Magento Nedir? Yeni Başlayanlar İçin Magento Rehberi
Bu yazımızı okumayı bitirdikten sonra; “Magento nedir?” sorusuna teknik detaylardan uzak ve anlaşılabilir şekilde cevap bulacak, “Magento kurulumu” konusunda yeterli bilgiye sahip olacak, “Magento kullanımı” ile ilgili temel bilgilere haiz olacaksınız. Ayrıca dünyada Magento kullanan ünlü e-ticaret sitelerinin hangileri olduğunu öğreneceksiniz.
E-ticaret işine girmeyi düşünen herkes istisnasız şekilde, ilk olarak, hazır e-ticaret scripti satan firmaları araştırmaya başlar. Başlangıç paketlerinin fiyatı düşük olan bu firmalardaki sorun; “e-ticaret başlangıç paketi” adı ile satılan yazılımın çok da yeterli olmamasıdır. İşin içine girdikçe ilk satın alınan paket işe yaramaz hale geleceğinden; mütevazı bir bütçe ile başlangıç yapılan iş, devasa bütçe gereksinimlerine ihtiyaç duyacaktır. Üstüne üstlük, her sene ödenmesi gereken ve azımsanamayacak tutarda olan bu parayı ödemeyi kabul etmeniz neticesinde dahi; siteniz SEO başta olmak üzere birçok teknik konuda da beklentinizi karşılamayacaktır. Düşünün ki herkesin 1000 T.L. kira ödediği bir muhitte siz 3000 T.L. kira ödüyorsunuz ve evinizin içindeki mobilyaların yerlerini bile istediğiniz gibi değiştiremiyorsunuz.
E-ticaret paketi satan firmalardan bu yazılımları satın almanın bir başka dezavantajı ise teknolojinin sürekli gelişiyor olmasıdır. Evet, doğru okudunuz. Teknolojinin sürekli gelişiyor olması, yazılım üreten her firma için dezavantajdır. Zira sattıkları yazılımları, gelişen teknolojiye göre sürekli revize etmeleri gerekmektedir. Aksi halde yazılım görevini yapamayacağı gibi güvenlik açıkları dolayısı ile veri güvenliğini sağlayamayacaktır.
İşte bu bağlamda, binlerce gönüllü bir araya gelerek, WordPress, Joomla gibi blog yazılımları ile Opencart ve Magento gibi e-ticaret yazılımlarını; kodlamış ve açık kaynak kodlu olarak bizlerin hizmetine sunmuştur.
Magento; OpenCart’tan sonra en çok tercih edilen, bizce dünyanın en iyi açık kaynak kodlu e-ticaret yazılımıdır. En iyi olduğunu söylememizin nedeni ise, kullanımının oldukça basit ve buna rağmen fonksiyonel oluşudur.
Magento Zend Framework ve PHP teknolojilerini kullanan bir yazılımdır. Açık kaynak kodlu olmasına rağmen, bu script için tasarlanmış yüzlerce ücretli ve ücretsiz tema/eklenti bulmanız mümkündür.
2008 yılında kodlanan ve bu tarihten beri kullanılan Magento; an itibarı ile dünyaca ünlü teknoloji devi Adobe tarafından geliştirilmeye devam etmektedir.
Magento’nun ücretli ve ücretsiz olmak üzere iki farklı sürümü bulunmaktadır. Ücretsiz olan sürüm “Magento Community” adı ile kullanıma sunulurken, ücretli olan sürüm “Magento Eneterprise” ismi ile satışa sunulmuştur.
Elbette Magento’nun ücretli sürümün olması akıllara “Magento ücretli sürüm ile ücretsiz sürüm arasında ne fark var?” sorusunu getirmektedir. Hemen söylemeliyiz ki gerek ücretli sürüm, gerekse ücretsiz sürüm aynı temel kaynak kodları ve çekirdek yapısını kullanmaktadır. Bu sebeple teknoloji bakımından iki sürüm arasında neredeyse hiçbir fark bulunmaktadır.
Magento Enterprise paketinde; geliştirici tarafından sunulan telefonla ve ticket ile teknik destek dışında, 50 kadar ödeme sisteminin modülü hazır halde gelmektedir. Bunun dışında da yayınlanan çeşitli güncellemeler ilk olarak Enterprise müşterilerine sunulur. Ama saatte yüzlerce sipariş alan bir sanal mağazanız yoksa Magento Community Edition sürümü kullanım bakımından oldukça yeterlidir. Çünkü ücretli sürümün fiyatı yıllık 15.000 USD civarındadır.
Aslında Magento’yu tercih etmeniz için onlarca sebep bulunmaktadır. Bu sebeplerden bazılarını aşağıda maddeler halinde sıralayalım:
Elbette Magento kullanmanın bazı dezavantajları da bulunmaktadır. Bu dezavantajları da aşağıda maddeler halinde sıralamak isteriz:
Bu yazıyı yazmadan evvel birçok webmaster tarafından “OpenCart mı, Magento mu?” sorusu geldi. Sizde bu soruya cevap arıyorsanız; yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.
Dünyada en çok kullanılan açık kaynak kodlu e-ticaret yazılımının OpenCart olduğu, konu ile ilgilenen tüm webmasterlar tarafından bilinmektedir. Ancak bizim görüşümüz, daha az popüler olmasına rağmen; Magento’nun daha rantabl ve kullanılabilir olduğu yönündedir. Yine de tamamen tarafsız bir biçimde iki yazılımın arasındaki farkları ortaya koyarak, kararı size bırakıyoruz.
OpenCart’ın en büyük avantajı; popüler oluşudur. Popüler olmasından dolayı hem ücretli modül ve tema geliştiren yazılımcı sayısı daha fazladır, hem de Türkçe kaynak bulmak Magento’ya göre daha kolaydır.
Magento ile İç SEO ve teknik SEO yapmak daha kolaydır. URL ayarları ve SEO işlemleri için eklenti kurmak zorunda kalmazsınız. İhtiyacınız olan birçok SEO özelliği; Magento yazılımınıza eklenmiş haldedir. Bu arada SEO demişken, SEO’nun mantığını anlatan ve güncelliğini kaybetmeyen SEO teknikleri hakkında bilgi veren yazımızı okumak için BU sayfayı ziyaret etmeniz yeterlidir.
OpenCart’ın hazır tema sayısı, Magento için kodlanmış hazır tema sayısından daha fazladır. Bu bir avantaj gibi görünmesine rağmen aslında dezavantajdır. Zira, OpenCart ile kodlanmış sitelerin birçoğu bu hazır temaları kullandığından dolayı; görünüş olarak neredeyse birbirinin aynısıdır.
OpenCart için kargo ve ödeme modülü bulmak, Magento’ya göre daha kolaydır. Kargo firmanız ya da çalıştığınız banka yazılım güncellemesine gittiğinde, Magento eklentisini güncellemek için yazılımcı bulmanız vakit alabilir.
Adobe tarafından; Magento alt yapısı kullanan e-ticaret sitelerinin, son dört yılda yıllık ortalama 155 Milyar USD ciro yaptığının açıklanması, gözlerin Magento’ya çevrilmesine neden oldu. Peki Magento alt yapısını tercih eden ünlü e-ticaret siteleri hangileri? Aşağıdaki dünya devi siteler, sanal mağazaları için Magento tercih etmişlerdir.
Gördüğünüz üzere yukarıda listelediğimiz markalar; sektörüne yön veren dev şirketlere aittir. Aslında bu durum, Magento tercih etmeniz için bir başka neden olarak da gösterilebilir. Markaların üzerine tıklayarak, Magento ile kurdukları e-ticaret sitelerini görüntüleyebilirsiniz.
Piyasada “Magento Hosting” adı ile satılan bazı web hosting paketleri satılmaktadır. Aslında bu paketler bildiğimiz Linux işletim sistemli hosting paketlerinden başka bir şey değildir. Hatta sıradan Linux Hosting paketinden daha az işlevseldir.
Bulunduğumuz 2020 yılı itibarı ile aşağıdaki özelliklere haiz bir hosting paketi, Magento sitenizi barındırmak için yeterlidir.
Niobehosting tarafından Magento hosting için satışa sunulan domain hediyeli web hosting paketlerinin fiyatlarını görmek için BURAYA tıklamanız yeterlidir.
Magento kurulumunu FTP üzerinden ya da CPanel üzerinden gerçekleştirmeniz mümkündür. Eğer FTP hakkında yeteri kadar bilginiz yoksa BU sayfayı ziyaret ederek; FTP hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olabilir ve ücretli/ücretsiz FTP programları ile ilgili incelemelerimizi okuyabilirsiniz.
Biz yazımızın devamında, FTP üzerinden Magento kurmaya göre daha kolay bir yol olan “CPanel üzerinden Magento kurulumu nasıl yapılır?” sorusuna cevap vereceğiz. Aşağıdaki adımları izleyerek kısa sürede Magento kurulumu yapabilirsiniz:
Bu yazımızı okumanız nihayete erdiğine göre, artık Magento hakkında detaylı bilgiye sahip oldunuz. Magento ile ilgili bu yazıda cevap bulamadığınız her türlü soruyu, yorum kısmından teknik ekibimize iletebilirsiniz. Web teknolojileri ile ilgili tüm sorulara bu blogu ziyaret ederek yanıt bulabilirsiniz.
.TR öncelikli kayıtlar için son gün, 7 Ağustos 2024 olarak güncellenmiştir. Bunun akabinde süreçle ilgili…
WooCommerce, WordPress üzerine kurulu güçlü ve açık kaynaklı bir e-ticaret platformudur. Doğru WooCommerce eklentileriyle çevrimiçi…
Yedekleme, WordPress web sitenizi siber saldırılardan ve kritik hatalardan korumanın önemli bir parçasıdır. Bu yüzden…
Her WordPress web sitesi aşağıdaki giriş URL'lerine sahiptir: websiteniz.com/wp-admin websiteniz.com/wp-login Giriş yolları tüm web siteleri…
İnternette gezinirken büyük çoğunuz, "this site can’t provide a secure connection (bu site güvenli bağlantı…
ChatGPT'nin Kasım 2022'de piyasaya sürülmesinden bu yana teknoloji gündeminde en çok konuşulan şey yapay zeka…