Instagram’ınızı dondurduğunuzda veya devre dışı bıraktığınızda, tüm verileriniz ve profiliniz geri döneceğiniz güne kadar olduğu gibi saklanır. Bu, Instagram’a ara vermek için geçici bir çözümdür. Öte yandan, Instagram kimliğinizi silmek; fotoğraf, video, yorum, beğeni, takipçi vb. dahil olmak üzere tüm verilerinizi şirketin sunucularından kalıcı olarak kaldırılacağı anlamına gelir. Bu seçeneklerden herhangi birini kullanmak istiyorsanız, aşağıda Instagram’ı nasıl devre dışı bırakacağınızı veya sileceğinizi öğrenmeniz için size adım adım bir kılavuz hazırladık.

Instagram Hesabınızı Silmeli Misiniz Yoksa Devre Dışı Mı Bırakmalısınız?

Dikkat çekici görselleri ve son derece etkileyici özellikleri ile Instagram, dünyanın en popüler sosyal medya platformlarından biridir. Ancak insanların küçük bir molaya ihtiyaç duyduğu ve sosyal medyada artık var olmak istemedikleri zamanlar olabilir. Bu tür senaryolarda Instagram, kullanıcılarının Instagram hesaplarını devre dışı bırakmalarına ve profillerini kalıcı olarak silmelerine izin verir. 

Eğer Instagram hesabınızı devre dışı bırakırsanız; profiliniz, gönderileriniz, yorumlarınız, fotoğraflarınız, beğenileriniz ve hatta takipçileriniz dahil tüm etkinlikleriniz artık çevrimiçi olarak görünmez olur ve aranamaz. Bu, sizi verilerinizin veya profilinizin başkaları tarafından kullanılması gibi risklerden korur.

Hesabınızı devre dışı bırakmak, daha sonra Instagram’ı bıraktığınız yerden kullanmanıza olanak tanır. Ancak silme kalıcı olduğu için aynısını yapmanıza izin vermez. Bu nedenle, bulunduğunuz durumla başa çıkmak için öncelikle Instagram hesabınızı geçici olarak devre dışı bırakmanız daha iyi bir fikirdir. Daha sonra Instagram’ı hiçbir zaman kullanmamayı kafaya koyarsanız, buna göre hareket edebilir ve profilinizi kalıcı olarak silebilirsiniz.

Instagram Hesabı Nasıl Dondurulur (Devre Dışı Bırakılır)?

Instagram hesabınızı yalnızca web sitesine giriş yaparak bir masaüstü veya mobil tarayıcıdan devre dışı bırakabilir veya silebilirsiniz, ancak Instagram uygulaması üzerinden bunu yapamazsınız.

Instagram hesabını geçici olarak nasıl devre dışı bırakacağınızı öğrenmek için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:

blank

1. Bir mobil tarayıcıdan veya masaüstü bilgisayardan https://www.instagram.com adresine gidin ve devre dışı bırakmak istediğiniz Instagram kimliğini kullanarak giriş yapın.

2. Sağ üst köşeden profil simgenize dokunun ve ardından Profil’i seçin.

3. Aşağıdaki ekrandan “Profili Düzenle” seçeneğini seçin ve “Hesabımı geçici olarak kapat” seçeneğini görene kadar aşağı kaydırın.

4. “Hesabımı geçici olarak kapat” butonuna dokunduktan sonra “Instagram hesabınızı neden kapatıyorsunuz?” sorusuna cevap vermek için açılır menüden bir seçenek seçmeniz veya “Başka bir şey” seçeneğini tıklayarak nedeninizi belirtmeniz gerekir. Ardından şifrenizi tekrar girmeniz istenecektir.

5. Bir süreliğine devre dışı bırakmak ve hizmete ara vermek için telefon veya masaüstündeki  “Hesabımı Geçici Olarak Kapat” düğmesine tıklayın.

Yukarıdaki tüm adımları eksiksiz şekilde yerine getirdiyseniz, Instagram’ınız geçici olarak devre dışı bırakılacaktır.

Instagram’a geri dönmek isterseniz, tüm verileriniz bıraktığınız şekilde uygulamada tutulur. Oturum açma kimliğiniz ve parolanızla tekrar oturum açarak hesabınızı yeniden etkinleştirebilirsiniz. Instagram hesabı yeniden etkinleştirilinceye kadar profiliniz, fotoğraflarınız, yorumlarınız ve beğenileriniz platformdaki diğer kullanıcılardan gizlenir. 

Instagram Hesabı Kalıcı Olarak Nasıl Silinir?

Instagram’a bir daha girmeyi düşünmüyorsanız, daha kalıcı bir çözüm için Instagram hesabınızı ve ilgili tüm verileri silebilirsiniz. Fakat bu işlem de yine, Instagram uygulaması üzerinden değil, bir web tarayıcısı kullanılarak yapılabilir.

Instagram hesabınızı kalıcı olarak silmek için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:

blank

1. Instagram hesabınızı silmek için masaüstü veya mobil sitede linke tıklayarak “Hesabını Sil” sayfasına gidin ve giriş yapın.

2. “…. (hesap ismi) neden silmek istiyorsun?” seçeneğinin yanındaki açılır menüden silme nedeninizi belirleyin. Seçenekler, Instagram hesabınızı devre dışı bıraktığınızda göreceğiniz seçeneklerle hemen hemen aynıdır.

3. Şifreyi girin ve ekranın alt kısmından “…. (Hesap adı) Sil” seçeneğine tıklayın. 

Instagram hesap silme işlemindeki adımları takip etmeye karar verirseniz, uygulamadaki tüm fotoğraflarınız, yorumlarınız, beğenileriniz ve takipçileriniz kalıcı olarak kaldırılır, fakat 30 gün boyunca uygulamada olmaya devam edersiniz.

Her ne kadar 30 gün boyunca uygulamada kalacak olsanız da, yine de uygulamanın diğer kullanıcıları fotoğraflarınızı, beğenilerinizi, takipçilerinizi, yorumlarınızı vb. göremez. Sunucu tarafında, verileriniz 90 güne kadar Instagram’da kalabilir, ancak Instagram hesabınızı kalıcı olarak sildikten sonra 31. gün Instagram hesabınıza erişemezsiniz.

Daha detaylı bilgi için linke tıklayabilirsiniz.

Instagram Hesabınızı Simeden Önce Verilerinizi Nasıl İndirirsiniz?

Instagram hesabınızı silmeden önce uygulamadaki fotoğraflarınızı ve gönderilerinizi kaydetmek isterseniz, bilgilerinizin bir kopyasını indirebilirsiniz. 

Bu işlemi uygulamak için,  profil resminize dokunun —> Ayarlar Gizlilik ve Güvenlik—> Veri İndirme—> İndirme Talep Et adımlarını uygulayın.

Instagram Silme ve Dondurma İşlemi İle İlgili En Çok Sorulan Sorular

1. Hesabınızı ne kadar süre devre dışı bırakabilirsiniz?

Instagram hesabınızı istediğiniz kadar devre dışı bırakabilirsiniz. Instagram’ı tekrar kullanmaya karar verdiğinizde, uygulamaya giriş yapmanız yeterlidir. Ancak Instagram, hesabınızı haftada sadece bir kez devre dışı bırakmanıza izin verir. Bu nedenle, hesabınızı devre dışı bırakırsanız ve ardından tekrar giriş yaparsanız, hesabınızı tekrar devre dışı bırakmak için bir hafta beklemeniz gerekir.

2. Instagram hesabımı devre dışı bırakırsam takipçi kaybeder miyim?

Hayır, kaybetmezsiniz. Hesabınızı geçici olarak devre dışı bırakmayı seçtiğinizde, Instagram tüm hesap verilerinizi bulunduğu durumda saklar ve korur.

Ayrıca, devre dışı bırakma veya silme, hesabınızı aranamaz hale getirir. Bu nedenle, takipçileriniz sizi hiçbir yerde göremeyecekleri için hesabınız devre dışı bırakıldığında sizi takipten çıkamazlar.

3.Instagram hesabımı kalıcı olarak sildim, tekrar açabilir miyim?

Instagram hesabınızı kalıcı olarak sildikten sonra 31. gün Instagram hesabınıza erişemezsiniz.

4. Hesabımı sildikten sonra aynı kullanıcı adı ile başka hesap açabilir miyim?

Hayır açamazsınız. Instagram hesabını sildikten sonra silinen hesabın kullanıcı adını geri almak için herhangi bir net süre yoktur, fakat hemen herhangi biri tarafından alınamaz. 

5. Şifremi unuttum hesabımı silebilir miyim?

Şifrenizi unutursanız, Instagram hesabınızı silemezsiniz. Hesabınızı silerken şifre gereklidir. Şifrenizi unutursanız, Instagram sayfanıza dönerek “Şifremi Unuttum” diyerek sıfırlama yapmanız gerekir.