Çevrimiçi blogunuz veya e-ticaret siteniz için bir web sitesi oluşturmanız gerekiyorsa veya kendi sunucularınızı çalıştırmayı denemek istiyorsanız, çok önemli bir seçimle karşı karşıyasınız demektir: Sunucunuzu Linux’ta mi yoksa Windows’ta mı çalıştıracaksınız? 

Bu sorunun cevabını verebilmeniz için Linux ve Windows hostingi sizin için detaylıca inceledik.

Haydi başlayalım!

Linux Sunucusuna Genel Bakış

Bir Linux sunucusu, açık kaynaklı Linux işletim sistemine dayalı bir sunucudur. Düşük maliyeti, güçlü topluluk desteği ve açık kaynak kodu nedeniyle popüler bir seçimdir.

Ubuntu, CentOS, Debian vb. pek çok dağıtım, Linux çekirdeği etrafında oluşturulmuştur. Her biri kararlı, güvenli ve esnek bir işletim sistemi sunar. Bu özellikleri nedeniyle Linux sunucuları, web hizmetlerini barındırmak, ağ ve sistem yönetimi, veri tabanı yönetimi ve diğer kritik uygulama gereksinimleri için yaygın olarak kullanılır.

Linux, grafik kullanıcı arabirimli dağıtım sürümleri sunsa da, temel olarak bir komut satırı aracılığıyla çalıştırılır. Bu nedenle, bir uçbirim aracılığıyla çalıştırma işlemleri hakkında biraz bilgi (veya bu konuda uzmanlaşmak için zaman) gerektirir. Komut satırına dayalı olduğundan, sunucuyla etkileşime girerken mükemmel esneklik sunar. Ek olarak, sistemi yeniden başlatmadan yapılandırmanın değiştirilmesine izin verir.

Bu sunucu seçeneğinin lisans ücreti yoktur. Açık kaynaklı yazılım kullanmak kesinlikle uygun maliyetlidir ancak resmi destekten yoksun olma dezavantajına sahiptir. Bir sorunla karşılaşırsanız, Linux kullanıcıları topluluğuna güvenmek zorunda kalırsınız. Bu popüler işletim sistemi çözümü, oldukça ilgili olan büyük bir topluluğa sahip olsa da, özel kullanım durumunuza yönelik yanıtı bulmak için daha derine inmeniz gerekebilir.

Sistem yöneticileri, Linux sunucusunu kurarken büyük bir esnekliğe ve özgürlüğe sahiptir. Sunucu, yöneticilere sistemi her yerden optimize etme fırsatı sağlayan entegre uzaktan yönetim ve back-end erişilebilirliğine sahiptir.

Bir Linux sunucusu çalıştırmak, diğer açık kaynaklı yazılımları sorunsuz bir şekilde kullanmanıza ve entegre etmenize olanak tanır. Windows uygulamalarını Linux üzerinde çalıştırmak mümkün olsa da, ek yazılım ve hatta bir VM makinesi gerektirir. Linux sunucuları, MySQL ve PostgreSQL veri tabanlarını ve Unix programlama dillerini (PHP, Perl, Python) destekler. Dolayısıyla, bu araçları kullanmayı planlıyorsanız, tercih edeceğiniz seçenek Linux olmalıdır.

Windows Sunucusuna Genel Bakış

Windows Server, Microsoft tarafından oluşturulan ve Windows işletim sistemi tarafından desteklenen ticari bir sunucu çözümüdür. Yeni başlayanlar için sağlam, güvenilir ve az bakım gerektiren popüler bir çözüm olarak görülür.

“Windows Server” terimi, Microsoft’un sunucu işletim sistemlerini kapsayan bir marka adıdır ve ilk olarak 2003 yılında piyasaya sürülmüştür. En son tam sürüm, Windows Server 2022’nin piyasaya sürüldüğü Ağustos 2021’de yapılmıştır.

Windows, Linux sunucularından farklı olarak, hizmetlerini kullanmak için kullanıcı başına bir lisans satın almayı gerektirir. Bu nedenle, bir Windows sunucusu kiralıyorsanız, satıcı lisans ücretini hosting ve bakım için genel faturanıza ekleyecektir. Ücretli bir işletim sistemi kullanmanın avantajı, sunduğu uzun vadeli destektir. Windows sunucularının beş yıllık bakımı ve Microsoft’tan beş yıllık uzatılmış desteği vardır.

Yeni başlayanların çoğu, kullanıcı dostu arayüzleri nedeniyle Microsoft sunucularını tercih eder. Her sürüm, çok sezgisel ve eksiksiz bir GUI masaüstü deneyimi sunar. Ayrıca bu çözüm, kolay ve isteğe bağlı otomatikleştirilmiş sistem güncellemelerini ve sistem kurtarma yoluyla teknik sorunları çözme fırsatını içerir. Bu nedenle, bakım için daha az deneyime veya zamana sahip olan sistem yöneticileri, kullanıma hazır bu işlevi çok faydalı bulur.

Windows Server, Windows uygulamalarını sorunsuz bir şekilde entegre edebilir. Microsoft SQL, Microsoft Access veya başka bir Microsoft programı kullanmayı planlıyorsanız ilk tercihiniz olmalıdır.

Linux Hosting vs Windows Hosting

Aşağıda sizin için Linux hosting ve Windows hosting’i bazı açılardan karşılaştırdık.

1. Lisanslama ve Maliyet

Linux hosting ve Windows hosting arasındaki ilk fark oldukça basittir. Windows, Microsoft tarafından satılırken, Linux açık kaynaklıdır. Bu, Windows sunucularını çalıştıran hosting şirketlerinin bir lisans için ödeme yapacağı anlamına gelir. Hosting şirketleri daha sonra bu maliyeti size yansıtır ve Windows hosting Linux’ten biraz daha pahalı hale gelir. 

Linux tamamen açık kaynaklıdır ve ücretsizdir. Bir Linux hosting aldığınızda, lisans için değil sadece donanım ve hizmetler için ödeme yaparsınız. Bununla birlikte, fiyat farkı çok büyük değildir. 

2. Popülerlik

2020 itibariyle, internetteki tüm web sitelerinin %71’inden fazlası bir Unix sistemi üzerinde çalışır. Unix’in açık kaynaklı bir versiyonu olan Linux, Unix kullanan tüm web sitelerinin %42,8’i tarafından kullanılır. Tüm web sitelerinin %33’ü büyük Linux dağıtımlarından birinde çalışır. Windows ise web sitelerinin sadece %28’i tarafından kullanılır. 

Peki Linux neden daha popülerdir?

Linux ücretsiz olmasının yanı sıra basit ve sezgisel yönetim araçlarına sahiptir. Linux’u kişisel bir işletim sistemi olarak kullanmanın aksine Linux hosting kullanmak için programcı olmanıza gerek yoktur. Linux hosting ile kişisel bir web sitesi oluşturmak ve yayınlamak oldukça basittir. 

3. Teknoloji

Teknoloji, Linux ve Windows hosting arasındaki en önemli farktır. Windows, verileri çalıştırmak ve yönetmek için belirli Microsoft yazılımlarını kullanırken, Linux özel yazılım kullanır ve çoğu programlama dilini destekler. Windows sunucuları MSSQL kullanırken, Linux MySQL üzerinde çalışır. Windows hosting, ana programlama dili olarak Microsoft ASP.NET’i de kullanır. Bunlar çok yaygın teknolojiler değildir ve başlangıç ​​seviyesindeki çoğu programcının bunlara hakim olmak için önemli ölçüde zaman harcaması gerekir. Windows Server Datacenter ve MSSQL çoğunlukla büyük şirketlerde özel sunucular geliştirmek için kullanılır. 

Kendi başınıza bir Linux hosting yapılandırmayı planlıyorsanız, Apache veya NGINX’e aşina olmanız gerekir. Düzenli bir kullanıcıysanız ve barındırmayı kendi başınıza yapılandırmanız gerekmiyorsa, Linux kullanımı en kolay sistemlerden biridir. Büyük noktada CPanel’i kullanmanız yeterlidir.

4. Özelleştirilebilirlik

Linux ve Windows hosting arasındaki son önemli fark, özelleştirme potansiyelidir. Linux burada da liderdir.

Bir sunucunuz varsa, herhangi bir Linux dağıtımını kurabilirsiniz. Windows ile sadece Windows Server Datacenter’ın lisanslı bir sürümünü edinebilirsiniz. Yeni başlayan biriyseniz bu hiçbir şey ifade etmeyebilir, ancak Linux dağıtımlarını nasıl yapılandıracağını bilen kişiler için bu, sunucularını daha etkili hale getirmek için harika bir fırsattır. Linux hosting’de daha kolay özelleştirilebilirlik katmanı vardır. WordPress, Drupal ve Joomla gibi popüler web sitesi oluşturucu platformlarının tümü Linux için oluşturulmuştur. Windows sunucularında da çalışabilirler, ancak bunun için biraz çaba gerekir. Bir web sitesini veya sunucuyu özelleştirmenize yardımcı olabilecek birçok açık kaynaklı uygulama, ASP.NET’i de desteklemeyebilir, bu da Linux’u daha iyi bir seçenek haline getirir.

Linux Hosting mi Yoksa Windows Hosting mi Sizin İçin Daha Uygun? 

Karar birçok geliştirici için daha karmaşık olsa da, bir geliştirici değilseniz, Linux’u seçmeniz önerilir. C-Panel, e-ticaret siteleri veya blog sahibinin sahip olabileceği çoğu ihtiyacı kapsar. Ayrıca çok fazla öğrenme gerektirmeyen özelleştirme araçlarına da erişmenizi sağlar ve 3. taraf bir yardım almanız gerekirse, bir Windows sunucusu çalıştırmaktan daha ucuza bir danışman bulabilirsiniz. 

Bir geliştiriciyseniz, bu seçim biraz daha karmaşık olabilir. Kurumsal geçmişe sahip geliştiriciler için Windows’u kullanmak daha mantıklı olacaktır.

Öte yandan, kullandığınız ana dil PHP, Python veya Perl ise, muhtemelen Linux barındırma kullanmak daha iyidir. Aynı durum MySQL, Apache ve NGINX gibi teknolojiler için de geçerlidir. Bunları zaten biliyorsanız veya daha iyi anlamak istiyorsanız, Linux’u tercih etmeniz gerekir. Linux ve dağıtımları nasıl yapılandıracağınızı öğrenmeniz gerekebilir, ancak bu, bir Linux sisteminde iyi bir barındırma deneyimine sahip olmak için bir gereklilik değildir. Sıradan bir yapıyla da gidebilirsiniz.

Tercihiniz ne olursa olsun, Niobe Hosting hem Linux hem de Windows hosting paketleri ile her ihtiyaca uygun çözümleri müşterilerine sunar.