Proxy Nedir, Nasıl Çalışır? Ayarları Nasıl Yapılır?
Proxy Server ( Vekil Sunucu ) ziyaret etmek istediğiniz siteye sizin adınıza girip, o web içeriğini size aktarma hizmeti veren sunuculardır. Size aracılık veya vekalet etmesi nedeniyle Proxy ( Vekil ) Sunucu adı verilmiştir.
Kullanıcı olarak doğrudan internet tarayıcısına site adresini yazmak yerine, ücretli veya ücretsiz Proxy Server ( Vekil Sunucu ) hizmeti veren siteye yazarsınız. Proxy Server, o sayfaya kendisi girer ve içeriğini sizinle paylaşır. Bağlantı sizin IP adresiniz değil Proxy Server ( Vekil Sunucu) IP adresi üzerinden yapılır.
Zaman zaman devletler, çalıştığımız şirketler ve kurumlar, bazı web sitelerine erişimi yasaklamaktadır. Bunun politik, dini, yasal, kişisel, güvenlik veya farklı sebepleri olabilmektedir.
Böyle bir durum gerçekleştiğinde o ülkedeki Internet kaynaklarından o web sitesine erişim sağlanamaz. O web sitesinin içeriğine erişim sağlamak isteyen kişiler, bu hizmeti veren Proxy Server’ı veya farklı uygulamaları kullanırlar.
Ücretli veya ücretsiz olarak Proxy Server hizmeti alabileceğiniz web siteleri vardır. Ücretli olanlar daha hızlı ve daha stabil ve güvenli bağlantılar elde etmenizi sağlayacaktır.
Ziyaret etmek istenen web sitenin adresini Proxy sitesinin arama satırına yazar bir Proxy sunucu seçer ve aramanızı yaparsınız. Seçtiğiniz sunucu kullanılarak web sitesi gösterimi aynı sayfada görüntülenir.
Web Proxy Network haricinde, Firefox, Opera, Chrome veya diğer internet tarayıcılarında proxy ayarlarını düzenleyerek de Proxy kullanımı gerçekleştirilebilir.
Genelde tarayıcınızın gelişmiş güvenlik ayarları sekmesinde Proxy seçeneğini bularak oraya hangi proxy serverını kullanıyorsanız onun bilgilerini elle girmeniz gerekir. Sürekli kullanmayacaksanız pratik olmadığı için bu yola başvurmak iyi bir seçenek olmayabilir.
Google Chorme tarayıcınızda aşağıdaki adımları izleyerek proxy ayarları yapmanız mümkündür:
Not: Son adımı uygulamadan evvel “Gelişmiş” seçeneğine tıklarsanız, SOCKS proxy adresi ataması yapabilirsiniz.
Yandex Borwser’da proxy ayarları yapmak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:
Opera tarayıcı son sürümünde sınırsız ve ücretsiz VPN desteği vererek, proxy kullanımına ihtiyaç bırakmamaktadır. BU bağlantıya tıklayarak, limitsiz ve bedava VPN destekli Opera’yı resmi web sitesinden indirebilirsiniz. Tarayıcıyı kurduktan sonra, aşağıdaki adımları takip ederek VPN’i kurabilirsiniz.
Eğer Opera tarayıcınızda VPN yerine yine de proxy sunucu kullanmak istiyorsanız, aşağıdaki adımları izleyin:
Eğer web gezintileriniz için Internet Explorer kullanıyorsanız, aşağıdaki adımları takip ederek proxy ayarlarınızı yapılandırabilirsiniz:
En az Google Chorme kadar işlevsel bir tarayıcı olan Vivaldi tarayıcıyı henüz deneyimlemedi iseniz https://downloads.vivaldi.com/stable/Vivaldi.2.10.1745.21.x64.exe tıklayarak resmi sitesinden indirebilirsiniz. Vivaldi’de proxy ayarları yapmak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:
Mozilla Firefox son sürümünde, kendinden proxy sunuculu tarayıcı özelliğini sunuyor. Aşağıdaki adımları takip ederek, tarayıcının kendi sağladığı proxy sunucularını kullanabilir ya da manuel olarak proxy sunucu adresi girebilirsiniz:
Proxy sunucuları çevrimiçi gizliliğinizi sağlama türlerine göre üçe ayrılır:
Bağlantı türüne göre de iki farklı proxy sunucusu bulunmaktadır:
Proxy üzerinden bağlantılarımız o an gizlenmektedir ancak Proxy Server’larında sizin giriş talepleriniz ve ziyaretleriniz kayıt altına alınmaktadır. Herhangi kanunsuz bir işlem sonucunda kanun koyucular tarafından istenecek ziyaretçi bilgileri Proxy hizmeti verenler tarafından paylaşılabilir. Bu sebeple bu ziyaretler sizi kanuni açıdan yükümlülüklerden kurtarmayabilir.
Sadece kısıtlı sitelere ziyaret için kullanıyorsanız o kadar endişelenmeye gerek yok. Kanun koyucular, mahkeme kararı nedeniyle ziyaretçi bilgisi talepleri hariç, bu bilgileri istemeyecektir.
Kullanacağınız Proxy sitesinin SSL (Secure Socket Layer) yani güvenli giriş katmanı sertifikası kullanıp kullanmadığına dikkat etmenizde fayda var, dikkat etmezseniz kişisel bilgileriniz kullanıcı adı ve şifre gibi bilgilerinizin çalınması ihtimali vardır. O yüzden internette ilk bulduğunuz ücretsiz Proxy bağlantısına tıklamayın, biraz araştırın. Link paylaşmak istemiyorum, çünkü güncellik konusunda sıkıntılar olabiliyor.
Kafaları kurcalayan en önemli soru ise “proxy kullanmak yasalara aykırı mı?” sorusudur. Bu suale yanıt vermek için, gerçek hayattan bir örnekleme yapmak gerekir.
Ekmek bıçağını imal etmek, satmak, satın almak, ekmek kesmek için kullanmak yasaldır. Hiç kimse size, ekmek kesmek için kullandığınız sürece; ekmek bıçağı kullanıyorsunuz diye yasal bir yaptırımda bulunmaz. Ama ekmek kesmek için imal edilen bu materyali, bir canlıya zarar vermek için kullanırsanız suç işlemiş olursunuz.
Proxy server kullanımında da durum yukarıdaki örnekte anlatıldığı gibidir. Salt çevrimiçi gizliliğinizi sağlamak, internet hızınızı arttırmak için proxy server kullanımınızda kanuni bir engel yoktur. Fakat ülkemizdeki kanun otoriteleri tarafından erişime engellenmiş bir siteye herhangi bir teknoloji ile ziyaret gerçekleştirmek suçtur.
Sansür yoksa bile, bağlantınızı ISP (Internet Service Provider) İnternet Servis Sağlayıcınız veya şirketteki ağ yöneticisinden gizleyerek ziyaret gerçekleştirebilirsiniz.
VPN ( Virtual Private Network) Sanal Özel Ağ, bir internet kullanıcısının bilgilerini gizleyerek anonim bir şekilde gezinti imkanı sağlayan uygulama, eklenti veya aplikasyonlardır. Uzaktan erişim yoluyla farklı ağlara bağlanmayı sağlayan özel bir internet teknolojisidir.
VPN istemcisi olan bu uygulamalar, bağlanmak istenen internet kaynağına noktadan noktaya (Point to Point) veri akışını mümkün kılan şifrelenmiş sanal bir bağlantı oluşturur. İnternette veriler paketler halinde gönderilip alınmaktadır. Ve bu paketler, bağlantı sırasında noktadan-noktaya bağlantı gibi üst bilgi kullanılarak kapsüllenir. Gönderilen veriler gizlilik amacıyla şifrelenir. Paylaşılan veya ortak ağda ele geçirilen paketlerin şifreleri, şifreleme anahtarları olmadan çözülemez. Özel ağ verilerinin kapsüllendiği ve şifrelendiği bu bağlantı türüne VPN bağlantısı denmektedir.
İki çeşit VPN bağlantısı vardır. İlki uzaktan erişim VPN, diğeri ise siteden siteye VPN’dir.
Uzaktan erişim VPN, genelde seyahat veya diğer bazı durumlarda bilgisayarınıza ulaşmak için kullanabileceğiniz bir VPN türüdür.
Bazı işletmeler internet üzerinde veri güvenliği ve dış saldırılardan korunmak amacıyla VPN kullanımı gerçekleştirebilirler. Aynı zamanda merkezi farklı ülkelerde olup diğer ülkelerde de işletmeleri olan global şirketlerde çok kullanılan bu VPN uygulamaları sayesinde, şirkete ait dosya sunucularına ulaşabilir, o ağa bağlı yazıcılara ve benzeri cihazlara erişebilir, kurulmuş bir intranet ağı var ise bu ağı kullanabilir veya merkezin belirlediği kriterlere uygun şekilde İnternet sitelerine ulaşabilirsiniz.
Siteden siteye VPN, bir konumda bulunan tüm ağı başka bir noktadaki bir ağa bağlamaya yarayan uygulamalardır.
Bakıldığı zaman gayet faydalı imkanlar sunan bu tarz uygulamalar içinde ücretli veya ücretsiz VPN örnekleri mevcuttur. Güvenliğe önem veren biriyseniz kullanmanız size ciddi avantajlar sağlayabilir.
Bu kadar faydanın yanında VPN bir takım sorunları da barındırır. VPN bağlantılarında da Proxy Network gibi ciddi bağlantı hızı kayıpları yaşanabilir.
VPN ve Proxy Network arasında benzerlikler de vardır, ikisinde de IP adresiniz değiştirilerek ziyaret gerçekleştirilir.
Ancak bu işlem Proxy de size bir sunucu tarafından aracılık yapılarak gerçekleştirilirken, VPN (Virtual Private Network) sizin bilgilerinizi şifreleyerek gizler ve sanal bir kullanıcı gibi giriş yapmanıza olanak veren şifrelenmiş bir bağlantı tüneli oluşturur.
Proxy server kullanırken yapacağınız istem, bilgisayarınızdan Proxy sunucusuna gidene kadar açıktır, özellikle ISP ( Internet Service Provider) internet servis sağlayıcınız tarafından görülebilir, izlenebilir. Proxy sunucusundan sonrası için anonimlik sağlanmış olacaktır. Ancak herhangi bir şifreleme yoktur.
VPN ‘de ise sizin istemcinizde başlayan bir şifrelenmiş tünel oluşturulduğu için bağlantınızın tamamı şifrelenmiştir. ISP (Internet Service Provider) da dahil olmak üzere nereye bağlanmak istediğiniz anlaşılamaz.
VPN ve proxy için de geçerli olan diğer bir durum da ücretsiz uygulamaların kısıtlı olması veya yoğun reklam içermesidir. Ücretli versiyona yönlendirilme çabası canınızı sıkabilir. Uzunca bir süre kullanacağınızı düşünüyorsanız ücretli versiyonu tercih etmenizde fayda var.
VPN (Virtual Private Network)’ler ister tarayıcınıza, isterseniz akıllı telefonunuza kurularak çalışan özel aplikasyonlar’dır. Telefonunuza kuracağınız küçük bir uygulama sayesinde siz de anonim olabilirsiniz.
Bilgisayarınızda ise internet tarayıcınıza kurduğunuz VPN eklentisi aktif edilince şifreleme başlar, bilgisayarınız için VPN yardımıyla sanal olarak başka lokasyondan, örneğin Almanya, Fransa, Kanada gibi ülkelerden bağlantı yapıyormuş izlenimi verilir.
Sanal bir ağ uzantısı oluşturan VPN ile bağlantı sağlayan bilgisayar veya akıllı telefon fiziksel olarak o ağa bağlanmış gibi o ağ üzerinden veri alışverişi sağlayabilir. O ağın güvenlik ve yönetim özelliklerini de kullanabilir.
Windows, Android ve IOS işletim sistemleri haricinde Linux işletim sisteminde de kullanılabilir. Linux terminalinde ücretsiz verilen vpnbook şifreleri sayesinde anlık kurulumlarla çalışan VPN, size yeterli gizlilik sağlayabilir.
Dark Web ve TOR ağlarına bu tarz uygulamalar sayesinde bağlantı yapılabilmektedir. Bu yöntemlerle bu tarz ağlara bağlanmak ve orada yapılacak ziyaretler sonucunda sorumluluk aldığınızı sakın unutmayın. Daha önce de dediğimiz gibi ister VPN ister Proxy hiçbir zaman size %100 gizlilik sağlayamaz.
Daha önceden belirttiğimiz üzere bu uygulamaları kullanma amacınız çok önem arz etmektedir. Yasadışı bir takım işler için kullanılacak VPN sizi %100 koruyamaz kanun koyucuların kuralları ve devletler arası yapılan anlaşmalar sayesinde internet üzerindeki yasadışı yayınlar yapan web sitelerini ziyaret etmek başınızın belaya girmesine neden olabilir. Bunu hiçbir zaman unutmayın.
.TR öncelikli kayıtlar için son gün, 7 Ağustos 2024 olarak güncellenmiştir. Bunun akabinde süreçle ilgili…
WooCommerce, WordPress üzerine kurulu güçlü ve açık kaynaklı bir e-ticaret platformudur. Doğru WooCommerce eklentileriyle çevrimiçi…
Yedekleme, WordPress web sitenizi siber saldırılardan ve kritik hatalardan korumanın önemli bir parçasıdır. Bu yüzden…
Her WordPress web sitesi aşağıdaki giriş URL'lerine sahiptir: websiteniz.com/wp-admin websiteniz.com/wp-login Giriş yolları tüm web siteleri…
İnternette gezinirken büyük çoğunuz, "this site can’t provide a secure connection (bu site güvenli bağlantı…
ChatGPT'nin Kasım 2022'de piyasaya sürülmesinden bu yana teknoloji gündeminde en çok konuşulan şey yapay zeka…