İnfografik veya bilgi grafiği, bilgi veya verilerin görsel bir temsilidir. Anlaması zor olabilecek bir konuyu ikna edici bir şekilde açıklamak için çizelgeler, resimler ve minimum içerik kullanır. 

İnfografik bir hikaye anlatabilir, talimatları açıklayabilir veya veriye dayalı gerçekleri ve istatistikleri özetleyen bir kaynak görevi görebilir. İnfografikler, görselleştirilmiş verilerin kullanımıyla daha kolay anlaşılan büyük miktarda bilgiyi iletmek için kullanılır.

En Popüler İnfografik Türleri

Sunmak istediğiniz bilgi türüne bağlı olarak kullanabileceğiniz  farklı infografik türleri vardır. Bu türlerden en popüler olanlar aşağıdaki şekildedir:

1. İstatistiksel İnfografikler

İstatistiksel infografikler, karmaşık bilgileri ve verileri; pasta grafikler, çizelgeler, histogramlar ve tasarımla anlatır. Veriye dayalı argümanları anlamak ve anlaşılmasını kolaylaştırmak için kullanılır.

2. Görsel İnfografikler

Görsel infografikler, sıkıcı bir metin yerine yaratıcı görseller ve grafikler içeren eğlenceli bir infografik formatıdır. Aşırı uzun metinleri kısaltmak ve bu şekilde viral olma şansını artırmak için kullanılır.

3. Liste Tabanlı İnfografikler

Bir dizi adımı veya içeriği listelemenizi gerektiren bilgiler için ideal bir formattır.

4. Harita İnfografikler

Harita infografikler, konum bazında bilgi veya veri paylaşımı yapmak için ideal bir formattır.

5. Karşılaştırmalı İnfografikler

İki veya daha fazla fikir, kavram veya nesneyi karşılaştıran bir formattır.

Özellikleri, farklılıkları ve benzerlikleri vurgulamak için kullanılır.

6. Akış Şeması İnfografikleri

Akış şeması infografikleri, büyük ölçüde akışı olan veya sık sorulan sorulara belirli cevaplar sunan içerikler için kullanılır.

7. Etkileşimli İnfografikler

Etkileşimli infografikler, insanların katılımını teşvik etmek için kullanılan ideal bir formattır..

8. Zaman Çizelgeli İnfografikleri

Zaman çizelgeli infografikleri, bir hikayeyi anlatmak veya kronolojik olarak bilgi/veri sunmak istediğinizde kullanılabileceğiniz bir formattır. Belirli bir şeyin zaman içinde geçirdiği değişiklikleri tasvir etmek ve uzun, karmaşık bir hikayeyi basitleştirmek için kullanılır.

9. Süreç İnfografikleri

Akış şeması infografikleriyle benzerdir ve birbirinin yerine kullanılabilir. Adından da anlaşılacağı gibi bir sürecin adımlarını temsil etmek için kullanılır.

İnfografik Hazırlarken Dikkat Etmeniz Gereken Püf Noktaları

1. Belirli bir renk paleti kullanın

İnfografiklerinize metin ve görsel öğeler eklemeye başlamadan önce, renk paletinizin ne olacağına dair net bir fikre sahip olun. Bu, stil açısından daha tutarlı olmanıza yardım etmekle kalmaz, aynı zamanda göze daha hoş gelecek bir sonuç elde etmenizi sağlar.

2. İnfografik başlığınızı düşünün

Okuyucular gönderinizi aşağı kaydırırken görecekleri ilk şey, infografiğinizin başlığıdır. Bu yüzden ilgi çekici ve anlaşılır bir başlık bulmak için elinizden gelenin en iyisini yapın.

3. Boyut ve ölçeğe ekstra özen gösterin

Boyut ve ölçek, infografiğinizin genel görünümünü etkileyebilir. Bu yüzden infografiğinizin boyutunu ve genel ölçeğini stratejik olarak avantajınıza kullanabileceğiniz bir unsur olarak düşünerek ekstra özen gösterin.

4. Belirli sayıda yazı tipi kullanın

Sınırlı sayıda yazı tipi (en fazla 3 tane), infografiklerinizi tutarlı ve gözü yormayacak hale getirir.

5. Grafikler ve görseller kullanın

İnfografiğinizin görsel çekiciliğini artırmak için grafikler, çizelgeler ve simgeler kullanın.

6. Kaynakları ve iletişim bilgilerini eklemeyi unutmayın

Başka birinden aldığınız herhangi bir içerikte olduğu gibi kullandığınız kaynaklardan bahsetmeniz çok önemlidir. Bu yüzden kaynaklarınızı her zaman infografiğinizin sonuna eklemeyi unutmayın.

Ayrıca, iletişim bilgilerinizi de infografiğin sonuna ekleyin. Bu şekilde ek bilgi isteyen, infografiğinizi beğenen ve sizi tebrik etmek isteyen insanların size ulaşmasını sağlayabilirsiniz.

7. Bir infografik oluşturucu kullanın

Bir infografik oluşturma aracı, size gerekli tüm grafik tasarım araçlarını ve özelleştirilebilir şablonları sağlar. Ayrıca, önceden hazırlanmış grafiklere, tablolara ve aralarından seçim yapabileceğiniz renk paletlerine de erişmenize olanak tanır. 

En Popüler İnfografik Araçları

1. Canva

Tüm dünyada milyonlarca insan tarafından kullanılan Canva, infografik oluşturmak için kullanabileceğiniz dünyanın en kolay aracıdır. Araç yüksek kaliteli grafiklere sahiptir ve ücretsiz olarak kullanılabilir. Sürükle ve bırak düzenleme, farklı yazı tipleri, binlerce şablon, fotoğraf düzenleme, özelleştirilebilir marka oluşturma, sosyal medya grafikleri vb. özelliklere sahiptir.

2. Piktochart

Piktochart, infografik oluşturmak için kullanılabilecek çevrimiçi bir araçtır. Araç; raporlar, posterler, sunumlar ve şablonlar oluşturmak için kullanılabilir. Piktochart’ın özellikleri arasında çizelgeler, haritalar, simgeler, resimler, tasarım esnekliği, işlevsel yenilik ve grafik kullanımı yer alır. Çıktı PNG, JPG ve PDF biçiminde özelleştirilebilir.

3. Venngage

Venngage, etkileyici infografikler oluşturmak isteyenler için en kullanışlı araçlardan biridir. 1 milyondan fazla insan tarafından tercih edilen Venngage, yeni başlayanların bile kullanacağı ücretsiz bir araçtır. Ayrıca profesyoneller ve işletmeler için ücretli planları da bulunmaktadır. Premium planlar; özel şablonlar, sınırsız bilgi grafikleri, çoklu sayfalar, premium grafikler ve simgeler, gizlilik kontrolleri ve marka bilinci oluşturma gibi özellikleri içerir. İngilizce olarak mevcuttur ve Windows, Mac cihazlar tarafından desteklenir. Ayrıca web sürümü de vardır.

4.  Easelly

3 milyondan fazla kişi tarafından kullanılan Easelly, kullanıcıların bilgilerini infografik biçiminde görselleştirmelerine yardımcı olur. 

Aracın kullanımı kolay, basit ve etkilidir. Hem paradan hem de zamandan tasarruf sağlar ve kullanıcılara tatmin edici ve etkileyici infografikler sunar. İnfografik oluşturma, nesneler, dinamik grafikler, görüntü dosyası biçimleri, metin menüsü, yazı tipleri, ızgara görünümü, arka plan özelleştirme, şablonlar, görüntüler ve daha pek çok özelliği içerir. Aracın fiyatlandırması, kullanıcı başına aylık 3 dolardan başlar.

5. Visme

Visme, tasarımcı olmayanlar ve yeni başlayanlar için en iyi infografik oluşturma aracıdır. Fiyatlandırması kullanıcı başına aylık 12 dolardan başlar, ücretsiz sürümü de mevcuttur. Animasyonlar, geçişler, ses içeriği, işbirliği araçları, özelleştirilebilir şablonlar, medya kitaplığı, çevrimdışı sunum, arama, filtre ve video içeriği gibi özellikleri içerir. 

6. Infogram

Infogram, kullanıcıların sadece birkaç dakika içinde güzel ve etkileyici infografikler oluşturmasına yardımcı olur. Ücretsiz bir sürümü de bulunan araç; çizelgeler, grafikler, haritalar, bir milyon resim ve simge, kolay sürükle ve bırak düzenleyicisi, çevrimiçi olarak içerik yayınlama, ekip işbirliği, etkileşimli veri görselleştirme, uygun stil seçimi, alıntılar ve markalama gibi özellikleri içerir.

7. Visualize. me

Visualize. me, kullanıcıların LinkedIn profillerini dönüştürmelerine ve etkileyici infografikler oluşturmalarına yardımcı olur. Uygulama, bir LinkedIn hesabına kolayca bağlanabilir veya senkronize edilebilir. Bu araç özgeçmişinize, yeni, havalı ve renkli bir görünüm katar.

İnfografik Örnekleri

Yukarıda, içeriğinizi eğlenceli ve ilgi çekici hale getirmek için infografiklerden nasıl yararlanacağınızdan bahsettik. 

Peki siz de daha önce bir infografik hazırladınız mı? 

Eğer hazırladıysanız, yorum bölümünde bize infografik hazırlamak için kullandığınız aracı yazın, bir sonraki güncellememizde listeye ekleyelim. Bu listeyi veya içeriğimizi geliştirmek için deneyimlerinizi ve önerilerinizi paylaşmayı unutmayın.

Sibel Hoş

Recent Posts

.TR Domain Ön Siparişleri için Aktivasyon Kodunun Önemi

.TR öncelikli kayıtlar için son gün, 7 Ağustos 2024 olarak güncellenmiştir. Bunun akabinde süreçle ilgili…

12 ay ago

Online Mağazanızı Geliştirmek için En İyi WooCommerce Eklentileri

WooCommerce, WordPress üzerine kurulu güçlü ve açık kaynaklı bir e-ticaret platformudur. Doğru WooCommerce eklentileriyle çevrimiçi…

1 sene ago

En İyi WordPress Yedekleme Eklentileri

Yedekleme, WordPress web sitenizi siber saldırılardan ve kritik hatalardan korumanın önemli bir parçasıdır. Bu yüzden…

1 sene ago

WordPress Giriş URL’i Nasıl Değiştirilir?

Her WordPress web sitesi aşağıdaki giriş URL'lerine sahiptir: websiteniz.com/wp-admin websiteniz.com/wp-login Giriş yolları tüm web siteleri…

1 sene ago

ERR_SSL_PROTOCOL_ERROR Nedir? Nasıl Çözülür?

İnternette gezinirken büyük çoğunuz, "this site can’t provide a secure connection (bu site güvenli bağlantı…

1 sene ago

Pazarlama ve İş Dünyası için En İyi Yapay Zeka Araçları

ChatGPT'nin Kasım 2022'de piyasaya sürülmesinden bu yana teknoloji gündeminde en çok konuşulan şey yapay zeka…

1 sene ago