Bu yazımı okumayı sonlandırdığınızda “Minecraft server nedir?” ve “Minecraft server nasıl kurulur?” sorularına cevap bulacak, kendinize ait bir Minecraft server’ı ücretli ya da ücretsiz olarak kurabilmek için gerekli bilgiye sahip olacaksınız.

Minecraft Nedir?

Dünyaca ünlü tasarım ve oyun geliştiricileri tarafından piyasaya sürülmüş ve hala dünyada milyonlarca kullanıcısı olan, blok yerleştirerek oynanan bir macera ve aksiyon oyunudur. Masaüstü Windows, macOS, Linux bilgisayarlarınız yanı sıra oyun konsolları ve akıllı telefonlarınızdan da oynamanız mümkündür.

İster tek başınıza, isterseniz multiplay özelliği ile arkadaşlarınızla Minecraft oynayabilirsiniz.

Minecraft Server Nedir?

İster tek başınıza Minecraft oynamak isteyin, isterseniz çok oyunculu bir deneyim yaşamak isteyin; Minecraft oynamak için bu oyunun oynadığınız süre zarfında bir bilgisayarda sürekli açık olması gerekmektedir. Minecraft server; oyunun sürekli açık olduğu bilgisayar anlamına gelir. Özellikle farklı coğrafi konumlardan oyuncuların bir arada oynaması için oyun sunucusu olarak kullanılacak bir makinenin olması elzemdir.

Ücretsiz Minecraft Server Nasıl Kurulur?

Ücretsiz Minecraft sunucusunu kurmak için iki alternatif vardır. Bunlardan ilki; oyunculardan birinin bilgisayarını server olarak kullanmaktır. Diğer yöntem ise ücretsiz Minecraft server hizmeti veren sitelerden hesap açmaktır. Yazımızda her iki seçeneği de detayları ile öğrenebileceksiniz.

Kendi Bilgisayarınızı Minecraft Server Olarak Kullanma

Bunun için oyunculardan birinin bilgisayarına Hamachi yazılımı ile bir server kurmak ve bazı ayarlamalar yapmak gerekir. Ayrıca oyunu oynamak isteyen diğer kullanıcılar da server görevi gören ana bilgisayara Hamachi üzerinden bağlanmalıdır. Bu yöntemin iki dezavantajı vardır. İlki, server görevini üstlenen bilgisayar açık olmadığı sürece diğer oyuncular Minecraft oynayamazlar. Diğer dezavantaj ise (özellikle çevrimiçi multiplay oyunlarda) server bilgisayarın internet bağlantısının yavaş olması halinde oyunda donmalar ve kasmalar yaşanacak olmasıdır. Aşağıdaki adımları takip ederek bilgisayarınıza Minecraft server kurabilirsiniz:

  1. Öncelikle Hamachi’nin Windows versiyonunu BURAYA tıklayarak indirin.
  2. İndirdiğiniz yazılımı yönergeleri takip ederek bilgisayarınıza kurun.
  3. BURAYA tıklayarak Minecraft Server kurmak için gerekli dosyaları indirin.
  4. Rar dosyasını masaüstüne çıkarın.
  5. “Başlat.bat” dosyasını notepad gibi bir metin editörü ile açıp BU kısmı düzenleyin. (Kırmızı kare içinde işaretli olan “Xmx5G” alanı sizin bilgisayarınızdan ayıracağınız ram alanı kadar olmalıdır.)
  6. Düzenlemenin ardından “Başlat.bat” isimli dosyayı tıklayarak çalıştırın. Yaklaşık 1-2 dakika sonra “eula.txt” isimli metin dosyasının oluştuğundan emin olun.
  7. “eula.txt” dosyasını notepad ile açın ve “eula=false” kısmını “eula=true” olarak düzenleyin.
  8. “Başlat.bat” dosyasını tekrar tıklayın ve çalıştırın. “server.properties” isimli metin dosyasının oluştuğundan emin olun.
  9. “server.properties” dosyası içinde ctrl+f tuşları ile arama yapıp, “server-ip” bölümünü bulun. Bu bölüme Hamachi kurulumunda yazdığınız IPV4 adresinizi yazın ve dosyayı kaydedin.

Yukarıdaki adımları takip ederek kendi kişisel bilgisayarınızda bir Minecraft server kurabilirsiniz. Oyuna bağlanacak olan oyuncuların da Hamachi üzerinden bağlantı sağlaması ve sunucu ip adresi kısmına “sizin IPV4 adresiniz:25565 yazması gerekmektedir.

Ancak belirtmeliyiz ki; Minecraft oyununu bir web server üzerine kurduğunuz zaman, oyuna istediğiniz her an ulaşabilir ve oynayabilirsiniz. Bu sebeple Minecraft; bu iş için özel olarak dizayn edilmiş yüksek donanım özelliklerine sahip bilgisayarlarda host edilmelidir.

Ücretsiz Minecraft Server Hizmeti Veren Siteler

İnternet üzerinde kendi Minecraft sunucunuzu oluşturmaya izin veren Türkçe siteler de mevcuttur. Bu sitelere arama motorlarına “bedava minecraft sunucu” yazarak ulaşabilirsiniz. Ancak sunucunuzun her an kapanma olasılığına, anlık donmalara ve rahatsız edici boyutlarda reklam gösterimine razı olmak zorundasınız.

Ayrıca bazı ücretsiz Minecraft sunucuları, kişisel bilgisayarınızı ele geçirmek için çeşitli virüsler yayınlamaktadır. Bu sunucularda oyun oynarken iyi bir antivirüs programı kullanarak bilgisayarınızın yazılım ve donanım güvenliğini sağlamalısınız.

Ücretli Minecraft Server Nasıl Kurulur? Neden Ücretli Minecraft Server Kurmalısınız?

Bir ürün bedavaya sunuluyor ise yüksek ihtimalle ürünün kendisi kullanan kişidir. Örneğin, Google hemen hemen tüm servislerini kullanıcılara ücretsiz sunar ama bunun karşılığında size reklamlar gösterir. Haber sitelerini okumak, dizileri izlemek de ücretsizdir, tabi reklamları izlemeyi kabul ederseniz.

Eğer reklamsız, hızlı, donma ve kasma problemi olmadan oyun oynama zevkinizi tatmin etmek istiyorsanız; kesinlikle ücretli Minecraft server tercih etmelisiniz. Düşük meblağlarda para ödediğiniz bir oyun sunucusu; oyun oynamayı ıstırap olmaktan çıkarıp size keyifli bir tecrübe yaşatacaktır.

 Bu hizmeti veren birçok web hosting firması, anahtar teslim Minecraft server kurulumu hizmetini vermektedir.

Minecraft Server Fiyatları

Minecraft server hizmeti veren hosting firmalarında bu ürünün adı “oyun sunucusu” veya “game server” olarak geçmektedir. Sunucu fiyatları istediğiniz makinenin özelliklerine göre değişiklik gösterir. Minecraft server satın almak istediğiniz firmanın canlı destek bölümüne bağlanarak kaç kişinin aynı anda oyun oynayacağı gibi isteklerinizi iletirseniz, fiyat almanız mümkün olacaktır.