WordPress siteniz ne kadar hızlı? Tarayıcıya adres girildiğinde sayfanız kaç saniyede açılıyor? WordPress siteniz için kurduğunuz türlü türlü eklenti (Plugin) web sitenizin açılma süresini ne derece etkiliyor düşündünüz mü?
Siz dikkat etmiyorsanız bile web sitenize gelen ziyaretçilerin büyük bir kısmı ve arama motoru botları bu ayrıntılara dikkat ediyor. İnternette rekabet yoğun, web sitesinin yüklenmesi için 3 saniye ve üzeri süre beklemek zorunda kalan ziyaretçiler sizi hemen terk edip diğer seçeneğe gidebilir. Ayrıca bu durum SEO (Search Engin Optimization) açısından da önem arz eder ve ziyaretçi kaybına neden olabilir.
Önbellek anlamına gelen cache terimi bir verinin dijital ortamda daha hızlı aktarılabilmesi için daha hızlı ulaşılabilecek bir alanda bir kopyasının oluşturulmasına verilen isimdir.
Örneğin tarayıcınızda bir web sitesini ziyaret ettiniz ve tarayıcınızı kapattınız, tekrar ziyaret ettiğinizde web sitesi ilk defa ziyaret ettiğinizden daha hızlı açılacaktır.
Bunun sebebi web sitesine ait son ziyaretinizde elde edilen verilerin tarayıcınıza, yani bilgisayarınıza kaydedilmesidir. Böylece siteye ait yeni veriler sunucudan yüklenene kadar bilgisayarınızdaki eski veriler üzerinden web sitesi gösterimi yapılır.
WordPress sitelerinin hızlı gösterimi için yapılan cache işlemi sadece tarayıcı üzerinden gerçekleşmez.
Bir ziyaretçi web adresinizi sorguladığında, sunucuda (serverda) barındırılan web sitenize ait bileşenler derlenip toplanıp ziyaretçi tarayıcısına ulaştırılana kadar geçen süre çoğu zaman fark edilemeyecek kadar azdır. Ancak web sitenize kurduğunuz bazı eklentiler, derlerken eklediğiniz video fotoğraf vb gibi diğer unsurlar ve ziyaretçi sayısının artması web sitenizin yavaşlamasına neden olabilir.
Hosting hizmetiniz de cache konusunda belirleyici olmaktadır. Ancak internet hızı yüksek olsa dahi donanım sorunu olan bir bilgisayar internete nasıl yavaş bağlanırsa, web siteniz de bu şekilde yavaş açılabilir.
Modern bir altyapıya sahip olmayan, gerekli donanım ve yazılımları kullanmayan hosting şirketleri hız konusunda sizi hüsrana uğratabilir. Ayrıca ucuza aldığınız hosting paketi de buna neden olabilir.
WordPress sitenizi oluştururken size hızlı ve sürekli hizmet sağlayacak hosting paketlerinden satın almanız kısmen bu sorunların önüne geçebilir.
WordPress sisteminde sunucuda saklanan site bilgileriniz son kullanıcıya MySQL ve PHP kodları yardımıyla sunulur. Bu kodların her site gösteriminde çalıştırılması sistemi gereksiz bir şekilde zorlamakta ve zamanla yavaşlatmaktadır. Bu sebeple her istekte web sitenizin bu kaynakları kullanmasına ihtiyaç bırakmayacak bazı eklentiler geliştirilmiştir.
WordPress Cache eklentileri denilen bu pluginler web sitenizin tarayıcıda veya sunucuda son halini içeren bir ön belleğini saklayarak çalışıyor. Belirli aralıklarla yenilenen bu kopyalar web sayfanızın kullanıcıya hızlı bir şekilde gösterilmesini sağlıyor.
Cache dediğimiz bu olay normalde birçok alanda kullanılmaktadır. Cache hakkında daha detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz. Bu yazıda wordpress cache eklentilerinin bazıları hakkında bilgi vereceğiz.
Emre Vona adlı bir Türk tarafından geliştirilen wordpress cache plugin’ idir. Kullanımı ve kurulumu oldukça basittir. Bir milyondan fazla sayıda indirilmiş ve 50 bin üzerinde ücretli versiyon kullanıcısı vardır.
WordPress’ in en güncel sürümü ile uyumlu çalışmaktadır. Kurulumu yaparken .htaccess dosyasının değiştirilmesine gerek yok, eklentinin kendisi bu işlemi yapıyor.
Özellikleri:
WP Fastest Cache Performans optimizasyonunu şu şekilde oluşturuyor.
En kapsamlı ve etkili cahce eklentilerinden biridir. Litespeed Cache WP, WooCommerce, JetPack, eklentileri, Yoast gibi SEO optimizasyonu sağlayan araçlarla ve ayrıca WPML gibi Multi Language ( Çoklu Dil) WordPress eklentileri ile uyumlu çalışır. Nginx ve Apache Web serverlarında kullanılabilmektedir. Önbellekleme işini sunucu üzerinde gerçekleştirmektedir.
Bu özellikleri ile All in One Cache eklentisi olarak değerlendirilir. Milyonlarca indirmeye sahiptir ve çok sayıda kullanıcıya sahiptir.
PageSpeed skorları açısından en iyi skorları veren cache eklentisi Litespeed Cache’tir.
WP Rocket kolaylıkla yüklenip kullanılabilen etkili cache eklentilerinden biridir. Ücretli olması tercih sebebi olmasını engelleyebilir ancak WordPress sisteminde en etkili cache eklentisidir.
Önerilen ve web siteniz, sunucunuzla uyumlu doğru yapılandırmaları yapabilirseniz çok iyi sonuçlar almanız mümkün. WP Rocket’in resmi web sitesinde 3 dakika gibi kısa sürede ayarlanıp kullanılabileceği iddia ediliyor.
WooCommerce, BigCommerce, WPShop gibi e-ticaret sistemleri ile uyumlu çalışır. WPML, MultilangualPress, POLYLANG gibi çoklu dil uygulamalarıyla da uyum sağlar.
Tek site için 49 $, 3 site için 99$ ve sınırsız sayıda site için 249 $ gibi yıllık ücretlendirme planı bulunuyor.
Automattic tarafından geliştirilmiştir ve ücretsiz cache pluginleri arasında en popüler eklentilerden biridir. Açık kaynak kodludur ve iki milyondan fazla kullanıcısı vardır.
Simple (Basit), Expert (Uzman) ve WP Cache Caching adlı 3 farklı modda kullanım imkanı sunuyor. Bu kullanım çeşitliliği sayesinde kontrol ve kullanım kolaylığı sunar ve eski dosyaları temizleme özelliği nedeniyle çok tutulmaktadır.
Yine ücretsiz cache eklentileri arasında en fazla tercih edilenlerden biridir. Diğer ücretsiz cache plugin’lere göre en fazla seçeneğe sahip eklentidir.
gibi özellikleri ve hız puanları nedeniyle milyonlarca kullanıcı tarafından tercih edilen harika bir cache eklentisidir. Tanıtım videosunda milyonlarca kullanıcısı ve özelliklerinden bahsediliyor.
WordPress altyapısıyla bir web sitesi oluşturduysanız, cache (önbellekleme) eklentilerinden birini yükleyerek kullanmanızı kesinlikle öneriyoruz. Web sitenizin yükleme hızını arttırmak ziyaretçilerinize daha iyi bir deneyim sunarken siz de artan ziyaretçilerin keyfini çıkarabilirsiniz. Daha fazla eklenti hakkında bilgi için yorum bırakmayı unutmayın.
.TR öncelikli kayıtlar için son gün, 7 Ağustos 2024 olarak güncellenmiştir. Bunun akabinde süreçle ilgili…
WooCommerce, WordPress üzerine kurulu güçlü ve açık kaynaklı bir e-ticaret platformudur. Doğru WooCommerce eklentileriyle çevrimiçi…
Yedekleme, WordPress web sitenizi siber saldırılardan ve kritik hatalardan korumanın önemli bir parçasıdır. Bu yüzden…
Her WordPress web sitesi aşağıdaki giriş URL'lerine sahiptir: websiteniz.com/wp-admin websiteniz.com/wp-login Giriş yolları tüm web siteleri…
İnternette gezinirken büyük çoğunuz, "this site can’t provide a secure connection (bu site güvenli bağlantı…
ChatGPT'nin Kasım 2022'de piyasaya sürülmesinden bu yana teknoloji gündeminde en çok konuşulan şey yapay zeka…