Subdomain (Alt Alan Adı ), alt domain olarak adlandırılabilen ve Domaine ( Alan Adı)  bağlı yeni bir dizin yaratmak için kullanılan bir domain türevidir. Domainden önce konumlanır ve nokta işareti ile domainden ayrılır.

 Bir subdomain oluşturduğunuzda sitenizin barındığı serverda ayrı bir dosya açılır ve subdomain’de oluşturacağınız tüm veriler o dosyaya kaydedilir.

Bir subdomain çeşitli amaçlarla oluşturulabilir. Web sitenizin faaliyet alanından farklı bir alanda veya amacından farklı bir alan oluşturmak için kullanılabilmektedir.

Örneğin bir E-Ticaret sitesinde satış yapılan platformdan ayrı olmak üzere bir subdomain kullanarak forum, blog, bilgi bankası ve benzeri alanlar oluşturabilir.

 Farklı alanlarda faaliyet gösteren holding olduğunuzu varsayalım. Holding markanız altında subdomainler açarak diğer şirketlerinize ait alanlar oluşturmanız mümkün olacaktır.

 Bayilik veren bir kuruluş, benzer yöntemle tüm bayilerine birer subdomain tanımlayarak her birine ayrı bir web sitesi tanımlayabilir.

istanbul.modernavm.com, bursa.modernavm.com, izmir.modernavm.com

 Google oluşturacağınız bu subdomaini yeni bir web sitesi olarak tanımlayacaktır.

Uluslararası faaliyet yürüten ve Türkiye’de ayrıca yayın yapmak isteyen web siteleri ise genelde tr subdomaini ile yayın yapmaktadırlar.

www.wikipedia.org   

https://tr.wikipedia.org

Subdomain Örneklemesi

www.niobehosting.com  bir domaindir. https://en.niobehosting.com ise bir subdomain olacaktır.

Nasıl Subdomain Oluştururum?

 Birkaç farklı şekilde subdomain oluşturmayı göstereceğiz adımları takip ederek kolayca subdomain oluşturabileceksiniz.

cPanel’de Subdomain Oluşturmak

 Hosting şirketinden satın aldığınız hosting paketinin izin verdiği kadar subdomain oluşturmak mümkündür. Hangi paketin ne kadar subdomain desteklediğini önceden sorarak amacınıza yönelik doğru paketi alma şansınız olacaktır.

Subdomain oluşturabilmek için hosting hizmeti aldığımız şirketin ana sayfasından kullanıcı bilgilerimizle giriş yapmamız gerekiyor.

Hostinglerim kısmına tıklayarak giriş yapıyoruz.

Subdomain oluşturmak istediğimiz domaine ait hostinginin en sağında bulunan ‘Yönet’ butonuna basın.

cPanel e aşağıda görülen butona basarak giriş yapacağız. İsterseniz niobehosting.com’ un cPANEL demo sayfasından da aynı işlemleri yapabilirsiniz.

cPanel’ e giriş yapınca şöyle bir menü açılacak. Etki Alanları sekmesinde Alt Etki Alanları’nı tıklayalım.

Bir Alt Etki Alanı Oluştur yazan yere oluşturmak istediğiniz bir kelime veya harf dizisi yazabilirsiniz. Biz deneme olarak giriş yaptık. Sonrasında ‘Oluştur’ butonuna basın.

Ve aşağıda liste halinde oluşturduğunuz subdomainleri görebileceksiniz.

Sağda gördüğünüz ‘Kaldır’ butonuna basarak silmeniz mümkün.

PLESK Panelde Subdomain Oluşturmak

Plesk panel tercih ediyorsanız niobehosting.com size demo kullanım imkanı sunuyor. Demodan giriş yaparak menüyü görmeniz mümkün.

Plesk panele girin ve solda menüden Alan Adları’na tıklayın.

Açılan sayfada Alt Alan Adı Ekleyin butonuna basın.

Açılan sayfada yine belirlediğiniz subdomain ön uzantısını ekleyerek ‘Tamam’ a tıklayın

Tebrikler bir Subdomain oluşturdunuz.

Subdomain Oluşturmanın Avantaj ve Dezavantajları

 Bu şekilde subdomain kullanmanın en büyük avantajı, o subdomainde oluşabilecek sorunlar, saldırı ve diğer olumsuz durumlar nedeniyle ana domaine’ e bağlı çalışan web sitenizin de olumsuz etkilenmemesidir.

Aynı zamanda subdomainler ana domaini de güçlendirecektir.

En büyük dezavantajı ise subdomainde oluşan trafiğin ana domaine yansımamasıdır. Bunun sebebi ise subdomainin Google tarafından ayrı bir site olarak değerlendirilmesidir.

Şimdi bu bilgilerle siz de kendinize ait bir subdomain oluşturabilir ve web sitenizde subdomain sayesinde kendinize ait bir blog oluşturabilirsiniz. İyi eğlenceler.