Genellikle React olarak anılan React.js, kullanıcı arabirimleri oluşturmak için kullanılan bir JavaScript kütüphanesidir. Her React web uygulaması, kullanıcı arayüzünün parçalarını oluşturan yeniden kullanılabilir bileşenlerden oluşur (gezinme çubuğumuz için ayrı bir bileşene sahip olabiliriz, biri altbilgi için, diğeri ana içerik için vb.). Bu yeniden kullanılabilir bileşenlere sahip olmak, geliştirmeyi kolaylaştırır çünkü yinelenen kodu tekrarlamanız gerekmez. Mantığını oluşturmanız ve bileşeni kodun ihtiyaç duyulan herhangi bir bölümüne aktarmamız yeterlidir.
React ayrıca tek sayfalık bir uygulamadır. Bu nedenle, her yeni sayfa oluşturulduğunda sunucuya bir istek göndermek yerine sayfanın içeriği doğrudan React bileşenlerinden yüklenir. Bu da, sayfa yeniden yüklemeleri olmadan daha hızlı işlemeye olanak tanır.
Çoğu durumda, React uygulamaları oluşturmak için kullanılan söz dizimine, JavaScript’in söz dizimi uzantısı olan JSX (JavaScript XML) adı verilir. Bu, hem JavaScript mantığını hem de kullanıcı arabirimi mantığını benzersiz bir şekilde birleştirmenize olanak tanır. JSX ile, document.getElementById, querySelector gibi yöntemleri ve diğer DOM manipülasyon yöntemlerini kullanarak DOM ile etkileşime girme ihtiyacını ortadan kaldırırsınız.
JSX’i kullanmak zorunlu olmasa da, React uygulamalarını geliştirmeyi kolaylaştırır.
React’i Kimler Kullanır?
React; Facebook, Netflix, Instagram, Yahoo, Uber, The New York Times ve daha fazlası gibi hem yeni kurulan şirketlerde hem de yerleşik şirketlerde birçok front-end geliştirici tarafından kullanılmıştır.
Yukarıda listelenen şirketlerin tümü, ürünlerinin tamamını React kullanarak oluşturmasa da, bazı sayfaları React kullanılarak oluşturulmuştur. Bunun nedeni React’in yüksek performansı, kullanım kolaylığı ve ölçeklenebilirliğidir.
React Kullanım Örnekleri
React genellikle web uygulamalarının kullanıcı arayüzünü oluşturmak için kullanılır. Fakat web üzerinde çalışan herhangi bir ürünü oluşturmak için de kullanılabilir.
İşte React’in oluşturmak için yaygın olarak kullandığı şeylerden sadece birkaçı:
- Müzik uygulamaları
- Sosyal medya uygulamaları
- Gerçek zamanlı sohbet uygulamaları
- Full-stack web uygulamaları
- E-ticaret uygulamaları
- Hava durumu uygulamaları
- Yapılacaklar listesi uygulamaları
React’in Temel Özellikleri
React, onu geliştiriciler için popüler bir seçenek haline getirmeye devam eden çok sayıda şaşırtıcı özelliğe sahiptir.
React’in temel özelliklerinden bazıları aşağıdaki şekildedir:
- JSX: Bu, ES6’nın (ECMAScript 2015) özelliklerini genişleten bir JavaScript söz dizimi uzantısıdır. Bu, JavaScript mantığını ve işaretlemesini bir bileşende birleştirmemize olanak tanır.
- Sanal DOM: Bu, DOM nesnesinin bir kopyasıdır ve değişiklikler yapıldığında sayfalarımızı ilk olarak günceller ve yeniden işler; daha sonra mevcut durumu, değişikliklerle senkronize halde tutmak için orijinal DOM ile karşılaştırır. Bu, daha hızlı sayfa oluşturmaya yol açar.
Bileşenler: React uygulamaları, kendi ilgili mantığına ve kullanıcı arabirimine sahip, yeniden kullanılabilir farklı bileşenlerden oluşur. Bu, uygulamaları ölçeklendirmek ve performansı yüksek tutmak için verimli hale getirir, çünkü kodu diğer çerçevelerdeki kadar sık tekrarlamazsınız.
React’in Avantajları ve Dezavantajları
React, kullanıcı arayüzü oluşturmak için popüler bir araç olabilir, ancak bazı geliştiricilerin veya yeni başlayanların React’i kullanmamayı seçmesinin hala nedenleri vardır.
React kullanmanın avantajları:
- React’i öğrenmek ve anlamak oldukça kolaydır.
- React, katkıda bulunabileceğiniz ve gerektiğinde yardım alabileceğiniz çok aktif bir topluluğa sahiptir.
- React geliştiricileri için pek çok iş fırsatı vardır.
- React, artırılmış uygulama performansıyla birlikte gelir.
React kullanmanın dezavantajları:
- Sağlam bir JavaScript (özellikle ES6) anlayışına sahip olmayan yeni başlayanlar, React’i anlamakta zorlanabilir.
- React, tek durum yönetimi ve yönlendirme gibi bazı ortak işlevler olmadan gelir; onlar için harici kitaplıkları kurmanız ve kullanmayı öğrenmeniz gerekir.
Geliştiriciler İçin En İyi React Framework ve Kütüphaneleri
Bir sonraki React projenize başlamadan önce, harika kullanıcı arayüzüne sahip bazı uygulamalar oluşturmanıza yardımcı olabilecek en iyi React framework ve kütüphanelerini aşağıdaki listede bulabilirsiniz:
1. Redux
Redux, JavaScript uygulamaları için bir durum yönetimi çözümüdür. Genellikle React ile entegre olarak kullanılır, ancak diğer React benzeri framework’lerle de çalışır.
Redux için tüm bileşenleri doğrudan tüm duruma bağlamak mümkündür. Böylece geri arama veya destek kullanma gereksinimini azaltabilirsiniz.
2. Create React App
Create React App, herhangi bir geliştirme yapılandırmasına ihtiyaç duymayan bir CLI aracıdır. Kendi standardınızın oluşturulmasını teşvik eder ve uygulama geliştirme prosedürünü sorunsuz bir şekilde başlatmanıza yardımcı olur.
Sadece bir derleme bağımlılığına ihtiyacınız vardır, bu nedenle karmaşıklık yoktur. Basit web uygulamaları için daha uygun olan Create React App, ESLint, Webpack Babel, vb. katmanlarına sahiptir.
3. Ant Design
Ant Design, etkileşimli kullanıcı arabirimleri oluşturmak için yararlı olan ve kullanımı kolay bileşenleri içeren bir React UI kitaplığıdır. Kullanımı ve entegre edilmesi çok kolaydır. React kullanarak web uygulamaları tasarlamak için akıllı seçeneklerden biridir.
Ant Design sorunsuz bir kullanıcı deneyimi sağlayan UI bileşenlerinizi yerleştirmenizi sağlar, ES6 desteği sunar ve sorunsuz entegrasyon sağlar.
4. Grommet
Mobil öncelikli, erişilebilir ve duyarlı web projeleri için bir bileşen kütüphanesi olan Grommet, ekran okuyucu etiketleri, klavye gezintisi ve daha fazlasını sağlar. Ayrıca atomik tasarım stratejileri içerir ve birçok svg ikonuna sahiptir. Twilio, Samsung, HP, Boeing, Uber ve Netflix’i içeren birçok büyük işletme, web uygulamalarını tasarlamak için Grommet’i kullanmıştır.
5. Fluent UI
Fluent UI, platformlar arası uygulamalar geliştirmek için kullanabileceğiniz Microsoft tabanlı bir UI’dir. Birçok geliştirici arayüzü Microsoft uygulamaları için kullansa da, Fluent’i React ile diğer projeleriniz için de kullanabilirsiniz.
Çerçeve, temel girdiler, bildirimler ve menüler dahil olmak üzere geniş bir bileşen kitaplığına sahiptir. Bu öğelerin eklenmesi de kolaydır ve çoğu ihtiyaca uyan varsayılan stil seçeneklerine sahiptir. Ayrıca, bu bileşenleri özel projeniz için de kolayca özelleştirebilirsiniz.
Fluent UI, her bileşene CSS uygulayan sezgisel bir sistem kullanır. Bu nedenle, bir öğede değişiklik yapmak genel stillerinizi etkilemez. Uygulama ihtiyaçlarınıza bağlı olarak, bu özellik bir avantaj veya dezavantaj olabilir.
Ek olarak, MUI’ye benzer şekilde Fluent’ta da ayrıntılı belgeler yoktur. Öğreticiler temel bilgileri kapsasa da, genellikle geliştiricilerin deneyim düzeyi hakkında varsayımlarda bulunurlar. Bu nedenle, geliştirmede yeniyseniz bu arayüz çerçevesini kullanmaktan hoşlanmayabilirsiniz.