Kripto madenciliği, kripto alanında oldukça popüler bir konudur. Bununla birlikte, madencilik yeni bir şey değil, Bitcoin’in 2009’da piyasaya sürülmesinden beri yapılmaktadır.

Kripto madenciliği, kripto para birimlerini ödül olarak almak için bilgisayarların kullanılması yoluyla karmaşık kriptografik denklemlerin çözülmesini içerir. Bu karmaşık kriptografik denklemlerin çözümünde kullanılan bilgisayar kaynağı, madenciliğin türünü belirler.

Kripto madenciliğinin en temel biçimi, bir uygulamaya özgü entegre devrenin (ASIC), merkezi bir işlem biriminin (CPU) hesaplama gücüyle madenciliği içerir. Ancak günümüzde bir GPU veya grafik işleme birimi ile kripto para madenciliği yapmak da mümkündür.

Herkes kripto para madenciliği yapabilir, ancak Bitcoin madenciliğinin %70’inden fazlası, ucuz elektriğin madencilik bilgisayarlarını çalıştırmayı son derece karlı hale getirdiği Çin’de gerçekleşir.

Kripto para madenciliği hakkında daha fazla detaya girmeden önce, kripto para temelleri hakkında size kısa bilgiler verelim ki, ilerleyen bölümlerde konuyu anlamanız daha kolay hale gelsin.

Öncelikle unutulmaması gereken en önemli nokta, kripto para birimi işlemlerinin bir blok zincirine kaydedilmesidir. Bir blok zinciri, merkezi bir varlığın aksine bir topluluk tarafından paylaşılan ve sürdürülen bir veri tabanıdır.

  • Blockchain, güvenlik amacıyla herkes tarafından görülen bir kripto para biriminin bugüne kadarki tüm işlem geçmişinin kaydıdır. Satoshi Nakamoto, insanları yeni basılan Bitcoin ile ödüllendirerek Bitcoin’in blok zincirini korumaya teşvik etti. Bu, madencilere çalışmalarının tutunmaya değer bir para birimiyle ödüllendirileceğine dair güven veren kalıcı ve şeffaf bir enflasyon stratejisi yarattı.
  • Kripto paralar, merkezi bir varlık veya grup tarafından kontrol edilemez.
  • Madencilik, bir blok zincirinde yeni işlemleri doğrulama ve kaydetme işlemi için kullanılan terimdir.

Kripto Para Madenciliği: Bir Blok Zinciri Oluşturma

Bir blok zinciri yani “blok”, aşağıdaki 2 şeyi içeren bir veri yığınıdır:

  • Veri tabanına eklenecek bazı ilgili veriler. (Örneğin, son 10 dakika içinde gerçekleşen tüm bitcoin işlemleri.)
  • Zincirde kendisinden önceki bloğun kimliği.

Kendisinden önceki bloğun kimliği dahil edilerek, her blok kendisinden önceki bloğa zincirlenir (baştan sona kadar).

Blok zincirine yeni bir blok eklemek için, bloğun verilerini şifrelemek için bir hesaplama bulmacası çözülmelidir. Madencilik, bu bulmacayı çözme eylemidir.

Bloğu şifreleyen ve internette paylaşmayı güvenli hale getiren ilk madenci, çalışmaları için Bitcoin ile ödüllendirilir. Kazanan, sonuçlarını şifrelemenin güvenli olduğu ve işin tamamlandığını doğrulayan diğer tüm madencilerle paylaşır. Buna “iş kanıtı (proof of work)” denir.

Kazanan, diğer madenciler tarafından doğrulandıktan sonra, yeni bloğu güvenli bir şekilde mevcut zincire ekler.

Bitcoin 2009 yılında oluşturulduğunda, ödül, her blok için 50 Bitcoin’di. Bu ödül o zamandan bu yana toplam 3 kez yarıya indi ve mevcut ödül Mayıs 2020 itibariyle 6,25 BTC oldu. Bitcoin, 21.000.000 Bitcoin’in tamamı dolaşımda olana kadar yarı yarıya azalmaya devam edecek. Son Bitcoin çıkarıldıktan sonra (yaklaşık 2140), madenciler küçük işlem ücretleri almaya başlayacaklar.

Madencilik Havuzu (Mining Pool) Nedir?

Birçok madenci, kendi başına bir blok çıkarmak için gerekli ekipmana sahip değildir. Bu yüzden kar etmek için madencilik havuzlarına katılır.

Madencilik havuzları, madencilerin madencilik güçlerini birleştirmelerine (veya bir araya getirmelerine) ve kazançlarını bölmelerine olanak tanır. Havuzun üyeleri, ödülün havuzun toplam madencilik gücüne katkılarına eşdeğer bir kısmını alır.

Kripto Para Madenciliği İçin Kullanılması Gereken Bilgisayarlar

Teşvik sisteminin kuralları, en hızlı bilgisayara sahip olanların en çok parayı kazandığını belirtir. Çoğu bilgisayar Bitcoin madenciliği yapabilir, ancak bu, kar etmek için yeterince verimli değildir. En ucuz elektrik maliyetine sahip olanlar, en yüksek madencilik gücü yoğunluğuna sahiptir.

1. GPU Madenciliği

Neredeyse her bilgisayar kripto para madenciliği algoritmalarını çalıştırabilir, ancak bazıları diğerlerinden çok daha iyidir. Modern bir bilgisayarda bir CPU (merkezi işlem birimi) ve bir GPU (grafik işleme birimi) bulunur. CPU bilgisayarın beyniyse, GPU madencilik için kullanılan kastır.

GTX 3080 gibi modern GPU’lar, elektrik maliyetlerinin genellikle çok yüksek olduğu Amerika Birleşik Devletleri’nde bile madenciliği karlı hale getirecek kadar güçlü ve verimlidir.

2. ASIC Bilgisayar

Bitcoin madenciliğinin popülaritesi arttıkça, Bitmain ve Antminer gibi şirketler yalnızca 1 işlemi (madencilik) gerçekleştirebilen özel bilgisayarlar inşa etmek ve satmak için ortaya çıktı.

Bu ASIC (uygulamaya özel entegre devre) bilgisayarlar ağ gücüne hakim olmaya başladığı için insanlar çiftlik madenciliğine başlamak için bunlardan yüzlercesini topladı.

ASIC bilgisayarlar bu işte o kadar uzmanlaştı ki, genellikle sadece 1 belirli kripto para birimini çıkarabilir hale geldi. 

Dash madenciliği yapmak için Bitcoin madenciliğinden tamamen farklı bir ASIC bilgisayara ihtiyacınız vardır. Bu aynı zamanda bir yazılım güncellemesinin bir ASIC bilgisayarını bir gecede eski haline getirebileceği anlamına gelir.

ASIC vs GPU Madenciliği

ASIC bilgisayarlar, kripto para madenciliği dışında hiçbir şey için işe yaramaz, ancak piyasadaki her GPU’yu içerir. ASIC bilgisayarlarla madencilik yapmak, GPU’lardan daha fazla risk taşır, ancak çok daha uygun maliyetlidir. ASIC bilgisayarlar, Bitcoin dahil olmak üzere çoğu blok zincirindeki madencilik gücünün çoğunu oluşturur.

En büyük ASIC operasyonlarına sahip bazı madenciler ve madencilik havuzları, madencilik gücünü ağ üzerinde merkezileştirme eğilimindedir. Bu nedenle, Ethereum ve diğer birçok kripto para birimi, ASIC’lerin ağlarında madencilik yapmasını önlemek için tasarlanmıştır. Yalnızca GPU madenciliğine izin vererek, ağa hükmetmek çok daha pahalıdır.

Kripto Para Madenciliği Yapmalı Mısınız?

Modern bir GPU’ya sahip bir bilgisayarınız varsa, kripto para madenciği yaparak para kazanmak için bilgisayarınızı kullanmayı düşünebilirsiniz.

ASIC madenciliği yapmak istiyorsanız, bu herkes için uygun değildir. Çin’de yaşamadığınız sürece, elektriğiniz pahalı olacağı için muhtemelen madenciliği büyük ölçekte düşünemezsiniz.

Ancak umudunuzu kaybetmeyin, yeni keşfedilen madencilik yöntemlerinden yararlanmanın başka yolları da olabilir.

  • Teminat kanıtı

Ethereum 2.0, pahalı madencilik ekipmanlarına olan ihtiyacı ortadan kaldırmayı vaat ediyor. Verileri güvence altına almak için madenciler arasında bir yarış yerine, madencilerin işlemlerinin bir kısmını güvence altına alması için Ethereum ödemeyi planlıyor.

  • Madencilik gücünü kiralayın

NiceHash, dünyanın en büyük madencilik havuzlarından biridir. Elektrik maliyetlerinin düşük olduğu ülkelerde makinelerin ürettiği madencilik enerjisini kiralamak için hizmet verir. Bu şekilde hiç teknik bilgi olmadan madencilik yapabilirsiniz.

  • Sektöre yatırım yapın

Bu, NiceHash, Bitmain veya Antminer gibi şirketlerin halka açık bir şekilde işlem görmesi durumunda bir seçenek haline gelebilir.

Kripto para birimi endüstrisi çok yeni ve madenciliğin olgunlaşmadan önce daha alması gereken uzun bir yol var. Bu yüzden kripto para madenciliği ile ilgili bir yatırım yapmanız gerekip gerekmediği risk toleransınıza bağlıdır. Bu kadar yeni ve gelişmemiş bir sektörde çok fazla belirsizlik olması muhtemeldir, ancak belirsizlikle birlikte kâr potansiyeli de insanları etkilemektedir. 

Kripto Para Madenciliği İle İlgili Çok Sorulan Sorular

1. Ethereum mining nedir, nasıl yapılır?

Ethereum ağının kendi blok zinciri vardır. Ethereum kullanılarak yapılan tüm işlemlerin madenciler tarafından onaylanması gerekir. Bu nedenle, birisine gönderdiğiniz Ethereum’un karşı tarafa ulaşması biraz zaman alır. İşlem doğrulanmalı ve Ethereum blok zincirinin içine konulmalıdır.

İşlemlerin geçerli olduğundan emin olmak için madenciler karmaşık matematiksel denklemleri çözer. Diğer tüm madenciler bu sayının doğru olup olmadığını kontrol eder ve %51’i bunun doğru olduğunu kabul ederse, blok zincirine yeni bir blok eklenir. Bu yeni blok, şu anda doğrulanmış olan tüm işlemleri içerir ve numarayı bulan madenci ödüllendirilir. Madenciler daha sonra başka bir işlem bloğunu doğrulamak için yeni bir matematik problemi çözmeye başlar.

 Ethereum madenciliği yapmanın üç yolu vardır:

  • Pool mining (Önerilen)
  • Tek başına madencilik (Önerilmez)
  • Bulut madenciliği hizmetlerini kullanma (Önerilmez)

2. Kripto para madenciliği yasal mı?

Bitcoin madenciliği ülkemizde yasaldır. Bununla birlikte, dünya çapında Bitcoin bulundurma ve kullanımının yasa dışı olduğu ve Bitcoin madenciliğinin de yasa dışı olduğu bazı yerler vardır.

3. Bitcoin Mining ile ne kadar kazanıyor?

İlk bitcoin madencileri, evlerinde sahip oldukları bilgi işlem gücünü kullanarak nispeten hızlı bir şekilde kripto para kazanabildiler. Fakat 2019’a gelindiğinde, kripto para madenciliği biraz daha karmaşık hale geldi. 

Bitcoin ile ödül her dört yılda bir yarıya iniyor. Bunun da ötesinde, ciddi madenciler, madencilik yapmak için devasa diziler oluşturarak küçük madencilerin rekabet etmesini zorlaştırıyor. Daha etkili olmak için bir bitcoin madenciliği havuzuna katılabilirsiniz, ancak bu maliyet karınızı azaltır. Bazı kripto madencileri bu yüzden diğer kripto para birimlerini tercih eder. 

Fakat hangi kripto para birimini tercih ederseniz edin, madencilik yapmaya karar verirseniz, kurulum maliyetlerinizi de hesaba katmalısınız. 

Teçhizatınızı inşa etmenin yanı sıra, oldukça fazla güç kullanacağınızı da anlamanız gerekir. Yüksek güç yani elektrik kullanıyorsanız, özellikle de bitcoin madenciliği için oldukça fazla harcama yapabilirsiniz. 

Daha az güçlü bir teçhizat ile madencilik yaparak alternatif para birimlerinden kazanabilirsiniz. Fakat ilk yatırımınızı telafi etmek ve karlı hale gelmek, birkaç hafta, hatta aylar sürebilir.