Basitçe ifade etmek gerekirse site hızı, her bir web sitesi sayfasının tamamen işlevsel olduğu noktaya ne kadar hızlı yüklendiği ile ilgilidir. Bir web sayfasının yüklenmesi bir veya iki saniyeden 10 saniyeye kadar sürebilir. Ancak siteniz ne kadar hızlı yüklenirse, ziyaretçileriniz o kadar mutlu olur.
Web Site Hızı Neden Önemlidir?
Site hızı, kullanıcı memnuniyetinde oldukça önemli bir faktördür. İster bir e-ticaret sitesi, ister bir hizmet sitesi olsun, ziyaretçilerin web sitenizde mümkün olduğunca uzun süre kalmasını istersiniz.
Ziyaretçileriniz sitenizde ne kadar uzun süre kalırlarsa, onları ödeme yapan müşterilere dönüştürme veya e-posta listenize alma şansınız o kadar artar.
Daha fazla müşteri kazanmanın ve satış yapmanın yanı sıra web sitenizin yükleme hızı, arama motoru sıralamalarınızı etkileyerek birisi ilgili anahtar kelimeleri aradığında bulunmanızı zorlaştırabilir.
Üstelik web sitenizin yüklenmesi ne kadar uzun sürerse, ziyaretçilerinizin o kadar sinirlenmesi muhtemeldir. Bu, web sitenizi bir daha asla ziyaret etmemelerini, deneyimlerini başkalarına anlatmalarını veya daha nasıl bir marka olduğunuzu bilmeden işletmeniz hakkında olumsuz bir izlenim geliştirmelerine yol açabilir.
Hosting Türleri
Farklı hosting türlerini anlamak, kullandığınız hosting türünün yavaş sayfa yükleme hızına katkıda bulunup bulunmadığını anlamanıza yardımcı olabilir. Bu noktada farklı hosting türlerine ait avantajları öğrenerek seçiminizi yapabilirsiniz:
İlgili İçerik: Hosting Nedir?
1. Paylaşımlı Hosting (Shared Hosting)
Paylaşımlı hosting paketleri, yavaş yükleme hızı sorununu başlatma olasılığı en yüksek olan paketlerdir. Bunun nedeni, bu tür bir hosting kullandığınızda, web sitenizin bir grup başka siteyle aynı alanı paylaşan bir sunucuda barındırılmasıdır.
Kocaman bir evin bir odasında yaşamak, aynı alanı, suyu, buzdolabındaki yiyecekleri ve elektriği evde yaşayan herkesle paylaşmak gibidir.
Sunucudaki herhangi bir kaynak, üzerinde barındırılan birçok site arasında bölünmüştür. Bir sitede trafikte ani bir artış olursa, bu site oldukça fazla kaynak tüketir ve sitenizin kullandığı kaynak miktarını azaltabilir.
İlgili İçerik: Paylaşımlı Hosting Nedir? Alternatif Hosting Türleri Nelerdir?
2. Dedicated Hosting
Dedicated hosting, kendinize ait bir ev sahibi olmak gibidir. Ev size ait olduğu için evdeki tüm kaynaklar sadece sizin kullanımınız içindir. Başka birinin ihtiyacı olduğunda kaynaklarınızı kullanması konusunda endişelenmenize gerek yoktur.
Kaynakları başkalarıyla paylaşmak zorunda kalmamanın özgürlüğünü ve güvenliğini istiyorsanız, daha pahalı bir seçimdir, ama buna değer olduğunu göreceksiniz.
İlgili İçerik: VPS, Dedicated Hosting veya Shared Hosting: Hangisi Sizin İçin Doğru?
3. VPS Hosting
VPS hosting, birinin arka bahçesinde bir daire kiralamak gibidir. Aynı mülkte olursunuz, ama yine de kendi kaynaklarınız size tahsis edilir. Dedicated hosting’den daha ucuz ve paylaşımlı hosting’den daha kararlıdır, bu nedenle iyi bir orta yol seçeneğidir.
4. Cloud Hosting
Optimum yükleme süreleri, güvenlik, güvenilirlik ve ölçeklenebilirlik istiyorsanız, bulut barındırma en iyi seçenektir. Bu sayede site dosyalarınız bir sunucu yerine bulutta depolanır, yani paylaşım alanı veya kaynak yoktur. Ayrıca ölçeklenebilirdir ve işletmenizle birlikte büyüyebilir. Cloud hosting, bulabileceğiniz en maliyetli hosting türüdür.
5. WordPress Hosting
WordPress hosting, web sitelerinin büyük bir bölümünü oluşturan WordPress web siteleri için özel olarak oluşturulmuştur. Daha hızlı yükleme süreleri için WordPress web sitelerini optimize etmek için özel olarak tasarlanmıştır.
Hosting Site Hızınızı Nasıl Etkiler?
Seçtiğiniz web hosting’in web sitenizin sayfalarının yüklenme hızı üzerindeki etkisini anlamak için aşağıdaki faktörlere göz atabilirsiniz:
1. Sabit Sürücüler ve Katı Hal Sürücüleri
Sabit Disk Sürücüleri (HDD), artık modası geçmiş bir teknolojidir. Katı Hal Sürücüleri (SSD), HDD’lerden önemli ölçüde daha hızlı ve daha güvenilirdir. HDD’ler verileri fiziksel olarak disklere yazarken, SSD’ler çok daha hızlı olan flash bellek kullanır. Optimum web sayfası yükleme hızı istiyorsanız, SSD kullanan bir hosting planına bağlı kalmanız gerekir.
2. RAM gücü
RAM (random access memory) depolanan web sitesi bilgisidir. GB (gigabayt) cinsinden ölçülür ve GB ne kadar fazla olursa, depolanan veriler o kadar hızlı işlenebilir ve yüklenmesi için sayfaya iletilebilir.
Göz önünde bulundurmanız gereken minimum miktar 2 GB’dir, ancak 4 GB sunan bir web hosting planı seçmek daha iyi bir fikirdir. Bu size gelişmek için alan sağlayacaktır.
3. Güvenlik
Bir e-ticaret siteniz varsa, müşterilerinizin özel verilerinin korunması açısından güvenlik çok önemlidir. Hiç kimse alışveriş yaparken veya gezinirken bilgisayar korsanları veya kötü amaçlı yazılımlarla uğraşmak istemez.
Benzer şekilde, bir hosting şirketi kötü amaçlı yazılımları ve bilgisayar korsanlarını sunucularından uzak tutmazsa, web sitelerini güvenlik sorunları için sürekli olarak taradıkları ve sorunlu siteleri görüntülemekten kaçındıkları için arama motorlarında kötü SEO sıralamasına yol açabilir.
Başka bir deyişle, kötü amaçlı yazılım veya güvenlik sorunlarıyla dolu bir web sitesi, ziyaretçilerin ziyaret etmesi için güvenli olmadığı için arama motorları sonuç sayfalarında (SERP’ler) hiç çıkmayabilir ve bu genellikle web sitenizin trafiğini etkiler.
Arama motorları ziyaretçilerini kötü amaçlı sitelerden ciddi şekilde korur. Bu yüzden web hosting hizmeti sağlayıcınız da öyle yapmalıdır. Çünkü bilgisayar korsanları sürekli kötü amaçlı yazılımları web sunucularına yüklemenin yeni yollarını arar. Bu yüzden web sitenizin güvenliği son derece önemlidir.
Bu noktada, web hosting sağlayıcınız size web siteniz için en iyi güvenliği sağlamalıdır, çünkü güvenlik ihlallerine açık savunmasız bir web sitesi yalnızca para ve kimlik hırsızlığı ve trafik kaybına değil, aynı zamanda işletmenizin kötü bir itibar kazanmasına da neden olabilir.
Bir hosting sağlayıcısı seçerken, birkaç faktörü göz önünde bulundurmanız gerekir. Web barındırıcınızın, dosyalarınızı koruyan ve bunların ele geçirilip düzenlenmesini önleyen Güvenli Dosya Aktarım Protokolü (SFTP) sağlayıp sağlamadığını öğrenmeniz gerekir.
Hepsi bu kadar değildir, web sitenizin güvenliği için son derece önemli olduğundan, web hosting sağlayıcınızın Secure Sockets Layer (SSL) sertifikası olup olmadığını da kontrol etmeniz gerekir.
Bir SSL sertifikası, bir tarayıcı ile bir web sunucusu arasındaki yolu şifrelemeye yardımcı olur. Google 2014 yılında web sitenize bir SSL sertifikası eklemenin veya HTTPS uygulamanın SERP’lerde küçük bir sıralama artışı sağlayabileceğini duyurmuştu.
Eğer bir e-ticaret web sitesiniz varsa bu son derece önemlidir, çünkü SSL müşterilerinizin banka bilgileri, kredi kartı numaraları, adları ve diğer önemli kişisel bilgileri gibi hassas bilgileri korur. Bu nedenle SSL, web sitenizin tam güvenliği için bir zorunluluktur.
Yine de güvenlik konusunda, bir web hosting sağlayıcısı seçerken dikkate alınması gereken bir başka faktör de yedeklemedir. Web hosting sağlayıcınız, sunucularını düzenli olarak yedekler ve ayrıca web sitenizi kendi başınıza yedeklemenize yardımcı olacak kullanışlı bir araç sağlamalıdır.
Ayrıca, sunucu bakımı, web sitenizi güvenlik ihlallerinden koruyabileceğinden, web sitenizin güvenliği açısından da önemlidir. Bu noktada web hosting sağlayıcınızın yayınlanmış bir güvenlik protokolü sunup sunmadığını kontrol edin, bu, en son yükseltmeler ve yamalarla güncellenip güncellenmediğini gösterecektir.
Çoğu durumda, web siteniz bir siber saldırıya uğrayabilir, kesinlikle bir kullanıcının saldırıya uğramış web sitenize girmesini istemezsiniz.
Ayrıca, yönetilmeyen barındırma kullanan geliştiriciler, sunucularının güvenliğini düzgün bir şekilde sağladıklarından ve sunucularını her zaman güncel tuttuklarından emin olmalıdır. Yönetilen hosting kullanıyorsanız, güvenilir bir hosting sağlayıcısı kullandığınızdan emin olmanız gerekir.
Yönetilen web barındırma sağlayıcınız, hizmetlerinin bir parçası olarak güncelleme sağlamıyorsa, aynı şekilde yazılımınızı sürekli olarak güncellemeniz gerekeceğini de unutmayın.
Bu noktada web hosting sağlayıcınız, dağıtılmış hizmet reddi saldırılarına (DDoS) karşı çok güçlü bir politika sağlamalıdır. Bu, bir siber saldırı durumunda bile barındırma sisteminin düzenli olarak erişilebilir olmasını sağlayacaktır.
Son olarak, hiçbir şey web sitenizin saldırıya uğramasından ve tüm önemli verilerinizin kaybolmasından daha kötü olamaz, bunun sonuçları çevrimiçi işletmeler için ciddi olabilir, hatta bir işletmeyi ziyaretçi ve gelirden mahrum bırakma noktasına getirebilir.
Bu nedenle, web hosting hizmetinizden verilerinizi ne sıklıkta yedeklediklerini, tam olarak hangi verileri yedeklediklerini ve yedeklenen verileri nerede depoladıklarını anlamanız çok önemlidir.
4. Tahsis edilen sunucu kaynakları
Bu, büyük ölçüde, ne tür bir hosting istediğinize bağlıdır. Paylaşımlı hosting doğal olarak size daha az kaynak sunarken, VPS ve dedicated daha fazlasını sağlar. Siteniz birden fazla sunucuya bölündüğünden, bulut barındırma genellikle en fazlasını sunar. Bu noktada hosting planınızın neler sunduğunu kontrol etmeniz iyi bir fikirdir.
5. Sunucu konumu
Sunucu konumu, Google’ın sıralama algoritmasında yalnızca son zamanlarda çok büyük bir faktör haline gelmiş gibi görünebilir, ancak aslında uzun süredir önemli bir metriktir. Google, arama yerel bir arama olmasa bile konum bilgilerine güvenir.
Örneğin, bir kişi Türkiye içinden arama yapıyorsa, Türkiye’de bulunan sunuculardaki web sitelerinin üst sıralara yakın olma olasılığı daha yüksektir. Sonuçlarında Japonya veya Almanya’dan siteler görme olasılıkları çok daha düşüktür.
Bir sitenin konumunu belirlemek için yalnızca Top Level Domain kullanılan bir zaman vardı. Fakat son zamanlarda, daha doğru sonuçlar verdiği için IP adresine daha fazla güvenmeye başladılar. Bu, arama yapan kişi için iyi bir haber olsa da, sunucunuz farklı bir konumdaysa işinize zarar verebilir.
Hedef kitlenizin yerinin yanı sıra sunucunun nerede olduğunu da bilmeniz gerekir. Ardından, hedef kitlenizin çoğunluğuyla aynı ülkede sunucuları olan bir hosting sağlayıcısı seçmeniz önemlidir.
Sunucu konumu, arama motorlarının bir web sitesinin sıralamasında nereye yerleştirilmesi gerektiğini belirlerken hesaba kattığı birçok faktörden biridir. Örneğin, kullanıcı ABD’den arama yapıyorsa, Google genellikle yine ABD’de bulunan web sitelerini sıralamada daha üst sıralarda gösterir.
Google ve diğer arama motorları, sitenizin nerede olduğunu belirlemek için çeşitli göstergeler kullanır. En önemli ve güvenilir faktörlerden biri IP adresinizdir. Web sitenizi başlattığınızda aldığınız IP adresi, web barındırıcısının konumuna ve kullandığınız sunucuya bağlıdır.
Bu, Türkiye’de sunucuları olan bir web hosting kullanmayı seçerseniz, Türkiye’deki insanlar seçtiğiniz anahtar kelimeleri yazdığında daha iyi sonuçlar ve daha yüksek Google sıralamaları göreceğiniz anlamına gelir. Bunun bir de dezavantajı vardır, çünkü diğer ülkelerden insanlar seçtiğiniz anahtar kelimeleri aradığında arama sonuçlarında daha sonraki sayfalarda görüntülenirsiniz.
Web hosting sağlayıcınızın sunucularının konumu, web sitenizin hızını büyük ölçüde etkiler. Ayrıca, bulunduğu yere bağlı olarak SEO’nuzu da etkiler.
Örneğin, web hosting sağlayıcınızın sunucuları Türkiye’de bulunuyorsa ve hedef kitleniz Amerika Birleşik Devletleri’ndeyse, SEO puanınızı düşürebilir. Ancak web sayfalarınızın hedef kitlenize yakın bir lokasyonda sunulması, sayfa oluşturma hızı ve sağladığı kolaylık nedeniyle SEO puanınızı yükseltir.
6. Bant genişliği
Veri aktarım hızı olarak da adlandırılan bant genişliği, sitenizin/sunucunuzun bir seferde aktarabileceği veri miktarıdır. Ne kadar çok bant genişliğiniz varsa, o kadar çok bilgi daha kısa sürede aktarılır.
7. Trafikte ani artışlar
Bu, web hosting sağlayıcınızın kontrol edebileceği bir şey değildir. Ancak web sitenizin aldığı trafik miktarı yükleme hızını etkileyebilir. Trafikte ani bir artış yaşarsanız, trafiğin yavaş ve sabit olduğu duruma göre daha fazla kaynak kullanılır.
Bu noktada hosting sağlayıcınızın, istikrarlı bir performans sürdürmek ve sayfa yükleme hızını yüksek tutmak için ihtiyacınız olan tüm kaynakları sağlayabilmesi gerekir.
8. Çalışma süresi
Çalışma süresi, web sitenizin çevrimiçi olduğu ve insanların kullanımına açık olduğu süredir. Kapalı olduğunda, insanların sitenize herhangi bir nedenle erişemeyeceği anlamına gelir. Çoğu web sitesi barındırıcısı %99,9 çalışma süresi sunar, ancak gerçekte durum böyle değildir.
Bu noktada hosting sağlayıcınızın birden çok yedekleme seçeneği, yüksek çalışma süresi yüzdesi ve mükemmel teknik bakım ve hizmetler sunup sunmadığını kontrol edin. Ayrıca, baktığınız sağlayıcı hakkında biraz araştırma yapmanız ve diğer insanların ne söylediğini de araştırmanız gerekir.
9. Ölçeklenebilirlik
Hosting sağlayıcınızın, web siteniz büyüdükçe ölçeklenebilirliği artırması gerekir. Bir süredir aynı hosting planındaysanız ve web sitenizin boyutu veya trafiği arttıysa, yavaş olmasının nedenlerinden biri bu olabilir.
Web hosting planınız, web sitenizin boyutunu karşılayamayabilir. Büyüyen sitenizin gelişmesine yardımcı olmak için ihtiyaç duyduğunuz kaynaklara erişmek için yükseltme yapmanız gerekebilir.
Bu noktada web sitenizle birlikte ölçeklenebilen veya şirketiniz ve web sitenizin trafiği artarken ölçeklenmenize yardımcı olan bir hosting seçtiğinizden emin olun.
Sonuç olarak hosting sağlayıcınızın web sitenizin hızını nasıl etkilediğine dair çok şey vardır. Ancak, sayfa yükleme hızıyla ilgili sorun yaşıyorsanız, hosting sağlayıcınızın sorunun bir parçası olma ihtimali vardır.
İşletmeniz İçin Web Hosting Seçimi ve Özellikleri
Aşağıdakiler, en iyi web sitesi oluşturma ve hosting hizmetlerini seçerken dikkate alınması gereken bazı faktörlerdir.
1. Garantili Çalışma Süresi
Hosting sağlayıcıların sık sık %99 çalışma süresi garanti ettiğini görürsünüz. Çalışma süresi, sitenizin herkes tarafından erişilebilir olduğu sürenin yüzdesini ifade eder. Kulağa etkileyici gelse de, %99 çalışma süresi gerçekte ne anlama gelir?
• Her gün potansiyel kesinti süresi: yaklaşık 14 dakika 24 saniye
• Haftalık toplam kesinti süresi: 1 saat, 40 dakika ve 48 saniye
• Toplam birikmiş aylık kapalı kalma süresi: 6 saat, 43 dakika ve 12
• Yıllık toplam kesinti süresi üç gün, 15 saat, 21 dakika ve 36 saniye
Özellikle bir e-ticaret siteniz varsa, bu garantiye dikkat etmeniz gerekir. Ancak %100 kesintisiz çalışma garantisi veren web sitesi barındırma hizmetlerine de hemen güvenmemelisiniz. Sunucular makineler olduğundan ve zaman zaman bozulduklarından, yol boyunca her zaman bir miktar kesinti olacaktır.
2. Hızlı Sayfa Yüklemeleri
Sitenizin daha hızlı yüklenmesini sağlamak için birkaç şey yapılabilir. Bazı sağlayıcılar WordPress hosting sunarken bazıları ise Amazon Web Hizmetleri gibi hizmetlerle çalışabilir. Her seçenek, site yükleme sürelerini iyileştirmeye yardımcı olan özelliklerle doludur.
Sunucu konumu gibi kontrol edebileceğiniz başka şeyler de vardır. Sunucularının fiziksel konumu hedef pazarınıza daha yakınsa, web sitelerinin daha hızlı yüklenmesine yardımcı olur. Hızı ve performansı artırmaya yardımcı olduğundan, sağlayıcınızın hizmetleri arasında bir içerik dağıtım ağı (CDN) da aramanız gerekir.
3. Uzman Destek Ekibi
İşletmelerin gerçekten ihtiyaç duyduğu şey, sorunları mümkün olan en kısa sürede çözme yeteneğidir. 7 gün 24 saat hizmet veren son derece duyarlı bir destek ekibiyle, hosting çözümleri sağlayıcıları bunu sizin için hızlı bir şekilde yapabilir.
4. Daha Fazla Hizmet Seçeneği
Hosting planları genellikle otomatik yedeklemeler, ücretsiz SSL sertifikaları, SEO araçları ve çoklu hosting planları gibi çeşitli seçeneklerle gelir. Bunlar eklenti veya ekstra olarak değerlendirilmemelidir. Sitenizin kullanıcı deneyimi ve performansı ve dolayısıyla sıralaması için hayati önem taşır.