel bir CMS olsa da, Drupal; karmaşık, ağır içerikleri olan ve yüksek trafikli web siteleri için en iyi seçimdir. Genel olarak, Drupal büyük ve karmaşık alanlar için daha uygundur.

3. Drupal hala kullanılıyor mu?

Çok köklü ve hala yaygın olarak kullanılan bir yazılım olan Drupal 7, birçok web sitesi tarafından alınan belki de Drupal’in en ünlü ve en sevilen versiyonlarından biriydi. Drupal 7, dünya çapında milyonlarca web sitesine hala güç veriyor.

4. Drupal ne kadar popüler?

W3Techs.com’da yayınlanan en son pazar payı trendlerine göre, Drupal şu anda pazardaki en popüler içerik yönetim sistemlerinden (CMS) biridir. WordPress ve Joomla’dan daha az sayıda web sitesi tarafından kullanılmasına rağmen, Drupal Magento, Blogger, Shopify ve Squarespace’den daha popülerdir.

5. Kaç tane Drupal sitesi var?

Drupal’de çalışan 568.141 adet canlı site var.

6. Drupal ücretsiz midir?

Drupal, geniş ve destekleyici bir topluluğa sahip ücretsiz, açık kaynaklı bir içerik yönetim sistemidir (CMS). Dünya çapında milyonlarca kişi ve kuruluş tarafından kullanılır.

7. Drupal WordPress ile aynı mıdır?

Drupal WordPress’ten önemli ölçüde farklıdır. WordPress genellikle yeni başlayanların hızlı bir şekilde öğrenebilecekleri bir platformken, Drupal biraz daha karmaşıktır. WordPress, sıfırdan bir web sitesi oluşturmak isteyen programcı olmayanlar için son derece sezgisel ve kullanıcı dostudur.

8. Drupal hangi dili kullanıyor?

PHP. Bu yüzden her Drupal geliştiricisinin PHP dilini bilmesi gerekir.

9. Drupal’in maliyet yarattığı durumlar nelerdir?

Drupal’i indirmek ve yüklemek ücretsiz olmakla birlikte, bu platformda bir web sitesi oluşturmanın maliyeti vardır. Dışarıdan geliştirme yardımı almanız gerekiyorsa, bireysel Drupal geliştiricileri WordPress geliştiricilerinden daha pahalı olma eğilimindedir, çünkü bu geliştiricilerden daha az vardır.

10. Drupal neden bu kadar karmaşık?

Drupal modül ekosistemi nedeniyle çok karmaşıktır. 

WordPress vs Drupal konusunda siz de bizimle aynı fikirde misiniz veya bize katılmadığınız taraflar var mı? Yorum kısmında fikirlerinizi bize yazın, içeriğimizi sizin desteklerinizle geliştirelim.