HTML Nedir, Ne İşe Yarar?
HTML Hyper Text Markup Language kelimelerinin kısaltılması şeklinde olan metin işaretleme dilidir. Web sitelerin oluşturulmasında kullanılan bir programlama dilidir, bu dilin çalışabilmesi için chrome, firefox, safari, edge, opera gibi tarayıcılar tarafından derlenmesi gerekmektedir. Bu yazımızda HTML dilinin detaylarına ve kullanım alanlarına göz atacağız hepinize iyi okumalar dileriz.
HTML için Programlama dili dedik ancak aslında tam olarak bir programlama dili sayılmaz HTML ile Javascript, C#, Python veya benzeri programlama dilleri gibi alışılmış IF/Else sorgu yapıları yada For/While gibi döngü yapıları bulunmamaktadır. Bu nedenle HTML için bir metin işaretleme dili dememiz daha doğru olacaktır. HTML kullanım amacı web siteleri için görsel, yazı ve video gibi içeriklerin konumlandırılmasını sağlamaktır.
Günlük hayatımızda gezinmiş olduğumuz web sitelerin tümü HTML yapısını kullanmaktadır. Bir web sitesi arka planda PHP, ASP.Net, Python Django gibi sunucu tarafında çalışabilecek programa dilleri ile yapılmış olabilir. Ancak bu diller de HTML yapısında bir içeriği oluşturup tarayıcılarınıza bu içeriği gönderme işlemi yapılmaktadır. Yani kısacası tüm web siteleri HTML dili ile tarayıcılarımız tarafında çalışmaktadır.
<!DOCTYPE html> <html> <head> <meta charset="utf-8"> <title>Sitenizin Başlığı</title> </head> <body> <h1>Sayfa başlığı</h1> <p>Paragraf yazısı</p> <p>2. Paragraf yazısı</p> </body> </html>
HTML’in temel mantığında tag’lar yatmaktadır. Örnekte görebileceğiniz gibi “Sayfa başlığı” ibaresi “h1” isminde bir tag içerisine alınarak bu metnin sitenin başlığı olduğu belirtilmek istenmiştir. HTLM içerisinde bulunan farklı tag’ler ile de web sitemizin görsel kısmını zenginleştirebiliriz. Örneğin sitenizin ana başlığını “h1” tag’ı ile belirlerken resim için “img”, paragraf için “p”, butonlar için “button” tag’leri gibi kullanabileceğiniz onlarca tag mevcuttur
HTML öğrenmesi oldukça kolay ve zevkli bir dildir. Basit pratikler yapmaya başlayıp ardından kendi websitenizi oluşturarak pratik yapmaya başlayabilirsiniz. Bu dili öğrenmeniz için algoritma yada farklı bir Programla dilini bilmenize ihtiyaç yoktur. Web yazılım geliştiriciliği için bir çok kesim tarafından Başlangıç dili olarak kabul edilen HTML dilini udemy ve youtube gibi video içerikli mecralardan öğrenmeniz oldukça kolaydır. Video içeriği dışında HTML öğrenmenizi kolaylaştıracak bazı web sitelerini sizin için aşağıda listeledik.
İnternet sitesi tasarlamak ve kodlamak isteyen kişiler öğrenmeye HTML dili üzerinden başlamalı. Aynı zamanda bazı kütüphaneler ile masaüstü uygulama (electronJS) ve mobil uygulama (ionic) geliştirebilirsiniz. Bu durumlar göz önüne alındığında Web odaklı yazılım geliştiricileri HTML öğrenmeyi tercih etmelidir.
Evet sadece HTML kullanarak web sitesi oluşturmanız mümkündür. Ancak Günümüzde kullanılan Web sitelerinin büyük bir çoğunluğu sadece HTML ile yapılmazlar. Web sayfalarını renklendirmek ve stil belirmek için HTML ile birlikte CSS, Animasyon eklemek ve verileri işlemek için Javascript, Web sitelerinizi dinamik kılmak için ise PHP, ASP.NET, Python gibi programlama dillerini kullanırlar. Bu nedenle sadece HTML kullanmak istediğiniz web sitesini oluşturmak için yeterli gelmeyebilecektir. Eğer web sitesi oluşturmak hakkında daha çok şey merak ediyorsanız internet sitesi nasıl kurulur? makalemizi inceleyebilirsiniz.
.TR öncelikli kayıtlar için son gün, 7 Ağustos 2024 olarak güncellenmiştir. Bunun akabinde süreçle ilgili…
WooCommerce, WordPress üzerine kurulu güçlü ve açık kaynaklı bir e-ticaret platformudur. Doğru WooCommerce eklentileriyle çevrimiçi…
Yedekleme, WordPress web sitenizi siber saldırılardan ve kritik hatalardan korumanın önemli bir parçasıdır. Bu yüzden…
Her WordPress web sitesi aşağıdaki giriş URL'lerine sahiptir: websiteniz.com/wp-admin websiteniz.com/wp-login Giriş yolları tüm web siteleri…
İnternette gezinirken büyük çoğunuz, "this site can’t provide a secure connection (bu site güvenli bağlantı…
ChatGPT'nin Kasım 2022'de piyasaya sürülmesinden bu yana teknoloji gündeminde en çok konuşulan şey yapay zeka…