Bu yazıyı okumayı bitirdikten sonra; “ucuz domain nasıl alınır?” ve “ucuz hosting nasıl alınır?” sorularına cevap bulacak, ucuz hosting ve ucuz domain seçiminde ne gibi riskler ve avantajlar olduğunu öğreneceksiniz. Ayrıca yazı içeriğinde ucuz hosting tavsiyelerini de okuyabileceksiniz.

Ucuz Domain Kaydı

Dünya ticaret literatüründe yer edinmiş olan “bir malı ya da hizmeti satın alırken kazanmak” deyimini duymayan yoktur.  Bu cümlede anlatılmak istenilen; “aynı kalite ve özellikteki mal veya hizmeti, mümkün olan en ucuz fiyata mal etmek” şeklindedir. Yani aldığınız ürünün kalitesi ve niteliği bozulmadan ucuza temin ederseniz, alırken kazanmış olursunuz.

Özellikle nitelik ve satış sonrası hizmet, fiyatın artması ve azalmasında belirleyici ve dikkat edilmesi gereken bir unsurdur. Örneğin; akıllı telefonları hem ana distribütör güvencesinde hem de paralel ithalat yolu ile satın almak mümkündür ve paralel ithalat ile alınan cihaz daha uygun fiyatlıdır. Baktığınızda aynı marka ve model de 2 telefondan bahsediyoruz. Ama paralel ithalat ile aldığınız telefona kimi zaman %20 daha uygun fiyata sahip olabilmektesiniz. Aynı kalitedeki ürüne neden daha fazla ödeyesiniz ki? Fakat aldığınız telefonda üretimden kaynaklı olası bir arıza çıkması durumunda, ana distribütörden alınan ürün genelde bire bir değiştiriliyorken; sizin paralel ithalatla aldığınız telefonu değiştirmek neredeyse imkansızdır. Zira sizin %20 tasarruf ile “ne güzel bir alışveriş yaptım” duygusu içerisinde cihaz aldığınız firmanın anlaşması gereği, arızalı telefonların yenisi ile değiştirme şansı yoktur. Sonuç olarak şanslıysanız imalat hatasından dolayı tamir görmüş, değilseniz çalışmayan bir telefon sahibi olursunuz. Kısacası %20 tasarruf ile aslında gerçekleşmesi muhtemel riskleri de satın almış olursunuz.

Bu mevzuyu “ucuz domain alma” başlığında bu kadar ayrıntı anlatmamızın nedeni, ucuz domain diye bir şey olmamasıdır. Zira alan adları satan firmalar, bu alan adlarını hemen hemen aynı fiyatlara tedarik ederler. Üzerine işletme maliyetlerini ve satış sonrası hizmet bedellerini ekleyerek de piyasaya sunarlar. Kısaca özetlemek gerekirse; “ucuz domain alma” diye bir şey yoktur.

Yukarıdaki paragrafı okuyan herkesin aklına istisnasız “Peki, ucuz domain kaydı diye bir şey yoksa Google reklamlarında gördüğümüz ucuz alan adı reklamları nedir?” sorusu gelir. Bu firmalar yalan mı söylüyor? Meraklandığınızın farkındayız açıklamaya devam edelim.

Birilerini dolandırma amacı gütmeyen sektör devi firmaların “ucuz domain” içerikli ilanlarının tamamı algı yönetimidir. Birçoğu ilk yıl da maliyetinin de altına bir fiyat sunar ama transfer ve yenileme yapmak istediğiniz zaman oldukça yüksek fiyatlar ister. Üstelik bu indirimlerle en fazla bir adet domain satın alabilirsiniz. Aynı hesaptan ikinci kez alım yapmak istediğinizde, “bu kampanyadan daha evvel faydalanmışsınız” şeklinde bir hata mesajı görürsünüz. Ya da hosting paketi satın almanız halinde geçerli olan indirimli domain fiyatları sunarlar. Hosting planı sattıkları için de alan adından edeceği karı önemsemezler. Neticede siz site kuracaksanız diye birileri neden domain ücretinizi ödesin ki?

Bir de sektöre yeni girmiş ve ticari dinamiklere hakim olmayan firmalar vardır. Salt “müşteri bulayım da sektörde tutunayım” fikri ile oldukça uygun fiyatlara domain alma imkanı sunarlar. Bu firmalar en iyi ihtimalle, yeterli teknik desteği sağlayacak alt yapıya sahip değillerdir.Domain satın aldığım firmanın sunacağı teknik destek de ne ola ki? Hosting mi bu? Alt tarafı alan adı.” demeyin. Eğer NS (Name Server) yönlendirme işlemlerini doğru düzgün yapabilecek teknik bir yapıya sahip değiller ise web sitenize erişim esnasında kopmalar yaşanabilir veya sitenize uzun müddet erişim sağlanamayabilir. Yani 10 Lira ucuza aldığınız alan adı, size binlerce müşteri/ziyaretçi kaybı oluşturabilir. Ayrıca hosting değişimlerinde NS yönlendirmeleri de manuel olarak yapılıyorsa,  bu işlem bazen günlerce sürebilir.

https://www.niobehosting.com/domain-sorgulama/

Buraya kadar anlattığımız senaryoların tamamı; sizi mağdur etmek istemeyen, iyi niyetli firmalar ile yaşayabileceğiniz olumsuz durumlardı. Bir de madalyonun öteki yüzü var… Kötü niyetli domain satıcıları…

Bu kişilerin genelde bir firması bile yoktur. Sektörün önde gelen domain firmalarının kampanyalarını takip ederler. Amaçları ise “domain indirim kuponu” kullanarak ucuz domain almaktır. Fakat domain firmaları, bir kişinin bir kampanyadan bir defa faydalanmasını ister ve kampanyayı buna göre kurgular. Çünkü bu kampanyalarda amaç, yapılan indirimle mümkün olan çok sayıda müşteriye ulaşmaktır. Ama bu kişiler sahte hesaplar açarak ve her seferinde farklı IP adresleri kullanarak, her aldıkları domain için indirim kodu kullanırlar. Satın aldıkları domain de hemen başka bir hesaba transfer edildiği için dikkat çeker. Çok şanslı iseniz bir hafta içinde, değilseniz transfer gerçekleşir gerçekleşmez alan adınız askıya alınır. Bu tarz satıcılara webmaster forumlarında rastlamak mümkündür.

Dememiz o ki, 10 – 20 T.L. arası daha uygun fiyata domain alacağım diye, projenizi riske atmayın.

Web Hosting Paketi İle Ucuz Domain Almak

Domain ticari yapısı itibarı ile devasa karlar edilebilecek bir web ürünü değildir. Satan firma çoktur ve rekabet yoğundur. Bu sebeple birçok web hosting firması; hosting planı alan müşterilerine ucuz domain, hatta ücretsiz domain teklif eder.

Şuan blogunu okuduğunuz ve 2000 yılından bu yana sektörde hizmet veren Niobehosting’in tüm hosting paketlerinde de bedava domain bulunmaktadır. Ayda 89 Cent’ten başlayan fiyatlara (1 Dolar bile değil) aldığınız hosting paketiniz için herhangi bir ekstra ücret ödemeden ücretsiz bir domain seçebilirsiniz. Üstelik satın aldığınız tüm hosting paketlerinde SSL sertifikası içinde herhangi bir bedel ödemek zorunda değilsiniz. SSL sertifikasının önemi hakkında herhangi bir bilginiz bulunmuyorsa aşağıdaki yazımızı okuyarak bilgi sahibi olabilirsiniz.

Sektörde telefonla teknik destek alabileceğiniz az sayıda firmadan biri olan Niobehosting’in hosting paketi kampanyası detaylarını ve diğer hosting paketlerini görmek için BURAYA tıklayabilirsiniz.

Ucuz Hosting Satın Almak

Muhtemelen “ucuz domain almak anladım ki mümkün değil. Peki, ucuz hosting alabilir miyiz?” sorusunu soruyorsunuz. Ne de olsa yazı başlığımız ucuz hosting ve ucuz alan adı alımını anlatmayı vadediyor.

Sektör lideri firmalar zaman zaman kampanya yaparak ucuz hosting paketleri sunmaktadırlar. Ama tıpkı domain konusunda anlattığımız gibi, bu durum sadece algı yönetiminden ibarettir. Ucuz hosting vaadi ile satılan paketlerin birçoğunun ya yenileme ücretleri pahalıdır (yani indirimli fiyat ilk sene, bazen de birkaç ay sürer) ya da özellik bakımından yetersiz ürünlerdir. Genelde de trafik kısıtlaması olan paketler ucuz hosting olarak satılır. Yani aylık belli bir ziyaretçi kotanız vardır, bu ziyaret kotası aştığında ürününüzü kullanmak için ekstra para ödemek zorunda kalırsınız.

Eğer ucuz hosting vaadi veren şirket; daha evvel adını sanını duymadığınız, hakkında referans alamadığınız bir firma ise kesinlikle oldukça dikkatli davranmanızı öneririz. Maalesef sektöre yeni giren firmaların birçoğunun ikinci senesi bile dolmadan ticari yaşantısı bitmektedir. Çok sayıda müşteriye bir anda ulaşabilmek amacı ile maliyetinin bile altına fiyatlar sunan bu firmalar, karlılık elde edemediğinden dolayı kısa sürede hizmetlerini durdurmak zorunda kalmaktadır. Bir yıllık ücretini peşin ödediğiniz hosting paketinizin birkaç ay sonra erişilmez duruma gelmesini istemiyorsanız; uzun yıllardır sektörde hizmet veren hosting firmalarını seçmenizi şiddetle tavsiye ederiz. Sonra kendinizi bir şikayet sitesinde veya webmaster forumunda “x hosting beni mağdur etti” başlıklı bir konu açarken bulabilirsiniz.

Hosting paketlerinin fiyatlarını belirleyen en önemli unsurlardan biri de satış sonrası hizmettir. Bazı firmalar satış sonrası hizmet sağlamadıkları için hosting fiyatları görece daha uygundur. Bu firmalar genelde sunucu yönetimine hakim profesyonellere yönelik hizmet vermektedirler. Hosting paketinizde sizden kaynaklı bir sorun çıkmasında veya bir güncelleme istediğinizde ekstra bedel talep ederler. Eğer hosting yönetiminde tecrübeli değilseniz, ucuz hosting maceranızın astarı yüzünden pahalıya gelebilir.

Bedava Hosting (Sponsor Hosting) Almak

Sektördeki bir diğer konu da “bedava hosting” meselesidir. Bazı firmalar “sponsor hosting” adı altında, herhangi bir ücret talep etmeden barındırma imkanı sunarlar.

Her firma gerçek sponsor hosting hizmeti vermeyebilir. Bu nedenle projelerinize bakılmaksızın düşük özellikli sunucularda size bu hizmeti vererek referans kazanma amacında olabilirler. Düşük özellikli sunucularda sitelerinize erişim problemi getirebilir. O nedenle sponsor hosting tercih edecekseniz bile firmanın güvenilirliği ve sponsorluk şartlarına mutlaka dikkat edin.

Bisite İle Ücretsiz Domain ve Hosting Almak

Niobehosting tarafından piyasaya sürülen çevrimiçi site tasarım aracı “Bisite” paketlerini tercih etmeniz durumunda da ücretsiz domain ve ücretsiz hosting sahibi olmak mümkündür.

Onlarca farklı tema ile bir saatten daha kısa sürede kendi web sitenizi kurmanıza ve yayınlamanıza imkan sağlayan Bisite; tüm tasarımınızı “sürükle – bırak” mantığı ile tamamlamanızı sağlamaktadır. Web sitenizi kurarken herhangi bir kodlama bilginiz olması gerekmemektedir.

Aylık 99 Cent’ten başlayan fiyatlarla (yine 1 USD bile değil), Bisite sahibi olabilir, ücretsiz hostinginizi ve ücretsiz alan adınızı kullanmaya başlayabilirsiniz. Tüm Bisite paketlerini görmek için BU sayfayı ziyaret etmeniz yeterlidir.

Yazımızı okumayı bitirdiğinize göre “nasıl ucuz hosting alırım?” ve “nasıl ucuz domain alırım?” sorularının yanıtını öğrendiniz demektir. Web teknolojileri hakkında daha fazla konuda bilgi sahibi olmak için sitemizi sık aralıklarla ziyaret etmenizi öneririz.