Blacklist yani kara listeye alma, e-posta kutularındaki istenmeyen e-posta alımını en aza indirmek için e-posta sistemlerini yöneten kuruluşlar tarafından kullanılan bir uygulamadır.
Blacklist, alıcı sunucuların bir IP adresinin veya alan adının itibarı hakkında bilgi almak için sorgulayabileceği, herkese açık, gerçek zamanlı bir veri tabanıdır.
Bir sunucunun IP adresi SpamHaus, SPAMCOP veya CBL olarak kara listeye alınırsa, sunucudan gönderilen tüm e-postalar bu kara listeyi kullanan kuruluşlar tarafından engellenir ve e-posta’nız spam klasörüne düşer veya hiç teslim edilmez.
Cisco Systems tarafından yapılan bir araştırmaya göre, spam e-posta’lar maalesef artık gönderilen tüm e-postaların %65’ini oluşturmaktadır.
Abonelerinize şüpheli e-posta’lar gönderirseniz, mutlaka bir blacklist’e girersiniz. Ancak bazen spam gönderici olmamanıza rağmen e-posta’larınız spam klasörüne düşebilir. Aşağıda, iletilerinizin spam olarak işaretlenmesinin en yaygın nedenlerinden bazılarını bulabilirsiniz:
Yazım hataları: E-posta kişilerinizin adreslerindeki yaygın yazım hataları, bir engellenenler listesine alınmanıza neden olabilir. Bu yüzden e-posta listenizdeki yazım hatalarını yakalamak ve düzeltmek için düzenli kontroller yapın.
İstenmeyen e-posta sözcükleri: İstenmeyen e-posta içeriğine ve konu satırlarına sahip kampanyaların spam klasörüne düşme olasılığı daha yüksektir.
Gizli abonelikten çıkma düğmesi: Abonelikten çıkma bağlantısını kaldırmak veya gizlemek, birden fazla spam şikayetini tetikleyecek kötü bir uygulamadır.
Temiz bir e-posta listesine sahip olmamak: İyi bir e-posta gönderen puanı elde etmek için temiz bir listeye sahip olmanız gerekir. Bu yüzden düzenli kontroller yaptığınızdan ve listenizi yakından takip ettiğinizden emin olun.
Yüksek hacimli e-postalar gönderme: Spam gönderenler genellikle yüksek hacimli e-posta’lar gönderir. Bu toplu mail uygulamasını sürekli yapmak şüpheli olarak işaretlemenize ve ardından kara listeye alınmanıza neden olur.
Alan adınız bir engellenenler listesine girerse, İnternet Servis Sağlayıcıları (Gmail, Outlook, Yahoo, vb.) bunu otomatik olarak algılar.
Peki, bir e-posta kara listesinde olduğunuzu öğrendikten sonra ne olur?
Basitçe söylemek gerekirse, e-posta’larınız hedef kitlenize ulaşmaz ve aboneleriniz e-posta pazarlama mesajlarınızı ve promosyonlarınızı asla göremez. Ayrıca, yukarıda belirtiğimiz gibi, e-posta teslim edilebilirliğinize ve pazarlama çabalarınıza zarar vererek zaman ve emek kaybına neden olur.
Peki kara listeye alınıp alınmadığınızı nasıl anlarsınız?
İlk adım, e-posta pazarlama kampanyası ölçümlerinizi düzenli olarak izlemektir. Açılma oranlarınızda veya tıklama oranlarınızda hızlı bir değişiklik fark ederseniz, harekete geçme zamanı gelmiştir.
Bir blacklist’e girdiğinizden şüpheleniyorsanız, öncelikle kontrol yapmanız gerekir.
Peki nerede?
Özel kara listeler: Bunlar, ISP engelleme listelerini içerir. Yahoo ve Outlook’un kendi benzersiz spam filtreleri vardır.
Herkese açık engelleme listeleri: Bunlar, herkesin erişebileceği listelerdir.
Artık nereye bakacağınızı bildiğinize göre, blacklist kontrolünü nasıl yapacağınız konusuna dönelim.
İhtiyacınız olan ilk şey, mevcut blacklist veri tabanlarını gözden geçirmek için MXToolBox, Barracuda Reputation Block List ve Sender Score gibi özel bir blacklist denetleyicisi kullanmaktır.
Odaklanabileceğiniz ISS’lerin listesi aşağıdaki şekildedir:
ISS’ler dışında, aşağıdaki Kara Listeleri (RBL/DNSBL) de kontrol ettiğinizden emin olun.
RBL: E-posta sunucularının DNS sorguları aracılığıyla kara liste kontrolleri yapmasına izin veren A Real-time Blackhole List.
DNSBL: Domain Name System Blacklist, web sitesi yöneticilerinin spam geçmişi olan gönderenlerden gelen mesajları engellemesine izin veren spam listeleridir.
Alan adınızı yakalayan blacklist’i bulduktan sonra, blacklist operatörüne mesaj atmanız ve beyaz listeye alınmayı istemeniz gerekir.
Bir istekte bulunmak, hemen listeden çıkarılmanızı sağlayabilir. Ancak bazen bu süreç uzayabilir ve operatörün isteğine göre ek adımlar uygulamanız gerekebilir. Bu süreç zaman alabilir, ancak IP adresinizi beyaz listeye almak için bu işlemleri tamamlamanız gerekir.
Özetle, izlemeniz gereken iki temel adım aşağıdakileri içerir:
Blacklist operatörüyle iletişime geçin: E-posta teslim edilebilirliğinizi iyileştirmek için en iyi uygulamalardan bazılarını izlemezseniz, bir form göndermek ve destekle iletişime geçmek ne yazık ki boşuna olacaktır. Yukarıda belirttiğimiz gibi, operatörler sizden başka işlemler talep edebilir, bu nedenle adresinizi bir IP kara listesinden çıkarmak için onlarla işbirliği yapmanız gerekecektir.
E-posta listenizi temizleyin: Beyaz listeye alındıktan sonra geçersiz e-posta adreslerini, spam göndericileri ve diğer şüpheli hesapları listenizden kaldırmak için kapsamlı bir e-posta listesi temizleme işlemi başlattığınızdan emin olun. Listenizin temiz kaldığından emin olmak için bu işlemi sık sık tekrarlayın.
Hiçbir sistem artık bir blacklist’te görünmeyeceğinizi %100 garanti edemez, fakat bazı listeler son derece katıdır ve dahil olmanız için tek bir spam raporu yeterlidir. Ancak, aşağıdaki ipuçlarını takip ederseniz, kara listelere eklenmekten kurtulabilirsiniz:
Blacklist sorgulama için kullanabileceğiniz birçok araç vardır. Bu araçların en popülerlerinden biri DotCom Tools’dur. DotCom Tools DNSBL testi, bir hesap oluşturmadan üç farklı konumdan kara listeye alınmayı kontrol edebilir.
DotCom Tools aşağıdaki kara listeleri tarar:
DotCom blacklist sorgulama ile otomatik test ayarlayabilirsiniz. Bu sayede, yukarıdaki listelerden herhangi birine girerseniz, bu durum size bildirilir. Otomatik test özelliği 30 gün boyunca ücretsiz olarak denenebilir.
Diğer popüler blacklist sorgulama araçları ise aşağıdaki şekildedir:
.TR öncelikli kayıtlar için son gün, 7 Ağustos 2024 olarak güncellenmiştir. Bunun akabinde süreçle ilgili…
WooCommerce, WordPress üzerine kurulu güçlü ve açık kaynaklı bir e-ticaret platformudur. Doğru WooCommerce eklentileriyle çevrimiçi…
Yedekleme, WordPress web sitenizi siber saldırılardan ve kritik hatalardan korumanın önemli bir parçasıdır. Bu yüzden…
Her WordPress web sitesi aşağıdaki giriş URL'lerine sahiptir: websiteniz.com/wp-admin websiteniz.com/wp-login Giriş yolları tüm web siteleri…
İnternette gezinirken büyük çoğunuz, "this site can’t provide a secure connection (bu site güvenli bağlantı…
ChatGPT'nin Kasım 2022'de piyasaya sürülmesinden bu yana teknoloji gündeminde en çok konuşulan şey yapay zeka…