JQuery, dünya üzerinde yaygın olarak kullanılan bir JavaScript kütüphanesi olarak ifade edilmektedir. JQuery, JavaScript programlama dilini internet ortamında kolay ve ücretsiz olarak kullanmayı sağlayan, açık kaynaklı bir teknoloji ürünüdür.
Açık kaynak, bilgisayar yazılımlarının, makine diline dönüştürülerek, kullanıma sunulmadan programcılar tarafından okunurluğu, anlaşılırlığı, yeni amaçlar için değiştirilebilir versiyonunun, kamu ile paylaşılması olarak adlandırılmaktadır. JQuery kullanım kolaylığı da buradan gelmektedir.
JQuery’nin tercih edilme nedenlerinden biri de, internet üzerinde yer alan tüm tarayıcılarda istisnasız bir şekilde en üst seviyede çalışması olarak gösterilmektedir. JQuery bu özelliği ile tüm dijital ortamlarda işlevsel bir şekilde kullanılma imkanı sağlamaktadır. JQuery teknik özelliği olarak bir JavaScript kütüphanesidir ve kütüphane teknolojilerinin uygulanması ile JavaScript üzerinden oluşturulan birçok çalışma, web yazılımlarında kullanılmaktadır. JQuery kütüphaneleri, hızlı işleyen, küçük boyutlarda, çapraz platformlu ve zengin içeriğe sahip dijital ürün özelliklerini içerisinde barındırmaktadır.
JQuery’nin ne için kullanılacağı, isteğe bağlı olarak farklı seçenekler sunmaktadır. Web sitelerinin tasarımında yer alan hareketli slider efektlerinin oluşturulmasında, web uygulamalarının geliştirilmesinde ya da görselleştirme işlemlerinde JQuery kullanımı mümkün olmaktadır. JQuery kullanımında birçok teknolojik desteği barındırmaktadır. Bu özellikler JQuery kullanımını daha işe yarar kılmaktadır.
JQuery’nin kullanıcılara sağlamış olduğu kolaylıklar ise aşağıdaki şekilde belirtilmektedir;
Sunduğu tüm destek üniteleri ile JQuery kütüphanesi, işlemlerin en kolay şekilde gerçekleştirilmesini amaçlamaktadır.
JQuery 2006 yılında, yazılım mühendisi John Resig tarafından geliştirilmiş olan, web sitelerinde JavaScript kullanımını kolaylaştırmayı amaçlayan sanal bir JavaScript kütüphanesidir. Yaygın olarak bilinenin aksine, JQuery ayrı bir programlama dili değildir, JavaScript ile birlikte çalışmaktadır. JQuery ile kod yazma süreçlerine girmeden, çok daha fazla işlemi çok daha az yorularak yapmak mümkün olmaktadır. JQuery kütüphanelerinin iki farklı kullanım alanı bulunmaktadır.
Bunlar;
JQuery Production versiyonu, sıkıştırılmış ve küçültülmüş olan, daha küçük boyuttaki JQuery alternatifidir. Bu versiyon genellikle web projelerinde kullanılmaktadır. JQuery Development versiyonu ise test ve geliştirme süreçlerinde kullanımı tercih edilen bir JQuery alternatifidir. En belirgin özelliği ise boyutlarının sıkıştırılmamış ve küçültme işlemi yapılmamış olmasıdır. JQuery kullanmaya başlamak için temel bir JavaScript bilgisine sahip olmak gerekmektedir. Bu şekilde JQuery JavaScript kütüphanesini kullanarak çalışmalar sürdürülmektedir.
JQuery için oluşturulmuş olan slogan “Az Çalış, Çok İş Yap” şeklinde ifade edilmektedir. JQuery öğrenilmesi ve kullanılması kolay bir JavaScript kütüphanesidir ve tüm karmaşık işlemlerin kolayca yapılmasını desteklemektedir. JavaScript, HTML ve CSS bilgisine sahip olan kullanıcılar, işlemlerini bu teknoloji yardımıyla gerçekleştirmektedir.
JQuery kullanımın avantajları ise aşağıdaki şekilde belirtilmektedir;
JQuery tekniğinin temel amacı, web sitelerinin tasarım ve geliştirme süreçlerinde karmaşık kodlarla uğraşmadan, işlemleri minimal seviyeye indirmek ve kısa kodlar ile gerçekleştirmektir. Daha az karakterle yazılmış kod satırları ile daha güçlü JavaScript uygulamalarının oluşturulmasını sağlamaktadır. JQuery, farklı boyut ve işlevde animasyonlar, Ajax istekleri, görüntü efekti ya da kullanıcı arayüzü oluşturma gibi birçok işlemi kolay yapılabilir kılmaktadır. JQuery kullanmak için sadece HTML, CSS ve JavaScript bilgisine sahip olmak yeterlidir.
JQuery tekniği kullanılarak yapılabilecekler ise aşağıda listelenmiştir;
JQuery kullanımı ile yüksek düzeyli ve daha az yer kaplayan açılır menü oluşturmak mümkündür.
Site sayfalarının yeniden yüklenmesine gerek kalmadan, sunucu üzerinden ek veri istemek için JavaScript kullanımı sağlanmaktadır.
Web sayfalarında yer alan öğelere JQuery ile pek çok farklı animasyon ve efekt eklenmektedir.
Web sitelerinin sayfalarında yer alan HTML, CSS gibi elementlerin temel özellikleri ve sıralamaları değiştirilmektedir.
Web sayfalarında, kullanıcıların fare ve klavye yardımıyla yönetilen, etkileşimli nesneler yapması mümkün olmaktadır.
Birkaç satır kod kullanımı ile web sayfalarına içerik eklenmekte, gerektiğinde hızlıca kaldırılabilmekte ve yeniden sıralaması yapılabilmektedir.
Web sitelerinin sayfalarında kullanılmak üzere animasyonlu slaytlar hazırlanabilir, Lightboxlar (Işık Kutuları) oluşturulabilmektedir.
Web sayfaları için sürüklenip, bırakılarak konumlandırması yeniden yapılan öğelere sahip tasarımlar gerçekleştirilmektedir.
JQuery yardımıyla amacına uygun ve etkin şekilde kullanılan formların doğrulaması sağlanabilmektedir. Sunucu alanında yer alan veriler ile Ajax metin kutuları oluşturulabilir ya da benzer tüm işlemler yürütülebilir.
JQuery zengin içerikli bir JavaScript kütüphanesidir. JQuery ile birçok işlem alternatiflerine göre daha hızlı ve kolay bir şekilde gerçekleştirilmektedir. JQuery kullanım sisteminde, sık kullanılan iki metod öncelikler arasında yer almaktadır. Bunlar; Append ve Prepend metotları olmaktadır. Genel olarak, form işlemlerinin sonuçlarının şekillendirilmesinde kullanılan bu metotlar, farklı kullanım seçenekleri de sunmaktadır. Direk ya da HTML kod yardımıyla, paragraf oluşturma, bilgi içeren yazılar ve görsel ekleme işlemleri bu metotlar ile kolayca yapılmaktadır. JQuery Append ve Prepend Metotları, kod yapılarına dışarıdan müdahale edilerek, işlem gerçekleştirmesi mümkün kılmaktadır. JQuery Append kod ekleme işlemlerini en üstte, Prepend ise en altta yapmaktadır.
JQuery’de kullanılan Append metodunda, bir (div) kodu içerisinde eklenecek alan, (div) kodunun kapandığı etiketin üst satırında yer alır. Kodun içerisinde mümkün olan en son alana yerleştirilir. Kontrolleri tarayıcı üzerinde yapılan Append işlemleri, doğru çalışıyorsa başka bir işleme geçiş yapılabilir. JQuery Append kendi içinde iki farklı kullanım alanı sunmaktadır. Birinci seçenek (div) örneğinde olduğu gibi konumlandırmanın üst satırda yer almasıdır. Diğeri ise (sec 1) ID’sine sahip alanların içerisinde eklenen metin ile oluşturulması seçeneğidir.
JQuery Prepend metodunda, Append işleyişinden birtakım farklılıklar bulunmaktadır. Prepend metodu ile uygulanan işlemlerde, eklenecek olan paragraf en sona değil, en başa konumlandırılmalıdır. Her işlem için yeni bölüm (Section) oluşturulur ve kodlamaları yapılır. Append metodunda olduğu gibi, Prepend işlem sonuçlarının kontrolü tarayıcılar üzerinden yapılmaktadır.
Yukarıda paylaşılan örneklerde görüldüğü üzere, JQuery Append ve Prepend metotları, mevcut HTML kod yapısını değiştirmeden, farklı dosya üzerinden eklemeler yapabileyi sağlamaktadır.
JQuery açık kaynaklı bir JavaScript kütüphanesi olarak tanımlanmaktadır. JQuery’yi hemen kullanmaya başlamak için bazı ipuçlarını bilmek ve JQuery kavramlarına aşina olmak kullanım kolaylığı sağlamaktadır. JQuery kullanımı için oluşturulan ipuçları ve kavramlarının açıklaması aşağıda yer almaktadır;
.TR öncelikli kayıtlar için son gün, 7 Ağustos 2024 olarak güncellenmiştir. Bunun akabinde süreçle ilgili…
WooCommerce, WordPress üzerine kurulu güçlü ve açık kaynaklı bir e-ticaret platformudur. Doğru WooCommerce eklentileriyle çevrimiçi…
Yedekleme, WordPress web sitenizi siber saldırılardan ve kritik hatalardan korumanın önemli bir parçasıdır. Bu yüzden…
Her WordPress web sitesi aşağıdaki giriş URL'lerine sahiptir: websiteniz.com/wp-admin websiteniz.com/wp-login Giriş yolları tüm web siteleri…
İnternette gezinirken büyük çoğunuz, "this site can’t provide a secure connection (bu site güvenli bağlantı…
ChatGPT'nin Kasım 2022'de piyasaya sürülmesinden bu yana teknoloji gündeminde en çok konuşulan şey yapay zeka…