Web siteniz yayındayken bir anda ne olduysa tüm içerikler kayboldu ve web siteniz yerine bembeyaz bomboş bir sayfa görüyor olabilirsiniz, paniğe gerek yok web siteniz hiçbir yere kaybolmadı, sadece bir problem nedeniyle gösterim sağlayamıyor.

Bu hataya WordPress sisteminde yaygın olarak görülen ve bir takım adımlarla düzeltilebilen WSoD (White Screen of Death) Beyaz Sayfa Hatası denir.

 Şimdi gelin bu hata neden kaynaklanır ve nasıl düzeltilir konularına girmeden önce değinmemiz gereken kavramları ele alalım.

WordPress Nedir?

WordPress açık kaynak kodu sistemine sahip ücretsiz lisans ile kullanıma açık ve PHP yazım dili ve MySQL altyapısıyla oluşturulup özgürce kullanılabilen bir CMS ( Content Management System) İçerik Yönetim Sistemi’dir.

 Web sitesi içerik girişi yapmak ve yönetmek amacıyla tasarlanmış bir sisteme sahiptir. Çeşitli plugin ve temalar yardımıyla web sitenizin görünümü ve düzenini değiştirmenize yardımcı olan kullanışlı bir sistemdir.

Açık kaynağa sahip olduğu için kullanıcı deneyimleri ve çeşitli geliştiricilerin katkısıyla sürekli gelişen bir sistemdir. Bu yüzden bazı hata oluşma riskini de barındırıyor mutlaka.

Kısaca web sitesi tasarım ve içerik yönetme aracı olan wordpress sistemi, birçok tema seçeneğini de barındırdığı ve sayfanıza çeşitli özellikler kazandıran ücretli veya ücretsiz birçok plugin ekleme imkanı tanımaktadır.

WordPress Teması Nedir?

WordPress sisteminde web siteniz ilk kurulduğunda, web sitesinin yapısını sağlayan sabit bir tema ( Theme ), sabit bir menü ve bazı sabit bileşenlerle gelir.

 Bu adımdan sonra siz wp-admin panelinden giriş yaparak web sitenizi kendi beğeninize ve amacınıza göre şekillendirmeye başlayabilirsiniz.

  İlk değiştireceğiniz şey tema olacaktır. Ücretli veya ücretsiz bir şekilde “THEMES” menüsünden çok sayıda tema arasından beğendiğinizi seçersiniz. Bu sayede ilk kurulumda default olarak gelen tema sizin tarafınızdan değiştirilebilmektedir.

WordPress Plugin Nedir?

 Plugin, yine geliştiriciler ve WordPress’ in kendisi tarafından geliştirilen, ücretli veya ücretsiz olarak sunulan ve web sitemize yeni özellikler kazandıran araçlardır.

Web sitenize bu pluginler sayesinde galeri oluşturur, SEO, slider, site haritaları (maps) olmak üzere birçok plugin arasından amacınıza göre birini seçer ve yeni işlevler kazandırırsınız.

Bu şekilde geliştirilebilen bir yapıya sahip olan WordPress sitelerinde tema, plugin gibi bileşenler hataya ve bug’lara neden olabiliyor.

 “BEYAZ SAYFA HATASI” denilen bu hata da bunlardan biri.

cPanel Nedir?

cPanel, web sitenizin barındırıldığı hosting şirketi tarafından size sunulan ve detaylı yönetim imkanı sunan bir uygulamadır. Hosting hizmeti aldığınız şirkete ait web sayfasında kullanıcı bilgilerinizle giriş yaparak ulaşabileceğiniz bu uygulama sayesinde birçok ayar ve düzenlemeyi yapabilir, siteyi kurup, silme işlemi yapabilirsiniz.

Nedir Bu Beyaz Sayfa Hatası?

WordPress Beyaz Sayfa Hatası, WSoD (WordPress White Screen of Death) olarak da isimlendirilen ve WordPress tabanlı web sitesi sahiplerinin yaşaması muhtemel olan bir hatadır.

 Bu hata gerçekleştiğinde web sitenizin adresine gelenler bomboş bembeyaz bir sayfadan başka bir şey göremeyecektir.

Web sitenizin yaşadığı bir takım yapısal sorunlar size böyle bir deneyim yaşatabilir. Çeşitli nedenlere bağlı olabilir, açıklamaları takip ederek sorunu çözebilirsiniz.

WordPress Beyaz Sayfa Hatasını Nasıl Çözerim?

Sorunu yaratan şeyi bulmak, samanlıkta iğne aramaya benzeyebilir. Bu konuda size yardımcı olacak bir takım önerilerimiz olacak. Önce basit olan seçenekleri deneyelim.

WordPress Temasını (THEME) Değiştirmek

1.  Sitenize ait wp-admin paneline giriş yapın

2.   WordPress’in son sürümüne güncelleme yapın.

3.  Temanızı güncelleyin butonuna basarak WordPress Twenty Twenty-One Temasına dönüştürün. Sonrasında eski temanıza dönmek mümkündür.

4.   Orijinal temaya döndüğünüzde sorun düzeldiyse temanız sorun yaratıyor yeni bir tema belirleyin. Beyaz Sayfa Hatası düzelmediyse temanızla alakalı değildir.

Diğer adımlara geçelim.

WordPress Memory Limitini Arttırmak

Web sitesine ait dizine yeterli hafıza (memory) tanımlanmadıysa da böyle bir sorun yaşamanız muhtemeldir. O yüzden hafıza kapasitesini artırmayı deneyelim.

1.Bunun için cPANEL’ den dosya yöneticisine girerek  public_html dizinine tıklıyoruz

2. wp-config.php dosyasını bulalım ve sağ tıklayarak edit i seçelim. Bu dosyaya bir kod ekleyeceğiz. Bir uyarı mesajı alabilirsiniz yönergeleri takip ettiğiniz sürece sorun olmayacaktır.

3. Açılan kod sayfasında şu ifadenin geçtiği satırı bulun define( ‘WP_DEBUG’, false );

4. Hemen alt satırına size şimdi vereceğimiz kod satırlarını kopyalayıp yapıştırın:

define(‘WP_MEMORY_LIMIT’,’64m’);

 Bu sayede hafıza sorununu çözmüş olacaksınız. Düzelmediyse diğer adımlara geçebiliriz.

cPanel Versiyon Güncelleme

1.Niobehosting.com üzerinden hesabınıza giriş yapın.

2.Hostingleriniz sekmesine girin ve sorun yaşadığınız domaine bağlı hostingin sağındaki yönet butonuna basın

3.cPanel girişe tıklayarak cPanel’e girin

4. Aşağıda Yazılım sekmesine gelerek Select PHP Version‘ a tıklayın

5. Hostingimizin wordpress son sürümüyle uyumlu çalışmasını istiyorsak PHP Versiyonu son versiyonu seçerek güncelleyelim. Sonra da sağ üstteki Reset to Default a tıklayın.

 6. Sonra yine aynı sayfada Options Sekmesine gelerek çıkan listede error_reporting ayarını E_ALL şeklinde güncelleyin. Bu sayede web sitenizde oluşan tüm hataların raporlarını almaya başlayabiliriz.

 Bu işlem bize hatanın neden kaynaklandığına dair bilgi verir. Sürekli hata mesajı almak istemiyorsanız hatayı bulduktan sonra tekrar –E_ALL, haline getirebilirsiniz.

Sorunun kaynağını tespit ederseniz sorunu yaratan şeyden kurtulmanız kolay olacaktır.

cPanel’den Pluginleri ve Theme Değiştirmeyi Denemek

1.       cPAnel’de Dosya Yöneticisine Tıklayın.

2.       Liste halinde verilen sitenize ait dosya dizininde public_html dosyasına tıklayın.

3.       Çıkan dizinde wp-content e tıklayın.

4.       Açılan listede plugins’ e tıkladığınızda sitenizde kullandığınız pluginler listelenecektir.

5.       Listelenen pluginlerin teker teker isimlerini değiştirerek deneme yapacağız.

6.       İsimlerinin önüne 1 veya başka bir karakter ekleyerek yeniden adlandırın. Böylece o plugin devre dışı kalmış olacaktır.

7.       İşlemleri teker teker yapın. Her plugin ismi güncellendiğinde sitenizi kontrol edin.

8.       Bu sayede sorun yaratan bir plugin varsa hangisi olduğunu bulabiliriz.

9.       Düzelme olmadıysa o pluginin ismini tekrar eski haline döndürmeyi unutmayın.

10.   Aynı işlemleri wp-content klasöründeki themes dizinine girerek temalara ait klasörlerde deneyin.

Sorunla ilgili bir metod daha var.

WordPress Debug Modunu Açmak

1.Bunun için yine cPanel’ den dosya yöneticisine girerek  public_html dizinine tıklıyoruz.

2. wp-config.php dosyasını bulalım ve sağ tıklayarak edit i seçelim. Bu dosyaya bir kod ekleyeceğiz. Bir uyarı mesajı alabilirsiniz yönergeleri takip ettiğiniz sürece sorun olmayacaktır.

3. Açılan kod sayfasında şu ifadenin geçtiği satırı bulun define( ‘WP_DEBUG’, false );

4. Hemen alt satırına size şimdi vereceğimiz kod satırlarını kopyalayıp yapıştırın:

// Enable WP_DEBUG mode

define( ‘WP_DEBUG’, true );

// Enable Debug logging to the /wp-content/debug.log file

define( ‘WP_DEBUG_LOG’, true );

// Disable display of errors and warnings

define( ‘WP_DEBUG_DISPLAY’, false );

@ini_set( ‘display_errors’, 0 );

// Use dev versions of core JS and CSS files (only needed if you are modifying these core files)

define( ‘SCRIPT_DEBUG’, true );

5.  Bu işlem size Beyaz sayfa hatası da olsa ekranda hata kodu ve kaynağını görmenizi sağlayacaktır. Hatanın kaynağını düzelterek veya değiştirerek sorundan kurtulmanız mümkün.

6.  İşlem bittikten sonra yine aynı yere gelerek yapıştırdığımız kod dizinini kaldırabilirsiniz.

Hatayı Başkalarının Görmesini Nasıl Engellerim

 Tüm bu işlemleri gerçekleştirirken ziyaretçiler tarafından hatalı sayfanın görüntülenmesini ve engellemek, sitenizin ziyaretçi açısından kayıp yaşamasını engelleyecektir.

Bu işlem sonunda siz ekranı görmeye devam edeceksiniz ancak başkalarınca görünmeyecektir.

 Bu işlemi nasıl yapabiliriz size bundan da bahsedelim.

1. Önce bir tarayıcıdan www.ipimne.com adresine giderek ip adresinizi bir yere not alın.

2. cPANEL’ den dosya yöneticisine girerek  public_html dizinine tıklıyoruz.

3. Sağ üst köşede Ayarlar butonuna basarak açılan menüden gizli dosyaları göster seçeneğine tıklayın ve kaydedin.

4. Bu sayede gizli dosyalar da dizinde gösterilecektir.

5.    .htacsess dosyasını bulalım ve sağ tıklayarak edit i seçelim. Bu dosyaya bir kod ekleyeceğiz. Bir uyarı mesajı alabilirsiniz yönergeleri takip ettiğiniz sürece sorun olmayacaktır.

6. En üste deny from all kodunu yapıştırın. Kodun amacı siteye her yönden erişimi engellemektir. Sadece sizin görmenizi sağlayabilmek için ise önceden öğrendiğiniz Ip adresinizi şu komutun allow from….  arkasına ekleyerek bir alt satıra yapıştırın. Yani komut allow from 78.187.224.30 benzeri şeklinde olacaktır.

7. Dosyayı kaydetmeyi unutmayın. İşlemi tekrar geri almanın yolu aynı dosyaya eklediğimiz komut satırlarını silerek yeniden kaydetmek olacaktır.

Artık hatayı çözene kadar siteye başkalarınca erişimi engellediniz. Sorununuzu çözerek tekrar yayına girebilirsiniz.