Son dönemlerde adını sıkça duyduğumuz, en popüler e-ticaret web sitelerinden biri de Trendyol oluyor. Özellikle evde kaldığımız dönemlerde hemen hepimiz en az bir kez Trendyol’dan alışveriş yaptık. Öncelikle mağazacılık yoluyla başladığı satış hayatına şimdilerde başka mağazaların da online mağaza açtığı büyük bir web sitesi olarak yoluna devam eden Trendyol, her geçen gün hızla büyüyor. Durum böyle olunca Trendyol’da satış yapma ve mağaza açmak ile ilgili sorular da artıyor. Biz de bu yazımızda sizler için bu sorulara cevap aradık.

Trendyol’da Mağaza Nasıl Açılır?

Trendyol’da mağaza açmak için izlemeniz gereken birkaç adım bulunuyor. Bu adımları takip ederek siz de Trendyol mağazanızı açarak geniş kitlelere ürünlerinizi satabilir, e-ticaret yapabilirsiniz. Şimdi gelin bu adımları inceleyelim.

  • Trendyol’da mağaza açmak için ilk olarak şirket kurulumu yapmalısınız. Eğer şirket kurulumunu gerçekleştirmezseniz mağaza açmanız mümkün olmayacaktır. Şahıs şirketi, Limited şirket ya da Anonim şirket açarak işe başlayabilirsiniz. Trendyol’da mağaza açanlar genellikle bu üç şirket türünü tercih etmektedir. Bu şirket türlerinden birini seçerek işe başlamalısınız. Amacınıza hizmet eden şirket türünü seçmek için bir mali müşavire, işin uzmanına danışmanız faydalı olacaktır. Şirketi kurduktan sonra ilk adımı tamamlamış olacaksınız.
  • Şirket kurulumunu tamamladıktan sonra satıcı başvurusu yapmanız gerekiyor. Bunun için Partner.trendyol.com adresine giriş yapın. Burada pazaryeri ya da yemek seçeneklerinden size uygun olanı seçin. Daha sonra sizden bilgiler istenecek. Ad, soyad, şirket türü, il, iletişim bilgileri, satış kategorisi gibi bilgileri eksiksiz bir biçimde doldurun. 
  • Şirket türünüz Trendyol tarafından incelenecektir. Bilgi doğrulandıktan sonra Trendyol mağaza yöneticisi ile ilgili bilgileri sisteme girin. 
  • Bir sonraki adımda ise Trendyol’da mağaza açmak için gerekli olan belgeleri sisteme yüklemeniz gerekiyor. Bu belgeler; Vergi Levhası, Trendyol Partner Sözleşmesi, İmza Beyannamesi veya İmza Sirküleri, Faaliyet Belgesi, Ticaret Sicil Gazetesi’dir. Bu belgeleri de eksiksiz bir biçimde Trendyol sistemine yüklemelisiniz. 
  • Başvuru süreciniz bu adımlarla tamamlanmış oluyor. Mağazanız açıldıktan sonra Trendyol size bir bildirim gönderecek. Bu bildirimden hemen sonra ise Trendyol Genel Merkezine Trendyol’da mağaza açmak için gerekli belgeleri fiziki bir şekilde göndermeniz gerekiyor. Bu belgeleri Trendyol’un size vermiş olduğu gönderi numarası ile imzalı ve kaşeli bir biçimde ilgili kargo firması ile Trendyol’a göndermelisiniz. Bu adımları başarıyla gerçekleştirdikten sonra mağazanız açılmış olacaktır. Evrakları göndermeden önce de satış yapmanız mümkündür fakat olası problemleri önlemek adına evrakları tam zamanında göndermenizi öneririz. 
  • Bu aşamadan sonra ürünlerinizi Trendyol’a yükleyip satabilirsiniz. Ürünlerinizi tek tek, Excel yardımıyla toplu bir şekilde ya da Trendyol entegrasyon sistemiyle yüklemeniz mümkündür. 

Trendyol’da Satış Nasıl Yapılır?

Mağazanızı kurduktan sonra dilediğiniz ürünü Trendyol aracılığı ile satabilirsiniz. Ürünlerinizi satmak ve geniş kitlelere hitap etmek için çok iyi bir strateji yürütmeniz gerekiyor. Şimdi gelin bu ipuçlarını beraber inceleyelim. 

İyi Bir Tedarikçi Bulun

Ürünleriniz el yapımı değilse ya da satacağınız ürünleri kendiniz üretmiyorsanız iyi bir tedarikçi bulmak en önemli adım olacaktır. Tedarikçinizi doğru seçmezseniz yarı yolda kalabilirsiniz. Bu sebeple güvenilir, kaliteli ürünlere sahip bir tedarikçi bulup ürünlerinizi Trendyol’da satışa sunmalısınız.

Ürün Sunum Planı Hazırlayın

Satacağınız ürünler ile ilgili iyi bir planlama hazırlamanız gerekiyor. Bu planlamayı mevsimlere, trendlere ve müşterilere uygun bir biçimde hazırlayın. Her zaman dönemin trendlerine uygun ürünler satmaya özen gösterin. Tüketicilerin ihtiyaçları daima değişir. Bunu göz önünde bulundurun ve ürünlerinizi dönemlere göre değiştirin, hazır bulundurun. Örneğin giysi üzerine satış yapıyorsanız ilkbahar aylarında en trend etek modellerini bulun ve satışa çıkarmaya başlayın.

Hedef Kitlenizi Belirleyin

Trendyol, satış ve pazarlamanın bir alanda olduğu bir platformdur. Bu sebeple hedef kitlenizi doğru belirleyerek pazarlama stratejinizi de geliştirmiş olursunuz. Satış yapacağınız kategoriye doğru bir şekilde karar verin, cinsiyet eklemeyi ihmal etmeyin ve ürünlerinizi tanımlayan filtreleri doğru bir şekilde kullanın. Bu sayede arama butonunda ürün arayanların karşısına çıkma ihtimaliniz de yükselecektir. Hedef kitlenizi doğru belirleyerek satış oranlarınızı da artırın.

Müşteri Memnuniyeti Önceliğiniz Olsun

Müşteri memnuniyeti her şeyden önemlidir. Bu sebeple siz de Trendyol mağazanızda müşterilerinizin memnuniyetini önemseyin ve bu doğrultuda adımlar atın. Müşteriler, alışverişten sonra puanlama ve yorum yapacaktır. Bu puanlar ne kadar yüksek olursa bu sizin için o kadar avantaj olur. Satış yaparken kendinizi bir müşteri gibi görün ve böyle hareket edin. 

Fiyatlandırma Politikanızı İyi Belirleyin

Trendyol müşterileri genellikle fiyat karşılaştırması yapar. Fiyat-performans açısından en uygun olanı satın alır. Bu durumu göz önünde bulundurun ve fiyatlandırmayı yaparken çok yüksek bir ücretlendirme politikası izlemeyin. 

SEO Uyumuna Önem Verin

Trendyol mağazanızda iyi bir SEO çalışması yürütmelisiniz. Sunduğunuz hizmeti anahtar kelimeler ile açıklayın. Bu sayede arama sonuçlarında çıkma olasılığınız artacaktır. Ürünlerinizin açıklamalarını detaylı bir şekilde yapın ve anahtar kelimeleri her ürüne dahil edin. Ürünlerinizin görsellerinin kaliteli olmasına özen gösterin. Görseller açıklayıcı, net olmalıdır. Ürünlerin her açıdan fotoğrafının olması da SEO çalışmasına katkı sağlayacaktır. 

Reklam Çalışmaları Yapın

Reklam, çağımızda büyük önem taşıyor. Siz de ürünlerinizin daha geniş kitlelere yayılmasını sağlamak için reklam çalışmaları yapın. Bunun için sosyal medyayı ya da Google Ads çalışmalarını kullanabilirsiniz. Günümüzde birçok kişi günün çok büyük bir kısmını sosyal medyada geçiriyor. Sosyal medyada doğru yerlerde kullanacağınız reklam stratejisi hedef kitlenizi genişletmenize katkı sağlayacaktır. Bunun için ınfluencerlardan da yardım alabilirsiniz. 

Trendyol’da Satış Arttırma İpuçları

Trendyol’da satışlarınızı artırmak için bazı noktalara dikkat etmeniz gerekiyor. Bu noktaları sizler için maddeler halinde sıraladık.

  • Ürünlerinizin tanıtımı yaparken eksiksiz ve doğru bir şekilde açıklama yazmalısınız. Ürün başlığınız dikkat çekici olmalı ve ürün başlığını belirlerken rakip firmaların başlıklarını incelemelisiniz.
  • Hangi ürünü satmak istiyorsanız o ürüne ait görselin kaliteli olmasına özen gösterin. Kalitesi düşük görseller potansiyel müşterilerinizde güvensizlik yaratabilir. Ürünlerinizin birden fazla fotoğrafını yüklemeyi de ihmal etmeyin.
  • Satıcı panelinizde pusula isimli bir bölüm olacak. Bu bölüme girmeyi ihmal etmeyin. Burada en çok satan, en az satan, en popüler ürünlerinizi görebilirsiniz. Bu sayede iyileştirmeler ve geliştirmeler yapmanız da mümkün olur.
  • İndirimler, kullanıcıları fazlasıyla cezbeder. Siz de bu sebeple ürünlerinize zaman zaman indirimler uygulayın. Kullanıcılar, beğendikleri ürünleri favoriler bölümüne ekler. Eğer siz de indirim bildirimi uygularsanız bu kullanıcılara indirim bildirimi gitmesini sağlayacaktır. Bu sayede satış oranlarınızı artırabilirsiniz.
  • Müşterilerin ihtiyaçlarını her zaman göz önünde bulundurun. İhtiyaçlar dönemsel olarak değişim gösterebilir. Siz de bu değişime ayak uydurarak satış oranlarınızı artırabilirsiniz.
  • Kuponlar, kullanıcıların en sevdikleri hizmetlerden biridir. Siz de satış potansiyeli en yüksek ürünlerinize çeşitli kuponlar ekleyerek müşterileri o ürüne çekebilirsiniz.
  • Ürünlerinizi çeşitli tutmaya da özen gösterin. Ne kadar çok çeşit ürününüz varsa müşteriler o kadar çok mağazanızı inceleyecektir. 
  • Trendyol algoritması çok satan ürünleri stok miktarına bağlı olarak çok daha görünür yapar. Siz de çok satan ürünlerinize yüksek stoklar temin etmeyi ihmal etmeyin. Fakat asla elinizde bulunmayan bir ürünü stokta var diye bildirmeyin. Çünkü bu kullanıcı puanlarını düşürecek ve mağazanızı olumsuz etkileyecektir.

Trendyol Mağaza Yönetimi Nasıl Yapılır?

Trendyol’da mağaza açma işleminizi gerçekleştirdikten sonra mağazanız ile ilgili detayları gözden geçirmeniz gerekiyor. Bunun için de mağaza yönetimi yapmalısınız. Şimdi gelin mağaza yönetimini nasıl yapacağınızı adım adım inceleyelim.

  • İlk olarak Partner.trendyol.com adresine giriş yapın.
  • Daha sonra satıcı panelinin üst bölümünde yer alan ‘‘Mağaza Yönetimi’’ ekranına giriş yapın.
  • Burada mağazanızın adını ve logosunu belirlemeniz gerekiyor. 
  • Bu alanda mağazanızda öne çıkarmak istediğiniz ürünleri seçin. Bunun yanı sıra, reklam, ürünler, indirimler, kampanyalar gibi alanları da bu bölümden takip edebilirsiniz. 

Trendyol’da Mağaza Açmanın Avantajları

  • Trendyol, 20 milyondan fazla kişi tarafından kullanılan büyük bir satış platformudur. Geniş kitlelere hitap etmeniz ve satış yapmanız çok daha kolaydır.
  • Trendyol’da hazır bir müşteri kitlesi mevcut olarak bulunur.
  • Trendyol’da satış yaparak gelirinizi artırabilir, hızlı bir şekilde gelir elde edebilirsiniz.
  • Trendyol, verdiği hizmetler sebebiyle en güvenilir satış platformlarından biridir. Kullanıcılara güven veren bu platformda satış yapmak size de avantaj sağlayacaktır.
  • Trendyol’un kendine özel fırsatları ve kampanyaları ile satışlarınızı arttırabilirsiniz.
  • Mağazanıza özel reklam verebilme şansına sahip olursunuz. 

Trendyol’da Mağaza Açmanın Dezavantajları 

  • Trendyol’da satış yaparken müşteriler ile birebir iletişim halinde olmanız mümkün değildir.
  • Satıcılar, müşterilere ait e-mail adreslerine ya da telefon numaralarına erişim sağlayamaz.
  • Satıcılar, sattıkları her ürün için Trendyol’a komisyon öderler.
  • Trendyol’da rekabet oldukça fazladır. Bu sebeple hep en iyi olmak gerekir.
  • Trendyol’da satış yaptığınızda ürünün ücretinin tarafınıza iletilmesi 14 gün sonra gerçekleşir.

Trendyol’da Mağaza Açmak ve Satış Yapmak ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

1) Trendyol’da Mağaza Açmanın Bedeli Nedir?

Trendyol’da mağaza açmak için herhangi bir bedel ödemezsiniz. Mağazayı açmak tamamen ücretsizdir. Fakat sattığınız her ürün için Trendyol’a komisyon ödersiniz. 

2) Trendyol’da Komisyon Ne Kadar?

Trendyol’da sattığınız her ürün için komisyon ödeyeceğinizi belirtmiştik. Bu komisyonlar ürün başına değişim gösterir. 

  • Aksesuar/ Altın, Gümüş: yüzde 5
  • Mücevher: yüzde 30
  • Spor Ekipmanları: yüzde 15
  • Spor Giyim & Ayakkabı: yüzde 20
  • Beyaz Eşya : yüzde 10
  • Cep Telefonu: yüzde 6
  • Anne Bakım: yüzde 18
  • Bebek Bakım : yüzde 12
  • Kırtasiye: yüzde 20
  • Hobi: yüzde 17

3) Trendyol’da En Popüler Kategoriler Nedir?

Trendyol’da bazı kategoriler diğerlerine göre çok daha fazla satış imkanı sunar. Bu kategorileri tercih ederek siz de çok daha fazla satış yapma imkanına sahip olabilirsiniz. En popüler kategoriler; ayakkabı, aksesuar, cilt bakımı, elbise, ev dekorasyon, gömlek, güneş gözlüğü, iç giyim, mont, pantolon, saat, parfüm olarak bilinir.

4) Trendyol Mağaza Başvurum Ne Zaman Onaylanır?

Trendyol’da mağazanız için başvuruda bulunduktan sonra beklemeniz gerekiyor. Bu bekleme süresi şirketin yoğunluğuna göre değişiklik gösterebilir. Başvuru talebinizin olumlu ya da olumsuz sonucu 1 ile 5 gün arasında tarafınıza iletilecektir.

5) Kimler Trendyol’da Mağaza Açabilir?

Trendyol’da mağaza açmak için gerekli olan şart şirketinizi olmasıdır.Bir şirkete sahip olan herkes mağaza açabilir ve satış yapabilir. Mağaza açmak için eğitim durumu, meslek, şehir ya da cinsiyet fark etmez.

6) Trendyol’da Mağaza Açmak Ne Kadar Vakit Alır?

Trendyol’da mağaza açmak korkulduğu gibi uzun bir zaman almaz. Başvuru kısa bir sürede gerçekleşir. Fakat öncesinde gerçekleştirmeniz gereken prosedürler biraz zaman alacaktır. Şirket kurulumu en çok zaman alan bölümdür. Bu bölümün süresi işleyişe göre farklılık gösterebilir. Evrakları hazırlama ve yükleme 30 dakika ya da 1 saat sürer. 

7) Trendyol’da Kargo Gönderim İşlemleri Nasıl Yapılır?

Trendyol’da sipariş aldığınız her ürünü satıcı panelinizden görebilirsiniz. Bu ürünlere ait sipariş numarası, paket numarası, kargo kodu Trendyol tarafından otomatik yüklenir. Paketinizin içine e-arşiv faturanızı veya sevk irsaliyesini eklemeniz yasal bir zorunluluktur. Paketinizi eksiksiz bir biçimde hazırladıktan sonra kargo barkodunuzu yazdırırak ilgili kargo şirketine paketiniz ile birlikte götürün. Barkod okunduktan sonra sistemde ‘‘Kargoya Verildi’’ ibaresi görünecektir.

8) Trendyol’un Anlaşmalı Olduğu Kargo Şirketleri Hangileridir?

  • Yurtiçi Kargo
  • MNG Kargo
  • Aras Kargo
  • PTT Kargo
  • Süre Kargo
  • CEVA
  • Horoz Lojistik
  • Trendyol Express

9) Trendyol’da Kendi Kargo Firmam ile Anlaşma Sağlayabilir Miyim?

Trendyol’da satıcıysanız yalnızca Trendyol’un anlaşmalı olduğu kargoları seçme zorunluluğunuz yoktur. Dilediğiniz kargo şirketi ile anlaşma yapabilirsiniz. Bunun için Satıcı Destek Çağrı Merkezine ya da Canlı Destek hattına erişim sağlamanız gerekir. 

10) Trendyol Mağazası İçin E-Ticaret Altyapısı Gerekli Midir?

Trendyol, kendine ait bir e-ticaret altyapısına sahip bir platformdur. Mağaza hizmetini bu altyapıya bağlı bir şekilde sunar. Bu sebeple herhangi bir e-ticaret altyapısına ihtiyaç duymadan mağazanızı açabilir ve satış yapabilirsiniz. 

Trendyol ile Birlikte Kendi E-Ticaret Sitenizi Kurabilirsiniz

Trendyol’da mağaza açmak ile ilgili tüm detayları sizlerle paylaştık. Gördüğünüz gibi Trendyol’da mağaza açmak ve satış yapmak oldukça kolay ama dikkat edilmesi gerekenler de bir hayli fazla. Trendyol’da kurduğunuz mağazanın zamanla büyümesiyle birlikte siz de daha farklı alanlara açılmak, işletmenizi daha da büyütmek isteyebilirsiniz. Bunun için de bir e-ticaret web sitesi açmak sizler için büyük bir fırsat olacaktır. Bugün adını bildiğimiz, alışveriş yaptığımız birçok işletme e-ticaret ile ilgileniyor. Siz de Türkiye’nin her bir bölgesine hizmet verebileceğiniz bir e-ticaret sitesi ile alanınızda en iyilerden biri olabilirsiniz. E-ticaret web sitesi açmak son derece kolay fakat öncelikle güvenilir, başarılı bir hosting şirketi ile anlaşmanız gerekiyor. Bunun için de Niobe Hosting hizmetleri ile size yardımcı olacaktır. 

E-ticaret web sitesi açmak  için en önemli adımlardan biri de güvenilir bir domain adı ve hosting hizmeti almaktır. Güvenilir, iyi hizmet veren, başarılı bir hosting şirketi ile anlaşmanız işlerinizi bir hayli kolaylaştıracaktır. Markanızın imzası niteliğini taşıyacak bir domain adı seçmek de büyük önem taşır. Domain adını doğru seçmek markanızın kurumsallığını arttıracak, potansiyel müşterilerinizin aklında kalacak şekilde olmalıdır. Bunun için Niobe Hosting’in domain sorgulama bölümünden domain adı sorgulama yapabilir, markanıza uygun domain adını satın alabilirsiniz.

Hosting hizmetlerimizden size en uygun olanı seçip hosting bölümünü de büyük bir kolaylıkla çözebilirsiniz. Başlangıç, uzman, profesyonel, ultra paketlerinde size en uygun olanını seçip bu hizmetlerden faydalanabilirsiniz.