İnternetin yaygınlaşmaya başladığı ilk zamanlarda belki de kullanıcıların en çok merak ettiği konu 3 adet “W” harfinden oluşan “www” ibaresinin ne anlama geldiği olmuştur. www (World Wide Web) yani Dünyayı Saran Ağ olarak Türkçe’ye çevrilen kavram Tim Berners-Lee adındaki bir mühendis tarafından geliştirilmiştir.
İnternet sitelerinin standartlarını belirleyen W3C (World Wide Web Consortium) örgüt ise 1994 yılında MIT (Massachusetts Institute of Technology) ve CERN (Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire) kurumları bünyesinde kurulmuştur.
Bu konsorsiyumun belirlediği standartlar sayesinde web sitelerinin tasarım işlemleri belirli bir düzen içinde gerçekleşmektedir. W3C nelere dikkat eder ve ne tip standartlar belirlemiştir bu yazıda bulabilirsiniz.
W3C Neden Standart Geliştirme İhtiyacı Duymuştur?
Dünyada üretilen ve yönetilen her şey otoritelerin belirlediği kurallar çerçevesinde gelişmektedir. Böyle bir düzenleme ve standardizasyon olmaz ise ortaya çıkan düzensizlik birçok soruna yol açardı.
Örneğin mimaride belirlenmiş standartlar vardır, bu standartlar insanların konutlarını daha rahat kullanmasını sağlar. Mimari standartlar sayesinde merdiven basamaklarının insan kullanımına en uygun yükseklikte imal edilmesi sağlanmasa ve her basamak farklı yükseklikte olsa muhtemelen ayağımız sürekli takılırdı.
Yine örneğin masa ve sandalyeler uyumlu yükseklikte olmazsa ikisini aynı anda kullanamazdınız. Ya da bir evdeki kapı kollarının farklı yüksekliklerde olduğunu hayal edin bu olay sadece estetik açıdan değil işlevsellik açısından da büyük sorunlar çıkaracaktır.
İnternet dünyasında da web sitelerinin tasarımı bu şekilde belli standartlara sadık kalarak üretilmelidir. Çünkü bir web sitesi bütün olarak karşımızda gösterilene kadar birçok bileşenin birlikte ve uyumlu çalışması gerekiyor.
W3C konsorsiyumu da işte tam bu sebeple bazı standartlar belirlemiş ve uygulamaya konmak üzere kaynak oluşturulmuştur. Web geliştiricileri (Web developer) ve web tasarımcıları (Web Designer) bu kaynaklara sadık kalarak işlevsel, erişilebilir ve çapraz uyuma sahip siteler geliştirebilir.
Web Sitelerini Herkes İçin Erişilebilir Kılmak
Ticari kaygılarla oluşturulan tarayıcı üreticilerinin tekel oluşturması insanların internet sitelerine ulaşma koşullarında zorluklar çıkarması kuvvetle muhtemeldi ancak bu standartlar herkes için ulaşılabilirlik sağlamaya yardımcı oluyor.
Kaynak Kodlarını Basit Hale Getirmek
Farklı tarayıcılar, farklı düzenler ve kod sistemlerini getireceği için tasarım süreçlerinde ciddi sorunlar oluştururdu. Ancak W3C tarafından sunulan kaynak kodları ile sistemler birbiri ile uyumlu çalışıyor.
Web Sitelerini Geliştirmek ve Bakım Süreçlerini Kısaltmak
Bu standartlar web sitesi geliştirmede kolaylık sağladığı gibi bakım süreçlerini de hızlandırıyor. Bir geliştiricinin oluşturduğu bir web sitesi ileride başka bir geliştirici tarafından kolayca düzenlenebilmektedir.
Geriye Dönük Uyumluluk Sağlamak
Yeni teknolojiler ve yeni kodlama sistemleri sayesinde web siteleri sürekli gelişiyor ancak sizin de bildiğiniz üzere eskiden kullanılan birçok işletim sistemi şu an kullanılamıyor. Bunun yanında web sitelerinin bir süreklilik arz etmesi gerekiyor eski tarayıcıların bu web siteleri ile uyumlu çalışmasını sağlamak da yine bu standartların marifeti.
Ortak Bir Bilgi Havuzu
Kod, karakter tipi, fontlar, grafik standartları için SVG, PNG gibi formatlar HTML ve CSS temel kodları tek bir havuzdan çekilerek geliştirilmeye fırsat tanıyor.
W3C Standartları Nelerdir?
W3C konsorsiyumunun belirlediği standartlar arasında HTML, XML, SVG, PNG, XHTML, MathML gibi birçok teknoloji bulunmaktadır. Bu standartlar sayesinde web siteleri belirli bir düzenle karşımıza çıkıyor.
İnsanlar birçok farklı işletim sistemine sahip ve çeşitli özelliklerdeki cihazla ve değişik tarayıcılar yardımıyla internete bağlanıyor. Bu standardizasyon sayesinde her birinin benzer deneyimi yaşaması sağlanmış oluyor. Günümüzde HTML5’in geliştirdiği kabiliyetler web tabanlı uygulamaların çeşitliliğine fırsat tanıyor.
Web Standartlarının Ne Olacağına Kim Karar Verir?
Standart oluşturmak ve geliştirmek için birçok organizasyon ortak hareket ediyor. Internet Engineering Task Force (IETF) İnternet Mühendisleri Görev Gücü, World Wide Web Consortium (W3C), WHATWG (Web Hypertext Application Technology Working Group), ECMA TC39 (European Computer Manufacturers Association Technical Academy 39) gibi grupların çalışmaları sonucunda yeni standartlar ve geliştirmeler yapılmaktadır.
W3C Standartlarına Uyumlu Web Tarayıcıları
Bir çok web tarayıcısı da belirlenen bu standartlara uymaktadır bu tarayıcılar;
- Mozilla Firefox
- Opera
- Google Chrome
- Internet Explorer
- Apple Safari
- Yandex Browser
- Microsoft Edge
Eskiden web tasarımcılarının her web sitesini her bir web tarayıcısına ayrı ayrı uyumlu hale getirecek şekilde düzenlemesi gerekiyordu. Bu standardizasyon sayesinde günümüzde böyle sorunlar ortadan kalkmıştır.
Web tasarımında oluşturulan bu düzen, ulaşılabilirlik, cihaz uyumluluğu, gizlilik, güvenlik, bağlantı standartları, grafik, mimari düzen ve uluslararası kültürel uyumluluk açısından birlik sağlamaya çalışır.
Günümüzde web sitelerinde tercih edilen HTML (HyperText Markup Language) ve CSS (Cascading Style Sheets) kodlama sisteminde kullanılan standartlar sayesinde bir uyum sağlanabiliyor.
W3C Standartları ve SEO İlişkisi Nedir?
Bu standartlara uymak internet sitelerinin genel kurallarına uymak anlamına gelir. Bunun getirdiği avantajlardan biri de SEO (Search Engine Optimization) yani arama motoru optimizasyonu açısından değer kazanmaktır.
En çok kullanılan web tarayıcılarına uyumlu olmayan bir web sitesinin arama motoru botları tarafından değer görmesi beklenemez, malum arama motorları kullanıcılarına en iyi deneyimi sağlamak ister.
SEO çalışmalarında başarılı olabilmek için en temel web standartlarına uymak gerekir. Bu sebeple uyumluluk kontrolü sağlayabilmek için W3C validator gibi uygulamalar geliştirilmiştir.
Valid (geçerli) uyumlu web sitesi tasarlayabilmek için kod yazımında kullanılan Text Editor uygulamalarında uyumsuz kodlar işaretleniyordu. Kod yazımında kullanılan gelişmiş editörler zaten bazı kodları otomatik bir şekilde tamamlıyor ve herhangi bir hata durumunda sizi uyarıyor ancak gözen kaçan yanlışların tespit edildiği bir W3C validator geliştirilmiş.
W3C Validator
Web sitenizin halihazırda bu standartlara ne kadar uyduğunu görebileceğiniz bir doğrulama uygulaması mevcut. Bu validatoru kullanarak kendi web sitenizin bu standartlarına uyumunu sorgulayabilirsiniz. Kendi web sitenizi bu uygulama sayesinde denetleyip eksikliğiniz varsa düzeltme yoluna gidebilirsiniz.