Günümüzde İnternet siteleri oldukça hızlı çalışmak zorunda, insanlar yavaş açılan sitelerde vakit geçirmek istemiyor. Böyle bir sorun yaşıyorsanız iki sorununuz var demektir.
Bu durum, reklam geliri veya satış kaybı gibi birçok olumsuz etki yaratacağı kesin. Böyle bir sorun yaşamamak için sitenizi hızlı tutmaya çalışmalısınız. Sitenizin çalışma hızını etkileyen birçok durum var, bunlardan biri de “Minimize Redirects” konusudur.
Minimize Redirects yani yönlendirmeleri en aza indirin uyarısı, internet sitesinin HTTP yönlendirmelerinin çok sayıda olması durumunda ortaya çıkar. Bu sorunu ortadan kaldırmak sitenizin çalışma hızını artırır ve ziyaretçilerinizin web sitenizden keyif almasına katkı sağlar.
SEO (Search Engine Optimization) çalışmalarında, sitenizin iyileştirilmesi adına kullanılan önemli metodlardan biridir.
Genelde bu sorun internet sitenizde çok fazla yönlendirme yapılması nedeniyle ortaya çıkar. Sayfa yönlendirmesi bir adrese gidip aranan içerik sürekli veya geçici olarak taşındığında doğru adrese ulaşılmasını sağlamak amacıyla yapılmaktadır.
İnternet siteleri içinde oluşturulan her bir sayfa benzersiz bir URL (Uniform Resource Locator) adresi ile tanımlanır. Alan adı ile URL birbirlerinden farklı şeylerdir. Alan adı internet sitesinin verilerinin bulunduğu ana bağlantı adresidir.
URL’ler ise o ana domain altında oluşturulan alt sayfaların dosya konumunu belirler. Bazı URL adresleri kaldırılmış, bazıları başka URL adresine taşınmış, bazısı da geçici olarak yer değiştirmiş olabilir. Böyle durumlarda yönlendirme yapmak gerekir.Bu yönlendirmelerin gereksiz ve sürekli yapılması sitenizin yavaş yüklenmesine neden olur. Bu yüzden, PageSpeed Insights gibi site hızını ölçen SEO araçları raporlarında “Minimize Redirects” uyarısı alırsınız. Bu uyarıya ait düzenlemeler ile Minimize Redirects Çözümü gerçekleştirmiş olursunuz.
HTTP (HyperText Transfer Protocol) protokolü internet sitesine ait verinin tarayıcıya nasıl aktarılacağı ile ilgili bilgiler verir. Yani sunucu ve tarayıcı arasındaki iletişim, HTTP durum kodları adı verilen bazı ifadelerle sağlanır. Her bir durum kodunun çeşitli adları vardır. İstemci ve sunucu hataları için ayrı, yönlendirme işlemleri için de ayrı kodlar tanımlanır. Yani sayfa yönlendirmeleri de tarayıcıya kodlar yardımıyla iletilir. Her birinin farklı bir anlamı vardır ve ziyaretçiyi farklı şekillerde yönlendirir. Geçici veya kalıcı yönlendirmeler HTTP durum kodları ile yönetilir. Sitenin alan adındaki değişik yazım şekillerine bağlı oluşacak yönlendirmeler .htaccess dosyasında belirtilen kurala göre gerçekleştirilir.
Ziyaretçilerin sitenize ait alan adını tarayıcının (Chrome, Firefox vb) adres çubuğuna nasıl girdiğini kontrol etmek mümkün değildir. Her farklı deneme sonucunda bir yönlendirme işlemi yapılmak zorunda kalınır. Bu sayede her farklı yazım şekline bağlı oluşacak yönlendirme işlemi sitenin açılma hızını düşürecek etkiye neden olur.
Yönlendirme işlemini bir defaya mahsus yapılacak şekilde ayarlamak için “HTTP 301 (Moved Permanently) yani kalıcı olarak taşınmıştır.” ifadesini kullanmak gerekir. Tarayıcı bu kodu bir defa gördüğünde diğer denemelerde yönlendirmeye gerek kalmadan doğruca kalıcı adrese gider. Bu sayede ziyaretçi adresi diğer şekillerde girse bile tarayıcı olması gereken adresi kullanır.
Ziyaretçilerin alan adınızı nasıl kullanacağını kontrol edemezsiniz ancak bir 301 (kalıcı yönlendirme) yaparak her defasında yönlendirme işlemi yapılmasını önleyebilirsiniz. Peki bu işlemi yaparak ne kazanırız?
Öncelikle hosting kontrol panelinizden ulaşacağınız cPanel, Plesk paneline erişim veya siteye ait dosyalarınıza ulaşacağınız FTP programına ihtiyacınız var. “.htaccess” dosyasında yapacağınız değişiklikler sorun yaratabilir, bu sebeple yapacağınız tüm değişikliklerden önce sitenize ait dosyaları yedekleme yapmanız önerilir.
Dosya yöneticisinden siteye ait dosyalara erişin ve “public_html” klasöründeki “.htaccess” dosyasının üzerine sağ tıklayıp “Düzenle” deyin ve açılan dosyada kodların en üstüne aşağıdaki kod ifadesini yazın.
RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTPS} off [OR]
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^niobehosting\.com [NC]
RewriteRule ^(.*)$ https://www.niobehosting.com/$1 [R=301,L]
Apache Server kullanıldığı durumda ise Rewrite kuralı çalışmayabilir. Bu sebeple önce Rewrite modülünü açmak için yukarıda verilen kodun önüne bir kural daha eklenmesi gerekir. Rewrite modülünün açılması için ifade şöyle olmalıdır;
<IfModule mod_rewrite.c>
RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTPS} off [OR]
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^niobehosting\.com [NC]
RewriteRule ^(.*)$ https://www.niobehosting.com/$1 [R=301,L]
<IfModule>
İlgili kod dizinlerini “.htaccess” dosyasına yapıştırdıktan sonra kaydederek çıkınca ziyaretçilerin farklı yazımları neticesinde kalıcı olacak şekilde sadece bir kereye mahsus yönlendirme yapılır.
Bazı durumlarda tamamen kaldırılmış içeriklerin URL adresleri yayınlanmaya devam eder. O adrese giden tarayıcı 404 Sayfa Bulunamadı hatası ile karşılaşılır. Bu şekilde çalışan ne kadar URL adresi varsa temizlenmesi gerekir.
Kalıcı yönlendirmeler haricinde, bazı geçici yönlendirmeler de bulunur. Bu yönlendirmeler ise;
Görüldüğü üzere tarayıcı tarafında yapılan birçok yönlendirme çeşidi var. Gereksiz yönlendirmelerin sitenizin hızına etkisi biliniyor. Bu sebeple yönlendirmelerinizi gerçekten ihtiyaç olduğunda kullandığınıza emin olmalısınız.
Yönlendirmeler bazı durumlarda hayat kurtarıcı etkiye sahiptir. Güncel olmayan içerikleri daha güncel versiyonuna yönlendirmek ve bazen ziyaretçilerin artık var olmayan içeriklere ait boş sayfa yerine güncel içeriğin bulunduğu sayfaya aktarılmasına yardımcı olur.
Yönlendirme işlemi yapmanızın uygun olacağı durumları ele alırsak;
Yönlendirmenin uygun olmadığı durumu ele alırsak;
Gereksiz yönlendirme kullanmamak en akıllıca yol olacaktır. Web sitesi moderatörleri bazı durumlarda dahili bağlantı veya menü oluştururken yönlendirme işlemini tercih ederler. Bu tarz gereksi yönlendirmelerden kaçınmak hızınızı arttırır. Bunların haricinde;
Neticede bu ve buna benzer düzenlemelerin çoğu internet sitelerinin daha sorunsuz ve daha hızlı çalışmasını sağlamak üzere yapılmaktadır. Ancak unutulmaması gereken bu düzenlemelerin sürekli yapılama gerekliliğidir. Birkaç düzenlemeyi yapınca işiniz bitmiş olmuyor, bu sebeple her zaman sitenizi kontrol edin ve gerekli düzenlemeleri yapın.
Serve Resources From a Consistent URL Çözümü
Use a Content Delivery Network (CDN) Çözümü
Combine Images Using CSS Sprites Çözümü
Use Cookie-free Domains Çözümü
Make Fewer HTTP Requests Çözümü
.TR öncelikli kayıtlar için son gün, 7 Ağustos 2024 olarak güncellenmiştir. Bunun akabinde süreçle ilgili…
WooCommerce, WordPress üzerine kurulu güçlü ve açık kaynaklı bir e-ticaret platformudur. Doğru WooCommerce eklentileriyle çevrimiçi…
Yedekleme, WordPress web sitenizi siber saldırılardan ve kritik hatalardan korumanın önemli bir parçasıdır. Bu yüzden…
Her WordPress web sitesi aşağıdaki giriş URL'lerine sahiptir: websiteniz.com/wp-admin websiteniz.com/wp-login Giriş yolları tüm web siteleri…
İnternette gezinirken büyük çoğunuz, "this site can’t provide a secure connection (bu site güvenli bağlantı…
ChatGPT'nin Kasım 2022'de piyasaya sürülmesinden bu yana teknoloji gündeminde en çok konuşulan şey yapay zeka…