Link (bağlantı) bir web sitesinde paylaşılan bir makale, haber, fotoğraf, video gibi içeriklere ait internet adreslerine (URL) verilen isimdir. Çeşitli uzunluklara olan bu linkler bazı sebeplerle kısaltılaması gerekir, bu işlemi yapmaya yarayan birçok araç vardır işte bu araçlarla ilgili detaylı bilgiye bu yazıda ulaşabilirsiniz.

Link Nedir?

Link, bir web sitesine ait içeriğin URL (Uniform Resource Locator) adresinin, başka bir web sitesinde, SMS, E-mail, sosyal medya postu veya kendi web sitesi içerisindeki bir bilgiye atıfta bulunmak adına kullanılan URL adreslerine verilen isimdir.

Bir link yeni sayfa ya da sekmede açılıyorsa _blank link, aynı pencerede açılıyorsa _self link olarak adlandırılır, _self link genelde bir web sitesinin kendi içinde bulunan içerik için kullanılır, dış kaynaklara ait içerikler ise genelde _blank link şeklinde paylaşılmaktadır.

Bu linkler (URL’ler) içeriği ve sayfanın kayıtlı olduğu hosting alanındaki dosya yolu nedeniyle bazen çok uzun olabilmektedir. Bu linklerin kısaltılması paylaşımı sadeleştirmek ve kolaylaştırmak açısından önem arz eder, link kısaltma hizmetini veren bir çok web sitesi var şimdi isterseniz biraz da bunlardan bahsedelim.

Link Kısaltma Siteleri

Yukarıda bahsettiğimiz uzun URL adresi içeren linkleri kısaltma işlevi olan bir çok web sitesi var. Kimisi ücretli kimisi de ücretsiz hizmetler sunuyor, ücretsiz olanları kendi domain adreslerini kullanarak link oluşturur ancak bazı ücretli hizmetlerde markanıza özel veya kendi domaininizi içeren kısaltılmış linkler üretmek mümkündür. İsterseniz bu web sitelerinin içinden bazıları hakkında bilgiler verelim.

Bitly

Bitly web sitesi Amazon, Nike, Disney, ESPN, Bose, New York Times gibi markaların kullandığı popüler bir platform. Kurumsal üyelik alarak çok daha kapsamlı kullanım olanakları sunuyor. Bitly bu üyeliklerle markaya özel URL kısaltma, QR kod oluşturmak, linke ait bazı kısımları kendi istediğiniz gibi isimlendirme imkanı ve bu URL leri kaydedip yönetebilmek gibi seçenekler sunuyor, ücretsiz kullanımı da mevcut.

Bu şekilde kısaltılan URL adreslerini daha kolay paylaşabilirsiniz.

T.Ly

T.Ly gayet kısa olan kendi domain adresi ile de dikkat çeken bir platform. Kişisel, kurumsal veya ekip olarak ve oluşturulacak link sayısına bağlı ücretli planlar için birçok seçenek ile karşınıza çıkıyor. Markalama, özel URL oluşturmak ve URL adreslerini yönetmek mümkün.

Çok kolay bir kullanıma sahip olan T.Ly platformunda bir URL adresini belirtilen çubuğa yazıp “Shorten” butonuna basarsanız hem kısaltılmış URL hem de bir QR kod oluşturuluyor. T.Ly platformunun Google Chrome eklentisi de mevcut.

TinyURL

Tinyurl platformu da sıklıkla kullanılan bir link kısaltma araçlarından biridir. Ücretli planlar ile daha fazla olanaklar sunan platform, ücretsiz olarak da kısaltma gerçekleştirebiliyor.

Cutt.ly

Cuttly de ücretli üyelikler eşliğinde link kısaltma, link yönetme, markaya özel link oluşturma, link analizleri yapma olanakları sunuyor. Yine diğer platformlar gibi kullanımı kolaydır ve aplikasyon yardımıyla da kullanılabilmektedir.

Bc.vc

Bc.vc ise aksine oluşturduğunuz linkler üzerinden para veren bir sisteme sahip. Aldığınız tıklamalar belirli bir süre hesabınızda birikiyor ve sonunda 10$ tutarına ulaşınca Paypal, Bitcoin gibi ödeme seçenekleri ile hesabınıza ödeme yapılıyor.

Bu tarz kısaltma sitelerinde amaç reklam geliri elde etmektir.

Neden Link Kısaltma Yapmalıyız?

Günümüzde internetin yaygınlaşması sayesinde her platform ve araçtan internet üzerindeki bir web sitesine ulaşabiliyoruz. Telefonumuza gelen bir SMS, mail adresleri, sosyal medya uygulamaları, alışveriş platformlarının aplikasyonları üzerinden link paylaşımı yaparken kısaltılmış linkler kullanmak bazı avantajları beraberinde getiriyor.

Güvenilirlik

Anlamsız ve uzun harf rakam kombinasyonlarından oluşan linkler internet kullanıcılarına güven vermiyor. Kısaltılmış ve anlamlı linkler daha fazla tıklama alacaktır.

Sadelik

Linkin karmaşık yapısındansa kısa ve anlaşılır olması daha iyi kullanıcı deneyimi sağlıyor. Kullanıcının gözünü yormayan linkler ile paylaşım yapmak daha mantıklı olmaktadır. Kısaltılmış ve anlamlı linkler daha fazla tıklama alacaktır.

Karakter Sayısı Sorunu

Bir SMS veya Twitter paylaşımı, kısıtlı karakter sayısı hakkı verdiği için kendinizi ifade ederken özgürlüğünüzü kısıtlar. Bu sıkıntıya bir de uzun bir link eşlik ederse kendinizi ifade etmek iyice güçleşebilir.

Markalama

Linklerinizi markanızla uyumlu bir hale getirmek bu platformlar sayesinde mümkündür. Markanızın adını içeren linkleri oluşturmak akılda kalıcılığı arttıracaktır. Sadece bu sebep bile link kısaltmak için tercih edilebilir.

E-Ticaret

Binlerce ürünün olduğu bir E-ticaret sitesi yapısı gereği uzun URL’ler oluşturabilir. Satmak istediğiniz bir ürünü upuzun bir link ile paylaşmak tıklama oranları açısından dezavantaj oluşturur bu sebeple kısaltılmış ve markalama linkleri oluşturun.

Eğitim

Covid 19 pandemisi nedeniyle öğretmenler online eğitim vermek zorunda kaldı. Bu aşamada eğitim araçlarını, online platformlarda uzun URL’ler halinde paylaşmak öğrencilere çeşitli zorluklar çıkarıyor. Bu alanda eğitimcilerin link kısaltma yöntemlerini etkin bir şekilde kullanması fark yaratacaktır.