Giderek daha fazla işletme satış için WhatsApp Business kullanıyor, bu yüzden satışları artırmak için işletmenizin de WhatsApp Business kullanma zamanı gelmiş olabilir. Eğer böyle düşünüyorsanız, bu yazıda, WhatsApp işletme hesabı açma ve WhatsApp üzerinden satış yapma ile ilgili tüm ayrıntıları bulabilirsiniz.

Whatsapp İşletme Hesabı Nasıl Açılır? 

WhatsApp işletme hesabı açmak için öncelikle uygulama indirme işleminizi gerçekleştirin ve işletmenizle ilgili gerekli tüm bilgileri doldurun. WhatsApp Business uygulamasını hem Android (Google Play aracılığıyla) hem de iOS (Apple mağazası aracılığıyla) cihazınıza indirebilirsiniz.

1. Adım: Uygulamayı indirin.

2. Adım: Hizmet şartlarını okuyun ve kabul edin.

3. Adım: Telefon numaranızı kısa mesajla doğrulayın.

4. Adım: WhatsApp Business’ın kişilerinize ve fotoğraflarınıza erişmesine izin verin.

Adım 5: İşletmenizin adını girin.

Adım 6: Bir profil resmi seçin (tercihen logonuz).

WhatsApp Business hesabı başına yalnızca bir telefon numarası kullanabileceğinizi lütfen unutmayın. Daha önce WhatsApp’ta kullandığınız bir numarayı kullanmak istiyorsanız, bu da mümkündür. Ancak, bu telefon numarası normal WhatsApp uygulamanızdan otomatik olarak çıkış yapacaktır. Fakat konuşma geçmişi ve kişiler WhatsApp Business’a aktarılacaktır. Mevcut WhatsApp hesabınızı da kullanmaya devam etmek istiyorsanız, WhatsApp Business için başka bir telefon numarası kullanmanız önerilir.

WhatsApp Business profilini optimize etme

WhatsApp Business’ın en büyük avantajlarından biri, bir işletme profili oluşturabilmenizdir. Bu, müşterilerinize şirketiniz hakkında daha fazla bilgi vermek için harika bir fırsattır. WhatsApp Business’ı işletme adınız, şirketinizin tanımı, çalışma saatleriniz, e-posta adresiniz ve daha pek çok konuda bilgilerle doldurabilirsiniz.

“Describe your business – İşletmenizi tanımlayın” seçeneğine tıklayarak bu bilgileri eklemeniz mümkündür. Bilgileri daha sonra düzenlemek isterseniz, aşağıdaki adımları izleyerek işlemi gerçekleştirebilirsiniz: 

  • Ayarlara gidin.
  • Ardından, “İş araçları”nı tıklayın.
  • “İş Profili”ne gidin.
  • Bilgileri isteklerinize göre değiştirin.
  • Değişiklikleri göndermeyi unutmayın.

WhatsApp Business ürün kataloğu oluşturma

Geçtiğimiz yıllarda, giderek daha fazla işletme doğrudan WhatsApp 

Business üzerinden satış yapmaya başladı. Bu, tüketicilerinizi web sitenize yönlendirmek zorunda olmadığınız anlamına gelir. Gerekirse, etkileşim tamamen WhatsApp Business uygulaması aracılığıyla yapılabilir.

Bu nedenle WhatsApp Business, kendi ürün kataloğunuzu oluşturmayı da mümkün kılar. Katalogda; ürünlerinize görsel, açıklama ve fiyatlandırma ekleyebilirsiniz.

WhatsApp Business İle Nasıl Satış Yapılır?

WhatsApp Business’ı kullanmak sadece müşterilerinizden gelen mesajları yanıtlama ile ilgili değildir, bu uygulamadan en iyi şekilde yararlanmak istiyorsanız, işletme hesabınızı kullanıcılar ve her şeyden önce işiniz için güvenli ve rahat hale getirmek için optimize etmeniz gerekir. 

Peki bunu nasıl yapacaksınız?

1. Whatsapp Business’ı indirin

İlk adım, kişisel WhatsApp’ınızı geride bırakıp WhatsApp Business’ı kullanmaya başlamaktır. WhatsApp Business günlük kullandığınız WhatsApp’a çok benzer, tek farkı özellikle iş için olmasıdır. Kişileri düzenlemenize, kişiselleştirilmiş mesajlar oluşturmanıza, istatistikleri görüntülemenize ve profilinize bir ürün veya hizmet kataloğu eklemenize olanak tanır.

2. İşletme profilinizi oluşturun

Uygulamayı indirdikten sonra profilinize markanızın adı, logosu, açıklaması gibi her önemli ayrıntıyı ekleyin. Ayrıca sunduğunuz hizmet veya ürünleri içeren bir katalog eklemeyi de unutmayın. Bu şekilde müşteriler, sizi kişilerine kaydettiklerinde tanır.

3. WhatsApp Business’a çalışma saatlerinizi ve karşılama ifadelerinizi ekleyin

Müşterileriniz için 7/24 aktif olmak isteseniz de bu neredeyse imkansızdır. Bu nedenle WhatsApp Business size bir program oluşturma fırsatı verir, bu şekilde insanlar markanızla hangi saatlerde iletişim kurabileceklerini bilirler. 

Ayrıca kullanıcıları bekletmek istemiyorsanız, WhatsApp size hoş geldin gibi önceden belirlenmiş mesajlar oluşturma seçeneği sunar, böylece sohbeti her zaman aktif tutarsınız ve potansiyel müşterileri kaybetmezsiniz. 

4. Sohbetlerinizi yönetin

WhatsApp’ınıza çok fazla talep geliyorsa, tüm müşteri bağlantılarınızı yönetmek ve yanıt oluştururken organize olmak için WhatsApp Web’i kullanın. WhatsApp Web’i birden fazla bilgisayarda açabileceğiniz için daha fazla kişi bu kanalı yönetmenize yardımcı olabilir.

5. Çevrimiçi reklamlarınıza WhatsApp butonu ekleyin

Bir web sitesini ziyaret ettiğinizde, sizi yönlendirmek için web sitesine dahil edilmiş bir WhatsApp butonu olduğunu görmüşsünüzdür. Siz de potansiyel müşterilerinizin sizinle WhatsApp aracılığıyla iletişim kurması için sosyal ağlarınızdan ve web sitenizden yararlanarak bu şekilde satış kanalınıza kullanıcıları çekebilirsiniz.

6. Ödeme yöntemi ekleyin

Uygulama içi WhatsApp Pay özelliği, insanların UPI aracılığıyla sohbette para gönderip almasına olanak tanır. Bu müşterilerinizi başka kanallara yönlendirmeden ödeme alacağınız anlamına gelir. Ödemeler bölümünden hesap detaylarına ve işlem geçmişine de ulaşabilirsiniz.

WhatsApp Business ile İşletmenizi Güçlendirmek İçin İpuçları

Aşağıda WhatsApp Business ile işletmenizi nasıl yürüteceğinize dair birkaç ipucu ve püf noktası bulabilirsiniz:

İşiniz İçin Bir Mobil Cihaz ve Telefon Numarası Kullanın

WhatsApp Business’ı kullanmaya başlamadan önce, yalnızca iş için kullanılan bir mobil cihazınız ve bir telefon numaranız olduğundan emin olun. Bu, işinizi özel hayatınızdan ayırmanıza yardımcı olur. Aynı telefon numarasını ve cihazları kullanmak, müşterilerinizin mesai saatleri dışında aramasını veya mesaj göndermesini kolaylaştırır.

Bu, çalışmadığınız zamanlarda sosyal hayatınızı engelleyebilir. Ek olarak, müşterinize özel bir mesaj gönderme ve hata yapma şansınızı azaltır.

Potansiyel Müşterinizin Telefon Numaralarını Toplayın

Yeterli kişiniz yoksa WhatsApp’ta satış yapamazsınız. Bu nedenle, hedef müşterilerinizden iletişim bilgilerini almanın yollarını arayın.

Örneğin, müşterilerinizin iletişim bilgilerini almak için entegre kanalları kullanarak müşterilerinizden telefon numaralarını almak için web sitenizde bir form doldurmalarını isteyebilirsiniz. Fakat iletişim bilgilerini alırken, onları WhatsApp kişi listenize eklemek için izin aldığınızdan emin olun. İşletmeniz hakkında mesajlar alacaklarını açıkça belirtin. 

İlginç İçerikler Oluşturun

WhatsApp mesajları oluştururken içeriklerinizi net ve ilgi çekici tutun. Müşterilerinizin kısa mesajları okuma ve bunlarla etkileşim kurma olasılığı daha yüksektir. Kısa mesajlar ayrıca daha doğrudandır, amacınıza ulaşmanıza ve harekete geçirici mesajı daha hızlı almanıza yardımcı olur.

Ayrıca WhatsApp pazarlama çabalarınızı daha çekici hale getirmek için GIF’leri, resimleri ve videoları da kullanabilirsiniz. Ek olarak, indirimler veya sınırlı süreli teklifler yayınlamak için WhatsApp durum güncellemelerinden yararlanabilirsiniz. Bu, etkileşimi artıracak ve kullanıcıları satın alma yapmaya teşvik edecektir.

Müşterilere Daha Hızlı Yanıt Verin

Yavaş yanıt süreleri, müşterilerinizin hayal kırıklığını artırabilir ve sizinle bir daha asla iş yapmamalarına neden olabilir. Bu yüzden WhatsApp kullanırken, müşterilere hızlı bir şekilde yanıt verdiğinizden emin olun.

Bir yapay zeka sohbet robotu, otomatik konuşmalarla müşteri sorgularını daha hızlı yanıtlamanıza yardımcı olabilir. Bu WhatsApp otomasyonu, müşteri bekleme süresini azaltır, sorgu çözümleme oranını iyileştirir ve müşteri deneyimini geliştirir.

Kaliteli Bağlantılar Ekleyin

İlgi çekici içerik oluşturmanın yanı sıra içeriğinize alakalı bağlantılar da eklemeniz gerekir. Örneğin, mesajınızı web sitenize veya sosyal medya platformunuza geri bağlayarak müşterilerinizin işletmeniz hakkında daha fazla bilgi edinmesini sağlayabilirsiniz.

Bir İçerik Takvimi Oluşturun

Herhangi bir pazarlama stratejisinde olduğu gibi, WhatsApp’ta satış yapmak da uygun bir planlama gerektirir. Bu nedenle bir içerik takvimi oluşturmanız gerekir. Bu, organize olmanıza ve göndereceğiniz içerik türüne önceden karar vermenize yardımcı olacaktır.

Takvim, ayrıca aynı mesajı birden çok kez gönderme şansınızı azaltmanıza da yardımcı olur. Ancak, müşterilerinizi her zaman ticari mesajlarla sıkmadığınızdan emin olmanız ve sadece önemli ve ilginç bilgilerin olduğunda mesajlar göndermeniz gerekir.

Kişiselleştirilmiş Mesajlar Gönderin

Kopyalanmış ve tüm telefon bağlantılarına gönderilmiş gibi görünen uzun metinler içeren bir mesaj göndermek müşterileriniz için can sıkıcı olabilir. Böyle durumlarda bazı müşteriler numaranızı engellemeye bile karar verebilir. WhatsApp mesajlarınızı kişiselleştirmek, müşterilerinizin ihtiyaçlarını önemsediğinizi hissetmelerine yardımcı olur.

Bu, her kişi için tamamen farklı mesajlar yazmanız gerektiği anlamına gelmez. Ancak, her kullanıcıyı belirli zamanlarda ilgilendiren özel içerik oluşturabilir ve gönderebilirsiniz.

Farklı ürün veya hizmetler satıyorsanız, kişilerinizi ilgi alanlarına göre ayırabilirsiniz. Bu şekilde, mesajları ihtiyaçlarınıza göre uyarlayabilirsiniz.