SSL sertifikası, tarayıcılar ve sunucular arasında iletilen tüm verileri şifreler ve hassas bilgileri güvende tutar. Bu nedenle tüm web sitesleri için önemlidir.

2018’de Google, siber suç oranını düşürmek ve kullanıcı güvenliği sağlamak için web sitelerine SSL’e geçmeyi önermiştir. Kötü niyetli kullanıcılar, bu şifreli bilgilerin şifresini çözmekte zorlanır ve genellikle SSL sertifikasına sahip siteleri terk eder.

2018’de Google aldığı bir karardan sonra, SSL sertifikalarını bir sıralama belirleme etkeni olarak kullanmaya ve SSL kullanmayan web siteleri için adres çubuklarında artık ‘Güvenli Değil’ ifadesine yer vermeye başladı. Bu değişiklikten sonra kullanıcıların çoğu işlem yapmak için HTTP (Hyper Text Transfer Protocol) yerine HTTPS (Hyper Text Transfer Protocol Secure) içeren web sitelerini tercih etmeye başlamıştır. SSL güvenliği, adres çubuğunda HTTP’ye ek bir “S” ve URL’de bir asma kilit ile sembolize edilir. Bu, ziyaretçilere ziyaret ettikleri sitenin güvenli olduğunu gösteren görsel bir kanıttır.

Piyasada çeşitli tipte ve markalarda SSL sertifikası bulunmaktadır. DV (Domain Validation) SSL, OV (Organizational Validation) SSL ve EV (Extended Validation) SSL gibi farklı doğrulamalarda SSL’ler mevcuttur. Farklı şirketlerin farklı güvenlik gereksinimleri olduğu için iş gereksinimlerine en uygun olan SSL sertifikasını seçmek çok önemlidir.

Wildcard SSL Sertifikası Nedir?

Wildcard SSL sertifikası, alan alanınızı ve alan adınızın alt alanlarını tek bir sertifika ile güvence altına alır. Alan adının önüne bir “*” yerleştirilir ve böylece tüm ek alt alanlar güvence altına alınır.

Wildcard SSL sertifikası, orta veya büyük ölçekli işletmeler için uygun maliyetli ve zamandan tasarruf sağlayan hepsi bir arada bir sertifikadır.

Örneğin, web siteniz www.niobehosting.com ise, Wildcard SSL sertifikası blog.niobehosting.com vb. alt alan adlarını da kapsar.

Wildcard SSL sertifikaları, sizi hem yönetmeniz gereken tonlarca sertifikaya sahip olma zahmetinden (çok sayıda alt alan adınız varsa) hem de her bir alt alan için ayrı bir SSL sertifikasına sahip olmanın ilgili maliyetlerinden kurtarır.

Doğrulama seviyelerine gelince, bu konu Wildcard SSL sertifikalarının yetersiz kaldığı tek yerdir. Normal SSL sertifikalarından farklı olarak, Wildcard SSL sertifikaları yalnızca DV (Domain Validation) ve OV (Organizational Validation) seviyelerinde sunulur, fakat EV (Extended Validation) olarak sunulmaz.

Wildcard SSL Sertifikalarının Türleri

Wildcard SSL sertifikalarının iki seçeneği mevcuttur:

Domain Validation (Alan Adı Doğrulama): Satın alması en kolay türdür, satın aldıktan sonra birkaç dakika içinde verilir.

Business Validation (İşletme Doğrulama): Küçük, orta ve büyük kuruluşlar veya işletmeler için mükemmel bir seçenektir. Bu sertifika türü yalnızca yasal olarak kayıtlı şirketlere verilir. Kullanıcılar SSL sertifikasının kime verildiği hakkında daha fazla bilgi almak için SSL sertifikasına tıkladıklarında şirket adı ve adresini görüntüler.

Wildcard SSL Sertifikasının Avantajları

Wildcard SSL sertifikası, SSL ihtiyaçlarınızda esnekliğe ihtiyaç duyduğunuz durumlarda son derece yararlı olabilir. Bazı avantajları aşağıdaki şekildedir:

1. Sınırsız alt alan adı

Bir Wildcard SSL sertifikasını istediğiniz kadar çok alt alan adına kurabilir ve hepsinin aynı SSL sertifikasını kullanmasını sağlayabilirsiniz. Her bir alt alan adı için ayrı bir sertifikası almanıza gerek yoktur, Wildcard SSL sertifikası ile tüm alt alan adlarını yönetebilirsiniz.

2. Verimlilik 

İstediğiniz kadar alt alan adı kurabileceğiniz için, farklı alt alan adlarından birden çok sunucuyu yönetmek çok daha kolaydır. Verimlilik, Wildcard SSL sertifikası kullanmanın bir numaralı nedenidir.

3. Uygun fiyat

Bir Wildcard SSL sertifikasının maliyeti daha yüksek gibi görünse de, kapsam dahilindeki her bir alt alan adının kendi sertifikasını almanın ne kadara mal olacağını hesaplayın. Wildcard sertifikasının çok daha uygun fiyatlı bir seçenek olduğunu göreceksiniz.

4. Zaman tasarrufu

Wildcard sertifikanız tarafından kapsanan yeni bir alt alan adı için bir site kurarken, yeni bir SSL sertifikasını beklemezsiniz. Yeni siteniz anında korunur ve bu durum da size zaman kazandırır.

5. Organization Validated

Müşterileriniz ekstra bir güvenlik düzeyi için sertifikada şirketinizin adını görür.

Wildcard SSL Sertifikasının Dezavantajları

Wildcard SSL sertifikasının avantajlarından bahsettik. Şimdi de dezavantajlarına geçelim:

1. Sınırlı kapasiteye sahiptir

Bir Wildcard SSL sertifikasının sınırsız alt alan adı için kullanıldığını söylemiştik. Ancak bazı sınırlamaları da var.

Wildcard SSL sertifikası, yalnızca birincil alanın alt alanını korur. Şirketlerin birden çok alan adı veya .com, .net, .biz, .me, .store, .net vb. farklı uzantılı alan adları varsa, bu alan adlarının her biri için ayrı Wildcard SSL sertifikası satın almaları gerekir (veya çoklu alan adı Wildcard SSL sertifikası alabilirsiniz).

Aynı şey ikinci seviye alt alanlar için de söylenebilir. Bir Wildcard SSL sertifikası yalnızca birinci düzey alt alanları kapsar. İkinci seviye alt alan adlarınızı güvence altına almak istiyorsanız, birinci seviye alt alan adları için de ayrı bir Wildcard SSL sertifikası satın almanız gerekir. Örneğin, niobehosting.com için bir Wildcard SSL sertifikasınız varsa, bu sertifika mail.niobehosting.com güvenliğini sağlar ancak x.mail.niobehosting.com’i korumaz. Bunun için mail.niobehosting.com için ayrı bir SSL sertifikası satın almanız gerekir.

2. Extended Validation (EV) Seçeneği Yoktur

Wildcard SSL sertifikaları, yalnızca Domain Validation (DV) ve  Organizational Validation (OV) ile kullanılabilir.  Extended Validation (EV) yani genişletilmiş doğrulama türünde mevcut değildir.

CA / B Forum‘un kurallarına göre, sertifika yetkilisi, yeni bir alan veya alt alan için bir EV SSL sertifikasını her onayladığında titiz bir doğrulama sürecinden geçmelidir. Wildcard SSL sertifikaları için bu kural çalışmaz çünkü bu sertifikalar sınırsız sayıda alt alana izin verir. Bu kadar çok alt alan adı için bireysel doğrulama, eklediğiniz her alt alan adı için CA/B Forum’un işletim maliyetini önemli ölçüde artıracaktır.

Bazı şirketler EV sertifikalarını OV ve DV SSL sertifikalarına tercih eder. Çünkü EV sertifikaları sektörde oldukça prestijli kabul edilir.

Özetle, alt alan adlarınızı güvence altına alırken zamandan ve paradan tasarruf etmek istiyorsanız, Wildcard SSL sertifikası satın almak akıllıca bir seçimdir. Yüzlerce bağımsız sertifika yerine tek bir SSL’i yönetmek, operasyonel maliyetlerinizi azaltır ve sertifika yönetimini basitleştirir.

Wildcard SSL sertifikasını birden çok sunucuya ücretsiz olarak yükleyebilirsiniz. Ancak özel anahtarlarınızı aktarırken dikkatli olmanız önerilir.

Birden fazla alan adınız, farklı TLD’lere sahip alan adınız veya ikinci düzey alt alan adınız varsa ve genişletilmiş doğrulama gerektiriyorsa, diğer SSL sertifikası türlerine göz atmanız gerekir.

Ücretli vs Ücretsiz Wildcard SSL Sertifikaları

Ücretli ve ücretsiz Wildcard SSL sertifikalarının her ikisi de aynı temel faydayı sunar. Her ikisi de istemciniz (son kullanıcının tarayıcısı) ile sunucunuz (web siteniz) arasındaki bağlantının şifrelenmesini kolaylaştırarak verileri güvence altına alır. Ancak bu, ücretli bir Wildcard SSL sertifikasının sağladığı diğer avantajlara göz atmadan, ücretsiz bir Wildcard SSL sertifikasını almanız gerektiği anlamına gelmez.

Ücretsiz Wildcard SSL sertifikalarıyla ilgili ilk sorun, hiçbir garanti veya destek sunmamasıdır. Herhangi bir nedenle ücretsiz Wildcard SSL sertifikanız çalışmazsa, bu, web sitenizi düzeltmek için güvenebileceğiniz kimse olmayacağı anlamına gelir. Tek çözümünüz, çok güvenilir (veya yararlı) olmayan herkese açık forumlara başvurmak olacaktır.

Ücretli Wildcard SSL sertifikaları, ücretsiz  Wildcard SSL sertifikalarından daha yüksek doğrulama seviyeleri sunar. Bu, sitenizin ziyaretçilerinin kendilerini rahat hissetmelerini sağlar.

Wildcard SSL Sertifikaları Neden Tek Alanlı SSL Sertifikalarından Daha Pahalıdır?

Wildcard SSL sertifikalarının tek alanlı SSL sertifikalarından daha pahalı olmasının nedeni size zaman, para ve emekten tasarruf ettirmesidir.

10 ayrı SSL sertifikası kurmanız ve yapılandırmanız gereken 10 alt alan adınız olduğunu hayal edin. Bu çok zor ve zaman alıcı bir görev haline gelebilir.

Ayrıca, sertifikalarınızın süresi bir veya iki yıl içinde sona erdiğinde, 10 yeni bireysel SSL sertifikası satın almanız ve bunları kurmak için aynı uzun süreci tamamlamanız gerekecektir.

Wildcard SSL sertifikasıyla aynı anda birden fazla alt alanı güvence altına aldığından ve sizi yukarıdaki işlemlerden muaf tuttuğundan, fiyatı tek alanlı SSL sertifikasının fiyatından daha yüksektir.

Wildcard SSL Sertifikası Sizin İçin Uygun Mu?

Yukarıdaki bilgilere dayanarak, bir Wildcard sertifikasının artık sizin için doğru karar olup olmadığına dair daha bilinçli bir karar verebilirsiniz. Wildcard SSL sertifikası ile ilgili herhangi bir sorunuz varsa www.niobehosting.com adresinden destek ekibimizle iletişime geçin, [email protected] adresinden bize e-posta gönderin veya 444 15 66 numaralı telefondan bizi arayın.