Bandwidth yani bant genişliği söz konusu olduğunda, bazı insanlar bunun internetinin hızı olduğunu düşünür; fakat bu sadece bir efsaneden ibarettir.

Peki bandwidth tam olarak nedir?

Bandwidth Nedir?

Bandwidth, belirli bir zamanda aktarılabilen maksimum veri miktarıdır ve genellikle saniyede megabayt (Mbps) olarak ölçülür. Bant genişliği noktası, saniye başına yükleme ve indirme işlemindeki maksimum veri miktarıdır. Genellikle bant genişliği ölçümü, trafiği ve bir web sitesinin içerik boyutunun tamamını sayarak yapılır. Veriler, paketler halinde paketlenir ve bant genişliği, saniyede aktarılabilecek maksimum paket sayısını belirler.

Bant Genişliğinin İşlevleri Nelerdir?

Veri aktarım işlemi için bant genişliğinin üç işlevi vardır. Bunlar aşağıdaki şekildedir:

1. Veri Göndermek için Ortam Ölçümü

Bir bilgisayar veya ağ içindeki ortam veya veri aktarım hatlarını ölçmek için bant genişliği işlevleri kullanılır. Bu ölçüm, bir internet sağlayıcı seçiminde bir parametre olarak bant genişliği tarafından kullanılır. Sağlanan bant genişliği miktarı ne kadar büyük olursa, internet bağlantısı o kadar sorunsuz olur.

2. Veri Aktarım Hızını Dağıtma

Bant genişliği aynı zamanda veri aktarım hızını tüm internet kullanıcılarına eşit olarak dağıtarak aynı internet hızına sahip olmaları için çalışır. 

3. Veri Aktarımı Miktarını Ayarlama

İnternette kullanılabilecek veri aktarım miktarının sınırlandırılması, trafik ağın kararlılığını etkileyebileceğinden yüksek trafiği azaltmaya çalışır. Kararsız bir ağ, kullanılabilir bant genişliği kapasitesindeki bir bozulmadan kaynaklanır.

Web Hosting’de Bandwidth Nedir?

Bant genişliği, web sitenizin verilerinin miktarının kullanıcıya ne kadar hızlı gönderilebileceğini ölçer. Örneğin, saniyede sekiz megabit bant genişliğine sahip bir web sitesini düşünün. Bir kullanıcı tıkladıktan sonra ana sayfanın yüklenmesinin 24 megabit sürdüğünü hayal edin. Mevcut bant genişliği ile yüklenmesi üç saniye sürer.

Yüksek Bant Genişliğine Sahip Web Hosting Neden Önemlidir?

Web sitenizin hızı doğrudan bant genişliği ile ilgilidir. Bant genişliğiniz ne kadar yüksek olursa, web siteniz ile kullanıcı arasında o kadar fazla veri aktarılabilir. Bu nedenle, bant genişliğinizin olabildiğince yüksek olmasını istersiniz, böylece ziyaretçileriniz uzun süre beklemez.

Yüksek bant genişliğine sahip hosting, web sitenizin üç ana alanını etkiler: trafik ölçeklenebilirliği, kullanıcı deneyimi ve genel web sitesi hızı.

İyi bir hosting hız planıyla, sağlayıcınız bant genişliğinizi ve hızınızı sınırlar, sonuç olarak kullanıcı deneyiminizi ve arama sıralamanızı sınırlar.

Ancak, Niobe Hosting gibi yüksek bant genişliğine sahip web hosting veya sınırsız bant genişliği planları kullandığınızda, ölçeklenebilirliği en üst düzeye çıkarabilir ve hızlı bir web sitesi sağlayabilirsiniz. Üst düzey bir veri merkezinde ölçülmemiş bir bant genişliği sunucusu kullanmak, web sitenizin çalışma süresini en üst düzeye çıkarır ve müşteri desteği sağlar.

1. Ölçeklenebilirlik

Bant genişliği bir otoyol gibidir. Her Pazartesi sabahı karayolundaki araba sayısının arttığını hayal edin. Belirli bir noktada, büyük bir trafik sıkışıklığı meydana gelecektir.

Standart bir bant genişliği hosting planı kullanmak, trafiğin yoğun olduğu saatlerde dört şeritli bir otoyol gibidir; web siteniz yavaşlar ve hatta çökebilir.

Buna karşılık, yüksek bant genişliğine sahip hosting, web sitenizi trafik sıkışıklığı veya güvenlik kaygısı korkusu olmadan ölçeklendirmenize olanak tanır.

Diyelim ki bir satış veya promosyon kampanyası yürütüyorsunuz. Web sitenizin trafikte bir artış yaşaması muhtemeldir. Kullanıcılar web sitenize erişemezlerse müşteriniz olamazlar. Ancak yüksek bant genişliğine sahip sunucu hosting ile dönüşüm oranlarını artırıp hemen çıkma oranlarını azaltabilirsiniz.

2. Kullanıcı Deneyimi

Web sitenizi müşteri hizmetleri deneyiminizin bir uzantısı olarak düşünün. Müşterileri kaybetmenin en kolay yolu onları bekletmektir. Yavaş yükleme süreleri ve zayıf web sitesi performansı, ziyaretçilerin hüsrana uğramasına ve fırsatların kaybedilmesine yol açabilir.

Müşteri deneyimi ve kullanıcı deneyimi aynı olmasa da, müşteri deneyiminiz markanızın nasıl algılandığı konusunda hâlâ oldukça etkilidir.

3. Web Sitesi Hızı

Sunucu yanıt süresi artı yükleme hızı, web sitenizin hızına eşittir.

Yükleme hızı, web sitenizin ziyaretçinizin tarayıcısına yüklenmesinin ne kadar sürdüğüdür. Sunucu yanıt süresi, ana sunucunun bir kullanıcının isteğini işleme koyması ve yanıt vermesi için geçen süredir.

Web Sitesi Bant Genişliği vs Sunucu Bant Genişliği

Sunucu bant genişliği, hosting sunucusundan internete aktarılabilen veri miktarıdır. Buna karşılık, web sitenizin bant genişliği, kullanıcınızdan web sitenize aktarılabilecek toplam veridir.

Sunucu bant genişliği, web hosting sağlayıcınızın sorumluluğunda olduğundan, bu ayrımı yapmak önemlidir. Yeterli sunucu bant genişliği olmadan, trafik ani artışları sırasında web siteniz çökebilir veya yanıt vermeyebilir.

Güvenilir bir sağlayıcıdan yüksek bant genişliğine sahip sunucu barındırmayı seçerseniz, bunun için endişelenmenize gerek kalmaz. Barındırıcınızın sunucu bant genişliği hakkında şüpheleriniz varsa, mevcut hosting planınızı daha yüksek bir katmana yükseltebilir veya web hosting çözümünüzü değiştirebilirsiniz.

Ne Kadar Bant Genişliğine İhtiyacınız Var?

Ne kadar bant genişliğinin optimal olduğunu ve yüksek bant genişliğine sahip hostinge ihtiyacınız olup olmadığını hesaplamadan önce, sınırsız bant genişliğiniz veya sınırınız olup olmadığını öğrenmek için web hosting sağlayıcınıza danışın.

Bununla birlikte, web sitesi bant genişliğini tahmin etmeniz gerekiyorsa aşağıdaki adımları izleyin:

1. Web sitenizin ortalama sayfa boyutunu hesaplayın

Komut dosyaları, videolar ve resimler gibi tüm bileşenleri dahil edin.

2. Aylık trafiğinizi tahmin edin

Web sitenizin ortalama olarak ne kadar trafik aldığını anlamak için Google Analytics gibi bir araç kullanın.

3. Ortalama sayfa boyutunuzu aylık ortalama trafiğinizle çarpın

Bu size aylık toplam bant genişliğinin bayt cinsinden bir değerini verecektir. Ancak, bant genişliği bit cinsinden ölçülür. Baytları (bir depolama birimi) bitlere (aktarım hızı) dönüştürmek için baytları sekizle çarpın. 

4. Hata marjları için arabellek ekleyin

Üçüncü adımdaki toplamınızı alın ve bunun yüzde 20-30’unu bir hata arabelleği marjı olarak ekleyin; bu, promosyonlardan veya algoritma güncellemelerinden kaynaklanan trafik dalgalanmalarına yardımcı olacaktır.

Örnek:

Ortalama sayfa boyutunuz bir megabayt ve aylık ortalama trafiğiniz 10.000 ziyaretçi ise, aylık veri kullanımınız 10.000 megabayt yani 10 gigabayt olur.

Bunu bitlere dönüştürmek için sekizle çarpın. Bu da 80 gigabit’e, yani ayda ihtiyaç duyacağınız minimum bant genişliği miktarına getirir. Şimdi güvenlik için fazladan yüzde 30 ekleyin. Bu sizi 104 gigabit’e çıkarır.

Bu hesaplamanın bir tahmin olduğunu unutmayın. Web sitenizin nerede barındırıldığına ve kullanıcılarınızın siteye nereden eriştiğine bağlı olarak, daha fazla veya daha az bant genişliğine ihtiyacınız olabilir. Fakat zaman içinde kullanımı periyodik olarak kontrol edebilirsiniz.

Bant Genişliğinizi Nasıl Kontrol Edebilirsiniz?

Mevcut web hosting sağlayıcınız veya yüksek bant genişliğine sahip olup olmamanızdan bağımsız olarak, ne kadar bant genişliği kullandığınızı belirlemek basittir. Çoğu web hosting sağlayıcısı, bant genişliği kullanımını gerçek zamanlı olarak izlemek için araçlar veya panolar sunar.

Bant genişliği kullanımınızı kontrol etmek için web hosting hesabınıza giriş yapmayı ve kontrol panelinize gitmeyi deneyin. Bant genişliği kullanımına bakın. “Veri aktarımı”, “bant genişliği tüketimi” veya benzeri bir sekme veya bölüm bulabilirsiniz. 

Trafik artışlarınızı merak ediyorsanız, promosyon kampanyası yürüttüğünüz bir dönemi ve ne kadar bant genişliği kullandığınızı analiz etmek için grafikleri kullanın. Bu bilgiyi yukarıdaki bant genişliği tahmini hesaplamasıyla birleştirirseniz, web sitenizin yoğun trafik altında mümkün olan en iyi kullanıcı deneyimini sağlayacağından emin olabilirsiniz.

Web Sitesi Hızı vs Sayfa Hızı

Sayfa hızı, birisi tıkladığında her bir sayfanın yüklenmesi için geçen süredir. Web siteniz tek tek sayfalardan oluşan bir koleksiyon olduğundan, web sitesi hızının her sayfanın yüklenme sürelerinin ortalaması olması mantıklıdır.

Kullandığınız resim türleri, web sitenizdeki içerik ve web sitenizin bant genişliği ile her iki metriği de etkileyebilirsiniz.

Buna karşılık, web sitesi hızı, arama görünürlüğü, dönüşüm oranları ve hemen çıkma oranları gibi temel ölçümleri etkiler.

Genel olarak, daha yüksek bir web sitesi hızı, daha yüksek bant genişliğinin sonucudur. Sekiz şeritli bir otoyolu dört şeritli bir otoyolla karşılaştırırsanız, sekiz şeritli yolda ortalama araba hızı daha yüksek olacaktır ve yoğun saatlerde, fark daha derin olacaktır.

Web sitenizin bant genişliği, sayfa hızınız ve web sitenizin hızı için sınırlayıcı bir faktördür. Yüksek bant genişliğine sahip hosting ile web siteniz çok daha hızlı çalışabilir.

Ancak, zaten sınırsız bir bant genişliği planı kullanıyor olabilirsiniz ve genel web sitenizin hızını artırmak isteyebilirsiniz.

Bunun nedeni, ne kadar yüksek özellikli bir hosting planı kullanırsanız kullanın, optimize edilmemiş sitelerin yine de yavaş olmasıdır. Site varlıkları için site bant genişliğini bir CDN sağlayıcısına aktarmanız gerektiğini unutmayın. Yavaş ön uç istekleri, ne kadar bant genişliği kullanırsanız kullanın, sitenizin yavaşlamasına neden olur.

Web sitenizin hızını etkileyen diğer faktörler aşağıdakileri içerir:

  • Sayfadaki resimlerin ve diğer ortamların boyutu.
  • Ön uç varlıkların sayısı gibi sayfa içeriğinin karmaşıklığı — ne kadar az varlık yüklenirse, ön uç yükleme süresi site için o kadar hızlı olur.
  • Kullanıcının CPU ve internet bağlantısının performansı.
  • Her sayfayı yüklemek için gereken sunucu isteklerinin sayısı.
  • Özel sunucu bant genişliği ve barındırma performansı.
  • Kullanıcınızın internet bağlantısı kontrolünüz dışındayken optimum performans için diğer faktörleri yönetebilirsiniz. Hosting bant genişliğiniz yüksek olsun ya da olmasın, en büyük etkiyi yaratmak için bu yüksek kaldıraçlı noktalara odaklanın.

Web Sitesi Hızı Nasıl Artırılır?

Temel bir ölçüm almak her zaman harika bir fikirdir. Bu yüzden web sitenizin hızını belirlemek için Google PageSpeed Insights gibi bir araç kullanın. Bu araç ile ana sayfanızda ve web sitenizin en çok trafik alan diğer bölümlerinde testler yapabilirsiniz.

Web sitenizi birden çok kez test etmek ve sonuçların ortalamasını almak da önemlidir. Bu şekilde, web sitenizin bütünsel bir görünümünü elde edersiniz.

Hızı artırmak için bazı yöntemler aşağıdaki şekildedir:

1. Medyanızı optimize edin

Resimler ve videolar genellikle web sitenizde en fazla alanı kaplar. Bant genişliğinizi yükseltmezseniz, daha fazla baytlık veri, daha yavaş bir web sitesi anlamına gelir. Ve daha fazla trafikle, katlanarak daha da kötüleşir.

Sitenizde büyük bir video varsa, ancak sayfa için gerekli değilse harici bağlantı vermeyi deneyebilirsiniz. Ayrıca siteye gömülü veya harici olarak barındırılan video varlıklarını yavaş yükleyebilirsiniz. Görüntüler için, her görüntünün kalitesini düşürmek üzere yeniden boyutlandırabilirsiniz.

WordPress web siteniz yavaşsa, görüntüleri daha fazla ihtiyaç duyulabilecek piksel boyutlarına kadar yeniden boyutlandırabilir ve ayrıca görüntüleri optimize edebilirsiniz. Yeniden boyutlandırma ve en iyi duruma getirme en iyi seçeneklerdir, ancak görüntüler optimize edildiğinde görüntü kalitesi kaybını da kontrol etmelisiniz.

En iyi seçenek, Cloudflare Polish gibi bir araçla uçta optimizasyon yapmak olacaktır. Cloudflare Polish ayrıca WebP ve AVIF gibi yeni nesil görüntü formatlarını, bu formatları destekleyen cihazlardaki son kullanıcılara sunar.

2. HTTP isteklerini en aza indirme

Bir tarayıcı bir web sayfasını her yüklediğinde, her dosyayı yüklemek için bir sinyal (bir HTTP isteği) gönderir. Bu istekleri en aza indirdiğinizde, daha yüksek bir yükleme hızına sahip olursunuz. Birden çok CSS ve JavaScript dosyasını tek bir dosyada birleştirerek HTTP isteklerini azaltabilirsiniz.

3. Tarayıcı önbelleğini etkinleştirme

Bir kullanıcı web sitenizi ziyaret ettiğinde, tarayıcısı bazı dosyaları yerel olarak depolar. Kullanıcı web sitesinden ayrılır ancak daha sonra geri dönerse, cihazında son kez kullanılan bazı dosyalar olacaktır ve bu nedenle sunucudan bunları indirmesini istemeyecektir.

Bu, sayfa hızını ve web sitesi hızını artıran, geri dönen ziyaretçilerden gelen toplam bant genişliği ve HTTP isteklerini en aza indirir. Hosting şirketinize bağlı olarak, bu otomatik olarak açılabilir. Tarayıcı önbelleğini etkinleştirip etkinleştirmediğinizi belirlemek için sunucunuzla konuşmanız gerekebilir.

4. Eski eklentileri düzenli olarak güncelleyin ve kaldırın

Web siteniz için gerekli olmayan eklentiler bulursanız, bunları kaldırmak harika bir fikirdir. Eklenen eklentiler temel olarak fazladan kodlardır ve bu da daha fazla HTTP isteğiyle sonuçlanır ve sonuçta web sitenizi yavaşlatır.

Öte yandan, kullanışlı eklentileri düzenli olarak güncellemek web sitenizi hızlandıracaktır. Eklenti geliştiricileri, kodlarını sürekli olarak test eder ve optimize eder, böylece yeni sürümler olabildiğince verimli çalışır.