Anahtar kelimeler, reklam hesabınızın temel bileşenidir. Bunlar olmadan reklamlarınız hiç gösterilmez, bu nedenle ürün/hizmetinizin reklamını yapmak için anahtar kelimeler üzerine eğilmek gerekir.

Google’a ve diğer arama motorlarına girilen anahtar kelimelerin çoğu hem organik hem de ücretli sonuçları tetikler:

Ancak, arama motoru sonuç sayfası aynı olmasına rağmen, SEO ve PPC anahtar kelimelerini ararken farklı yaklaşımlar izlemeniz gerekir. Bir PPC kampanyası için, anahtar kelime eşleme türlerini anlamak ve anahtar kelime TBM’sine ve arama hacmine dikkat etmek çok önemlidir. Bu yazımızda anahtar kelime eşleme türlerine derinlemesine bir bakış atacağız.

Güncel olarak Google Ads kampanyalarınızda kullanabileceğiniz 4 eşleme türü vardır: Broad Match (Geniş Eşleme), Phrase Match (Sıralı Eşleme), Exact Match (Tam Eşleme) ve Negative Match (Negatif Eşleme). Biz hem bu dördüne detaylı olarak bakacağız hem de yakın zamanda kaldırılan bir diğer eşleme türü olan BMM – Broad Match Modifier (Geniş Eşleme Düzenleyicisi)’nden de bahsedeceğiz. Kampanyanıza hangilerini eklemek istediğiniz konusunda doğru kararı verebilmeniz için her bir türü ayrıntılı olarak bilmeniz gerekir.

Anahtar Kelime Eşleme Türleri

  • Broad Match (Geniş Eşleme): Mümkün olan en geniş kitleye ulaşmanızı sağlayan ve web sitenize daha fazla trafik çekmenize olanak tanıyan anahtar kelimelerdir. Eş anlamlı kelimeler, yazım yanlışları, alakalı aramalar, bazen de alakasız aramalara neden olabilir. 

Geniş eşleme, Google Ads tarafından kullanılan varsayılan eşleme türüdür. Anahtar kelimeleri oldukları gibi eklerseniz ([ ] ve “” gibi özel semboller olmadan), Google’ın reklamlarınızı çok daha geniş bir arama sorgusu aralığı için gösterir. Geniş eşleme türü anahtar kelimeler, kullanımda olan eşleme türleri arasında en dezavantajlı olanıdır: web sitenizin alacağı trafik iyileştirilmeyecektir; çoğu ziyaretçi, reklamınızla karşılaşan rastgele kişiler olacaktır; dahası, reklamlarınızın gösterileceği bazı anahtar kelimeler, web sitenizin veya blogunuzun teması veya konusuyla tamamen alakasız olabilir.

Pembe gül satan bir çiçekçi olduğunuzu düşünelim. Reklam grubunuza geniş eşlemeli olarak pembe gül kelime grubunu koyduğunuzda ne olur?

Örnek: (keyword: pembe gül) CENNET MAHALLESİ PEMPE, ABDULLAH GÜLLERİ, GÜLLERİN SAVAŞI, GÜLDEN EV YAPIMI KOLONYAĞI, GÜLLAÇ aramalarının tetiklenir. Siz gül satmaya ve en alakalı kitleyi yani potansiyel müşterilerinizi sitenize çekmeye çalışırken bambaşka konuları arayan kişilerin karşısına çıkan reklamlarınızın efektifliği azalır ve satışa dönüşmeyen bir trafik hacmiyle karşılaşırsınız.

  • BMM – Broad Match Modifier (Geniş Eşleme Düzenleyicisi): Geniş eşlemeye benzer mantıkta çalışan ancak anahtar kelime içerisinde muhakkak olması gereken kelimeleri seçebildiğiniz bu eşleme türü yakın zamanda kullanımdan kaldırıldı. +’lı kelimeler ile düzenlediğiniz bu eşleme türü artık panelinizde deneseniz de otomatik olarak Phrase Match (Sıralı Eşleme)’ye çevrilmektedir. 

Örnek: (keyword: +pembe +gül) GÜLLERİ KOYMALIK PEMBE VAZO, GÜLPEMBE, GÜLLÜ PEMBE ELBİSE (içinde pembe ve gül mutlaka geçer)

Artık ne yazık ki kullanımda olmayan bu anahtar kelime eşleme türü uzun yıllar boyunca hedef kitlesini genişletmek isteyen, bütçesini optimumda tutup yine de farklı aramalarda da tetiklenmek isteyen hesap yöneticilerinin favorisiydi! Şimdi alternatif olarak değerlendirebileceğiniz bir eşleme türü ile devam edelim…

  • Phrase Match (Sıralı Eşleme): Yazdığınız anahtar kelimeleri içerip başına ya da sonuna farklı kelimeler getirilmesini sağlar. Böylece web sitenize ziyaretçi çekme konusunda daha fazla esnekliğe sahip olurken alakasız trafikten çok korkmanıza gerek de kalmaz. Sıralı eşlemeli anahtar kelimelerde, anahtar kelime öbeğinden önce veya sonra ek kelimeler eklenebilir, ancak anahtar kelime öbeğinin ortasına eklenemez.

Yine de pembe gül satışlarımız için “pembe gül” kelimesini reklam gruplarımıza eklerken dikkat etmemiz gereken çok nokta olacaktır. Örnek: (keyword: “pembe gül”) KALİTELİ PEMBE GÜL REÇELİ, PEMBE GÜLLÜ CİLT TONİĞİ, RÜYADA PEMBE GÜL GÖRMEK aramaları gibi…

Anahtar kelime eşleme türleri Google panelinizde yukarıdaki gibi görünecektir.

  • Exact Match (Tam Eşleme): Reklamlarınız birebir anahtar kelime yazıldığı zaman gösterilir. Tam eşlemeli anahtar kelimeler, geniş eşlemeli anahtar kelimelerin tam tersidir! Adından da anlaşılacağı gibi, bu anahtar kelimeler, neredeyse tam örtüşen arama sorgularına ve terimlerine dayanmaktadır. Arama motorunun reklamınızın görünmesini tetiklemesi için arama sorgusunun anahtar kelimeyle tam olarak eşlemesi gerekir. Reklam hesabını yeni kuran ve büyütmek isteyen hesap sahipleri için hesabın hacmini genişletmek açısından tüm anahtar kelime eşlemeleri arasında en zoru tam eşlemedir. Ancak, tam eşlemeli anahtar kelimeler aracılığıyla oluşturduğunuz trafik, daha odaklıdır ve satışa ya da etkileşime dönüştürülmesi daha kolaydır. Köşeli parantez ([]) ile belirlenir.

Örnek: ( keyword: [pembe gül] ) PEMBE GÜL, PEMBE GÜLS. Reklamlarınız, ürününüz için belirlediğiniz anahtar kelimenin tam karşılığında çıkmış olur.

Pro Tip: Düşük bütçeniz nedeniyle tam eşleme modelini kullanmaya karar verirseniz, anahtar kelime havuzunuzu genişletmekte zorlanmaya başlayabilirsiniz. Bu durumu profesyonel bir şekilde çözebilmek için Google’ın Anahtar Kelime Planlayıcı aracını kullanabilirsiniz.

  • Negative Match (Negatif Eşleme): Reklamlarınızı hariç tutmak istediğiniz anahtar kelimeleri negatif olarak ekleyebilirsiniz. Reklam grubu veya kampanya bazında eklenebileceği gibi, reklam hesabı geneli için de negatifleme yapmak mümkündür. 

Örnek: PEMBE GÜL reklamından “reçel” negatiflenirse herhangi bir eşleme türünde “reçel” içeren aramada çıkmamış oluruz. Bu da aslında tam eşleme kullanmadığınız ve hesabınızı genişletmek istediğiniz durumlarda kurtarıcınız olacaktır! 

Google’ın Anahtar kelime eşleme seçenekleri hakkında makalesine de göz atmanızı tavsiye ederiz!